Álomfejtés

A szétmállott fürdőruhám

Forgóajtó - Álomfejtés


Tengerparton nyaraltam egy nagy társasággal, amelyben szüleim, gimnáziumi társaim, kollégáim voltak. Már többször jártunk itt, ismerős volt a hely.

 

Indultunk fürdeni. Lejtős úton kellett lemenni.

 

Rajtam egyrészes fürdőruha volt. Húzogattam, igazgattam a vállpántot, és akkor elvált a fürdőruha felső és alsó része egymástól. Foszlott, mállott az egész, a nadrág is kettévált. Zavarban voltam. Törülközőt kerestem, hogy valamennyire betakarjam magam. Végül anyám hozott törülközőt, egyet. De három lett belőle. Ezekkel takargattam magam.

 

Nagyon bántott, sőt bosszantott, hogy nem fürödhettem a tengerben, mivel szétmállott a fürdőruhám.

 

 

Kedves Ruth!

 

Talán jobban jellemezhetném magam hangulatilag valamiféle egykedvűséggel, mint nagy érzelmi hullámzásokkal, de ez az álom kissé kilódított blazírt nyugalmamból. Legirritálóbb érzés az volt, hogy anyám segített ki a törülközővel, sőt, ezek megháromszorozódtak.

 

Elég áldatlan helyzetben élek anyámmal a nagy családi házban, amelyet ő mindig a magáénak mond a civódások alkalmával, én pedig szintén a magaménak gondolok. Ez egy családi örökség, anyám sem tett semmit azért, hogy itt élhessen, és én sem. Szóval itt élünk ebben a háromszintes lomtárban, fuldokolva egymástól és a rengeteg, használhatatlan holmitól. 50 éves vagyok, elváltam. A volt férjem és a fiam elköltöztek innen. Anyám igen rossz néven veszi, ha olykor a barátaim ideköltöznek, mindent megtesz, hogy szétmarjon bennünket. Most is van egy ilyen helyzet, de az álomban a barátom nem szerepel. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a barátom elég nehéz eset, egyfelől szeret tintázgatni, másfelől hol dolgozik, hol nem. Szóval nem könnyű vele az élet. Vagyis anyám ágálásainak van némi alapja.) A munkám teljesen semmitmondó adminisztratív munka, cseppet sem érdekel. De igazában soha nem tudtam, hogy mi érdekelt volna. Ezért is nem tanultam tovább érettségi után.

 

Mai fejemmel is csak azt tudom mondani, kellett volna, jó lett volna, de hogy mit, ma sincs fogalmam.

 

Nem is keresek valami jól, túl messzire nem nyújtózhatom. Tényleg nincs fogalmam, hol és hogyan változtathatnék az életemen. Kis örömökkel áthúzom egyik napomat a másikba, igyekszem nem venni tudomásul anyám szakadatlan dohogásait, de valójában én is tudom, hogy az én életem nem szól semmiről.

 

Persze azért ne gondolja, hogy egy teljesen műveletlen, faragatlan perszóna vagyok. Sokat olvasok, verseket és ezoterikus könyveket. Imádok színházba járni. Csodálom az énekeseket, színészeket, akik kiállnak a színpadra és előadják magukat.

 

Hát ez az én életemnek nem jellemzője.
Anyámmal a kapcsolat ebben az életünkben már biztosan nem fog
megjavulni. Soha nem tudom neki bebizonyítani, hogy nélküle is boldogulok,és hogy nekem van igazam. Majd a következő leszületésünkben.

 

Hát ezek hívódtak elő bennem a nyúlfarknyi, de annál bosszantóbb
álmom kapcsán. Ha úgy érzi, az olvasók is profitálhatnak belőle, kérem,
fejtse ki a nyilvánosság előtt.

 

Köszönettel és üdvözlettel: egy Vízöntő

 

 

Kedves Vízöntő!

 

Mindenkinek szól valamiről az élete itt a földön. Ez alól természetesen a Vízöntő sem lehet kivétel. Sőt - miként a mellékelt ábra mutatja - a Vízöntők paradoxonokkal tarkított történeteket élnek és írnak. Ilyen paradoxon például, hogy egykedvűségről ír, miközben mélyen érinti a nyúlfarknyi álomtörténés, anyja nélkül akarja megoldani az életét, miközben odaláncolja, úgy tesz, mintha semmi sem érdekelné, miközben nagyon is mélyen foglalkoztatja az egész élete, hogy csak a legszembetűnőbbeket idézzük. Az álom a lemeztelenedésről szól:

 

valósággal lemállik a testéről a fürdőruhája, emiatt elmarad a tengeri fürdőzés.

Mi az a meztelen igazság, amely az álomban kirajzolódik?

Mit jelent, milyen szerepet a fürdőruha, amely lemállik magáról?

És mi a három, anyjától kapott törülköző?

A tenger, a lélekóceán, amelyben nem lehet fürdőznie.

 

Saját lelkünket, a tudattalan lélekrészünket, legtitkosabb szándékainkat jelenti a lélekóceán.

 

Az álom három közeget rajzol a baráti társaságon keresztül, ahová már nem igazán tartozik: a családi, a középiskolás és a kollégák köre, közege.

 

Az anyjával való életéről festett egy képet, a munkáját érdektelennek mondta és a középiskolából már kinőtt. De valahol az álom mégis erre az időszakra, az ifjú- és felnőttkor határára utal vissza, ahol mulasztás történt, legalábbis a továbbtanulás tekintetében.

 

Bár a levélben erre nem tér ki, azonban a fürdőruha alsó és felső részének kettészakadása valahol az övön aluli és övön felüli alsó, illetve felső részének a kettészakadását idézi: test és lélek, vagy ösztön és tudatosság, szerelmi élet és egzisztenciateremtés különválását, illetve egyiknek a másik rovására történő megvalósítását jelzi. A test és lélek külön életét, ha lehet így fogalmaznom.

 

Más megfogalmazásban ezt az érzelmek és az értelem harcának is mondják. Ez a szerep (fürdőruha) mállik most le, szertefoszlik. Az egy törülközőből három törülköző válik, ez utalás a test/lélek/szellem hármasságra, amely nem működhet különváltan bennünk, az életünkben.

 

Ez az álom nagyon komoly figyelmeztetése.

 

És paradox, mert látszólag jelentéktelen epizódon keresztül rajzolja ki azt, ami legfontosabb életünkben: visszatalálni az igazi lételemünkhöz, éltető közegünkhöz, önlelkünk tengeréhez.

 

Köszönettel és üdvözlettel: László Ruth

László Ruth
XII. évfolyam 3. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.