Álomfejtés

Az aranyóra kinyitása jungi fortéllyal

Forgóajtó - Álomfejtés 

Egy múzeum előadótermében ültem az első sorban. Egy színész C. G. Jungot játszotta volna, de ez nem igazán volt jó. Túl kövér és parasztos volt, egyáltalán nem úgy nézett ki, ahogyan a valóságban.

 

Majd én lettem Jung.

 

A következő képen egy híres órásmester és ékszerész mellett ültem. Tudtam, hogy nála van a világ legdrágább órája, egy színaranyból készült zsebóra. Bonyolult volt kinyitni. De én egy pszichológiai trükkel rávettem, hogy megmutassa és ki is nyílt. Ekkor, mint egy kitárt ajtón, a Csillagok háborúja c. film sötét figurája lépett be, Dark. Fekete lepel és maszk volt rajta, és én az ő lánya voltam. Nem kívántam vele beszélni, ezért ki kellett mennem a teremből.

 

Megint képváltás: egy szobában aludtam, de közben a Dunát néztem. Zöld színű volt a víz. Vihar lehetett, mert autók is úsztak a vízen. Ebből tudtam, hogy vízi mentéssel kell töltenem az éjszakát. Le is rohantam a partra és próbáltam segíteni, de elég tehetetlenül jártam fel és alá. Végül egy kiskutya, akit követtem, odavezetett több nagy kutyához. Ezek viszont meg akartak támadni.

 

Amint éreztem hátulról nyakamban a támadó kutya leheletét, felébredtem. És innentől kezdve nem is tudtam elaludni, így inkább leírtam ezt az egészet.

 

 

Kedves Ruth!

 

Ez a gondolat most sem hagy nyugodni, amikor ezt a levelet írom, hogy miként kerültem olyan helyzetbe, hogy én megyek menteni, de a végén én kerülök bajba, engem támadnak meg. Igen, azt hiszem, ez volt az a felkavaró érzés, ami miatt virrasztani kezdtem az éjszaka hátralévő részében.

 

Magamról annyit, ami talán fontos: harmincéves vagyok, gyógytornász. Főleg gyerekekkel foglalkozom. Nincs saját gyermekem. Kapcsolatom a barátommal nem túl jó. Azt hiszem, a fő konfliktus közöttünk, hogy nem ugyanazt akarjuk egymástól. Én családot szeretnék és megállapodni, ő hedonista szakaszát éli az életének, családról és gyerekről hallani sem akar. Legfőbb szórakozása a sörözés a cimborákkal. Néha komolyan attól tartok, hogy alkoholista. Ezért olyan sokat kell alkalmazkodnom hozzá, ami nagyon megvisel.

 

Apám sokat szokta sértegetni a barátaimat. Ezt mindig úgy teszi, hogy utána nem állunk egymással szóba sokáig. Néha anyám közvetít közöttünk, több-kevesebb sikerrel. Apám olykor levelezésben próbál velem kommunikálni. Végeláthatatlan leveleinek az a lényege, hogy neki van igaza. Szóval egyikünk sem enged.

 

Ami az álom elejét illeti, ez a Jung-epizód talán azzal lehet kapcsolatos, hogy engem a pszichológia nagyon érdekel, sok Jung-könyvet olvastam. Néha a barátomat is megpróbálom ilyen górcső alá tenni. Persze lehet, hogy én sem vagyok teljesen rendben. Jártam is már néhány pszichológusnál, nem mind volt jó.

 

Talán abban kérem a segítségét, hogy fejtse meg, miért vagyok én Dark lánya? Mert azt hiszem, ez a fő bajom. Apámat különben egy igazi loosernak tartom. Depressziós, kellemetlen, le is százalékolták.

 

A kutyákat sem értem, de Ön biztosan megvilágítja.

 

Köszönettel: Olívia

 

 

Kedves Olívia!

 

Szó mi szó, elég trükkös az álom. Mindenekelőtt a Jung-dolog, és hogy maga is Jungot játszott.

 

Jó érzékkel tért ki az apjára, mert az álom az animus kérdéssel indít. Mind Jung, mint az órás és Dark animus figurák. És jól teszi, ha Jungot tanulmányozza, mert ha megtanul a saját lelkével bánni, az apjával való kapcsolata is rendeződhet és a kapcsolata is új tartalommal telik meg.

 

Egy kicsit átsiklott az aranyórán, pedig az álom lényege ebben van. Az aranyóra mélyénszimbólum, s mint ilyen, még külön is az álmodót jelképezi.

 

Az első képváltás akkor van, amikor maga a színész helyett, aki rosszul alakítja Jungot, Jung lesz. Vagyis pszichológiai fortéllyal eléri a híres órásmesternél, hogy megmutassa az órát és ki is nyitják.

 

 

Itt jön a következő trükk: amikor az órát kinyitják, Dark is megjelenik és kiderül, hogy ő az apja. Kerülni akarja a vele való találkozást, és akkor jön az alvás és a Duna, a vízi mentéssel.

 

Tudjuk, hogy a folyó mindig az életút jelképe. Itt autók úsznak a vízben. Ez azt juttatja eszembe, mintha küszködnénk az árral, amely el akar sodorni bennünket.

 

A kiskutyát követi, azaz saját gyerekes ösztönét, impulzusait, de ez támadó kutyák közé vezeti magát. Ez az ösztönharc nyilván saját vágyai, önérvényesítése és önbecsülése között zajlik.

 

De hatalmas harcokat folytat a tekintélyfigurákkal is, mindenekelőtt az apjával. Akinek nem látja a híres órásmester- és jungi oldalát. Utal is a kettőjük között lévő hatalmi harcra levelében, hogy egyikük sem enged. Úgy tűnik, mindketten meg akarják egymást változtatni.

 

Az álom válasza szerint az igazi jungi trükk az, ha mi magunk változunk. Akkor a világ is másképpen reagál ránk.

 

Meg kellene látnia apjában az órásmestert is, aki őrzi ezt az értékes arany zsebórát.

 

Köszönettel és üdvözlettel:

Ruth
VII. évfolyam 3. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.