Álomfejtés

Az egyéni alkat összetevői az ájurvédában

Az egyéni alkat kialakulását befolyásolják az illető korábbi életeinek tendenciái


   

  Az ájurvéda – amint a jóga is – a szánkhja filozófia ősi kozmológiai rendszerén alapul. A jóga és az ájurvéda ebből a világképből veszi az alapelveket és azok gyakorlati megvalósítását. A szánkhja filozófia két legfőbb egyetemes alapelvet ismer, a szellemet és az anyagot, a purushát és prakritit, a tudat és a forma alapelvét.  Ennek a kettőnek az egyesüléséből jön létre az egész világegyetem, az élettelen anyagtól egészen az élőlényekig.

   

  A purusha a tiszta tudat, az Önvaló, Felsőbb Én, az élet, a tudatosság és az érzés eredeti ereje. Az ájurvéda gyógyításának és a jóga gyakorlása minden formájának a legfőbb célja az Önvalóval kapcsolat visszakapása, az egység elérése. Az Önvaló, a belső mester a lényekben az egyéni lélek, vagyis dzsiv-atma, a lélekpont, mely Nirvána-beli állapotából kilépve besűrűsödött az anyagba, felvette a kauzál-, mentál-, asztrál-, éterikus, végül a fizikai testét. Közben néha elfelejti, elveszti a Legfelsőbb Fénnyel való kapcsolatát, ezért a tudati korszakokon keresztül a Káli-júga/Vaskorszak energiavesztett állapotába kerül.

   

  A prakriti a Természet időben és térben való manifesztációjának az alapelve, amelynek törvényei és folyamatai ott vannak egyaránt a test és az elme kölcsönhatása eredeténél. Ilyen értelemben Önvalónk megvalósítása útján elsősorban a megtestesülésünket kell harmonizálni, azaz nem tagadhatjuk meg a testet a szellem megtalálásához, hanem sokkal inkább a test a szellem megvalósulásának az eszköze. Az egyéni alkat kialakulását befolyásolják az illető korábbi életeinek tendenciái, azaz mennyi kötés/od-kapcsolat alakult ki a föld, víz, tűz és levegő elemmel kapcsolatot tartószervei alcsakráiban a környező lényekkel, valamint tárgyakkal.

   

  Ha nem kap az adott életében Fényt egy beavatott személy által, akkor egyre alább zuhan az energiaszintje, továbbá a következő életeiben megoldandó feladatként jelezni fogja az alkata az adott elemekkel való energiahiányát. A gyakorlatban csak néhány ezer évenként találkozhat valaki isteni inkarnációval, vagy néhány száz évenként egy szenttel, ezért 4-8-12 élettel korábbi tendenciák is megjelenhetnek az energiarendszerében.

   

  Maga a prakriti a manifesztáció, a térben és időben megjelenő, érzékszervekkel érzékelhető forma. Ezek után már könnyű megérteni az egész alkattant, vagyis azt, hogy a születésünkkor meglévő tényezők határozzák meg az egyéni alkatunkat, hogy milyen arányban van bennünk a három dósa, a vata, a pitta és a kapha. Ezt az arányt érdemes egész életünk folyamán figyelembe venni étkezésünk és más tevékenységeink során. Ugyanakkor, ha valaki megfelelően magas szintű beavatásokkal, Fénykapcsolattal rendelkezik, felül is tudja írni az előző életeinek akadályozó tendenciáit.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

   

  Majoros János Károly
  XXV. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.