Álomfejtés

Az élet tengerén

Álomfejtés - forgóajtó 

Két csónakos álmom volt egy éjjel.
Az egyikben egy folyón csónakázom másodmagammal.
Ahogy néztem ezt a „másik” nőt, amint lelkesen evezett, hirtelen belém nyilallt az érzés, hogy ő a másik énemet testesíti meg. A felszabadult, boldog, gondtalan énemet, aki fürödni készül és maximálisan élvezi a helyzetet.
Én pedig a csónak sarkában kuporogtam, kezemben szorongattam a mobilomat. Féltettem, hogy vizes lesz. Nyomorultul éreztem magam.
A másikban apámat kerestem a tengeren.
Kiderült, hogy egyedül indult útnak egy vitorlásféle csónakon, és eltűnt. A párom velem tartott, segített a keresésben.
Az egész úgy derült ki, hogy egy városi sokadalomban, ahol a gyermekeinkkel voltunk, beszélték ezt a történetet. Ezután indultunk neki, hogy megtaláljuk. De csak az üres csónakot találtuk meg. Ráhasaltunk, hatalmas hullámok jöttek, de nem mostak le bennünket.
Attól tartottunk viszont, hogy apámat elmosták a hullámok.
Majd delfinek jelentek meg, ezek toltak ki minket a partra.
Elindultunk a parton szállást keresni.

 

 

Kedves Ruth!

 

Mindkét álom igen mély nyomot hagyott bennem, sőt mondhatom, felkavart. Nem  gondolom magam hasadtnak vagy kettős személyiségnek, de én tipikusan az az ember vagyok, aki boldog lehetne, mégsem igazán az. A külső adottságok, a körülmények ezt lehetővé tennék, de valami belső fék masszív akadályt jelent. Harmincöt éves leszek az idén, két gyermekünk van, a nagyobbik kisiskolás, a kisebbik óvodás. A párommal régóta élünk együtt, de nem házasodtunk össze. Ez nemcsak lelkem legmélyén bánt, hanem a tudatos életemben is valamiféle exlex érzetben tart. Talán erre éreztem rá az első csónakos álomban, ahol a „jobbik énem” boldog és felszabadult, a másik a szótlanul kuporgó. Néha elhatalmasodik rajtam ez az érzés, hogy a gyerekeim lényegében törvénytelen gyerekek, akár el is vehetik őket tőlem. Apjuk tizenöt évvel idősebb nálam, és keményen tud velem bánni.

 

Az apakeresős álom még szívszorítóbb. Édesapám közel tíz éve halt meg, még a gyerekeim születése előtt. Erős, szeretetteljes kapcsolat volt közöttünk, egy sokat ellenségeskedő családban. Gondolok itt az anyós és a sógornők intrikáira anyám ellen, aki ezeket a rohamokat nehezen tűrte, kezelni pedig egyáltalán nem volt képes.

 

Fura módon, mióta özvegy, azóta velem is ellenségesebb. Nem ritka, hogy a páromat uszítja ellenem.

 

Mindenesetre érdekes, hogy a párom segít az apakeresésben.

 

De megtalálni az üres vitorlást, az olyan élmény, mint amikor a göröngy kopog a koporsón az elföldeléskor.

 

A hatalmas hullámok is nagyon életszerűek voltak. Sokszor háborog annyira a lelkem, hogy úgy érzem, belefulladok saját magamba.

 

Igen! Ez a legjobb kifejezés: belefulladok saját magamba.

 

Az álomban apámat elnyelték a hullámok.

 

A párom nem igazán pótolja apám hiányát. Bár ennek az érzésnek igyekszem nem átadni magamat, hiszen anya vagyok és a gyerekeimért felelősséggel tartozom.

 

Mindent egybevetve azért inkább pozitív végkicsengése van az álomnak a kitartá-
som miatt, amellyel küzdök a hullámokon,
és a delfinek miatt, amelyek segítenek
a szárazföldre jutni.

 

Talán sikerült reális képet festenem magamról az álmon keresztül. A többit, mármint a folyót, a tengert, a csónakot, a vitorlást és a delfineket Ruthra bízom.

 

Üdvözlettel: Teréz

 

 

Kedves Teréz!

 

Örülök a pozitív végkicsengésnek, mert ezzel sokkal jobban járunk, mintha a belekeseredést hagynánk elhatalmasodni magunkon.

 

Valóban nagyon érzékletes képet kapunk a kuporgó és a hullámokkal küzdő Terézről. Úgy tűnik, főleg a víz erejével kell megmérkőznie, ezen persze lelki küzdelmeket értek. Az ellentmondásos, ambivalens természetű érzelmeket. Ezek a belső tusák nem teljesítményre mennek, hanem a bennünk kavargó energiák megzabolázására, megfinomítására, átalakítására kell fordítanunk azokat. Ezekben az átalakításokban nagy segítségünkre vannak a szimbólumok. Ebben az álomban a csónak, a folyó, a tenger és a delfin.

 

A csónak, mint minden jármű, személyiség jelkép, itt is az álmodót fejezi ki. Miként apja vitorlása az édesapját, aki már átment a láthatatlan világba.

 

A víz általában az érzelmi életre utal: szétfolyó, formátlan, csak akkor marad fenn, ha medret váj magának, az edényt pedig betölti.

 

A folyóvíz az életút, amelyen életünk halad. Beszédes a két személy az egy Terézben: az intro- és extrovertált lényét idézi, rajzolja meg, amely a viselkedésében testet ölt. Jelenleg a visszafogott, a bátortalan,
a bánkódó és őrlődő lénye manifesztálódik, de helyesen ismeri fel, hogy ez egy vidám, boldog, áradó természettel ellensúlyozódik. Általában ez minden ember életében átváltódik valamikor és valóban az a legjobb, ha mindkét végletet meg tudjuk élni, kiismerjük.

 

A tenger a lélekóceán, a feneketlen mélységgel, múlttal feltöltve, hatalmas hullámokat vet, amelyeket olykor nehéz uralnunk. Könnyen leteper és elnyel bennünket. Édesapja is eltűnik ott.

 

A vízi járművek, így a csónak is, a tudatos és tudattalan lelkünk határán közlekedik. Ebből a szempontból kell az álma benyomásait, üzeneteit értelmeznie. Más, mint például a kerékpár vagy repülő. Nem véletlenül hívják a ladikot „lélekvesztőnek”.

 

Végül az egész folyóvizes, tengeres és csónakos ügyre a delfin teszi fel a koronát, amely a partra segíti önöket.

 

A delfin lélekvezető, a hajótöröttek megmentője, az emberek irányában jóindulatú tengeri emlős. Biztonságot ad a tenger hatalmas erejével szemben, amelyet az ember nem képes uralni. Maguk az istenek is olykor delfin alakot öltenek. Például Apollón delfin alakban vezette a krétai hajókat. Dionüszosznak, Aphroditének is szent állata.

 

A legenda szerint a delfinek régen emberek voltak, csak Dionüszosz parancsára öltöttek hal alakot és lettek a tenger királyai, de őrzik az emberi nemességet, észjárást, ez adja az emberekkel való jó kapcsolat lehetőségét.

 

A francia Dauphin, a trónörökös is a delfin szóból származik. Vegye komolyan ezt a partra segítést.

 

Köszönettel és üdvözlettel: Ruth

Ruth
XIX. évfolyam 12. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.