Álomfejtés

Betörők

Forgóajtó – Álomfejtés

  

Szülőházamban vagyunk a férjemmel. Este van. Lefekvéshez készülődünk. Mindketten megjártuk már a fürdőszobát, és én úgy érzem, ma sem lesz semmi közöttünk. Gondolkozom a szófordulaton, a megfogalmazáson, miként hozhatnám közelebb magamhoz, vagy tudhatnám meg, miért kerül engem. De nem sokáig tudok töprengeni, mert markáns és ijesztő zajokat hallunk mindketten, mintha valaki a kert felől akarna bejönni.

 

Kimegyünk, és látjuk, valóban ez történik: két marcona alak feszítővassal próbálja kinyitni a veranda ajtaját. Mi lámpát gyújtunk, hogy lássák, van itt valaki, hátha elriadnak. De nem ez történik, hanem betörik az üveget, benyúlnak, kinyitják az ajtót és bejönnek. Addigra már a fiamék is előjönnek a kislányukkal, aki serdülő korú.

 

Én sikítok, segítségért kiabálok, de ez egyáltalán nem téríti el a két marconát. Határozottan kijelentik, hogy ruhát akarnak a férjhez menendő lányuknak és pénzt az esküvőhöz. Céltudatosan nyomulnak befelé a szobába a verandáról, ahol a ruhásszekrényeink vannak. Nagyon féltem a ruháimat, eszem ágában sincs nekik adni. Itt képváltás van, a lakás átváltozik jelenlegi lakásunkká. A betörő közvetlenül egy fadoboz mellett babrál, amelyben a pénzünk egy részét tartjuk egy polcon. Nógatom az unokámat, hogy hívja már ki a rendőröket, de mindenkin van valamiféle bénultság. Ezek a feszült percek örökkévalóságnak tűnnek.

 

Végre megérkeznek a rendőrök, leszerelik a betolakodókat.

 

Nem kis meglepetésemre mázolókat hoznak magukkal, akik az ablakot mázolni kezdik. Kérdem, hogy jutott ez eszébe? Nem mintha a mázolás nem férne rá az ablakra, sőt, a másik szobában is. És mennyibe kerül? Horribilis összeget mondanak: 900 000 Ft-ot. Még 90 000 is sok lenne, jegyezem meg és felébredek.

 

 

Kedves Ruth!

 

Valóban elkerültem nemcsak a szülőházamból, de a városból is ide, Kecskemétre, ahol jelenleg is élünk. Gondolom, a kilencesekre felfigyel és biztosan megkérdezné, mi volt ekkor az életemben. Nos valóban volt egy dolog: 9 éves koromban a nagymamámnál laktam egy évig, mert a szüleim akkor váltak. Ezt a szóban forgó házat a verandával pedig eladták. Sok félelem társul ehhez a házhoz. Ma is bennem van, mennyire féltem attól, hogy így a kert felől valaki ránk tör. Most jut eszembe, amikor sikítoztam, azt is megkérdeztem, hogyan jöttek be a kertbe. És pontosan úgy, amitől féltem, átugrottak a kerítésen. Arra is emlékszem, amikor esténként rettegve csuktam be és zártam be ezt a két veranda ajtót. Mindig attól féltem, hogy egy betolakodó rám támad.

 

De ilyen támadásban soha nem volt részem. Egyszer egy pasi megakart erőszakolni 19 éves koromban, amikor fotómodell voltam. Ugyanis egy év késéssel vettek fel a közgazdasági egyetemre. De nem hagytam. 59 éves könyvelő vagyok.

 

A férjemmel ez a fajta szexuális csend, vagy nevezhetjük elhidegülésnek, valóban megvan. Hát mit mondjak? Nem katasztrofális, de rossz és furcsa. Végül is lehúztunk együtt kicsit több, mint negyed évszázadot, felneveltük a fiunkat és békében élünk, de ez tabu közöttünk. Éppen az ellenkezője a kapcsolat kezdetén meg élt töltésnek, magas feszültségnek. Elválni soha nem akartunk és a házasságon sem sokat hezitáltunk. Talán az is fontos, hogy az álomban tapasztalt sikítás ébrenlétben rám egyáltalán nem jellemző. Néha a kis unokámat megkérdem, tud-e sikítani, ő persze tud. Én ennél sokkal visszafogottabb vagyok. Hát ennyit tudok mondani magamról.

 

Üdvözlettel: Katalin

 

 

Kedves Katalin!

 

Az álom az agresszióról szól: valami szorítottságból, értetlenségből, kényszerű helyzetből akar kitörni, ezért álmodik két marcona árnyékfiguráról, aki „betör" az éjszakájukba, biztonságukba, házukba, ruhát és pénzt követel eladó lányuk számára.

 

Az álom hemzseg a szimbólumoktól: feszítővas, ablaküveg, ajtó, kerítés, ruha, pénz, rendőrök és ablak mázolás, valamint a számok. A megcsillantott, 19 éves kori megerőszakolás-kísérlet nyújt némi eligazítást az agresszió kérdésében: to agress = előrelépés, haladás.

 

Az agressziós ösztön a létfenntartás, fajfenntartás, a túlélés, a közösségek és a társadalom hierarchiájának strukturálódásában oroszlán részt vesz ki. Ám a világnak igen nagy baja van az agresszióval, miként azt a lelki betegségek, a bűnözés vagy az akció filmek szennyáradata híven jelzi.

 

Nos ez a hajdankori fotómodellség árulkodik a becsvágyról, a feltűnni vágyásról, valamiféle „csodáljatok, de nem kaptok meg!" kettős viselkedésről, rejtett elutasításról. Úgy vélem, ezzel a kettős viselkedéssel függhet össze a férje megközelíthetetlensége. Abban a vonatkozásban, hogy benne hasonló kettősség munkálkodhat, amely ravasz együttműködésben tart fenn egy szükségem van rád/nem kellesz körforgást. A feszítővas komoly fallikus szimbólum, amivel az ablakot a marcona férfi bezúzza.

 

Most, élete második Szaturnusz-ciklusán ez az álom fontos inspiráció mindezen kérdések átgondolására. Bölcsen utal a szülei válására, mint fontos adalékra. Bár arra nem utal, voltak-e a válás körül olyan személyek apja vagy anyja kapcsán, akik „betörtek" az életükbe, de az is lehet, hogy ez elvolt kenve, soha nem beszélték meg, mint olyan témát, amely nem tartozik egy gyerekre. Ugye tudjuk, hogy az álomban mindenki álmodó:

 

- ily módon az unoka, aki habozik rendőrt hívni,

- a férj, mint akivel egymás árnyékhordozói,

- a betörők, akik ruhát és pénzt követelnek, ez is mélyértelmű utalás a férjhez menendő lány szerepre,

- a rendőrök, akik leszerelik a túlkapásokat,

- és mázolókat hoznak.

 

Mázolókat, akik eltüntetik a kopásokat, lefedik a felszínt. Remélem, ebből az őszinte álomból sikerül sokat profitálnia. Egy gyerekkorból hozott visszafogottság és elhallgatás akar kitörni.

 

Üdvözlettel:

Ruth
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.