Álomfejtés

Faketrecben két kobold


Anyám gyermekkori barátnőjéhez megyünk vendégségbe. Karácsonyi ajándékozás is zajlik. A környék más, mint a valóságos vidéki házuk. Kicsit baljóslatú, elhanyagolt, ódon kastélyféle épület, félelmetes hangulatot áraszt.

 

Kimegyünk a kertbe sétálni, furcsa látvány tárul elénk: rozoga faketrecben két ijesztő lényt látunk. Öt év körülinek tűnő embergyerekek, csak jóval kisebbek. Bőrük fakó, szürke, még hullafoltosnak is tűnik. Vacak rongyok vannak rájuk aggatva, amelyek alig fedik testüket. Foguk hegyes, arckifejezésük pedig kifejezetten gonosz. Amolyan koboldfélék. Van egy gondozójuk, az is furcsa szerzet.

 

Érzem, hogy rosszat forgatnak a fejükben. Azt gondolom, azért is vannak bezárva, mert ártó lények.

 

Továbbmegyünk sétálni a környező erdőbe, de az egész kimozdulásunk elég félelmetes.

 

Mire visszaérünk, a ház nem az anyám, hanem az én gimnáziumi barátnőm lakása. Nagy a felfordulás, mert az egyik kobold megszökött. De előtte megölte a másikat. Leszakította a fejét és evett is belőle. Mindez azért, mert nem kaptak időben enni. A gondozót is súlyosan megsebesítette az elszabadult kobold.

A leszakított fej még tudott beszélni, elmondta, hogy társa bosszúra készül.

 

Mindannyian félünk, azt sem tudjuk, hova és hogyan meneküljünk. Amikor szemtől szembe kerülök a kobolddal, sátáni arckifejezésétől ijedtemben felébredek. Boldog megkönnyebbüléssel konstatálom, hogy szerencsére csak álom. Majd újból aludni kezdek, de amikor az álom a kobolddal folytatódna, inkább kiugrom az ágyból.

 

 

Kedves Ruth!

 

Nem sokat, sőt mondhatnám semmit nem értek ebből az álomból. Az ijedelmen és zavarodottságon túl alig tudok miről beszámolni. Anyámnak ez a barátnője tényleg az életünk része. Annak idején, valamikor talán a hetvenes években disszidált, majd néhány éve hazatelepült, második férjével. Válása igen viharos volt, nem tudom a részleteket pontosan.
Magát az álmot szilveszterkor álmodtam, bár karácsonyi ajándékozás szerepel benne. Lehet, hogy ennek is van jelentősége.

 

Ami az én gimnáziumi barátnőmet illeti, hát az ő élete is igen nagy végleteket súrolva zajlik. A lányok többsége elsőben még ábrándos kislány volt, Taminak volt egy tizenkét évvel idősebb vőlegénye. Ő már nő volt, a szó szoros értelmében. Ez igen kiemelt pozíciót biztosított neki az osztályban úgy a lányok, mint a fiúk között. Hozzánk képest igazi nagyvilági bulizó volt, csinos, kommunikatív, feltűnő jelenség. Még nagyivó is.

 

Emlékszem, egyszer a sítáborban versenyt ivott a fiúkkal vodkából, és megnyerte a fogadást. Simán leitta a síoktató fiúkat. Tizenhét évesen már meg is özvegyült. Eljegyzett vőlegénye autóbalesetben meghalt. Akkor Tami nagyon összezuhant. Iskolai tanulmányai inkább kötéltánchoz hasonlíthatók, mintsem valami normális felkészüléshez. Meg is húzták az érettségin valamiből. Pótérettségi után sok sodródás, valahogy kipréselt magából egy főiskolát, és ma jó beosztásban dolgozik. Szingli, nemrégiben szakított a barátjával, akit gyakorlatilag ő tartott el, szívott is. Majd egy csúnya megcsalás után valahogyan megszabadult tőle.

 

Fogalmam sincs, mi lehet ez a két kobold. Magamról annyit, hogy harmincéves vagyok, két óvodáskorú gyermekemmel és a férjemmel élek. Egyelőre otthon vagyok, később megyek tanítani, ha a gyerekeink is iskolásak lesznek. Az én életemben nincsenek ilyen viharzások. Hozzájuk képest az életem teljesen konszolidált. Kérem, segítsen megvilágítani az álom értelmét, üzenetét, jelentését.

 

Köszönettel: Blanka

 

 

Kedves Blanka!

 

Valóban úgy vélem, hogy a szilveszter is mozaik ahhoz, hogy az egész álom összeálljon. A szilveszter ugyanis fordulat, lezárulás kettőssége: az új év helyébe lép az óévnek.

 

Kicsit kár, hogy nem merte tovább- vagy végigálmodni, mi történt volna a találkozásuk alkalmával. De hát itt áll meg a történet. Így is kínál szempontokat, vonulatokat.

 

– Kezdjük a faketrecbe zárt koboldokkal, az angyali-ördögi kis manókkal. A mesevilág, a mítosz és a néphit inkább szellemlényeknek tartja a tündérekhez és törpékhez hasonlóan, mintsem ártó gonoszságoknak. Az emberek közelében élnek erdőben, vízben vagy a házban. Mintha inkább az ásványi, növényi, állati létet ötvöznék valamiféle időtlenségben. Ugyanis nem változnak, végig megőrzik fiatalságukat vagy koravén gyermekségüket. Bár negatív tulajdonságaik is lehetnek, amely külső jegyekben is testet ölt, gnómság, vagy mint az álomban a hegyes fog és gonosz arc. De inkább vidám csínytevők, mintsem az ember életére törő veszély lenne.

 

Az álomban a két kobold az álmodó lelkében is dúló kettősségeket idézi: például nagyravágyás, becsvágy, kihívások és/vagy védettségben való otthoni, családi élet. Monogámia vagy izgalmas szerelmi kalandok. Itthoni vagy külföldi élet, karrier. Vagány, bulizó, nagyivó vagy szolid szórakozásoknak hódoló. A violensebb manó felfalja a passzívabbat. Talán az rémítette meg Blankát, hogy mit keres efféle gyilkos ösztön az életében. Jobb, ha tudjuk, hogy a felszín alatt, az árnyékban, a kulisszák mögött meglepő dolgok lapulnak.

 

– Érdekes az is, hogy mindkettőjük gyerekkori barátnője bukkan elő, illetve egymásba átalakulnak. Ez a metamorfózis a serdülőkor nagy alakító erejére utal. Mint ahogyan Tami a nagyvilági nőt jelenítette meg a gimnáziumi években. Lehet, hogy a két barátnő közötti analógia az első pillanatban nem annyira kézenfekvő, de ha belegondol, elég nyilvánvaló.

 

– A felfordulásból való menekülés is markáns üzenetet hordoz, hiszen minden menekülés lényegében önmagunk elől történne. Csakhogy nem lehetséges, mert ami elől menekülünk, az bennünk van.

 

– A faketrecben raboskodó manók a palackba zárt szellemhez hasonlíthatók. Olykor váratlanul szabadulnak el.

 

A művészetben sok lehetőség nyílik a manókkal való jó kapcsolatra. Gondoljunk csak Shakespeare Szentivánéji álmában Puckra vagy Liszt Ferenc Manók tánca zongoradarabjára. Keresse Blanka is a kapcsolatot a manóival, ne féljen tőlük, ne meneküljön előlük.

 

Üdvözlettel:

Ruth
XVI. évfolyam 7. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.