Álomfejtés

Gátvédelem: Egyenes tartás, egészséges önbizalom

  A medencealap a testtudatunkban még mindig a háttérbe szorul. Pedig ha a mélyizomzatnak ez a központi része meggyengül, akkor elsősorban vizeletinkontinencia formájában veteti észre magát. Egyszerű gyakorlatokkal sokat tehetünk azért, hogy megerősítsük testünk alapját, megőrizzük az egészséges testfeszültséget, és megakadályozzuk a medencealapi problémák kialakulását.


   

  Néhány évvel ezelőttig a medencealapra csak olyan, rendkívüli megterhelést jelentő helyzetekben figyeltünk, mint a terhesség. Időközben azonban felismertük fontos feladatát, azt, hogy egészségesen, könnyedén és terhelés nélkül hordozza végig az életen az embert.

   

  Ennek a feladatnak az alapját elsősorban a medencénk jelenti, amelyet a keresztcsont és a két csípőlapát képez, elöl pedig a szeméremcsonthoz kapcsolódik. Ezt a rendszert nevezik medencegyűrűnek. Ebbe a csontok alkotta szerkezetbe ágyazódnak be az alhasi szervek: a belek, a vastagbél egy része, a vékonybél vége és a nemi szervek. A keresztcsont fölött a medenceöv a gerinchez kapcsolódik, és megtartja testünk súlyának jelentős részét, így a törzset, a fejet és a karokat.

   

  Az izmokból és kötőszövetből álló medencealap zárja le alulról a medencét, hasonlóan ahhoz, mint egy tál alja. Ezt a kismedenceként ismert részt elölről és alulról a szeméremcsonti ízület és a szeméremcsont felső ágai határolják, felülről és hátulról a kereszt- és a farkcsont, oldalról az ülőcsont és annak ágai, illetve az ülőgumók. A medencealap központi része a mélyizomzatnak, és végső soron testünk valamennyi mozdulatában részt vesz. A mi aktív közreműködésünk nélkül gondoskodik az ízületek stabilizálásáról, és arról, hogy a csontvázunk ne omoljon össze.

   

  Ennek során nemcsak a has-, hát- és csípőizomzattal áll állandó összeköttetésben, hanem a lábakkal is. A rekeszizom – az az izmos struktúra, amely elválasztja a mellüreget a hasüregtől – fontos partnere a gátizomzatnak. Az egész rendszert fasciák hálózzák be, olyan kötőszövetszerű képződmények, amelyek körbeveszik a csontokat, az izmokat, az inakat, a szalagokat és a szerveket egyaránt.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  –nori–
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.