Álomfejtés

Kergetőzés 

Sötét éjszaka van. Egy hosszú, egyenes úton két autó száguld egymás mögött. Én vezetem az elöl lévőt. A másik szorosan mögöttem halad, mintegy rám tapad. Jó darabig haladunk így. Majd valahogy sikerül megfordulnunk, így én kerülök mögé. De én nemhogy nem követem vagy üldözöm az előttem lévőt, hanem lemaradok, és inkább el akarok tűnni előle. Látom is, hogy keresgél, elveszít szem elől, mint aki nem teljesen érti a helyzetet. Egyre nagyobb közöttünk az elszakadási távolság. Majd egy útkereszteződéshez érünk, jobbról merőlegesen egy út torkollik a hosszú úthoz T alakban. Az első kocsi megáll.

 

Akkor különös dolog történik.

Az én autóm mintegy belém változik, a járdára lépünk és elslisszolunk a másik autó mögül, és ezáltal előle is.

 

A betorkolló út mögött monstrum kőoszlop emelkedik, boltívet alkot. Fel is mászom rá és kisandítok, elmegy-e a másik kocsi. Megnyugodva látom, hogy megy tovább az egyenes úton. Úgy éreztem, megmenekültem egy kellemetlen üldözéstől, sikerült kilépnem a hajszából.

 

 

Kedves Ruth!

 

Ahogyan most leírtam ezt az álmot, rögtön felbukkant emlékezetemből több autós álom. Talán azt is mondhatom, hogy ezek visszatérő elemek: 

 

Az egyik egy gázolásos. Lejtős, S alakú kanyarban hajtok lefelé. Emberek szaladnak ki az útra és én elgázolom őket. Sötét árnyalakok és gyerekek is vannak közöttük.

 

Át kellene hajtanom egy nagy kocsival egy rozoga fahídon, amelyből még deszkák is hiányoznak. Nem lehet átmenni, mert beszakadna. Valaki megszól, hogy félek.

 

Másik karambolos álomban a merőleges betolatás ismétlődik meg. Az úton keresztben, oldalukra fordult autók állnak.

 

De a legkellemesebb talán az volt, amikor egy nyereményjátékon vettem részt. Az volt a nyertes, akinek a távirányítója nyitotta a kocsit. Nyomogattam a távirányítómat, de nem nyitotta. Viszont ott állt az én autóm – ami a valóságban nincs. És ez jó volt, hogy ha nem is nyertem, de legalább van kocsim.

 

A valóságban egy Audira vágyom.

28 éves vagyok, életem nem mondható valami nagy sikermenetnek. Nagy tekintélyű apám érzelmileg teljesen megközelíthetetlen, és ez eléggé rátelepedik az életemre. Már nem lakom otthon, de nem érzem, hogy a magam életét élném. Anyám „kisfia” sem akarok már lenni. Két drámai szakításon vagyok túl, ez is szárnyszegetté tesz némileg. Mindkettő után úgy érzem, hogy ilyen jó kapcsolatom soha többé nem lesz. Bár mindkét esetben engem hagytak el, az emlékek és utórezgések boldogságról szólnak.

 

Informatikával foglalkozom, ami elég testreszabott nekem, de ha arra gondolok, hogy egész életemben ezt kell csinálnom, az eléggé lelomboz. Anyagilag sem vagyok a topon. 

 

Az autózást nagyon szeretem. Ha tehetem, valamelyik cimborámmal szívesen elmegyek jeges utakon, hogy a fékezést gyakoroljam csak a navigálás kedvéért. De úgy sejtem, hogy az álom nem pusztán a kergetőzésről szól. Persze fogalmam sincs, mi minden másról szólhatna a két autón vagy autóson kívül. Az, ahogyan az általam vezetett autó belém változott, nagyon érdekes volt. De az álombeli fő élmény az volt, hogy az a másik alak hagyjon engem békén, ne kövessen, és hagyja, hogy én eltűnjek előle. Ki vagy mi lehet ez a két autó? Ön bizonyára messzebb lát, mint én.

 

Üdvözlettel: Iván

 

 

Kedves Iván!

 

Valóban van az álomnak a konkrét autón túlmutató horizontja. Mindenekelőtt az, hogy a járművek általában személyiségjelképek. Ez igen markánsan fejeződik ki például abban az epizódban, ahogyan az autója eggyé válik magával, mintegy átváltozik Ivánná. A valóságban az Audi fejezi ki a presztízst, a kalibert, amilyennek szeretné magát. Soraiból inkább az elégedetlenség érződik ki, mintsem a valamiféle sikerlajtorján való biztonságos haladás felfelé. De mivel az ember a személyiségét szinte egész életében építgeti, csiszolgatja, alakítja, harmonizálja, semmi különös nincsen abban, hogy átmeneti állapotban érzi magát. A 28 év nagyon is alkalmas arra, hogy áttekintse életét, mintegy számvetést készítsen és jövőképet állítson maga elé. Ehhez még a szerelmi csalódások is hozzátartoznak. Hadd hívjam fel a figyelmét egy enyhe paradoxonra: már kétszer is úgy élte meg, hogy ilyen lány többé nem jöhet az életében. (?!) És persze az egzisztenciateremtés is része az élettervünknek, hacsak nem születtünk angol lordnak, akinek lehetősége van a nagy családi vagyon elpengetésére. De ilyen lehetőség nem mutatkozik a levelében.

 

Az autoritással biztos, hogy problémája van, az apjáról odavetett félmondat támasztja ezt alá. De élete mostani szakaszában már nem az apai tekintéllyel kell birkóznia, hanem a saját tekintélyét megalapozni.

 

A karambol és a gázolás nagy belső, lelki csatákról árulkodik. Önellentmondásokról, ambivalenciákról, félelmekről, nyugtalanságokról. Minden ember lelkében az ellentétes érzelmek egész arzenálja dúl, és mivel jobbára egy időben csak az egyikről tudunk tudomást szerezni, jól megférnek az árnyékban.

 

Zseniális az álomban a szerepcsere, amikor a két autó megfordul, és helyet cserél egymás követésében. Ez olyan, mint amikor egy felismerés vagy egy döntés átveszi a vezető szerepet. 

 

Ugyancsak beszédes a T-betorkolás, egyenesen merőlegesen rácsatlakozni az útra. Ez a T alak az egyik karambolos álomban is felbukkan. És hogy mennyire az árnyékban dúló érzelmekről van szó, azt a sötét úton való haladás is sejteti. Néhány a száguldó, cikázó, kergetőző ellentétes érzelmek közül:

– az igazságot akarom,

nehéz elfogadnom a fájó igazságot;

– üldöző és/vagy üldözött,

támadó és/vagy menekülő,

bujkáló és/vagy nyíltan szembeszálló vagyok,

– magam ura vagyok, támogassatok;

– vegyetek már észre, hagyjatok békén…

 

És sorolhatnók tovább a lelkében kergetőző indulatokat, szenvedélyeket, szándékokat, kihívásokat, vágyakat.

 

A végkimenetel valamiféle nyugvópontot rajzol, amikor az ember vívódása véget ér azzal, hogy a vívódás egyik tárgyát elengedi. Eldől az igen/nem, a mégis/mégse, a kell/nem kell és így tovább. Remélem, egyetértésünk találkozik.

 

Köszönettel és üdvözlettel: Ruth

László Ruth
XVI. évfolyam 6. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.