Álomfejtés

Kevert és turmixolt nyári italok

Friss shake-ek és könnyű gyümölcsös italok – biztos nem találják ki, mi rejlik bennük: szójaital, illetve „yofu” sok gyümölccsel, jéggel és fűszerrel összekeverve. Egészségre gyakorolt hatásukat nemzetközi tanulmányok igazolják.


 

Dinnye-kókusz shake

Egzotikusan friss ital sok szójafehérjével

Adagonként kb. 280 kalória

Fehérje 9 g, zsír 8 g, szénhidrát 35 g

Koleszterin: 0 mg

Elkészítési idő: kb. 20 perc

 

Hozzávalók 4 nagy pohárhoz

4 evőkanál kókuszreszelék

1 l szójaital kalciummal

4 evőkanál teljes értékű nádcukor

2 limetta

1 sárgadinnye

16 db összetört jégkocka

 

1.A kókuszreszeléket enyhén pirítsuk meg serpenyőben, amíg illatozni kezd. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze szójaitallal és cukorral, turmixoljuk és hagyjuk állni, majd szűrjük le.

 

2.Az első limettát vágjuk fel szeletekre, a másodikat facsarjuk ki. A sárgadinnyét vágjuk 4 részre és a magokat távolítsuk el belőle. A gyümölcshúst fejtsük le a héjról és daraboljuk fel, majd adjuk a kókusz-szója keverékhez és turmixoljuk össze. Gyümölcslével ízesítsük.

 

3.A jeget daraboljuk fel jégtörő edényben vagy hűtőszatyorban húsklopfolóval. Töltsük 4 pohárba. A limetta szeleteket tegyük a pohár falára, ahogy a képen is látható. A dinnye-kókusz shake-et öntsük a pohárba.

 

Málna-menta frissítő

Édes-gyümölcsös és kellemesen krémes frissítő

Adagonként kb. 134 kalória

Fehérje 6 g, zsír 3 g, szénhidrát 19 g

Koleszterin: 0 mg

Elkészítési idő: kb. 20 perc

 

Hozzávalók 4 nagy pohárhoz:

400 g málna (friss vagy mélyhűtött)

2 evőkanál porcukor

400 g natúr yofu

50 ml kalciummal dúsított szójaital

összetört jég

2 teáskanál citromlé

2 evőkanál teljes értékű nádcukor

6 szár friss menta

 

1.  10 dkg málnát törjünk össze porcukorral, majd tegyük félre. Néhány málnát őrizzünk meg és turmixoljuk össze yofu-val, szójaitallal, jéggel, citromlével és porcukorral. 4 mentaszárat tegyünk félre, a többi levelet vágjuk apróra, keverjük az italhoz és hűtsük be.

 

2.  A málna-porcukor masszát a pohár belső szélén csurgassuk le, majd rögtön öntsük hozzá a málna-yofu masszát. Málnával és mentalevelekkel díszítsük.

 

Őszibarack-mandula tejes ital

A klasszikus ital könnyű szója változata

Adagonként: kb. 158 kalória

Energia 7 g, zsír 6 g, szénhidrát 17 g

Koleszterin: 0 mg

Elkészítési idő: kb. 15 perc

 

Hozzávalók 4 pohárhoz:

3-4 érett őszibarack (friss vagy konzerv)

200 ml narancslé

2 evőkanál őrölt mandula

400 g natúr yofu

őröletlen köménymag

 

1.A friss őszibarackokat hámozzuk meg, felezzük el és magozzuk ki. Vágjuk kis darabokra, és keverjük össze narancslével.

 

2.Adjunk hozzá mandulát és yofu-t, és alaposan turmixoljuk össze, majd tegyük hűtőbe. Töltsük poharakba és hintsünk minden pohárba egy csipetnyi köményt.

 

Áfonya shake

Az áfonya kék színanyaga védi a véredényeket

Adagonként kb. 160 kalória

Energia 5 g, zsír 3 g, szénhidrát 26 g

Koleszterin: 0 mg

Elkészítési idő: kb. 20 perc

 

Hozzávalók 4 nagy pohárhoz:

40 dkg. áfonya (friss vagy mélyhűtött)

50 dkg kalciummal dúsított szójaital

1 evőkanál méz

2 evőkanál grenadin (gránátalmalé)

16 széttört jégkocka

 

1. Az áfonyákat mossuk meg és válogassuk át. 2 evőkanál áfonyát tegyünk félre. A maradékot némi szójaitallal keverjük össze és kézi vagy gépi habverővel turmixoljuk. Közben lassan öntsük hozzá a maradék szójaitalt is. Mézzel és grenadine-nal ízesítsük, végül keverjük hozzá a jeget is.

 

2. A félretett áfonyát hurkapálcikákra szúrjuk fel és állítsuk a poharakba, majd öntsük bele a shake-et.

 

Rebarbara-vanília ital

Jeges élvezet sok ásványi anyaggal

Adagonként kb. 220 kalória

Energia 6 g, zsír 4 g, szénhidrát 38 g

Koleszterin: 0 mg

Elkészítési idő: kb. 40 perc

 

Hozzávalók 4 nagy pohárhoz:

200 g rebarbara, 50 g porcukor (vagy 200 g rebarbara-kompót)

500 ml vaníliás szójaital

250 g eperfagylalt (létezik szójaváltozatban is)

 

1.Pucoljuk meg a rebarbarát, és vágjuk kis darabokra, majd keverjük össze porcukorral. 200°C-on kb. 20 percig süssük sütőformában, majd hagyjuk kihűlni.

 

2.A rebarbarát vagy kompótot szójaitallal és fagyival keverjük össze. Töltsük 4 pohárba és azonnal szolgáljuk fel.

 

Jeges vanília macchiato

Nagyon könnyű és zsírszegény jeges kávé

Adagonként kb. 74 kalória

Energia 4 g, zsír 2 g, szénhidrát 17 g

Koleszterin: 0 mg

Elkészítési idő: kb. 5 perc

 

Hozzávalók 4 nagy pohárhoz:

6 csésze eszpresszó (vagy erős kávé)

400 ml vaníliás szójaital

16 szétzúzott jégkocka

 

1. Főzzünk eszpresszót és hagyjuk kihűlni. A jeget osszuk szét 4 pohárban.

 

2. A hideg szójaitalt habverővel habosítsuk fel és öntsük a jégre. Töltsük fel lassan a kávéval, hogy 3 réteg alakuljon ki. Mandulás keksszel tálaljuk.

   

Miért egészséges a szója?

A szója védi a szívet és a vérkeringést növényi anyagaival, szójalecitinnel és szójafehérjével. Az amerikai Mayo-klinika legalább 6,25 g szójafehérje fogyasztását javasolja étkezésenként, amivel a következő pozitív hatásokat lehet elérni:

 

•Az összkoleszterinszint csökkenése. A bécsi orvosi egyetemen végzett kutatások szerint a kísérleti alanyoknál a koleszterinszint 5 hónap alatt 12%-kal csökkent.

•A rossz LDL-koleszterin eközben 15%-kal csökkent, a jó HDL-koleszterin majdnem állandó maradt.

•Aki a géntechnikát illetően biztosat szeretne tudni, nézze meg a címkét. Géntechnikától mentesek pl. az alpro soja termékek.


X. évfolyam 8. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, turmixok

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.