Álomfejtés

Natúrkonyha receptek: cékla

  A cékla (Beta vulgaris) a közönséges takarmányrépa (Beta vulgaris subsp. vulgaris) nemesített változata, a disznóparéjfélék családjának tagja. Zamata édeskésen aromás, kissé földes, sokáig kizárólag savanyúságként fogyasztották, bár Kelet-Európában sokféle étel készült belőle, pl. az orosz borscs. Nálunk az egyéb elkészítési módjait csak a legutóbbi időkben fedezték fel. Sülve, főve vagy nyersen sok helyütt igazi ínyencségnek számít.


   

  A cékla kétéves növény. Az első évben levélrozettát, a második évben 1,5 méteres szárakat növeszt. Vetési időtől és fajtától függően július és augusztus között a gumó betakarítható. A betakarítást azonban az első fagyok előtti időpontig el lehet halasztani. A sötétpiros mellett létezik sárga és fehér változata is, amelyek zamata kevésbé „földes”, inkább édesebb. A cékla levelei szintén ehetők, ugyanúgy elkészíthetők, mint a spenót vagy a mángold.

   

  A gumó nyersen, papírba csomagolva a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében kb. egy hétig eltartható. A főtt gumókat légmentesen kell csomagolni, és legkésőbb másnap el kell fogyasztani, pl. vajban sütve, sóval, borssal és friss petrezselyemmel fűszerezve. A gumókat főzés előtt nem szabad felvágni, mert elkezdenek „vérezni”, és így rengeteget veszítenek színükből. Hagyjuk tehát a levélszárakat és a gyökereket a gumókon, míg hozzá nem látunk elkészítésükhöz. A tisztára mosott gumókat annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi, és mérettől függően 20–50 perc alatt főzzük puhára. Ha megpuhult, dobjuk hideg vízbe, és hámozzuk meg. Fagyasztásra csak a főtt cékla alkalmas, mert a nyersen lefagyasztott példányok felengedve vizenyősen töppedtek lesznek, és így már nehezen feldolgozhatók.

   

  A cékla enyhén földes ízéhez kiválóan illik a petrezselyem, a kapor, a metélőhagyma és a turbolya, vagy akár a kömény, a szegfűszeg, a citrom és a torma is. Íze egzotikusabbá varázsolható némi gyömbérrel, római köménnyel vagy korianderrel. Ha a céklát túltrágyázzák, a gumóban megemelkedik a nitráttartalom, ami a szervezetben könnyen átalakulhat rákkeltő hatású nitrózaminokká. Ezt megakadályozhatjuk, ha a céklát magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerekkel, pl. citromlével készítjük.

   

  Hasonlóan védő hatású, ha a céklás ételhez egy pohár narancslevet iszunk. A cékla maradékait mielőbb tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a benne lévő nitrátok ne alakuljanak át egészségkárosító nitritekké. A cékla a nitrátok mellett sok oxálsavat is tartalmaz, ami a szervezetben gátolja a kalcium felszívódását, a vesében pedig vesekőképződéshez vezethet. A kutatások szerint azonban a legtöbb oxálsav a cékla leveleiben és a levelek száraiban található.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  –vági–
  XXVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.