Álomfejtés

Szúr a szívem!

Forgóajtó – Álomfejtés
A két elektróda, melyet rákapcsoltak a műszívre, kettőjüket jellemzi, ahogyan jól- rosszul, némi kiégettség árán megszakították kapcsolatukat.

– Bence! Hatvan éved van, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél! – hangzik el exbarátnőm szájából.
Majd képváltás: Nyár vége van, cseresznyézünk a volt kedvesemmel. A finom, mézédes cseresznyéből már csak egyetlen szem marad. Én őt kínálom, ő engem. Rövid huzavona után ledobja a földre:
– Jó szívvel adom, de ha nem kell, elpusztítom! – mondja hetykeségbe csomagolt dühvel.
Egy rövid időre fel is ébredek, de hamar visszaalszom.

 

Műtőasztalon fekszem. Elég rosszul vagyok, nagyon szúr a szívem. Tudom, hogy operálni fognak. Nem is bánom, csak szűnjön már meg a fájdalom és a többi rossz érzés.

 

A felettem lévő hatalmas lámpában mindent látok, ami történik velem. Látom, hogyfelvágják a mellkasomat és kiveszik a szívemet. Két elektródaféleséget raknak ahelyébe, amelyeket valami műszívre kötnek. A szívemet pedig elviszik.
A szúró érzés megszűnt. Várok az új szívemre…

 

 

Kedves Ruth!


Jobban örülnék, ha már álmomban sem jönne elő a volt barátnőm, de sajnos elég gyakran elő-előbukkan. Pedig már közel egy év telt el szakításunk óta. A rossz érzéseimis állandósulni látszanak vele kapcsolatban, mert a szakításunk radikális és fájdalmas volt. Barátaim szerint nem illettünk igazán össze, de ez engem cseppet sem nyugtat meg vagy vigasztal. Mindazonáltal a felbukkanó álomrészletekben a kapcsolat folytatódni látszik.

 

Például az álom eleji odavetett mondat valóban jól jellemzi őt. Nekem pedig igen rosszul esett, főleg az, hogy nélküle kell megélnem azt a hatvan évet. Sőt, kioktatónak, lerázónak, némiképp lesajnálónak érzem a hangvételét. És a provokáció is kiérződik belőle, valami olyasmi, hogy ő viszont nagyon jól megvan nélkülem. Persze ha valamelyest hiányzom neki vagy a szíve fáj értem, az sem változtat a helyzetünkön.
A cseresznyeepizód is tökéletesen jellemzi őt.
Én vagyok a földre hajított cseresznye.

 

A szívműtét viszont nemcsak meglepett, de kissé meg is riasztott. Valami olyasmitolvasok ki belőle, hogy talán én nem is vagyok igazán jószívű ifjú. Az külön elgondolkoztat, hogy mennyire voltunk igaz szívvel egymás iránt, ha ennyirossz érzéssel, keserű haraggal gondolok vissza a kapcsolatunkra.

 

Az a szúró érzés nagyon is jól ismert az ébrenlétemben.
És maga a szakítás is szíven szúrt, a szó szoros értelmében.
Nem szeretem a mostani magamat. Eddig sem voltam különösen önimádó, de mostanában egyáltalán nem.

 

Mindennel elégedetlen vagyok. Már a huszonhetedik évemet taposom, és semmi nincshelyén az életemben. Most kellene gondtalan aranyifjúnak lennem, ehelyett utálom amunkámat, keveset keresek, a szüleim nemigen értenek meg engem és nem igazánsegítik a kibontakozásomat. Nem tudom, ki tud-e többet olvasni az álmomból, mint ami belőlem előjött. De remélem, hogy igen.

 

Üdvözlettel: Bence

 Kedves Bence!

 

A nyugvópont megtalálása egy-egy nagyobb lelki háborgás után valóban nehéz műfaj. „Sovány” vigasznak hívja a köznyelv azt, hogy másnak is vannak csalódásai, fájdalmai. De a panaszos persze arra sem vágyik, hogy rátegyenek egy lapáttal a kínjaira, hogy ez bizony kibírhatatlan. És az is igaz, hogy a sok vergődésben kézen-közön elvész az igazérzés. És főleg ez az, amit kerülnünk kell.

 

Amikor levelét elolvastam, első gondolatom a Példabeszédekből bukkant elő belőlem: Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet. (Péld. 4:23) Maradjunk is a szívnél az álom üzenethorizontját kémlelve. A szívet  a test középpontjának, motorjának szokás mondani. Ritmusa, lüktetése automatikus, és a test többi szinuszhullámban zajló történését (légzés, hőmérséklet, emésztés/kiválasztás, nedvkeringések stb.) úgymond kordában tartja. Emocionális hatásokra torkunkban verhet a szívünk, vagy elszorulhat, elnehezülhet, megkeményedhet, de vissza kell állnia a biztonsági sávban való lüktetéshez, áramláshoz, különben maga az életünk veszélyeztetett. Határt kell szabni a megkeseredésnek, a tehetetlen dühnek, a fájdalomnak, amelytől megszakadhat vagy összetörhet az értelemérzelem- akarat bonyolult triójában. Meg kell tanulnunk a szívünkkel gondolkozni és az eszünkkel érezni, vagyis a bölcsességet gyakorolni.

 

Szúrós természete arra utal, hogy ez a folyamat még nem igazán jellemzi életvezetését. Szerelmi lángra gyulladt szíve a szerelem ellobbanása után nem lelte meg saját ritmusát. Szúró érzés uralja, mármint a veszteség, esetleg vereség, elhagyatottság, némi önsajnálat, méltatlankodás, cserbenhagyottság és sorolhatnánk tovább. Le kell vetnie ezt a szúróspáncélt, amely a gesztenye burkához hasonlítható. Ám ez magától meg szokott repedni, és akkor előbukkan a fényes gesztenye. Ezek a szúrós érzések ugyanis saját maga ellen fordultak, ettől „szúr a szíve”.

 

Biztos, hogy exbarátnőjével valamiképpen egymás árnyékhordozói voltak. Szellemes kifejezése, hogy még több mint kétszer annyi ideje van önvezérelt, saját centrumához igazodó élete megteremtéséhez, mint amennyit eddig élt, ezt híven tartalmazza. Abban is egymás árnyékhordozói, ahogyan a lány a cseresznyét eldobta, ahelyett, hogy jókedvűenbekapta volna. Teljesen egyformák ebben az önagresszióban.

 

Nem szabad engednünk, hogy ennyire elhatalmasodjanak rajtunk az ellenérzések. Nem szabad, hogy szívünk műszívvé váljék: a két elektróda ugyanis, amelyet rákapcsoltak a műszívre, lényegében kettőjüket jellemzi, ahogyan jól-rosszul, némi kiégettség árán megszakították kapcsolatukat.

 

Tudjuk, hogy a birtokló szeretet soha nem jár sikerrel, hiszen a szeretet szabad és nem birtokolható. A hiány, vagyis valamit nem megkapni az ugyanolyan fontos lehet célhoz érésünkben, mint a nagy támogatások.

 

Ne ábrándozzunk olyan világról, amelyben soha nem sebződhetünk meg, mert ilyen világ nincs. Viszont sebezhetetlenné nekünk kell tenni magunkat. Ha mi nem fogadjuk el magunkat, hogyan fogadtatnánk el másokkal?

 

Köszönettel és üdvözlettel:

Ruth
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.