Anti-aging

Anti-aging: NO - az élet molekulája

Szerepet játszik az érfalak rugalmasságának megőrzésében és az immunrendszer működésében

  Las Vegasban december 13–15-én anti-aging konferenciát tartottak, ahol Wass de Czege Sophia is részt vett és tudósította a Természetgyógyász Magazint. A konferencián a hormonterápiák, az oxidatív stressz és a telo mér hosszának jelentősége mell ett szóba került az NO, azaz a nitrogén-monoxid szerepe a szervezetben. Az NO egyensúlyának megőrzése is a fiatalság egyik titka.


  A nem megfelelő NO-színt hatására csökken a szexuális aktivitás

   

  A világ számos országából érkeztek az öregedés lassításával foglalkozó tudósok, hogy összevessék tapasztalataikat. Lapunk korábban beszámolt az öregedés néhány okáról és arról, mit tud tenni a modern orvostudomány a fiatalság megőrzéséért. Így szó volt a hormonháztartás szerepéről, arról, hogy a DNS spirálok végén található „védősipka”, a telomér az osztódások során egyre rövidül, így a telomér visszaépítését szolgáló telomeráz nevű enzimnek nagy szerepe van a fiatalság megőrzésében. Ugyancsak szó volt arról, hogy  a sejtekben lezajló oxidatív stressz és a szabad gyökök, valamint az antioxidánsok hiánya gyorsítja az öregedést. Az oxidatív stressz a sejtek olyan állapota, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. A szabad gyökök keletkezése és az antioxidáns védőrendszerek közötti egyensúly megbomlik, az oxidánsok kapacitása meghaladja az antioxidánsok kapacitását.

   

  Minderről most is szó esett, de különös érdeklődést váltott ki dr. Nathan S. Bryan PhD előadása, aki a Texasi Orvosi Egyetem Tudományos Egészségközpontjából érkezett. Ő könyvet is írt arról, milyen szerepet játszik az öregedésben az úgynevezett NO (angolul nitric-oxide, magyarul nitrogénmonoxid), amit ő az élet molekulájának nevez.

   

  A cikk folytatását 2014. februári lapszámunkban olvashatják!

  Zimber Szilvia
  XX. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.