Anti-aging

Szép csak az egészséges bőr lehet!

  Krémekkel és pakolásokkal próbáljuk elejét venni a ráncosodásnak, közben nem is gondolunk arra, hogy a hatóanyagok sok esetben be se jutnak a bőrünkbe, vagy ami bejut, az többet árt, mint használ. Nem elég annyit tudni, hogy bőrünk zsíros-e vagy száraz, ennél sokkal több információra van szükség a személyre szabott, eredményes kezeléshez. Hunyadi János bőrgyógyász professzor és dr. Kuhnyár Ágnes kozmetológus szakember segítségével vettük sorra, mi az, amit érdemes tudnunk, hogy elkerüljük bőrünk idő előtti öregedését, illetve megbetegedését.

   


   

  Bőrünk rengeteg ártalomnak van kitéve: arra hivatott, hogy megvédjen minden külső hatástól, éregtelenítsen, szabályozza testünk hőmérsékletét. Közben pedig információt is szolgáltat az életkorunkról. Ha valakire ránézünk, először a bőre – különösen az arcbőre ‒ állapotából következtetünk az életkorára. Nem véletlen, hogy amikor anti-agingről beszélünk, először mindenkinek a ránctalanítás jut eszébe.

   

  ‒ A bőr korai öregedését a photoaging, vagyis a fénykárosodás és más külső ártalmak okozzák. Ez azt jelenti, hogy a bőr nem az életkornak megfelelő, hanem annál gyengébb állapotban van – fejtegette Ágnes.

   

  ‒ Nagyon sok emberre jellemző, különösen 30-40 éves kor fölött. A bőr elöregedését jelzi a barna foltok megjelenése, a szaruréteg megvastagodása, először a mimikai, később mélyebb ráncok, a fokozott transzepidermális vízvesztés, ami már nem pótolható egyszerű hidratációval, és az értágulatok megjelenése, aminek a vége a rozácea. A kozmetikai kezelésekkel a bőr felső hámrétegét próbáljuk helyreállítani, korrigálni, és ez a korai tüneteket láthatóan csökkenti, esetleg meg is szüntetheti, de a bőr mélyebb rétegeiben lévő változásokat már nem hozza helyre.

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  Zimber Szilvia
  XXIII. évfolyam 12. szám

   Kapcsolódó képek


   Aktuális lapszámunk:
   2020. január

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.