Arcelemzés

Segít a gyógyításban a kínai arcelemzés

Együtt kell vizsgálni az alkattal, a kínai horoszkóppal, a neveltetéssel és az életkörülményekkel

 Abban a pillanatban, ahogy belép egy holisztikus kínai gyógyító szobájába a páciens, ő már az arcáról, a testalkatáról, a mozgásáról és a viselkedéséről számos információt le tud olvasni. Legutóbbi számunkban sorra vettük, milyen arctípusokat ír le a kínai öt elem tan – milyen a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz elem által uralt arc –, most pedig sorra vesszük, melyik jegy mit üzen a gyógyítónak.


 

A több ezer éves kínai diagnosztika módszerei az öt elem tanra és a kínai horoszkópra épülnek.  A gyógyító először alaposan szemügyre veszi a páciens arcát, alkatát, a születési időpontja alapján elvégzi horoszkópja elemzését, a feng shui tudományával felméri a környezetét, a vele folytatott beszélgetés alapján meghatározza lelki alkatát, karakterét. A páciens még egy szót sem szólt arról, milyen panasszal érkezett, a gyógyító már tudja, milyen betegségekre és elváltozásokra hajlamos, és azt is, melyik elem vagy elemek erősítésével billenthető helyre a felborult egyensúly. A munkát egy libikóka egyenesbe hozásához tudnám hasonlítani, csak itt nem két vége van, mint a hintának, hanem öt: az öt elem, a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. Bármelyik jelentős túlsúlyba kerül a többi rovására, az egyensúly megbomlik, és ez előbb-utóbb betegséghez vezet. Ha azt helyre akarjuk állítani, akkor a túlsúlyban lévőt csökkenteni kell, a gyengét pedig erősíteni. Az arc berendezkedése csak egy a jellemzők közül, bár igen fontos. Az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében azért van fontos szerepe annak, hogy valaki tudja magáról, arca, alkata, horoszkópja alapján melyik típusba tartozik, mert abból következtethet arra, mely szerveire, szervrendszereire kell fokozottan ügyelnie, milyen elemek hatásait kell erősítenie a környezetében ahhoz, hogy testi-lelki szempontból is egészségesen élhessen.

 

Jelen írásunkban betekintést adunk az egyes arctípusok alapján leírható egészségügyi információkba, hozzátéve: diagnosztika és terápia természetesen csak egyéni vizsgálat alapján lehetséges, hiszen az arcot, a testalkatot, a horoszkópot, a lelki alkatot, a neveltetést és a környezetet, ezek egymásra gyakorolt hatását is elemezni kell. Ha valaki bővebben szeretné megismerni önmagát, részt vehet a Mantra Szabadegyetem ilyen irányú tanfolyamain.

 

Fa – szél

• Jellemző képviselője: Madonna

Ha az arc uralkodó eleme a fa, vagyis az arc jellemzően lefelé keskenyedik (Európában szív alakúnak mondanánk), akkor a működés csije (az életerő irányultsága) a szél. Jó lesz vigyázni a májra és az epehólyagra, a méregtelenítő szervrendszerre! A fa-tulajdonságú emberek hajlamosak a hirtelen dolgokra, általában betegségeik is rohamszerűen kezdődnek, és gyakran ugyanolyan hirtelen múlnak el. Jellemző betegségük például az allergia, a szélütés, minden, aminek hangja van, például a fülzúgás, a gyomorbántalmak – korgás, büfögés –, a méreganyagok felhalmozódásával kapcsolatos problémák. Mint a szélre, a fa jellegű emberre is jellemző az, hogy állandóan mozgásban van, és ez az elváltozásokra is rányomja a bélyegét: hajlamos a görcsökre. Tipikus fa-probléma a libabőrösödés, a korpásodás.

 

Ami a lelki alkatot illeti, a fa-típusra jellemző a gyorsaság és az, hogy könnyen, gyorsan változtat irányt (akár a széljárás). Éppen az utóbbi miatt nagyon sok kreatív ember kerül ki közülük. A fa egyben az élet elejére is jellemző típus – gondoljunk a gyerekek rugalmas gondolkodására, mozgékonyságára, könnyedségére –, ezért az ilyen típusú ember lelki betegségei is az infantilizmushoz köthetők: selypít, gügyög, affektál, gyerekesen viselkedik, támaszra szorul. Ugyanakkor jellemző lehet rá a kiabálás, a dominanciára való törekvés, az önzés, ezek szintén gyermeki vonások. A fa leggyakoribb szenvedélybetegsége az orális fixációhoz kötődő dohányzás (mintegy a szopás felnőttkori imitációja).

 

A fa típusú arc gazdája is viselhet magán természetesen más jegyeket, attól függően, mely elemhez tartozó időpontban született, milyen a testalkata, milyen személyes története és környezete van. A fa testalkatra jellemző a jó felépítés, a széles váll és keskeny csípő (ugyanaz a fejre állított háromszög a testen, mint az arcon), de például a jó izomzat, ami ehhez gyakran társul, a föld elemet erősíti.

 

 

Tűz – meleg, forró

• Jellemző képviselője: Cher

A tűz típusra – amire a szélesebb áll és keskenyebb homlok, a felfelé hegyesedő koponya utal – kétféle csi hat: a meleg vagy a forróság. Attól függően, melyik jellemző rá, más és más betegségekre hajlamos.

 

A meleg tűz a szív- és érrendszeri betegségekre fogékony, a forró tűz pedig a lázas állapotokkal járó bajokra, gyulladásokra, valamint az idegrendszeri és hormonális elváltozásokra. A meleg tűz szerve ugyanis a szív és a vékonybél, a forróé az agy. Jellemző problémájuk a tűz-dominanciájú embereknek az, hogy túlzásokba esnek, ugyanígy szerveik is hajlamosak a túlműködésre.

 

A tűz a karakteréből kifolyólag állandóan csinál valamit, aktív és intenzív életet él. Ahogyan a fa-típusú embert, úgy a tűz-típusút sem szabad bekényszeríteni például egy könyvelőirodába, mert természete ellen való az egy helyben ülés és a monotónia. Míg a fa jellemzője az, hogy elindítja a dolgokat, a tűz viszi, gyorsítja és szétterjeszti azokat. A meleg tűz nagyon kellemes ember, sok barátja van és nagy szíve, ugyanakkor hajlamos lehet a szétszórtságra, a rendetlenségre és a túl sok beszédre. Sok ilyen típusú nő szenved egyúttal vérzészavarban, menstruációs rendellenességekben. Ugyanakkor a meleg tűz vonás felelős a szexualitásért, a libidóért is. A forró tűz inkább a spiritualitásra tesz hajlamossá, az ilyen ember szeret elvonulni, meditálni. Nagy az önkontrollja, éppen ezért hajlamos az elfojtásból eredő betegségekre. Ha a meleg tűz nem találja meg a lazítás megfelelő formáit, könnyen az alkoholnál köthet ki, míg a forró tűz típust szélsőséges esetben az elmebaj vagy bizonyos drogok élvezete fenyegeti. Az, hogy valaki meleg vagy forró tűz-e, az arc mellett az egyéb jellemvonások tanulmányozása alapján dönthető el.

 

A tűz az ifjúkor jegye, így a fizikai vagy lelki eltérések is gyakran ebbe az életkorba repítenek vissza: meggondolatlanságba, elhamarkodottságba hajszolhatnak, nagy lelkesedések és nagy csalódások kísérhetik a betegséget. Természetesen a tűz elemű embernek is lehetnek például a fára jellemző tünetei, de akkor vizsgálni kell, vajon az alkata, a horoszkópja vagy az életmódja vezetett arra, hogy az arca által mutatott jegytől eltérő szélsőség domináljon.

 

Föld – nedvesség

• Jellemző képviselője: Sylvester Stallone

A föld maga a stabil alap: az ilyen típusú arc is erőteljes, kocka alakú, egy darab sziklára emlékeztet. Uralkodó csije a nedvesség, ennek megfelelően a szerve a lép és a gyomor, illetve minden, ami a táplálkozással, táplálással kapcsolatos. Ha a föld típusú ember elveszíti a lába alól a szilárd talajt, akkor hajlamossá válik azokra a betegségekre, amik a szervezetben elmozdulással járnak: a gyomorsüllyedésre például, a sérvekre, nőknél a méh előrehajlik, a mell, a bőr hajlamos a megereszkedésre. Általában hajlamos a föld típus a kötőszöveti gyengeségre és az elhízásra vagy extrém fogyásra, a táplálkozással kapcsolatos zavarokra, például anorexiára vagy bulimiára, a tápcsatorna betegségeire.

 

A föld típusú ember akkor betegszik meg, ha valaki kizökkenti, kibillenti a stabilitásából. Ugyanakkor a túl erős föld szélsőségesen merevvé válik, mozdíthatatlan, lusta ember válhat belőle. Ilyen esetekben az hozhat eredményt, ha életében, környezetében például a tűz vagy a fa elemet erősítjük. Előfordulhat az is, hogy egy föld arcú ember lelke tűz típusú, vizsgálni szükséges a kölcsönhatásokat is.

 

A föld az élet középső szakaszának a megfelelője, ennélfogva ezen típusú betegségek gyógyítása időt és kitartást igényel. Ahogyan kialakulásuk is lassú, úgy nem is múlnak el egyik pillanatról a másikra.

 

Fém – szárazság

• Jellemző képviselője: Bruce Willis

A fém elemhez – amit a megnyúlt, ovális arc és az erős csontozat jelez – tartozik a tüdő és a vastagbél, a bőr és a belső nyálkahártyafelszínek. A fém ugyanis keretet ad a dolgoknak. Nem véletlen, hogy a kínai gyógyászatban például a pszoriázist, hétköznapibb nevén a pikkelysömört – amivel az akadémikus orvoslás nem sokat tud kezdeni, leginkább a tünetek enyhítésére szorítkozik – a tüdő pontjain gyógyítja. A bőr betegségei gyakran függenek össze a helytelen vagy nem kielégítő légzéssel, a légvétel útján történő méregtelenítés hiányosságával. Kevés hölgy tudja, hogy ha szép bőrt szeretne, akkor elsősorban helyes légzéstechnikát érdemes tanulnia.

 

A fém lelki alkatú emberre jellemző a rendezettség, a pontosság, a fegyelem: a keretek megtartása. De éppen ebből fakad, hogy hajlamos a depresszióra: a túlszabályozottságot rosszul bírja, hiszen karakterénél fogva nehezen tud kilépni belőle. Ugyanakkor lehet a fém típusú ember csillogó, mutatós, kirakatba való, akár egy ékszer – főleg a nők esetében –, de a balta is fémből készül: ugyanígy jellemző lehet rá az agresszió, a pusztítás. A fém típusú emberek gyakran szolgálnak fegyveres testületekben – rendőrnek, katonának állnak –, de szívesen lesznek ellenőrök is, akik betartatják a kereteket. Ha nem láthatják világosan, hol a határ, abba belebetegszenek. Gyógyításukat azzal kell kezdeni, hogy helyreállítjuk a kereteket, meghatározzuk a játékteret számukra, mert akkor érzik jól magukat.

 

A fém a klimax időszaka, a felnőtt- és időskor határa, így betegségei is hullámzóak: hol újra előbukkannak, hol enyhülnek a tünetek, és vissza-visszaeséseken keresztül érhető el a teljes gyógyulás. Ezért a fém típusú betegségeknél nem szabad megijedni, ha a gyógyulás nem folyamatos, hanem inkább szakaszos, ahogyan a klimax se egyik pillanatról a másikra beálló állapot, hanem egy átmenet: a fém és a tűz harca. A fém alkatú ember általában jó felépítésű, jó csontozatú, de eléggé merev, érdemes lazító, az ízületeket erősítő sportokat választania.

 

Víz – hideg

• Jellemző képviselője: Bud Spencer

A víz típus arca kerek, akár egy buborék, túlhangsúlyozott a száj, kicsi a szem. A víz típushoz tartozik minden, ami a folyadékáramlással kapcsolatos a testben, így a vízháztartás, a nyirokrendszer. De miután ez a leginkább jin jellegű típus – vagyis a mélység és a nőiesség is kötődik hozzá –, ezért a legmélyebb, legbensőbb szervek is ide tartoznak, mint a csontozat, a csontvelő, a fogazat, továbbá az ivarszervek, a szaporodáshoz köthető szervrendszerek. Egyúttal ez az energia felel a növekedésért, fejlődésért. Éppen ezért a növekedéssel és a felhalmozással kapcsolatba hozható rendellenességekre, például a rosszindulatú daganatra, az epe- és vesekövekre is hajlamos lehet a víz típusú ember. A felhalmozás elhízáshoz is vezethet, a víz alkat alapvetően gömbölyded, puha húsú, de hajlékony és rugalmas.

 

A víz típusnak vigyáznia kell a nemi szerveire, sérülékeny a potenciája, továbbá hajlamos a hideg által okozott elváltozásokra, például felfázásra vagy medence- és vesegyulladásra. Ami a víz típusú ember lelkialkatát illeti, hajlamos az értékek felhalmozására, közülük kerülnek ki a bélyeg- és festménygyűjtők, de a belső értékek gyűjtögetői is. Lelki betegségei abból fakadnak, ha ezt túlzásba viszi: ilyenkor hajlamos lesz a teljes visszavonulásra, bezárkózik, esetleg depresszióssá válik.

 

A kínai asztrológia és arcelemzés, alkatmeghatározás sokat segít abban, hogy a páciens hajlamaival és adottságaival gyorsan tisztába jöjjön a gyógyító. Míg a születési adataink egész életünkre meghatározóak, addig arcunk és alkatunk – a csontozat kivételével – életünk folyamán változhat, követve azt a változást, ami elménkben és körülményeinkben lezajlik. A gyógyító számára rendkívül fontos információ, hogy a születés által meghatározott jegyek az adott pillanatig hogyan alakultak, változtak, hol tart a páciens egyensúlya megtalálásában. Természetesen egyik elemnek sem szabad teljesen eluralkodnia, de az életkor, az életút és a környezet függvényében egyik vagy másik előtérbe kerülhet. A betegség az egyensúly felborulását jelzi. A kínai gyógyító mindent összevetve állapítja meg, hogy melyik elem került túlsúlyba, vagy másként fogalmazva melyikből van hiány, és a gyógymódot ennek megfelelően választja ki, azt az elemet erősítve, amiből hiány mutatkozik, és azt gyöngítve, ami eluralkodott. Gyakori, hogy az egyensúly azért borul, mert a páciens nem ismeri saját magát, és olyasmit erőltet, ami nem az ő adottságainak, élethelyzetének megfelelő. A feng shui, a kínai térrendezés művészete egyik eszköze az egyensúly helyreállításának. Jóval több, mint egyszerű lakberendezés vagy a tárgyak elrendezése: valódi gyógyító erő. Erről lesz szó a következő részben. (Folytatjuk)

 

Edit elemzése

Edit születési dátumából kirajzolt asztrológiai képlete azt mutatja, hogy személyisége jangtűz jellegű. A képlet felső sora a „Mennyei áramlás”, ezek a jegyek felületes ismeretség után is jól láthatók, középső része a „Földi áramlások”, amik csak közelebbi ismeretség után válnak nyilvánvalóvá, míg az alsó a „Rejtett áramlásokat” mutatja, vagyis azokat, amikről talán maga az érintett sem tud, amik a tudatalattiban rejlő lehetőségek.

 

Jól látszik ez balról a második felső kockában, ami a „Nap Mennyei áramlása”, vagyis a Nap Ura, a jang tűz. Ez azt jelenti, hogy Edit maga a Nap: szeret ragyogni, meleget áraszt, gondoskodó, vezető típus. Azt, hogy ez a jelleg mennyire domborodhat ki a személyiségében, azt a hónap „Földi áramlása” jelöli, vagyis a második sorban balról a harmadik kocka, ami Pig (Disznó) és jin víz.

 

Edit télen született, ezért az ő víz eleme gátolja a tüzet, vagyis a jang tűz jegy erős kontroll alatt van. A tűz és víz frusztrált helyzetet teremt, ami arra utal, hogy érzelmi élete viharos lehet, életében a szíve és az elméje gyakran vív harcot.

 

A tűz elemet erősíti több jel is a horoszkópjában (felső jobb szélen, alsó sor jobb szélén), és a Nap oszlopban a Rejtett áramlások között is megtaláljuk a tüzet. A bal felső szélen jin víz van, ez felhőt jelez. Ezt a képletet a fa ellensúlyozhatja (amiből a tűz keletkezik), amiből azonban csak a Rejtett áramlások között találunk (alsó sor balról a második).

 

Megvan tehát a lehetősége az egyensúly megteremtésére, de rejtve. A jang tűz határozott, agilis, temperamentumos, de mindezt beárnyékolja, elnyomja a víz és a felhő. Fára van tehát Editnek szüksége, ami a növekedést, a fejlődést, a kreativitást és a kiterebélyesedést elősegíti az életében. Ez lehet a társa, a munkahelye, de erősíthető feng shuival is a környezetében. A képletben több helyen találunk földet is (felső sorban jobbról a második), de fémet egyáltalán nem. Ez nem lehet véletlen: a tűz és a fém ellentétes, kioltja egymást.

 

 

A horoszkóp elemzése után nézzük meg, miről árulkodik Edit arca! Az arc karaktere azt mutatja meg, hogyan bontjuk ki saját lehetőségeinket. Edit arca tipikus tűz arc: a középső, járomcsonti rész a legszélesebb, álla és homloka felé keskenyedik. A szem azonban keskenyebb, mint azt a tűztől várnánk, ami a jelleg fékezését mutatja, akárcsak a száj: hangsúlyos, feltűnőbb, mint az a tűznél tipikus lenne. Még a szemüveg is a tűz jegy fékezettségére utal: a szem formáját követve hosszú, keskeny. Ez arra utal, amire a horoszkóp is: hogy az érzelmek és az intellektus gyakran kerül szembe egymással.

 

Az arc rejtett fa áramlatokról is árulkodik: nem alacsony, hanem magas a homlok, a fül nagyobb, és erős szálú, sűrű a haj. Ez azt mutatja, hogy Edit az életében sikeresen erősíti a fa jelleget, ezáltal egyensúlyban van. Az alkata is erre a kiegyensúlyozottságra vall: a másodlagos nemi jellegek jól hangsúlyozottak, az alkat is tűz dominanciájú, de se nem sovány, se nem telt, az arc harmonikus.

 

Összességében az elemző azt állapíthatja meg, hogy Edit jó úton jár személyisége kiteljesítésében, fejlődésében, betegségtől nem kell tartania. Tűz jellege miatt indokolt vigyáznia a szívére, a vékonybélre, illetve a víz jelenléte miatt a keringési rendszerekre. Javasolt, hogy életében domináljon a fa: kreativitást, mozgékonyságot igénylő munkát és hobbit javasolunk számára. Jól érzi magát az olyan helyzetekben, amikor különlegesnek tartják, amikor meg tudja mutatni magát 

Dr. Földes László
XVIII. évfolyam 8. szám

Címkék: kínai arcelemzés, psziché

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.