Arcképcsarnok

A súlypont megtalálása ad nyugalmat a szívnek

Interjú Papp Lajos szívsebésszel egészségről, az élet értelméről és a természetgyógyászat szerepéről

  Papp Lajos, a nemzetközi hírű szívsebész mindig vállalta az álláspontját, akkor is, ha vihar kerekedett belőle. Az elmúlt tíz évben azonban ritkábban hallunk róla. Nyugdíjba ment, de nem adta fel a betegek szolgálatát. Specialista létére hangsúlyozza a holisztikus szemlélet és az ősi gyógyászat jelentőségét. Vannak, akik feltétel nélkül csodálják, mások támadják politikai nézetei vagy nonkonformista véleménye miatt. Mi egyszerűen kíváncsiak voltunk rá: hogyan él, mit tart fontosnak, miként tekint az életre és a halálra.   

  – A munkatársa megkért, hogy időben érkezzek. Ilyen értékes az ön számára az idő?

   

  – Az idő mindenki számára érték. Ahogyan Czegei Wass Albert írta: „az emberi élet legdrágább kincse az idő, nem lehet pótolni semmivel”. Amikor igazgató voltam, és hatvan orvossal tartottunk reggelenként konferenciát, nekik is ezt mondtam. Öt percet vártunk, aki nem érkezett meg, már nem jöhetett be. Számolja ki: hatvanszor öt perc, az háromszáz értékes perc, azaz öt óra! Az idő vissza nem adható. Én még soha nem késtem el konferenciáról, előadásról, számomra a megadott időpont szent volt mindig, mert tisztelem mások idejét. Soha nem követeltem meg vezetőként olyasmit, amit én magam nem tartottam be.

   

  – Több helyen felhívja a figyelmet a holisztikus gyógyítás fontosságára. Ez azért érdekes, mert éppen ön az, aki sikerrel mélyedt el a részletekben: a szívsebészeten belül is bizonyos területek specialistája. Megfér ez és a holisztikus szemlélet egymással?

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

  Zimber Szilvia
  XXIII. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.