Arcképcsarnok

A világ legjobb keze

Beszélgetés az orvos-szellemgyógyásszal

Dr.Cristian Rachitanra egy barátom, Ruw hívta fel a figyelmem, amikor az Amerikában élő, mint írta: „ hatalmas szellemgyógyászati tapasztalattal rendelkező” orvos barátja nemrégiben Magyarországra készült. Azért jött, hogy ellenőrizze, illetve optimalizálja a Kárpát- medence tudathálózatának harmonizálása érdekében létrejött Concordantia Carpatiensis szellemiségéhez kapcsolódók testi- lelki állapotát. Vendégünk Kajuyali perui sámángyógyító mester mellett elkezdte a sámáni gyógyítás módszereinek integrálását is. Nem Amerikában született, húsz éves múlt,amikor elhagyta szülőhazáját, Romániát. Utána rövid időt töltött az Egyesült Államokban, majd megvalósíthatta régi álmát: hét éven keresztül Dél- és Délkelet- Ázsiában kutatta az egészség megőrzésének hagyományos módjait. Előbb Indiában tanulta az ájurvédát, majd Tibetben a gyüsit, mint ősi gyógyító művészeteket, később a Fülöp- szigeteken tanulmányozta az ottani csodadoktorok, kézzel sebészeti beavatkozásokat végzők módszereit. De folytassa a történetet ő maga…


– A manilai csodadoktorok között valóban vannak csalók, de nagyon szerencsés voltam néhány gazdag barátomnak köszönhetően, akik elvittek valódi gyógyítókhoz és rengeteget tanulhattam tőlük. Utána visszatértem New Yorkba, dolgozni kezdtem, s közben tanultam az egyetemen, megszereztem az orvosi diplomámat, négy szakorvosi vizsgát tettem. Írtam egy könyvet a diplomamunkámból a természetes gyógymódokról. Végül is amerikai viszonyok között elég hamar a csúcsra jutottam, 2001-ben elnyertem „A világ legjobb keze” címet egy egészségügyi magazinnál. Az igazság az, hogy nekem nem ez számított, hanem az, hogy a szenvedélyemnek élhettem.

 

– A szenvedélyének?

 

– Igen, nekem attól kezdve, hogy elkezdtem tanulni gyerekkoromban a gyógyítást, az volt a vágyam, hogy rájöjjek, mi okozza a betegségeket. Nagyon korán kezdtem tanulni a gyógyítást bizonyos szerencsés véletleneknek köszönhetően, ugyanis olyan előnyös helyzetbe jutottam, hogy csatlakozhattam néhány kutatóhoz, és ettől kezdve alapos biológiai tanulmányokat végezhettem, lehetőségem nyílt arra is, hogy kórházban tanuljak. Az azonban szintén elég hamar világossá vált számomra, hogy az akadémikus orvoslás erről mélységekben nem igazán beszél. Kifejlesztettem egy orvosi tudományt, aminek elnevezése sem létezett sokáig, ma már úgy nevezik, hogy biomechanika. A név arra utal, hogy minden, amit addig fejlesztettek, az legnagyobbrészt biokémia volt. Fiatal koromtól kezdve ellenérzéseim voltak azzal szemben, hogy gyógyszereket adjak, írjak fel embereknek, gyógyszereket, amik nem csinálnak semmit, legfeljebb kompenzálnak.

 

– Ön mire jutott a kutatásai közben?

 

– Meggyőződésem, hogy meglévő betegség által meghatározott tünetek másodlagos egészségügyi problémának tekinthetők. A legtöbb betegségnek, ami tehát másodlagos egészségügyi zavar, az elsődleges okát abban találtam meg, hogy a szervezet struktúrájában áll be változás. Az ok tehát a legtöbb esetben a test egy bizonyos helyének gyengesége, ahol a probléma kifejlődik. Ez a gyengeség lehet örökletes, veleszületett, vagy megjelenhet a beteg életében bekövetkezett trauma vagy az általános elhasználódás miatt. Mind az elsődleges és másodlagos egészségügyi zavarokat súlyosbíthatják a helytelen életmód, a táplálkozás, a nem kielégítő alvás és a feszültség miatt a stressz.

 

– Milyen gyógyító módszereket alkalmaz?

 

– Két eszközt fejlesztettem ki, pontosabban raktam össze: a kézzel történő alakítást és a jógaszerű gyakorlatokat. Előbbi a csontok helyretételét jelenti, a strukturális problémák korrigálását, utóbbiak pedig nem igazán jógaászanák, hiszen dinamikusan végzendő feszültségfelszabadító és a szervezet megerősítését célzó gyakorlatok, amelyek például az izmok nyújtását és a légzés tudatossá tételét jelentik.

 

– Egyik sem új igazán, hiszen előbbit nálunk csontkovácsolásnak nevezik, a másodikat gimnasztikának vagy akár gyógytornának.

 

– Valóban, világszerte régóta elterjedt módszerekről van szó, a görög és a római időkben is ismerték ezeket a gyakorlatok, amiket a sportban is alkalmaznak. Az eddig elmondottak kiegészülnek táplálkozási és életmód-tanácsadással, gyógynövény alapú gyógyszerek és természetes táplálékkiegészítők alkalmazásával, és mindazon számunkra megalapozott természetes, alternatív és hagyományos gyógymódokkal, amelyek nemcsak a betegség gyógyítását, az optimális egészség elérését, hanem annak megőrzését is segítik. Ebbe beletartozik a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód. Jómagam végül is inkább azt mondhatom, hogy kiteljesítettem ezeket a módszereket, és az egésznek tudományos meg alapozottságot, érthető elméleti hátteret biztosítottam. Íme néhány példa, amely tükrözi az elméletünk. Gyakran észrevehető, hogy a különböző szívbetegségeket a bordák ízületeinek problémái kísérik. Az állandó fejfájás, migrén általában a nyaki gerinc problémáinak az eredménye. De okozhat gondot a koponya, pontosabban a koponyavarrat is. A gyomorbetegségeket gyakran kísérik a rekeszizom zavarai. A különböző alhasi problémák, a reproduktív rendszer problémáinak okait a legtöbb esetben a hát alsó részén, pontosabban a  keresztcsont és a medence tájékán kell keresnünk. Az általam alapított CRANY Egészségügyi Központ szakemberei mind valamennyien elkötelezettei vagyunk ennek a szemléletnek és gyakorlatnak.

 

– Említette, hogy vannak olyan problémák, amelyeket trauma vagy általános elhasználódás okoz.

 

– Igen, sok betegség oka nem mindig a test szerkezetében keresendő, hanem még mélyebben, mégpedig a viselkedésben. Ezeket mi viselkedési betegségnek hívjuk, amit a helytelen gondolkodás okoz. Legtöbbször ilyen esetben azt szoktam tanácsolni az embereknek, hogy éljenek egyszerűbben, töltsék fel az életüket spiritualitással. A legtöbb orvos kerüli, hogy a test és a szellem kapcsolatáról beszéljen. Az orvosok többsége gépész, aki megjavítja a gépet, amit testnek nevezünk. De a gép mögött ott a szellem, ami kormányozza a testet, meghatározza a sorsát, kijelöli az élményeket, amelyeken a testnek keresztül kell mennie, mert a szellemnek meg kell szereznie az esszenciát minden élettapasztalatból, amelyek segítenek megváltoztatni néhány rossz beállítódást. Az élet nem pusztán abból áll, hogy dolgozzunk, együnk, gyereket neveljünk, ami persze csodálatos, de az is lényeges, hogy mire képes a szellem, hogyan vezet minket, hogy kiteljesítsük magunkat, egyúttal megváljunk a helytelen szokásokban rögzült rossz energiáktól.

 

– Mit ért rossz energiák alatt?

 

– Karmát, ahogy Indiában nevezik, vagyis tetteink következményeit. A betegség gyakran azért keletkezik, mert az emberek rosszat tesznek. Lopnak, csalnak, hazudnak, ami végül is mindig betegséget okoz, mert mindennek megvan a csereértéke. Ha jót teszünk, jó történik velünk, ha rosszat teszünk, rosszat kapunk vissza. A rossz pedig nagyon gyakran egészségi problémaként köszön vissza. A legtöbb ember nincs annak tudatában, hogy a rák is a rossz életmódunk eredménye.  Ezt az emberek nem szívesen fogadják el, mert azt gondolják, hogy az jó, amit ők tesznek. Néha azonban, amikor megkérdezek egy-egy beteget, hogy van-e valami rossz, amit tesznek az életükben, bevallják, hogy igen, itt vagy ott csalok. Akkor hagyja abba, tanácsolom, ilyen egyszerű. Tényleg nem túl bonyolult: minden rossz tett feszültséget okoz, mégpedig azért, mert legbelül nem bocsátunk meg magunknak. Elmenni a templomba imádkozni, gyónni nagyon jó, de senki nem bocsátja meg helyettünk a rosszat magunknak. Ha nem történik meg, akkor nyomás, feszültség keletkezik a fejben, a gondolkodásban, a testben, kezdődik a vérnyomásprobléma, a depresszió…

 

– … és a stressz.

 

– Így van, a stressz a test betegségeként jelenik meg. De a stresszt nem csak a túl sok vagy a nem nekünk való munka okozza, hanem a befejezetlenség érzése, a csalás, az őszintétlenség, a rossz tettek is. Ezek a feszültségek viszont szerkezeti elváltozást okoznak a testben. Minden orvosnak az is dolga kellene legyen, hogy ne csak a strukturális változásokat lássa, hanem azt is, hogy mi okozhatta azokat az ember életében, lássa, miként él az ember, mi rosszat tesz, mi hibás az életvitelében. Persze ez nagyon őszinte együttműködést, hozzáállást igényel mind a beteg, mind a doktor részéről. Ahhoz, hogy tanácsot tudjon neki adni, az orvosnak rá kell vezetnie a beteget, hogy ne csapjon be másokat, de magát se. Az a gond, hogy a mi modern, nyugati életstílusunk nem tiszteli, nem igényli, nem támogatja, hogy mindig inkább jót tegyünk, ami az egészség alapja lenne. A spirituális tanulási folyamat az, hogyan helyettesítjük a rossz mintákat jó megoldásokkal, hogy annyi jót tegyünk az emberiségnek és ennek a bolygónak, amenynyit csak tudunk.

 

– Ön hogyan javítja ki magát, ha például azon kapja magát, hogy valamit elrontott?

 

– Próbálok nagyon őszinte lenni, függetlenül a végeredménytől. Sokkal jobban  szeretem a fájó igazságot, mint a gyönyörű hazugságot. Az őszinteség nagyszerű, nem őszintének lenni az bántás, sértés magunknak és környezetünknek. A lehető legjobban próbálok őszinte lenni, ha valami rossz folyamaton csípem magam. Ilyenkor visszamegyek addig a pontig, ahol hibáztam és kijavítom. Ez segít nekem, hogy jobban éljek, megtöltsem spirituális értékekkel az életem. Ez
a kulcs valamennyiünknek ahhoz, hogy sikeresek és egészségesek legyünk.

 

– Mi a véleménye az emberiség és a Föld jövőjéről?

 

– Alapvetően pozitív és derűlátó a szemléletem. Sajnálatos módon létezik egy betegség, a pénz. Ez egy ször nyű kór, ami megfertőzte a világot. Az emberek, különösen a fiatalok manapság csak pénzt ak arnak, pedig ezzel elveszítik önmaguk fontosságát, a szenvedélyt, hogy kifejezzék tehetségüket. Csak több és több és több pénzt akarnak, ami megfertőz és megöli az emberek azon késztetését, hogy valóban jó dolgokat tegyenek. Hiszem, hogy ez változni fog. Lehet, hogy kicsi lépésenként fog történni, talán évszázadokba telik, mert ez nem könnyű, de tudatában kell lennünk, hogy mi hoz jót a világnak. Csak a jó tettek és a tudás, a s pirituális értékek, ezek segítenek a Földet is megőrizni. A fiatal nemzedéknek kell kinyitni a szemét, és azt tapasztalom, hogy erre egyre többen vagyunk készek.

Csörgő Zoltán
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: Dr. Cristian Rachitan, szellemgyógyászat

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.