Arcképcsarnok

Asztrológia: beszélgetés Gázmár Lászlóval, lapunk szerzőjével

Asztrológia: az önismeret tudománya

  Több mint egy évtizede láthatják a Természetgyógyász Magazinban az olvasók Gázmár László nevét az asztrológiai cikkek alatt. Hónapról hónapra bemutatja nekünk az égitestek helyzetét, és elemzi, mit üzennek. Bár 76 éves, ez egyáltalán nem látszik rajta: energikus, fitt és fürge észjárású. Vajon miként sikerült ezt elérnie? Az asztrológus hogyan használja fel tudományát a saját életében és a mindennapokban? Gázmár Lászlóval, lapunk asztrológusával beszélgettünk.


   

  – Milyen jegyben született?

   

  – Egy kicsit bővebben: az Ikrekben van az aszcendens és három bolygó. A Mérlegben áll a Nap és egy bolygó. A Hold és két bolygó az Oroszlánban, a Merkúr és a Vénusz a Szűzben. A kíváncsiság, a szerteágazó érdeklődés, és ennek következtében a teljes mélységében semmiben el nem merülés következményeit, ajándékait viselem.

   

  – Ha az ön nevére rákeres valaki az interneten, kevés dolgot talál. Amellett, hogy a magazinunkban megjelent cikkeit mutatja a világháló, szerepel a Grafotan Bt. beltagjaként, az Országos Kék Túra teljesítői között és egy esemény beharangozóján grafológiai előadóként.

   

  – Sosem hirdettem magam. Így is megtalálnak. A Grafotan Bt. profilja a grafológia és az asztrológia sokrétű alkalmazása. 

   

  – Mi az eredeti szakmája?

   

  – 1966-ban mezőgazdasági gépészmérnökként végeztem. Ez a képzés a mezőgazdasági gépek üzemeltetése, szerelése terén – a fejőgépektől a kombájnokig – gyakorlatias hozzáállást, kézügyességet igényelt. Egy évet dolgoztam csak a szakmámban, mert a gépek felújítása egy üzemben túlságosan egysíkú, unalmas volt. Adódott egy lehetőség, hogy egy szerszámfejlesztő céghez menjek, az sokkal érdekesebbnek, kreatívabbnak tűnt. Az is volt. Másfél évtizeden át dolgoztam ott. Sokféle csiszoló, fúró, vágó, polírozó, stb. szerszámot készítettünk a fogászati eszközöktől a bugatisztító korongokig és kisgépekig. A nyelvek is mindig érdekeltek, szakmai szinten beszéltem olaszul és angolul. Sokat jártam külföldre gépek beszerzése vagy a használatuk betanulása miatt, és konferenciákra jártam, elnyertem egy olasz ösztöndíjat is. Ezen túl is sokat jártam külföldre. Ebben az időben kaptam egy váratlan vietnámi kiküldetést

   

  – Hogyan, miért került oda?

   

  – Az a vicc, hogy még katona se voltam, de a hetvenes évek elején kaptam egy katonai behívót, és tolmácsként kiküldtek Vietnámba, ahol lengyelekkel, indonézekkel, irániakkal együtt fegyvertelenül szolgáltunk. Feladatunk az akkori békeszerződés betartásának ellenőrzése volt. E küldetés alatt született meg itthon a második fiam. Közel egy évet töltöttem kint, de ez az időszak maradandó élmény. A nyolcvanas évek elején megszűnt az a vállalat, ahol dolgoztam. Azután Líbiában adódott egy munkalehetőség, az ott dolgozó magyar lakásépítő vállalkozásban. Akkortájt vagy ezer magyar dolgozott Líbiában. Egy évre kijöhetett velem a feleségem és két fiam is. Izgalmas időszak volt: a sivatagi utazások, az arab életmód, a forró, száraz éghajlaton teljesítő építőipar ága-boga, a tenger. Ott is hasznát vettem a nyelvtudásnak és sokirányú érdeklődésemnek.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  Zimber Szilvia
  XXV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.