Arcképcsarnok

Atam Prakash előadása Budapesten

Békét és boldogságot mindenkinek!

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a Rádzsa jóga és meditáció tanárának magyarországi tanítását.


 

Mindenkiben ott van az erős vágy, hogy megtapasztalja a boldogságot saját és családja életében. De mi is a boldogság? Egészség és jólét, fizikai és szellemi értelemben egyaránt. A mai jógairányzatok elsősorban a testről szólnak, a Rádzsa jóga és meditáció azonban a mentális egészségre helyezi a hangsúlyt, mert az egészséges tudat eredményezi a szervezet egészségét. A boldogság és a szomorúság is a gondolatokból táplálkozik. Ma már bizonyított tény, hogy a betegségek 80 százaléka lelki eredetű, és minden gondolat hatással van a szervekre és a sejtekre. Gondoljunk például a stresszel kapcsolatos betegségekre: a félelem, az ellenállás, a harag fizikai megfelelője, hogy összeszorul a gyomrunk, fáj a hátunk, a vállunk, szívproblémák jelentkeznek – fáj a szívünk, ezt mondjuk, ha bánatunk van –, és fekélyt kapunk. A Rádzsa jóga segít a pozitív gondolatok megteremtésében, ezáltal önmagunk gyógyítóivá válhatunk. A meditáció a legjobb gyógyszer.

 

Sokan gyűjtenek anyagi javakat, azt remélve, hogy azok boldoggá teszik őket, mégis egyre kevesebb dolognak tudnak örülni. Vagy azt mondják: majd boldog leszek, ha lesz pénzem. Holott a dolog fordítva működik: elég lesz a pénzed, ha boldog leszel. Gyűjtsünk olyan kincseket, amik nem anyagi természetűek, és azokat nem veheti el tőlünk senki! Mindenki szeretne vonzó lenni, hatni másokra, de ez csak akkor lehetséges, ha megszabadulunk a fogyatékosságainktól. Ám ez korántsem egyszerű. Személyes tapasztalatom van ezzel kapcsolatban. Amikor egyetemista voltam, azt tanácsolta az orvosom, szokjak le a dohányzásról. Pontosan tudtam, hogy igaza van, hiszen ezt tanultam, de a tanáccsal nem mentem semmire. Erőre volt szükségem ahhoz, hogy le tudjak mondani a káros szenvedélyről. Sokan tudják, mi volna a helyes, vagy mit kellene tenniük, de nincs hozzá erejük. Amikor megismertem a Rádzsa jógát és elkezdtem gyakorolni, először nem történt semmi. Kíváncsian figyeltem és vártam. A 15. napon megtapasztaltam az isteni erő jelenlétét, és akkor már le tudtam mondani a cigarettáról. A Rádzsa jóga első haszna számomra az volt, hogy javult a koncentrációm és nőtt az energiaszintem. A tanulás fő akadálya ugyanis, hogy nehezen tartható fenn a koncentráció. Azután megtapasztaltam, hogy erőre van szükség a saját értékünk növeléséhez is. De a mi kezünkben van a döntés, szert akarunk- e tenni erre az erőre, és akarunk-e fejlődni. A tudatunk és az intellektusunk révén önmagunk mestereivé válhatunk.

 

Ma a tudat nincs az ember kontrollja alatt. Egy börtönlátogatásom alkalmával találkoztam egy nagyon szimpatikus emberrel, nem is értettem, hogyan kerülhetett oda. Elmesélte, hogy összeveszett egyik rokonával az anyagiakon, és annyira hatalmába kerítette a haragja, hogy lelőtte a rokonát. Az egész életét börtönben kell töltenie, mert adott pillanatban képtelen volt uralni a saját tudatát.

 

2006-ban Oroszországban kétszáz diáknak tartottam előadást, amikor egy fiatalember megkérdezte: miért van szüksége arra, hogy naponta legalább fél órát a Rádzsa jógával töltsön, amikor élvezi az életet, jó karrier vár rá, és minden rendben van az életében. Megkérdeztem, van-e mobiltelefonja. Van, felelte csodálkozva. És folyamatosan beszélhet rajta anélkül, hogy feltöltené? – kérdeztem tőle. Ma van elég ereje. És holnap?

 

A test olyan, mint a telefon, és a lélek az akkumulátora. Pszichológusok kimutatták, hogy egyetlen percben 35-40 gondolatot teremtünk. Vajon mennyi mentális energiát használunk el a nap 24 órájában? A mentális problémák oka az energia egyensúlyának megbomlása: a kiadás és a bevétel nincs összhangban. A Rádzsa jóga a bevételt erősíti, a legjobb eszköz az egyensúly helyreállítására. Megértése egyszerű és hatásos, megismerjük általa önmagunkat és a Legfelsőbb Lényt. Amikor a meditáció során a mentális energiánk nő, a lélek repes. Ami a tudatban zajlik, megmutatkozik az arcon. Megfigyelték, milyen kevés ember mosolyog az utcán? Túlságosan lemerült az akkumulátoruk!

 

A boldogságunkat három tolvaj lopja el: a félelem, a teher és az aggodalom. Segítőtársuk a kisebbségi komplexus, önmagunk alulértékelése. Ahogyan elkezdjük tisztelni önmagunkat és bízni önmagunkban, a képességeink javulnak, és felébresztjük a bennünk szunnyadó erőket.

 

Azt tapasztalom, hogy az emberek manapság zavarodottak, határozatlanok, bizonytalanok. A Rádzsa jóga élesíti a tudatot, kitisztítja az elmét és lehetővé teszi, hogy messzire ellássunk, így képesek legyünk gyorsan jó döntéseket hozni. Sokan panaszkodnak az emberi kapcsolataikra, mindig a másikban keresve a hibát. De a tapasztalat az, hogy ha mi magunk megváltozunk, akkor megváltoznak a kapcsolataink is.

 

A lélek hét eredeti minősége: a békesség, a tisztaság, az erő, a szeretet, az üdvösség, a boldogság és a tudás. Amikor a lélektudatosságot gyakoroljuk, akkor ezek az eredeti minőségek erősödnek. Mindannyian tudjuk, hogy kell lennie egy felsőbb energiának, szellemi erőnek, hiszen amikor nagy bajban vagyunk, ösztönösen ahhoz fordulunk. Különböző népek, kultúrák és vallások más-más névvel illetik, de valójában ugyanarról beszélnek. Amikor a jógik leírják ezt az erőt, a Naphoz hasonlítják: állandó energiaforrás, ugyanakkor éget és tisztít. A spirituális Napunk szellemi energiát sugároz, elégeti a gyengeségeket és tisztává teszi a tudatot. A Rádzsa jóga arról szól, hogy megteremtsük és fenntartsuk az állandó kapcsolatot ezzel a spirituális Nappal, a Legfelsőbb Lénnyel – Istennel, akinek mindnyájan egyformán a gyermekei vagyunk.


XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: BK Atam Prakash

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.