Arcképcsarnok

Csongrádi Kata beteljesíti sorsfeladatát

Elfogadja az univerzum tanításait

  Az egyik pillanatban tizenöt éves naiv, ártatlan kislány, a másikban ötezer esztendős bölcs. Az egyik pillanatban szexi boszorka, a másikban előkelő úri hölgy. Csongrádi Kata színésznő, de ezek nem szerepek, hanem személyiségének izgalmas, sokszínű rétegei. Egy ódon ház elvarázsolt virágoskertjében, az erkélyén beszélgettünk életről és halálról, barátságról és szerelemről, hitről és ezotériáról. Tegeződve: „a lányok egymás közt így szokták”, mosolygott.


  Hogy van a férjed? Azt olvastam, S. Nagy István tavasszal a kórházban ünnepelte 77. születésnapját, és ott vette át az Artisjus életműdíját is.

   

  - Jól van, köszönöm, méltósággal viseli, amit a sorstól kapott.

   

  – Jégkrémmel kínáltál, de te magad nem eszel. A derekad ma is átéri két férfikéz. Semmi fegyelmezetlenség nem engedsz meg magadnak?

   

  - Dehogynem. Csak vasárnap fellépésem lesz, és a közönségnek tartozom azzal, hogy a legjobb formámat hozzam. Nagy izgalommal várom az Angyali show DVD-fogadtatását is, ami hamarosan megjelenik. Néha persze megjutalmazom magam egy-egy „bűnösebb” finom falattal, de a szervezetem azonnal hadat üzen nekem, úgyhogy ez egyre ritkábban fordul elő. Kénytelen vagyok odafigyelni az étkezésre, ha jóban akarok lenni magammal.

   

  - Az erőnlétre szükséged is van, hiszen miközben férjedről és idős édesanyádról gondoskodsz, kilenc előadásod fut egyszerre, ha jól számoltam. Hogyan tudsz ennyi főszerepet fejben tartani?

   

  - Nem is fejben, hanem lélekben vannak velem, és mindegyik változik, formálódik a színpadon a közönséggel együtt. Ha valaki folyamatosan együtt lélegzik az univerzummal, akkor a változás természetessé válik. Semmi sem lehet ugyanaz, mint egy pillanattal ezelőtt és egy pillanattal később. Folyamatos megújulás minden szívdobbanásunk! Ez az élet egyik nagy csodája.

   

  - Mi, emberek szeretjük a fix, kiszámítható dolgokat.

   

  - Pedig az egyetlen biztos dolog: az állandó változás. Aki nem képes ehhez alkalmazkodni, az betokosodik szó szerint és átvitt értelemben is, mentálisan, szellemileg, fizikailag egyaránt. Elkezd öregedni, megbetegszik, elveszíti a rugalmasságát. A világ nem áll meg, ezért ha egy fix helyzetbe, pozícióba vagy személybe kapaszkodunk, és a célt összetévesztjük a birtokolható dolgokkal, akkor szomorú életünk lesz. A cél az állandó fejlődés folyamatos átalakulással lehetséges, tehát ha összhangban akarunk lenni az univerzummal és saját magunkkal, akkor együtt kell változnunk a világgal, és arra a föntről érkező energiára kell koncentrálnunk, ami feltölt és megvilágítja az utunkat. Ez a boldogság egyetlen módja.

  A Mózes hegyen

   

  - Istenben hiszel, vagy az ezotériában? 

   

  - Az ezotéria a legősibb istenhit. A belső térre összpontosít, az Istennel való harmónia megteremtésére. Mindegy, hogy Istennek hívjuk, univerzumnak vagy bármi másnak, a lényeg, hogy azt az ősi szeretetenergiát értjük rajta, amit mindenki megérez, amikor elönti a boldogság. Ez az ősi szeretetenergia mindig volt, van és lesz, amíg a világ világ, ez visz mindent előre. Természetesen nem a megélhetési ezoterikusokkal azonosulok, hanem azokkal, akiknek a lelkében valódi béke, megértés és megbocsátás van, akik úgy élnek, hogy nem ismernek ellenséget, az értéket pedig nem pénzben mérik. Hogy eközben a keresztény, az iszlám vagy a buddhista tanokat vallják, lényegében mindegy. Az istenhit egy: a feltétel nélküli szeretet energiája.

   

  – A könyveidben azért írtál olyanokról, akik ellenségesek voltak veled. Rájuk sem haragszol?

   

  – A haraggal csak magamnak ártanék. Sokáig nem értettem, miért váltok ki az emberekből szélsőséges érzelmeket: vagy nagyon szeretnek, vagy ellenségesek velem, és az utóbbira nem találtam magyarázatot, hiszen én soha senkinek nem ártottam, legalábbis szándékosan nem. De ma már tudom: akik bántanak, azok más hullámhosszon vannak, és az a dolguk, hogy megtanítsanak valamire, amire szükségem van.

   

  A Bajor Gizi-előadás bemutatóján, a Budapesti Kamara Színházban; balról: Herceg Ferenc unokatestvére, Csongrádi Mária (rendező, az édesanyám), S. Nagy István, Csongrádi Kata, Szűcs Miklós igazgató, Jókai Anna, Mészöly Dezső

   

  Ellenség nincsen, legfeljebb valakit nem ismersz elég jól. Ha összezárnak az úgynevezett „ellenségeddel”, és elkezdesz vele beszélgetni, megismered a szempontjait és ő is a tieidet, lassan megértitek egymást, harmóniába kerültök, kiegyenlítődik a polaritás, és megszűnik ellenségnek lenni. Minden nehézség és látszólagos igazságtalanság a tanítómesterünk. Azért mondom, hogy látszólagos, mert bár az igazság egy, de azt mindenki a maga szemszögéből ítéli meg. Királyhegyi Pál író tanított meg arra, hogy az élet alapvető törvénye az igazságtalanság: hol mással igazságtalanok a te javadra, hol pedig veled a mások javára. Ő mindent humorral fogott fel: azt mondta, tiszta szerencse, hogy a munkaszolgálaton kenyéren és vízen tartották, mert a „speciális diéta” kigyógyította őt a cukorbetegségéből. A döntés a mi kezünkben van: a legrosszabb helyzetben is felfedezhetjük a jót, és a legnagyobb jóban is megkereshetjük a rosszat. Sajnos pokoli élete lesz annak, aki az utóbbit választja. Én ha ES-hez (a férjét becézi így – a szerk.) bemegyek a kórházba, fülig ér a szánk, viccelődünk, énekelünk, elhatároztuk, hogy jól éljük meg a rosszat.

   

  – Nem rettent a gondolat, hogy egyszer elmegy, itthagy?

   

  – Róla már tizenhét évvel ezelőtt lemondtak az orvosok, mégis velem maradt. A szeretet itt tartotta. Az élet után pedig újabb élet következik, mindig visszajövünk ide a Földre tanulni, fejlődni.

   

  Jókai Anna írónővel

   

  – Ezek szerint hiszel a reinkarnációban?

   

  – A szeretetenergia állandóságában hiszek, a fejlődés lehetőségében hiszek, az élet értelmében. Amikor 17 évvel ezelőtt azt mondta a főorvos egy hátsó fali infarktus után, hogy ők már minden emberileg lehetségeset megtettek ES-ért, búcsúzzak el tőle, mert már csak a gépek tartják életben, és itt már csak a jó isten segíthet, azt mondtam: oké, hát akkor forduljunk a mindenhatóhoz! Sorra hívtam a barátaimat, akik hívták az ő barátaikat, és azok is az övéiket. Azon az éjszakán több százan imádkoztunk a férjemért. Reggelre jobban lett. Helyreállt a keringése, és a főorvos legnagyobb megdöbbenésére így szólt hozzá: kérem, mondja meg a feleségemnek, hogy szeretem.

   

  – Nagyon sok embernek segítesz, híres vagy a jótékonykodásaidról. Sohasem bánod meg? Az emberek néha hálátlanok.

   

  – Aki hozzám fordul, akinek velem van dolga, azért megteszem, ami tőlem telik, és nem várok érte semmit cserébe. Régebben persze megdöbbentett, hogy ha valaki mohó volt és háládatlan, de ma már képes vagyok megérteni, hogy – Krisztus szavaival élve – nem tudják szegények, hogy mit cselekszenek. Jót tenni a világon a legjobb „üzlet”, mivel minden energia visszaszáll a kibocsátójára. Az univerzum energiái zseniálisan működnek, legfeljebb nem mindig értjük csekély értelmünkkel, mire akar tanítani. Én például tavaly súlyos allergiát kaptam, hatalmas piros foltok éktelenkedtek rajtam. A természetgyógyász tesztje kimutatta: lényegében mindenre allergiás vagyok, ami egészségtelen. Kénytelen voltam megérteni, hogy így figyelmeztetett a sors: ha az univerzummal összhangban akarok fejlődni, akkor tisztán kell tartanom a testem és a lelkem kívül-belül. Ezt az üzenetet egyébként szó szerint megkaptam a Mózes hegyén is, ahová ES gyógyulása után zarándokoltam el, hogy hálát adjak a felépüléséért.

   

  Szepes Máriával

   

  A sorstól olyan tanítómestereket kaptál, mint a már említett Királyhegyi Pál, Szepes Mária, Jókai Anna és Müller Péter. Mit jelentenek ők a számodra?

   

  – Talán azt mondanám: ők a lelkem briliánsai! Ugyanis számomra a maradandó értéket a lélektől lélekig megépített híd jelenti. Minden igaz baráttal egyre gazdagabbnak és gazdagabbnak érzem magam. Jókai Anna gimnazista koromtól kezdve fogja a kezem, Szepes Máriát csak néhány évvel eltávozása előtt, húsvéti ajándékként ismerhettem meg. Legnagyobb megdöbbenésemre már mindent tudott rólam, amikor beléptem a szobájába, hiszen tökéletesen látott a harmadik szemével. Folytak a könnyeim, amikor földöntúli szelídséggel megerősített abban, hogy higgyek a megérzéseimben, és kövessem azokat akkor is, ha időnként bolondnak tartanak ebben az úgynevezett normális társadalomban. Elmagyarázta, hogy miért kapok a meditációban filmszerű képsorokat, hogyan értelmezzem azokat, és milyen jelekre kell fokozottan odafigyelnem, hogy Isten kis katonájaként segíthessek másoknak megteremteni a testi és lelki harmóniát. Müller Péterrel is élmény együtt lenni, nekem ő mindig a karácsonyt jelenti. Talán részben azért mert mély bölcsességével lámpásként mutat sokunknak utat, részben pedig azért, mert már kétszer is tartottunk közös előadást az adventkor megrendezett Természetgyógyász Fesztiválon. Végtelenül hálás vagyok Gáspár Margit írónőnek vagy Mészöly Dezsőnek, és még sorolhatnék számtalan nagyszerű embert, akiktől hihetetlenül sokat kaptam.

   

  Müller Péterrel

   

  – És azoktól az asszonyoktól, akiket eljátszol? Sissy, Déryné, Bajor Gizi, Nofretéte: megannyi karmikus sors, szellemi értelemben koruk formálói.

   

  – Különleges, éteri kapcsolatban vagyok velük. Mindannyian mintha áldásukat adták volna arra, hogy megelevenítsem őket. A színdarabok megírása előtt alaposan megismerkedtem velük, lehetőség szerint felkerestem a helyszíneket, ahol éltek, elolvastam róluk, amit lehetett, naplóikat, leveleiket, a róluk szóló életrajzokat. Igyekeztem megtudni, hogyan élhettek, érezhettek, és ebben segítségemre voltak azok a képzeletbeli filmszerű képsorok is, amelyeket, gondolom, ők küldtek nekem írás közben. A Sissy-előadáshoz például már minden együtt volt, „csak” éppen a forgatókönyvhöz nem jött az ihlet. Emlékszem, december 24., Sissy születésnapja volt, és valami furcsa türelmetlenség lett úrrá rajtam.

   

  Bocsánatot kérve a családomtól, leültem a géphez, és csodák csodája, Sissy „megszólalt bennem”, és három óra alatt szinte „lediktálta” nekem az egész darabot. Fantasztikus élmény volt! De ugyanilyen transzcendentális kapcsolatba kerültem Dérynével, Bajor Gizivel és az egyiptomi fáraó asszonnyal is. Mintha az lenne a küldetésem, hogy az ő sorsuk és egyéniségük felidézésével az üzenetüket közvetítsem a ma emberének, hogy a művészet eszközeivel elmondjam, mi végre születtünk és mi a sorsfeladatunk: szeretetet, megértést, örömet vinni azokhoz, akik szűkölködnek ebben, ki-ki azon a helyen és időben, ahová és amikor született. Szepes Mária szerint a hősnőimmel azonos lélekcsoport vagyunk, hasonló a rezgésünk, ezért „engedik”, hogy évek óta tolmácsoljam őket. Nem lehet véletlen, hogy túl a 100. előadáson azt kérdezhettem Bajor Giziként: „Miért nem a szeretet az emberek vallása?” Tényleg: miért nem? Az élet legnagyobb ajándéka, ha az ember felismeri, mi a sorsfeladata, elfogadja és beteljesíti azt, és képessé válik a feltétel nélküli, odaadó szeretetre.

   

  Névjegy

  Csongrádi Kata

  Csongrádi Kata színésznő, musical-énekesnő, író, harminchárom éve S. Nagy István szövegíró felesége. 1972–1989 között a Budapesti Operettszínház tagja, 1989–1996 között a Mikroszkóp Színpad színésze volt. 1996 óta a Budapesti Kamaraszínházban játszik. 1996–1999 között önálló riportműsora volt a Szív Tv-ben, 1999–2006 között pedig a Budapest TV-ben „Zenés Kataságok” címen, 2000–2006 között  „Halló, itt Csongrádi Kata” címen. Játszott 19 tévéfilmben, öt játékfilmben, számtalan színházi szerepben. Műsorai: Angyali show (író-főszereplő), Sissy és én történelmi monomusical (író-főszereplő, német nyelven is), A vasárnapi asszony: monomusical Bajor Gizi életéről (író, főszereplő), Huncut a lány: operettshow, Nem boszorkányság (interaktív ezoterikus műsor), Millió rózsaszál (slágerválogatás), Ne add fel (szórakoztató minikoncert), Ezoterikus Kataságok (zenés meditációs beszélgetések), Csoda az élet! – Nofretéte(2 részes musical, író-főszereplő). Lemezek: Csoda az élet!, Ne add fel!, Millió rózsaszál, Huncut a lány, Énekelj, Déryné, Én a millióból egy vagyok, Nem boszorkányság. Könyvek: Millió rózsaszál, Nem boszorkányság, Ne add fel! Millió rózsaszál: Szeress úgy, mint a Nap, Belső Nap. Hamarosan megjelenik DVD-n az Angyali show is!

  Z. Sz. - fotók: Árvai Béla
  XVII. évfolyam 8. szám

  Címkék: Csongrádi Kata

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.