Arcképcsarnok

Delhusa Gjon lélekemelő popmeditációja

Spirituális koncertsorozat

Gjoni negyvenéves zenei munkássága alatt a háttérben egy spirituális zenei teljesség kifejlesztésén dolgozott. Hosszú idő után tudatosodott benne a folyamat, a késztetés, amelynek alapja egyfelől az otthoni indíttatás, hiszen az albán származású énekes édesapja azt szerette volna, ha fia pap lesz, másfelől az a líraiság, amit meggyőződése szerint „fentről” kapott, az ég adományaként. Mostanra eljutott oda, hogy négy évtizedes zenei tanulmányai és az Indiában szerzett tudás és tudatosság ötvözéséből megszületett az a bátorítás, hogy elindulhat egy új úton: a keleti kultúra titokzatos világába kalauzol el Gjoni most kezdődött spirituális zenei koncertsorozata. 

– Nyilván számodra is lélekemelő volt a Kelet szellemisége, zenéje. Hogy tudnád megfogalmazni, mit adott neked?

 

– Egy nyugodtabb gondolkodást, amire nagyon nagy szükségem volt elég rezignált zenei pályám nyomán. Egy könnyűzenei előadó élete olyan hullámokkal tarkított, hogy egyszer megéljük a legnagyobb sikert, majd a bukást, s ezek folyamatos elviseléséhez nagyon nagy lelkierőre és nyugalomra van szükség. Egyensúlyt adott, amely helyre tette bennem az élet törvényszerűségeit, miért vannak ezek a hullámvölgyek. Ekkor elkezd az anyagi-nem anyagi lét határa homályba kerülni. Indiában a bhajanok által kerülünk egy másik lelki síkra. Az ember egy olyan bűvölet határáig is elmehet ebben a közvetítésben, gyógyításban-bódításban, hogy el tud feledkezni arról, hogy az étel pénzbe kerül.

 

– Ez a másik sík, a határátlépés tehát nem jó?

 

– Itt is az arány megtalálása a fontos. Mi még a Földön élünk, nem élhetünk Budapesten spirituális létet, és ennek a társadalomnak és a mindennapi elvárásoknak eleget kell tenni. Számlákat kell fizetnünk, tankolnunk kell, gyerekeinket iskoláztatjuk, tandíjat kell fizetnünk. Nem lehet az iskolában a gyermekem tandíját leénekelni, a benzinkútnál a tankolásért dallal fizetni. 

 

 

– Spirituális tapasztalataidat és elmélyült zenei tudásodat kamatoztatva most egy új, országos, meditatív koncertsorozatba kezdtél. Felmerülhet a hétköznapi emberekben, a hitetlenkedőkben egy olyan kérdés is, hogy „persze, Delhusa Gjon egy újabb kereseti forrás után néz”… 

 

– Az értetlenek vagy kétkedők számára is meggyőző lehet, hogy teljesen új a fellépésekhez a hozzáállásom, nevezetesen a koncert árát egy minimális összegben határoztuk meg. Limitáltuk a jegybevételeket, mivel úgy gondoltam, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni, voltaképpen az eddig megszokott előadások töredékéért, hogy bejussanak ezekre a koncertekre. Értelemszerűen meg is látszik az eredmény, az elővételekből. Nem ritka eset, hogy a jegypénztáraknál már a megnyitástól számított hét napon belül, bár még két hónap van az előadásig, már nem kapható jegy rá. 

 

– A koncertsorozat első állomása a május 22-én Pápán tartott koncerted volt, amelynek különlegességét az adta, hogy kényelmes panorámabuszt indítottatok Budapestről Pápára a koncertre. 

 

– Igen, és ez nem pusztán egy koncerten való részvételt jelentett, hanem a program része volt az utazás után egy városnézés is Pápán, ahol a résztvevők egy előadást is meghallgathattak a Barátok templomában a ferences rend megtelepedéséről és tevékenységéről. További különbség volt más koncertekhez képest, hogy az esti előadás előtt a közönségnek az előtérben megmutattunk a holisztika, a természetgyógyászat témakörében számos olyan eszközt és módszert, amely a testi-lelki gyógyulást segíti. Ki is próbálhatták a kristálygyógyászatot, az állapotfelmérést, a különböző masszázsokat, a Narayana kezeléseket, majd még egy indiai vegetáriánus háromfogásos vacsorára is vendégeink voltak. Ezt mind magában foglalja a részvételi díj. Ezután kezdődött a lélekemelő szeretetmeditációs popzenei koncert, ha úgy tetszik: lélekemelő popmeditáció. A koncertsorozat minden egyes állomására tervezünk ilyen programot. Mindenkit szeretettel várunk a legközelebbi, kiskunhalasi koncerten június 12-én!

- gőz -
XVI. évfolyam 6. szám

Címkék: Delhusa Gjon, spirituális zene

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.