Arcképcsarnok

Deva Premal és Miten - Több mint zene

„Nagyon szeretem Deva Premal és Miten zenéjét, amely valójában kapu a Jelenlétbe. Ahogy hallgatod, az elmén túli szent tér természetesen és könnyedén jelenik meg. Tiszta varázslat.”

 

Eckhart Tolle


 

Deva Premal és Miten Indiában találkozták először 1990-ben, és ezzel kezdetét vette egy szerelembe és kreativitásba torkolló közös utazás, melynek során dalok, mantrák és meditációk inspiráló elegyét hozták létre és mutatták be közönségüknek szerte a világban. Koncertjeik megérintik minden kereső szívét, zenéjük bevezet a szeretet, az odaadás és a tudatosság természetébe.

 

Az együtt töltött évek alatt CD-k egész sorát jelentették meg.

 

"Gyönyörű zene. Gyönyörű." - így jellemezte zenéjüket a dalai láma, miután meghallgatta a személyesen neki szánt koncertet.

 

A német származású Deva Premal hagyományosan képzett zenész, aki hegedülni és zongorázni tanult, esténként azonban mantrákat énekelve aludt el. Édesanyja zenész, édesapja művész volt, mindketten spirituális úton jártak. Életükben fontos szerepet játszott a zen és a jóga.

 

"Mikor édesanyám terhes volt velem, a terhesség ideje alatt a Gayatri Mantrát énekelve készültek a megszületésemre. Később együtt énekeltük minden elalvás előtt. Bár nem igazán tudtam, hogy mit énekelek… és miért. Énekeltem, mert azt mondták. Csak később kezdtem ezeket az éveket nagyra értékelni" - mondta Deva.

 

Tizenévesen lett a megvilágosodott misztikus, Osho tanítványa. Indiába utazott, Osho ashramába, itt találkozott Mitennel. "Bár én még csak 20 voltam, ő pedig 42, de a szívünk azonnal egymásra talált."

 

Miten Londonban nőtt fel, a 60-as években. Ekkor Angliában tombolt a rock ’n roll-láz és a Beatles. Ez Mitent is magával ragadta, és a 70-es években sikeres énekes és dalszerzőként kereste kenyerét.

 

"Életemnek ez a periódusa nagyon izgalmas volt, mégsem voltam elégedett. Rengeteg megrendelésem volt, és dalokat írtam, más embereknek. De valami többre vágytam."

 

Miten úgy döntött, felhagy eddigi életstílusával, még a gitárjait is eladta. Egy barátjától kapott, zenről szóló könyv révén felfedezte Oshót és hamarosan meditációs közössége tagjává vált. Itt más megközelítéssel fordult a zene felé.

 

Nem sejtette, hogy a zenének ilyen gyógyító ereje van, mint amelyet itt megtapasztalt. Az ottani zene, a közösségi integráció, a mélyebb összefüggések, Osho előadásai és meditációi mind-mind segítették őt az életben és a zenében szerzett sérüléseinek gyógyulásában.

 

Mikor az ashramban találkoztak Devával, ő akkor már az esti meditációk zenei vezetője volt, és kérte Devát, hogy csatlakozzon hozzájuk.

 

Így kezdődött közös életük. Első albumuk, a "The Essence", óriási siker lett, később lemezek egész sora követte ezt. A kezdetektől fogva ősi gyógyító erejű mantrákkal járják a világot.

 

 

 

Koncertjeikről Deva Premal azt mondja: "A csendért játszunk, amely a dalt követi. Csend nélkül a történetnek csak a felét kapod meg. Ez olyan, mint egy jó történet tetőpontja. Azért van ott a csend, mert az létezik a zenében. Csak fel kell ismerni és megmutatni. Olyan könnyű észrevenni a csendet a zenében... és ez az, ami gyógyít minket… ha megengedjük, hogy ott legyen. Fürödni a csendben - ez az egyik fő oka annak, hogy Miten és én énekelünk. Ez az, ami táplál minket. Ez az, ami az úton tart minket. Nekem semmi sem fontosabb, mint együtt énekelni a közönséggel eksztatikus boldogságban, és aztán belépni abba a mély csendbe, amelyet a mantrák keltenek… annyira mély, hogy ha behunyod a szemed, tényleg úgy érzed egyáltalán nincs ott senki… minden személyiség feloldódott egy egészen rövid, szent pillanatra."

 

Mára albumjaik, koncertjeik és workshopjaik nagy népszerűségnek örvendenek Európában, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban egyaránt. Idén - első ízben - hazánkba is ellátogatnak.

Witold Kucharczyk
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: Deva Premal, Miten, spirituális zene

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.