Arcképcsarnok

Dr. Buda László: "Párbeszédben az univerzummal"

Az önszeretet mindössze eszköz mások szolgálatához

  Dr. Buda László pszichiáter már vagy két évtizede nem ír receptet. Doktori disszertációját akkor szerezte komplementer gyógyászat témában, amikor Magyarországon sok orvos még mindig lenézte azt. Ő azonban más utakat keresett az emberi szívhez és elméhez. Megalapította és sokáig vezette az egyetlen hazai egyetemi komplementer medicina tanszéket, majd kidolgozott két módszert, a Szomatodrámát és az Ultrarövid terápiát. Ma már elsősorban tanít, könyvei pedig rekord példányszámban keltek el. December 1-jén a Természetgyógyász Magazin karácsonyi fesztiválján előadást tart. Ezúttal módszereiről és sikerének titkáról is faggattuk.


   

  – Amikor olvastam önről, meglepett, hogyan volt bátorsága otthagyni az egyetemi katedrát és egy sikeres karriert, és teljes irányváltásba fogni. Hogyan érik ez meg az emberben?

   

  – Mindig is igyekeztem odafigyelni az intuitív, ihletett üzenetekre, és nagyon kényesen ügyeltem arra, hogy jól érezzem magam abban, amit csinálok, ne pedig a rutin, a megszokás vagy a megélhetési kényszer vezessen. Ha lelkileg már nem táplál a munkám, vagy úgy érzem, nincs teljesen összhangban ezzel a mélyebb sugallattal, akkor kényelmetlenül érzem magam. A tudományos és az egyetemi oktatói karrier egy darabig sokat jelentett számomra, de később úgy éreztem, nem szeretnék innen nyugdíjba menni. A környezetemet meglepte, amikor elbúcsúztam az egyetemtől, ritka, hogy valaki otthagyja a biztos állását, fix jövedelmét. De én belül éreztem, hogy ez jó irány. Olyan módszerekkel akartam dolgozni, amiket fontosnak tartok, új, eredményes terápiákkal, amik velem összhangban vannak, és ezek egy ponton túl már nem illeszthetők be a hivatalos egészségügybe és oktatási rendszerbe.

   

  – Nagy kockázatot vállalt. Nem tartott attól, hogy a családját nem tudja majd eltartani?

   

  – Ha önálló, új útra indulunk, abban van kockázat, de én ezt nem éreztem ijesztőnek. Később bebizonyosodott, hogy ha az időt, energiát kreatívabb és dinamikusabb módon használom fel, az megtérül.

   

  – Miért választja mégis az emberek többsége inkább a biztonságot?

   

  – Ez mély és messzire vezető kérdés, az én munkámban gyakran elő is kerül. Alapvető igény, hogy biztonságban érezzük magunkat, és ezt nem mindig haladja meg az a másik motiváció, hogy szeretnénk élményeket átélni, haladni valamerre, alkotni valami újat. Ha a fenyegetettségtől való félelem mélyről jön, akkor ez nem vagy nehezen megy. Mindennek meg kell fizetni az árát. Ha valami csak biztonságos, az előbb-utóbb unalmas, szürke és korlátozott lesz. Az az élet, ami csak és kizárólag a biztonságról szól, vegetálás.

   

  – Akkor arra ösztönzi a pácienseit, hogy merjenek az álmaiknak élni?

   

  – Nem tudom, hogy az „álom” szó megfelelő-e. Kövesd az álmaid, blablabla, ennek jó a reklámja, de ez így túl egyszerű. Nem mindegy, honnan jönnek ezek az álmok. Ha olyan belső nyugtalanságból fakadnak, amit szenvedés, szorongás, érzelmi probléma vagy régről hozott, ismételgetett lelki, kapcsolati mintázat okoz, akkor lehet, hogy csupán menekülés abból a helyzetből, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ezért szerencsésebb, ha az ember megtanulja elfogadni és kezelni azokat a dolgokat, amikben éppen van, beleértve a saját testét is. Az el nem fogadásból elég sok konfliktus, kényszer fakad. Inkább érdemes összhangot találni azzal, ami van, és nem mindenféle fantáziák mentén szaladgálni hol erre, hol arra, hanem békét kötni a jelen körülményekkel és közben nyitottnak maradni az inspirációra. Arra figyelni, mit vár tőlem a világ, mi az, amivel a legjobbat adhatom, a legszebben szolgálhatom a környezetemet. Ez gyakran nem ugyanaz, mint a „kövesd az álmaidat” kicsit felszínes, illuzórikus szlogenje.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

   

  Zimber Szilvia
  XXV. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.