Arcképcsarnok

Dr. Hegyi Gabriella - Helyre kell állítani a tekintélyt

„Én nem az orvosok vagy a természetgyógyászok, hanem elsősorban a betegek pártján állok”

Van, aki kemény nőnek tartja dr. Hegyi Gabriellát, más meg azt mondja, kedvesebb doktornővel még nem találkozott. Több mint húsz éve egyensúlyoz az orvosok és a természetgyógyászok között úgy, hogy szakmai hozzáértését egyik tábor sem kérdőjelezi meg. A természetgyógyászat új szabályozásán is dolgozó Szakmai Kollégiumi Tagozat vezetőjét, a Szakmai Tanács tagját arról faggattuk, mi várható ezen a területen, s közben egy kicsit Hegyi Gabriellát, az embert is megismerhettük.


– Ön az a kivételes ember, akit a természetgyógyászok között elismernek orvosként és az orvosok között elismernek természetgyógyászként. Tisztségeit itt is, ott is nehéz lenne felsorolni, de tudományos munkásságát jelzi, hogy tanszékvezető egyetemi tanár a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, és vezetője annak a szakmai kollégiumnak, amelyik az új természetgyógyászati törvény előkészítésén is dolgozik. Az orvosok vagy a természetgyógyászok pártján áll a vitájukban?

 

– Orvos vagyok és a komplementer medicina híve. Sajnos a természetgyógyász szót lejáratták a mindenféle kuruzslók és „ráolvasók”, sőt gyakran azok is, akiknek éppen az lett volna a dolguk, hogy rendet tartsanak a szakmában.

 

– Azokra gondol, akik most támadják önt amiatt, hogy a természetgyógyászat újraszabályozása során szigorítani akarnak?

 

– Nem személyes kérdés ez. A Magyar Tudományos Akadémia kiadott egy újabb állásfoglalást, amiben lényegében az áll, hogy a fürdővízzel együtt ki kell önteni a gyereket. Csak azt fogadja el tudományos módszernek, ami megfelel az EBM-nek (Evicence-based Medicine), vagyis bizonyítható a kettős vak kontroll randomizált körülmények között módszerével. Nyilvánvaló, hogy az EBM a gyógyszerekkel történő vizsgálatokra, és nem a természetgyógyászati eljárásokra lett kitalálva. De a másik oldalon ott van, hogy az ETI (Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet) az évek során kb. 9 milliárd forint bevételre tett szert természetgyógyászati vizsgáztatásokkal, de azt nem tudta elérni, hogy legalább OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) oklevelet adhasson ki. Magánakadémiák meg szabadegyetemek ontják a hiányos egészségügyi képzettségű „gyógyítókat”, akik aztán a vakbélgyulladástól a skizofréniáig mindent ugyanazzal az egy módszerrel próbálnak orvosolni. Professzornak nevezi magát az állattenyésztő, aki valóban nagydoktor a saját szakmájában, de nem az orvoslásban, vagy doktori címmel mutatkozik be a jogász, de az nem derül ki, hogy ő jogi doktor. Ezek etikai kérdések, és lehet, hogy apróságnak tűnnek, de rombolják a természetgyógyászat tekintélyét a komoly orvosi körökben, és megtéveszthetik a beteg embereket. Emiatt például a doktori címek használatáról is állásfoglalást adott ki a szakmai kollégium. Szóval húsz év után végre rendet kellene tenni, ez elkerülhetetlen, máskülönben azon vesszük majd észre magunkat, hogy betiltják az egész természetgyógyászatot. A változtatásra van felhatalmazása a testületnek.

 

– Ön mit tart elfogadható módszernek a természetgyógyászatban? Azért kérdezem ezt, mert úgy hírlik, a bioenergetika például nem lesz elfogadott.

 

– A bioenergetika minden gyógyító munkában jelen van, de nem önálló entitású rendszer, és ez a legtámadhatóbb, mert a legkevésbé igazolható. Odateszem a kezem, hogy bioenergiát adjak, aztán vagy adok, vagy nem, ezt még a beteg se tudja megmondani, mert ha hisz benne, nyilván érezni fogja, ha nem, akkor nem. De ott vannak a nemzetközileg elfogadott, és most megint inkább hadd nevezzem így, komplementer eljárások, mint például a homeopátia, a manuálterápia, a neurálterápia, a hagyományos kínai orvoslás az akupunktúra, az akupresszúra, a Kneipp-kúra, az antropozófikus medicina, a szemtréning, a reflexológia és sorolhatnám. Olyan követelményeket kell támasztani és olyan ellenőrzési rendszert kiépíteni, ami biztosíték a beteg számára, hogy ha adott szakemberhez fordul, akkor garantáltan megfelelő minőségű ellátást kap. Kérdezte, hogy az orvosok vagy a természetgyógyászok pártján állok-e. Én a betegek pártján állok, és az egészségét megőrizni akaró, egészségtudatos magatartású ember pártján, aki sokszor kőkemény pénzeket fizet bizonytalan kimenetelű kezelésekért. Kell, hogy legyen állami garancia bizonyos végzettségek mögött. Ezentúl is lesznek majd paradoktorátussal működő rendelők meg extraszensz tudom is én, mik, okkultizmus és ráolvasás, de világosan el kell különíteni, mit tartunk gyógyító eljárásnak és mit sorolunk a hit világába, mi az, ami nem tartozik az egészségügyi ellátórendszerbe. Hinni lehet mindenfélében, és még használhat is, de azt ne nevezzük tudománynak, ne nevezzük gyógyításnak, mert nem az!

 

Yamamotoval

 
– Mi a helyzet a különböző állapotfelmérő gépekkel? Azt sem tartja tudományosnak?

 

– Ma már fantasztikus berendezések támogatják a diagnózis felállítását, de a gép mit sem ér, ha nem értő kezekben van. A diagnózis felállítása orvosi feladat, amelynek a műszeres vizsgálatok csak egy részét jelentik, és érteni is kell azt, amit a műszer mutat. A múltkor jött hozzám valaki, hogy a szomszéd Marcsi néni a kütyüjével megállapította, a májával van baj, mondjam meg, mi a baj a májával. Hát mondja meg a Marcsi néni azt is! A biorezonancia például komoly orvosi módszer. Most bárki a nyolc általánosával fog a hóna alá egy egyszerű masinát, és végighaknizza vele az országot, aztán azt mondja, hogy biorezonanciával gyógyít meg leszoktat a cigarettáról! Vagy a legújabb őrület: megtanul valaki öt akupunktúrás pontot a fülön, és azzal „gyógyít” depressziótól kezdve az impotencián át a rákig mindent! A füladdiktológia, amint a nevében is benne van, arra lett kitalálva annak idején, hogy a  szenvedélybetegségről való leszokást segítse. Ennyi, nem több. Németországban mindenki tudja, hol a helye, hol vannak a határai. Itt nem. Ha nem szabályozzuk a természetgyógyászati tevékenységeket és nem kötjük szigorúbb feltételekhez, nincs jövője.

 

– És mi a helyzet az egészségjavító eszközökkel, mint például a Magnapress, a mágneságy vagy a Bioptron lámpa?

 

– Ezek egészségmegőrző vagy kiegészítő kezelésre alkalmas eszközök, amiket az emberek maguk is használhatnak. A forgalmazók nem gyógyítók, de nem is állítják ezt magukról, az eszközök nagy része komfortszintet emelő vagy kiegészítő eszköz.

 

– Ön nagy diplomata, ezt igazolja az is, hogy keresztülvitte: orvosi tananyag a komplementer medicina, önálló tanszéke van Pécsett, egyetemi szintű életmódterapeuta-képzést indított el ott. Miért éppen ott?

 

– Oda hívtak. Nézze, én szeretem a békét és a nyugalmat, nem keresem a konfliktusokat, de nem is térek ki előlük. A szakmai meggyőződésem bárhol, bárkik előtt képviselem és megvédem.

 

– Láttam, közben a betegektől sem szakadt el. Amikor érkeztem, egy kisfiút vigasztalt, aki félt a tűtől.

 

– A betegekkel való közvetlen kapcsolatról nem mondhatok le, hiszen gyakorló orvos vagyok. Az a legjobb, amikor a Yamamoto Intézet rendelőjében minden másról megfeledkezve csak a betegeimre koncentrálhatok. Az a kisfiú, akit látott, korábban agyvérzést szenvedett. Amikor idehozták, nem tudott járni, beszélni...

 

A Pécsi Egyetem tanítványai vizsga után

 

– Ahhoz képest eléggé fürge volt!

 

– Úgynevezett „beültetéses akupunktúrával” sikeresen lehet rehabilitálni gyerekeket, de strokeon átesett felnőtteket is, és ez fantasztikus érzés. Stroke-os betegeket, mozgássérülteket, szülés során megsérült kicsiket is kezelünk. A betegeim között van olyan, aki az orvosokban csalódott, és van, aki a természetgyógyászokban. Régóta meggyőződésem, hogy nincs külön orvosi meg külön természetgyógyászati tudomány, ez a kettő egy kell, hogy legyen, azaz az egy és azonos medicinának két külön ága, de összetartozóak. Az orvostudománynak el kell fogadnia a komplementer medicinát, ez utóbbi viszont nem lehet meg az előbbi nélkül. Az ember egy bonyolult rendszer, ahol minden mindennel összefügg, a tetejében lelke is van. Csak önmagát képes meggyógyítani, ehhez kell minden segítséget megadnunk az emberi tudás felhalmozott tárházából kiválasztva az éppen megfelelőt. Ez komplex gondolkodást igényel, és a modern világ, a modern orvostudomány errefelé kell, hogy haladjon.

 

– Összeszámoltam: nyolc szakmai szervezet tagja, vezeti a Yamamoto Intézetet, ahol rendel is, tagja a törvény-előkészítő bizottságnak, nemzetközi konferenciákon vesz részt, egyetemi tanszéket vezet, PhD-képzést vezet, gyakran felkérik szakértőként, emellett feleség és édesanya. Hogyan képes mindennek eleget tenni?

 

– Úgy, hogy nem csinálok mást. Fantasztikus hátteret biztosít a munkámhoz a férjem, aki maga is orvos. Kitűnő munkatársakkal dolgozom itt a Yamamoto Intézetben, az egyetemen és a különböző szervezetekben. Ha az ember szereti, amit csinál, repül az idő, de sok minden belefér. Amikor elcsendesedik a világ a nap végén, akkor fogok hozzá az olvasáshoz, a levelezéshez, rendezem a gondolataimat, felkészülök a másnapi teendőkre. Ha elfáradok, zenét hallgatok vagy újabban festegetek, a művészetnél nincs tökéletesebb kikapcsolódás.

 

– Lánya közismert lett, amikor a Viasat Négy esküvő című műsorában ő volt a kínai menyasszony. Mondhatjuk, ön igen erős kínai kapcsolatokkal rendelkezik!

 

– Nagyon büszke vagyok a lányomra. Egyetemi évei alatt egyéves ösztöndíjat kapott Kínában, ott tanított angolt és tanult kínaiul. Érdeklődésének az alakulásában persze biztosan szerepe volt annak, hogy én már többször jártam ott, a hagyományos kínai orvoslás és a Yamamoto Intézet révén vannak kínai kollégáim, sőt barátaim. A Tangshani Orvosi Egyetemen évente tanítok, és már négy kínai–magyar orvosi konferenciát rendeztünk meg közösen, kettőt Kínában, kettőt Magyarországon. A sors úgy hozta, hogy a lányom ott lett szerelmes, egy éve férjhez ment egy kínai fogorvoshoz, aki szintén remek ember. Most hazajönnek, Tímea decemberben diplomázik, és a férjével együtt nagy terveik vannak: Magyarországon szeretnék majd terjeszteni a kínai kultúrát, a nyelvet és hagyományokat, s persze a hagyományos kínai orvoslást. Pécsett az egyetem a kínai Hebei United Universityvel Konfucius Intézetet alapít, ahol a lányomnak is lesz dolga.

 

Tngshani hebei United University-n megállapodás aláírása a közös oktatás-képzésre HKO-ban

 

– Ritka a boldog ember, mint a fehér holló, de nekem úgy tűnik, ön az.

 

– Voltak az én életemben is nagyon nehéz időszakok. Az én lányom is volt kamasz, az édesanyámat egy műhiba miatt veszítettem el tíz évvel ezelőtt, hiánya ma is fáj. Vannak szakmai konfliktusaim, de érvekkel meggyőzhető vagyok. Szerencsés csillagzat alatt születtem, Bak vagyok, a kínai horoszkóp szerint pedig Kutya, vagyis amit elkezdek, azt tisztességgel be is fejezem, hűséges típus vagyok, kitartó és következetes, de ez nem mindig könnyű. Sokan a gondtalanságot azonosítják a boldogsággal, de én úgy gondolom, a boldogság sokkal inkább önmagunk elfogadását és az apró örömök sorát jelenti. Egy gyermek gyógyulása felett érzett örömet, a jól végzett munka utáni elégedettséget, gyönyörködést egy szép dallamban, ujjongást a néhány ecsetvonásból kibontakozó kép láttán, azt a jó érzést, ami egy távol élő baráttól kapott levél olvasásakor eltölti az embert. Igen, boldog vagyok.

 

Névjegy

Dr. Hegyi Gabriella MD. PhD.

 A Yamamoto Intézet igazgató főorvosa, tanszékvezető egyetemi tanár a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. A Tangshani Hebei Orvosi Egyetem (Kína) professzora, emellett tanít a Szt. István Egyetem Biotechnika Tanszékén. Belgyógyász szakorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, családorvos. 28 éven át dolgozott háziorvosként. Tudományos fokozatát a „mechanikus és elektromágneses biostimuláció” témájában védte meg 1999-ben. Szakképesítéstszerzett hagyományos kínai orvoslásból, neurálterápiából és biofizikai orvosi ismeretekből, homeopátiából. Beszél angolul, németül és oroszul. Tagja többek között a Miniszteri Komplementer Orvosi Tanácsadó Testületnek, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke, utóbbinak a nemzetközi társaságban delegátusa, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Az európai uniós CAMbrella kutatási projekt és a NATO CAM munkacsoportjának meghívott tagja, a Kínai Népköztársaság által kinevezett tagja az International Preparatory Committee of TCM-nek. Házasságban él, férje nyugalmazott patológus, egy gyermeke van, lánya egyetemista.

Zimber Szilvia
XVII. évfolyam 10. szám

Címkék: dr. Hegyi Gabriella, természetgyógyászat

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.