Arcképcsarnok

Dr. Mátyás Ernő - Garázsból nagyüzem

Beszélgetés dr. Mátyás Ernő geológussal

  Dr. Mátyás Ernő reneszánsz ember. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy már a vele való beszélgetés is gyógyító erővel bír, nemhogy az általa életre hívott termékek, amelyek alapja Tokaj-Hegyalja egyik csodája, a zeolit. Erről faggattuk őt, miközben szó esett az élet nagy kérdéseiről is.


   

  - Nemrégiben lett hetvenhárom éves, mégis irigylésre méltó szellemi frissességnek örvend.

   

  - Ez többek között azért lehet, mert odafigyelek arra, hogy magamhoz vegyem mindazokat az ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, amelyekre szüksége van a szervezetnek és az azt vezénylő agynak és idegrendszernek ahhoz, hogy sokáig friss, erős maradhasson. A baj, az egészségzavar engem sem került el, mégis elmondhatom: ma is aktív, tevékenységekben gazdag életet élek. Ugyan a cégemet már a fiaim vezetik, én csak örülök annak, hogy több idő adatik így töprengeni, kísérletezni, tanítani, írni, emberi kapcsolatokat ápolni.

   

  - Ezek szerint van mód a fiatalság megőrzésére?

   

  - Lelkileg biztosan. Ahhoz azonban, hogy belelássunk a "titokba", ismernünk kell a saját emberi szervezetünk működését. A kisgyermeknek több sejtje képződik, mint amennyi elhal, ezért képes az ember - születése után - a növekedésre. A felnőtt szervezet ezzel szemben ugyanannyi sejtet termel, mint amennyit elveszít, ez az oka - életkori sajátosságként - a benne létrejövő egyensúlynak. Időskorban azonban már kevesebb sejtünk képződik, mint amennyi elhasználódik, és ez leépüléshez vezet (őszül a haj, meszesedik az érrendszer). Az elöregedett sejtek ráadásul a korábbitól eltérő anyagokat termelnek, olyan mennyiségben, hogy azokat a kiválasztó rendszer már képtelen kezelni, így a salakanyagok lerakódnak az erekben, a vesében, az epében, az idegrendszerben és folytathatnám a sort. Ez a "lerakódás" közvetlen előzménye az időskori betegségek kialakulásának. A legújabb kísérletem is erről szól - hogyan lehetne ásványi anyagok segítségével fizikailag erősíteni az időseket? Jó hírem van: a termék elkészült, hozzá lehet jutni nálunk. De segíthet a zeolit és gyógyfű kombinációjából készülő fürdősó alkalmazása is, amely nemcsak kellemes, kikapcsoló élményt hoz, de az egész testet fertőtleníti.

   

  - Százhuszonhat termék kizárólagos ötletgazdája és megvalósítója az ön cége, a Geoprodukt Kft. A kulcsszó: zeolit. Mi is ez?

   

  - A zeolit közönséges alumínium-szilikát, ioncserélő, magas fajlagos felületű ásványi anyag. Az emberi szervezet egészséges működéséhez - jelenlegi ismereteink szerint - huszonkilenc nyomelemre van szükség. A zeolit segítségével az ásványi anyagok, nyomelemek könnyebben felszívódnak a szervezetben, azaz Tokaj-Hegyalja és Mád földjének "kincse" természetes katalizátornak is nevezhető. Élettani hatásai jelentősek: nyomelemtartalma magas, különösen nagy fajlagos területtel bír, koherens az élő szervezetekkel, gátolja a paraziták szaporodását, és még így sem soroltam fel mindazt, amiért ajánlatos a zeolit szervezetbe való bevitele.

   

  - Tetszik, hogy nem vitaminkapszulák gyártásával segíti az embereket, hanem mindennapos, egyébként is használatban lévő termékeket kínál. Akár fogport, akár fürdősót vagy virágvitamint vásárolunk önöknél, mind tartalmazza azt, ami nekünk, házi kedvencünknek vagy szobanövényeinknek szükséges az egészség megtartásához vagy a fizikai harmónia újraélesztéséhez.

   

  - Még hozzáteszem azt is, hogy szinte minden termékünk használata kellemes is. Az ok egyébként egyszerű: a természethez nyúlunk "alapanyagokért". Vallom, hogy nemcsak fűben és fában, de kőben is ott van az orvosság. Ha visszatekintünk a történelemben, minden egyes korszaknak megvolt a társadalmi igénye a föld ásványi anyagai iránt. Volt, hogy az agyag, máskor a malomkő bizonyult egyfajta státusszimbólumnak. Attila kardja meteorvasból készült, de később jött az acél, a könnyűfémek népszerűsége is. Aki ezeket az anyagokat birtokolta – gazdag ember volt, hatalommal bírt, hiszen felhasználásukkal komoly előnyökhöz juthatott. Napjainkban a radioaktív anyagok "divatosak", hiszen tény, hogy energiát hordoznak. Sajnos azonban az embernek még fogalma sincs arról, milyen következményekkel járhat az alkalmazásuk. Egy azonban vitathatatlan, az emberi egészség három meghatározója az atmoszféra, a hidroszféra és a litoszféra - az egységet kell keresnünk ahhoz, hogy minden tökéletesen "működhessen" bennünk. Ha például valaki magnézium-, vas-, vagy káliumhiányban szenved, csillapítsa szomjúságát - gyógyszerek, mesterséges kapszulák helyett - kökénycseppekkel, amelyek - zeolittartalmuk miatt - nemcsak ezeket az ásványi anyagokat biztosítják, de segítik a szervezetbe való beépülésüket is. Még mindig komoly vitákat vált ki, hogy a húsevés egészséges vagy sem. Igazolt tény azonban, ha az adott ember szervezetének méregtelenítése nem megfelelő, a hús által termelt húgysav az ízületekben képes kiszúrni a mellette lévő sejteket, ami egyenes út az ízületi problémák kialakulásához, vagy akár a daganatképződéshez. Erről sincsenek kellően tájékoztatva az emberek, hiszen kevés az olyan szakember, aki komplex tudással bír a témában. Napjainkban sajnos sok orvos csak a biológiában kiművelt, de nincs rálátása a társtudományokra. Ezért a tudás, amit nyújtani tud - hiányos. Amikor én voltam diák, a geológia mellett éppoly fontos volt a kémia, a biológia - és sorolhatnám tovább - elsajátítása. A titok egyszerű - olyat kell tudni, amit más nem tud. És akkor a siker előbb-utóbb megtalál… A haladáshoz persze önfegyelem és a folyamatos fejlődés belső igénye is szükséges.

   

  - Ezek szerint ön sikeres embernek vallja magát.

   

  - Naponta sok pozitív visszajelzést kapok, és ha ez sikernek számít - igen. A - termékeink által elért - meddőségből való kigyógyulásról, a rákos daganatok megszűnéséről szóló híreket szintén sikernek könyvelem el. Ahogyan azt is, hogy az egyik fiam kutatása alapján a szaúd-arábiai milliárdosok szigeteire idén már tizenöt kamionnyi speciális zeolitos virágföldet szállítottunk, hogy a kipusztult parknövényzetet újraéleszthessük. Az eredmény önmagáért beszél. Lehetnék gazdag ember, hiszen Amerikából is sokan megkerestek. Kérték, "adjam el", amit tudok. De engem ilyen szinten nem érdekel a pénz. Sokkal fontosabb, hogy használhassak másoknak, úgy, hogy közben haladok előre azon az úton, amelyet helyesnek tartok. A tevékenységemben egyébként a kezdetektől megértő társam, segítségem vegyész feleségem, később hozzánk csatlakoztak bányamérnöknek, vegyésznek nevelt fiaink is.

   

  - Egyértelműen sikertörténetnek tűnik számomra az, amit elmesélt...

   

  - Azért ez nem ment mindig ilyen gördülékenyen. Parasztcsaládból származom, csak ha az állatok legeltetési ideje véget ért, akkor gondolhattam tanulásra. Kőművestanonc voltam, és csak később sikerült kikönyörögni a szüleimnél, hogy több időt szánhassak saját szellemi fejlődésemre. 1956 után a börtönt is megjártam, hiszen belekeveredtem a Rádió ostromába. Ennek "köszönhetően" kerültem Mádra, ahol csilletoló munkás lettem a Hegyaljai Ásványbányákban. Őszintén örülök, hogy végigjárhattam a "szamárlétrát", így amikorra a végzettségemnek megfelelő beosztásba kerültem, már kívül-belül ismertem a szakmámat. Később bejártam a fél világot, tudatosan gyűjtöttem a tapasztalatokat. A földek privatizációjakor pedig megvásároltam nyolc kopár hegyoldalt. Kérdezgették is tőlem: mit csinálok azon a "semmi" földön? Azt válaszoltam: "nyaralok". Ezeken a területeken kezdtem el - szinte pénz nélkül - a bányatelepítéseket. 1998-ra megszereztem a hatósági engedélyeket hat bányatelep működésére. Eleinte magam hajtottam a kézi darálót, miközben a feleségem szitált, így készültek garázsunkban az első fogporok. Ma pedig - büszke vagyok rá -, munkahelyet biztosítunk nyolcvanhat embernek. A környék legnagyobb üzemeként tartanak számon bennünket. A napi munkában most, túl a hetvenen is, szerepet vállalunk. A feleségem épp lekvárt főzni tanítja az asszonyokat az üzemben, úgy, hogy a gyümölcs a főzés által ne veszítse el a vitamintartalmát. Hamarosan jön a csipkebogyószezon is, és mi után nincs segítségünk - hiszen olyan "kevés" a munkanélküli a környéken -, gyakran saját két kezünkkel szedjük le az idei termést, hogy abból gyógyító termékeket készíthessünk. Hiszek abban, hogy a velünk született adottságokat, képességeket fejleszteni kell, majd használni azokat úgy, hogy azzal a világnak is adhassunk. Ha kitartunk elhatározásaink, céljaink mellett, tisztességgel, becsülettel, nem eladva lelki békénket "futó áramlatoknak", sok mindent elérhetünk még... 

   

  Fotók: Csáti Ersók Péter 

  Szabó Virág
  XV. évfolyam 3. szám

  Címkék: Dr. Mátyás Ernő, zeolit

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.