Arcképcsarnok

Dr. Ravi Mooss - Az ájurvédikus gyógyítás ösvényén

Beszélgetés dr. Ravi Mooss ájurvéda orvossal

Az ájurvéda, a több mint ötezer éves indiai védikus civilizáció egészség­megőrzési rendszere a világ legősibb tudománya. A három pszichofizio­lógiai típus (váta, pitta és kapha) egyensúlyán alapuló tudományt Maharishi Mahesh Yogi India vezető orvosaival együttműködve annak ősi, tiszta formájában kezdte el helyreállítani a 80-as években, s az így teljessé tett rendszert nevezte el Maharishi Ájurvédának (Máv). E tudást képviseli a hamarosan hazánkba érkező dr. Ravi Mooss ashtavaidja is.


 

Hogy Maharishi törekvése milyen hatékony volt, mi sem bizonyítja jobban, mint India hivatalos és legfelsőbb szakértői szerve, az "All India Ayurvedic Congress" (India Ájurvédikus Kongresszusa) által kiadott nyilatkozat néhány sora. Ez így szól: "Nagy örömömre szolgál megerősíteni, hogy a Maharishi Ájurvéda az ájurvéda hagyományát annak leghatékonyabb és legösszetettebb formájában képviseli, úgy, ahogy azt e tudomány klasszikus irataiban találhatjuk... az ájurvéda alapelveit és gyakorlatát összetett, rendszerezett és autentikus módon teszi elérhetővé, amit csak nagyon kevés esetben mondhatunk el manapság Indiában... A modern minőség-ellenőrzés magas színvonalbeli követelményeinek is megfelel, hovatovább hatékonyságát kiterjedt tudományos kutatások is alátámasztják." (Shiv Karan Sharma Chhangani, az All India Ayurvedic Congress elnöke; Újdelhi, 1997. augusztus 29.)

 

- Több generációs ájurvéda orvos családból származik. Ön mikor kezdett el ájurvédát tanulni?

 

- Még hatéves sem voltam, amikor már a védikus imákat, az egyszerűbb betegségek gyógymódját tanulni kezdtem édesapámtól, s rájöttem: az ájurvédával szeretnék foglalkozni. Láttam, hogy édesapám (dr. E. T. Divakaran Mooss - a szerk.) milyen eredményeket ér el, s milyen tisztelet övezi, amiért segít az embereken, így a gurukulát (a gurukula szanszkrit kifejezés, jelentése: a mester házában való élés és tanulás, mely ősi védikus oktatási forma - a szerk.) saját otthonunkban, nála kezdtem el. Nagybátyámtól 17 éves koromban kaptam meg az ájurvéda egyik több ezer éves szent iratát, a Vagbhata szent által írott Ashtangarudhaját, amit tanulmányozni kezdtem, szabadidőmben pedig elkísértem édesapámat a betegekhez, orvosi egyetemistaként pedig nála gyakorlatoztam.

 

Dr. Ravi Mooss

 

- Édesapja, nagyapja és nagybátyja is az ashtavaidja hagyomány örököse. Mit takar ez a kifejezés?

 

- Az ájurvéda a föld legősibb orvosi rendszere, atyjainak Charakát, Sushrutát és Vag­bhatát tartják, akik szent iratokban hagyták hátra gyógyító tudásukat. Kerala orvosai Vag­bhata tanítványi láncolatához tartoznak: ashtavaidják. Indiában összesen 18 ashtavaidja család létezik - ezek egyike a Mooss család -, ők felelősek az orvoslás tudományának fenntartásáért és gyakorlásáért. Az ashtavaidják az ájurvéda olyan gyakorlói, akik az orvoslás mind a nyolc ágában járatosak. Ezek az ágak: az általános orvoslás; a gyermekgyógyászat; az elmegyógyászat; az ideggyógyászat, fogászat, szemészet; a sebészet; a toxikológia; a geriátria; valamint a nőgyógyászat és a fiatalító kezelések.

 

- Mikor és hogyan került családjuk kapcsolatba a Maharishi Ájurvédával?

 

- Maharishi az ájurvéda eredeti tudását szerette volna feleleveníteni, s ehhez keresett olyan ájurvéda orvosokat, akik hagyománykövetőek, s jó hírük van. Sok ashtavaidjával beszélt, s a nagybátyámon keresztül édesapámhoz is eljutott 1994-ben. Elhívta Hollandiába, s letesztelte.

 

Maharishi mellett egy erős isiászos fájdalomtól szenvedő ember ült, ő rámutatott, és azt kérdezte édesapámtól: "Meg tudod gyógyítani?", mire ő így felelt: "Igen." "Hány napra van szükséged?", "Tizennégyre" - hangzott a válasz. Az első tizenhárom napon semmiféle eredmény nem mutatkozott, míg az utolsó kezelés elvégzése után, a tizennegyedik napon a beteg rendbe jött.

 

Ettől kezdve édesapám tizenöt éven át dolgozott Maharishivel, a család pedig Hollandiába költözött. Ebben az időben Maharishi már nem sok emberrel találkozott, édesapám azonban napi két-három, olykor tíz órát töltött vele ájurvéda projekteket tervezve. Maharishi a Maharishi Egészségközpontok vezető orvosává választotta, s világszerte mintegy 120 projektet vitt sikerre, amiért megkapta a rádzsavaidja, azaz királyi orvos tiszteletbeli címet. Manapság az amerikai Maharishi Menedzsment Egyetem főtanácsadó orvosa, Indiában él, s az országon kívüli projekteket az én segítségemmel követi nyomon.

 

- Mit tett hozzá édesapja a Maharishi Ájurvéda rendszeréhez?

 

- A pancsakarma szakértőjeként édesapám a Mahari­shi Ájurvéda fontos részévé tette a tisztító eljárásokat, s ő vezette be e rendszerbe a "védikus egészség" megközelítést is, melynek keretében még ma is a szent iratokban fellelhető, több ezer éves receptek alapján állítják elő a gyógyszereket, kézi munkával, a Keralában termő gyógynövényekből. Így a véda gyógyszerek 99 százalékban növényi eredetűek, s csak 1-2 százalékban tartalmaznak ásványi összetevőket. Ez azért fontos, mert bár az ásványok gyors hatást érnek el, hosszú távon felhalmozódhatnak a szervezetben, ami nem veszélytelen. A gyógynövények viszont lassabb, de biztonságosabb gyógyulást hoznak, és semmiféle mellékhatással nem fenyegetnek. Ugyanez nem igaz például a gyógyszergyárak által előállított szintetikus gyógyszerekre, melyek hosszú és rövid távon egyaránt mellékhatásokat eredményeznek.

 

- Ön mikortól vált a Maharishi Ájurvéda tevékeny orvosává?

 

- 1995-ben, 21 évesen találkoztam Maharishivel először. "Válj olyanná, mint az édesapád!" - ezekkel a szavakkal köszöntött. Ekkoriban kezdtem megismerni Maharishinek az emberiségért végzett munkásságát, s azt, hogyan törekedett az ájurvéda eredeti hagyományának helyreállítására, így nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy meghívást kaptam a hollandiai Vlodropban lévő Maharishi Ájurvéda Központba, s ájurvéda orvosként édesapám mellett dolgozhattam. Később a Maharishi Védikus Egyetemeken nem csak Hollandiában, de Németországban és Indiában is próbára tehettem magam, majd részt vehettem az orvosok kiképzésében is.

 

Napjainkban az Aatma Ájurvéda Klinika ügyvezetőjeként, valamint a Maharishi Védikus Orvosi Főiskola és Kórházak belgyógyászati osztályának vezetőjeként dolgozom Vlodropban. Otthon, Indiában pedig Irinjalakudában "Sukhada Ayurkendre" néven ájurvédikus pancsakarma klinikát működtetünk édesapámmal, ahová a világ minden tájáról érkeznek betegek.

 

- Miben különbözik az ájurvédikus betegségmegközelítés a nyugati orvoslástól?

 

- Az ájurvéda szerint nincs okozat ok nélkül, éppen ezért az ájurvédában a legnagyobb szerepet az okok felkutatása kapja. A legtöbb betegséget ugyanis az ok feltárásával és megszüntetésével gyógyítani lehet.

 

- Milyen betegségtípusokat kezelhet eredményesebben az ájurvéda, mint a nyugati orvoslás?

 

- Főleg a krónikus betegségeket, hiszen ezek azért krónikusak, mert nem tud rájuk tartós megoldást kínálni a nyugati orvoslás. Nagyon eredményesen tudjuk kezelni például a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket, az agyvérzést, az ízületi gyulladásokat, az asztmát, az allergiákat, a pajzsmirigy-rendellenességeket, a májbetegségeket, a terméketlenséget, a klimax tüneteit, a csontritkulást, s bizonyos mértékig a daganatos megbetegedéseket is.

 

Maharishi Mahesh Yogi

 

- Kezelt olyan betegeket, akiket a nyugati orvoslás nem, de az ájurvéda meg tudott gyógyítani?

 

- Egy holland betegem szélütés és szívroham után alig tudott járni, amikor felkeresett. Ma már sétálgat, jól érzi magát, és ájurvéda gyógyszerekkel stabilizáltuk az állapotát. Egy másik, amerikai betegem alkohol- és drogfogyasztás következtében kialakult komoly májzsugorodással keresett meg, amit a nyugati orvoslás már nem tudott kezelni. Ájurvédikus gyógyszerekkel kezdtük, amelyektől a beteg véreredménye normalizálódott, majd két hónapos pancsakarma kezelést kapott, s a májkapuér állapota is rendeződött, végül a máj egésze sokkal jobb állapotba került. Egy másfél éves, veleszületett cukorbetegséggel élő kisfiú állapotát ájurvéda gyógyszerekkel normalizáltuk, holott a hagyományos gyógyszerekre nem reagált. Most viszont inzulin nélkül él, s a szintetikus gyógyszerek mellékhatásaitól sem kell tartania.

 

- Az ájurvéda mindig tud segíteni?

 

- Nos, sokan érkeznek az utolsó előtti pillanatban, s azonnali "megváltást" várnak az ájurvédától, de lehet, hogy már nincs elég idő a kezelésekre. Az ájurvédában nincsenek rövidítések, végig kell járni a tisztulás ösvényét. Először gyógynövényes készítményekkel az egész testet megtisztítjuk a szintetikus gyógyszerek és a helytelen életmód miatt lerakódott tisztátalanságoktól, utána már sokkal könnyebb kideríteni a betegség valós okát, amit kezelni kell. Nem lehet két beteget azonos módon kezelni, még ha ugyanaz is a bajuk, hiszen minden ember más. Mi a beteget kezeljük, nem a betegséget. Idő kell tehát, hogy az első konzultáció után felírt gyógyszerek hatásait megtapasztaljuk. A nem krónikus betegségeket ájurvéda gyógyszerekkel kiválóan tudjuk kezelni. A krónikus betegségek gyógyítását pedig pancsakarmával folytatjuk, ami olyan tisztító eljárások együttes alkalmazása, melyek a túlzott mértékben jelen lévő testnedveket, méreganyagokat a test különféle csatornáin át kivezetik a szervezetből, ezzel állítva helyre a test egyensúlyát, gyógyítva meg a beteget.

 

- Jól tudom, hogy utolsó hónapjaiban Maharishit is kezelte?

 

- 2007 nyarán Hollandiába érkeztem a legújabb ájurvéda orvosi egyetemi képzés tanrendjének összeállítása és néhány beteg kezelése miatt. Ekkor egyik vaidja kollégámmal segítettünk Maharishinek, aki a kezelés alatt rengeteg kérdést tett fel az ájurvédáról. Úgy éreztem, ellenőrzi a tudásomat, képességeimet, s egy telefonos ájurvéda konferencia alkalmával még arra is megkért, hogy magyarázzam el a mintegy 400 véda orvosság alkalmazási körét. Végül is emlékezetből és tapasztalatból sikerült teljesítenem a kérését, holott nem voltam rá felkészülve.

 

Dr. Mooss folytatja ősei hagyományát, amiben ájurvéda orvos felesége támogatja. Négyéves kislányuknak természetesen már megtanították, mit kell használni viszketésre, fájdalomra, sérülésekre, hiszen, ahogy Mooss doktor mondja, az ájurvéda tökéletes gyakorlásához a tanulás mellett nem árt a "vér és a szellemiség" sem.

Dienes István
XV. évfolyam 11. szám

Címkék: ájurvéda, Dr. Ravi Mooss

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.