Arcképcsarnok

Dudás Katalin - Angyalok konyhája

Személyre szabott diéta

Ma kíváncsiságból beütöttem egy internetes keresőbe a fogyókúra szót. A találatok további szűkítése végett a kereső javaslatokat tett és felsorakoztatott egymás alá újabb szókapcsolatokat, mint például „fogyókúra gyorsan”, „fogyókúrareceptek”, „fogyó­kúratippek”, „fogyókúraétrend”, „fogyó­kúra tiniknek”, „fogyókúra férfiaknak” (érdekes, nőknek nem lehetett szűkíteni a keresést…), „fogyó­kúra banánnal”, „fogyókúra gyerekeknek”, „fogyókúrafórum”. Az összesen mintegy 643000 találatból az első oldalon kiemelt helyen szerepelt még a „fogyjon evéssel”, „fogyás zsírbontással”, „agyő zsírpárnák” szókapcsolat. Megörültem, amikor megláttam, hogy felülről lefelé máris az ötödik kattintás lenne a „fogyókúra okosan és egészségesen” csábító ajánlat. Persze vonzó reklámokban nincs hiány, épp az a nehéz, hogy eldöntsük, vajon melyik lenne a célravezető? Egy biztos, a fogyókúra témája igen népszerű napjainkban, hiszen mindannyian szeretnénk szebb, egészségesebb kinézetet, s ezáltal jobb benyomást tenni embertársainkra. De valóban van egy mindenkinek hathatós segítséget nyújtó, egyedül üdvözítő módszer? A téma egyik legkiválóbb ismerője, szakértője Dudás Katalin gasztropszichológus, táplálkozásterapeuta, az egyre ismertebb tanácsadó központ és reformételeket házhoz szállító Angyalok konyhája „főangyala”.


– Mi a véleményed a különböző fogyókúrás módszerekről?

 

– Azon alapulnak és az a lényegük, hogy valamilyen változást hozzanak az életünkbe. Éppen ettől működnek, mert amint valami kicsit megváltozik bennünk, sok minden el tud kezdeni átalakulni az életünkben. Azonban ahogy a fogyókúra elnevezésben is benne van: ezek kúrák, tehát van elejük, közepük meg végük. Éppen az a baj, hogy van végük, s amint befejeződnek, elkezdődik a visszarendeződés. Nem igazi, hanem csak látszatváltozás történik. Sok úgynevezett egészségdiéta éppen azért üt vissza csúnyán, mert túl gyors, túl drasztikusan lép fel az addigi megszokásokkal szemben.

 

– Hogyan lehet valakinek elérni az igazi változást?

 

– Úgy, hogy abbahagyja a fogyókúrázást! Amivel változást lehet elérni, az röviden az, hogy az ember a kompetenciaszintjét nem kívülre helyezi, hanem belülre. És ezt hogyan lehet elérni? Ez önismereti folyamat. Fontos, hogy megfigyeljük, mit érzünk a testünkben, hiszen minden változás valójában szimbólum, a súlyunk abszolút mérője, jelzője annak, hogy mi is a helyzet velünk. A testünk megpróbál kommunikálni velünk, és a túlsúlynak vagy a kóros soványságnak egyfajta üzenete van a test vagy a szervezet részéről az elmének. Az üzenet mindenkinél más lehet. A fogyókúrák nem alkalmasak arra, hogy ezt az üzenetet dekódoljuk, mert ez olyan, mint amikor fejfájás esetén fájdalomcsillapítót veszünk be, azaz nem az okot, hanem az okozatot akarjuk megszüntetni.

 

– De a fejfájást is elmulasztja egy tabletta…

 

– Igen, de a fejfájás is csak egy tünet. A fogyókúrás módszerekkel is le lehet fogyni. Fagyit vagy reggelente kizárólag langyos libazsírt nyalogatva is ugyanolyan hatást lehet elérni, mint bármiféle más módszerrel. Ez a titka a divatfogyókúráknak is, ezért tudnak megőrjíteni egész generációkat, mert ha elkezd valaki egy ilyen kúrát, elkezd másképpen enni, mint addig, a szervezet azt érzékeli, hogy valami változik, és arra reagál. Ezeket a módszereket azonban nem lehet egy életen keresztül alkalmazni, és amikor a szervezet megérzi, hogy át lett verve, ki akarták játszani, ahelyett, hogy meghallották volna az üzenetet, a legtöbb esetben durva visszarendeződés történik.

 

– Azt, hogy mindezt ennyire világosan meg tudod fogalmazni, úgy tudom, nem csak pszichológus végzettségednek, hanem személyes tapasztalatoknak is köszönheted.

 

– Igen, az egyetem végzős évfolyamán a tudományos kutatás felé indultam, így nyertem el egy egyéves angliai tanulmányi ösztöndíjat, ahol részt vettem egy mesterségesintelligencia-kísérletben. Napi tizenhat órát ültem a számítógép előtt, éjszakánként tömtem magamba a csokoládét, hogy legyőzzem az álmosságot, és így nem csoda, hogy három hónap alatt majdnem húsz kilóval nőtt a súlyom, sunyin és alattomosan. Eközben döbbentem figyelhettem meg, mint adja meg magát a szervezetem, a testem ennek az elképesztő folyamatnak, és ez lelkileg is nagyon megviselt. A hazautazásom után persze nem véletlen, hogy a tanulmányaimban a táplálkozási zavarok témakörrel kezdtem foglalkozni. Az akkorra már nyilvánvaló lett számomra, hogy az angliai hónapok alatt depressziós lettem, és nem is csak feltétlenül az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége növelte ennyire a súlyomat. Hiszen ma már tudományosan bizonyított tény, hogy mint minden egyéb testi problémánk, elhízásunk vagy kóros soványságunk is lelkiállapotunk függvénye.

 

 

– És amikor hazatértél, akkor mi jobbat találtál, mint a langyos libazsír?

 

– Óriási szerencsém volt! Az egyetemmel szemben volt egy kis kifőzde, ahol egy nagyszerű szakács segítségével teljesen megreformáltam az étrendemet, csak azt ettem, amit ő főzött nekem. Amikor körülbelül három hónap múlva megéreztem magamban a változást, mintha ködfátylak hullottak volna le rólam, sőt úgy éreztem, mintha valamiféle rétegeket szedtek volna le a testemről. Ám nem csak a felszedett kilóktól szabadultam meg, hanem az elmém állt át egy másfajta működésre. Pedig sokan megmondták, megírták korábban is: ha jót eszel, jól érzed magad. Másként érzékeltem a színeket, a hangokat és az ízeket, egészen más tapasztalatok birtokába jutottam, mint addig bármikor.

 

– Akkor tulajdonképpen ennek a séfnek köszönheted az Angyalok konyháját?

 

– Igen, és annak, hogy rendszerezni kezdtem az így szerzett tapasztalatot. A diplomamunkámat is az általam kidolgozott és kipróbált táplálkozási reform és a mentális állapot összefüggéséről írtam. De már nem a saját történetemen keresztül, hanem nyolc, vállalkozó szellemű hölgyet tesztelve vettem újra és újra górcső alá az étkezésterápiát. Hetekig etettem ezeket a nőket, többek között az édesanyámat, a legjobb barátnőjét és kedves ismerősöket, és az én példám után már nem volt furcsa, hogy „csodaszámba” menő változások történtek az ő életükben is. Volt például egy olyan negyvenhárom éves asszony, aki már szinte lemondott az anyaságról, mert azt mondták, nem lehet gyereke. Az étrendje megváltoztatása után várandós lett. Másikuknak ekkor sikerült eladni a házat, amitől évek óta szabadulni próbált. Volt, aki végre ki tudott lépni gyötrelmes kapcsolatából. Persze mondhatjuk, hogy ezek véletlenek. De meggyőződésem, hogy a véletlennek semmi köze mindehhez, mint ahogy ahhoz sem, hogy mindegyikük mindenféle önmegtartóztatás és görcsös diéta nélkül, természetes tempóban, kiegyensúlyozott lelkiállapottal visszanyerte azt az egészséges alakját, ami a szervezete működéséhez a legideálisabb. Azután valahogy ennek híre ment, elkezdtek hívogatni, vadidegen emberek is, hogy szeretnének ők is végigcsinálni egy-egy „kúrát”. Ekkor jött az ötlet, hogy ebből az egészből valamilyen hivatalosan is működtethető intézményt hozzak létre.

 

– Csak túlsúlyos emberek fordulnak hozzátok az Angyalok konyháján?

 

– Nem. Mi mindazokkal foglalkozunk, akiknek az étkezéssel kapcsolatban van valami megoldanivaló. Szándékosan nem használom a probléma szót, mert ez szerintem nem az, csak azzá tesszük. Evészavarosokkal is foglalkozunk, persze a túlsúlyosok vannak többségben, s valójában tényleg náluk mutatkozik meg leglátványosabban az étrendváltás hatása. Rendkívül érdekes élethelyzetekkel találkozunk, legtöbbször olyan ügyfeleink vannak, akik éppen egy sorsfordulónál tartanak az életben, s a továbblépéshez változtatniuk, változniuk kell. Van, aki nem tud megbirkózni valamivel egy adott időszakban, aztán egy velünk való együttműködés, egy tisztítókúra után olyan belső tartalékai és energiái szabadulnak fel, amiknek birtokában sikerrel folytathatja az életét.

 

– Az alapkoncepciótokhoz hozzátartozik, hogy „személyre szabott” étrendet kap mindenki?

 

– Igen, hiszen mindenki másképp egyforma, mindenkinek más válik be. Általában ezen a ponton bukik el a legtöbb divatdiétát követő, mert nincs mindenkire egyformán ható generálszósz! Senkit nem próbálunk „beleszorítani” egy adott eljárás vagy módszer mechanizmusába, mert nem ebben hiszünk. Nálunk nincs egyendiéta, nem állunk be egy kizárólagos elmélet mögé, hogy aztán abba „passzírozzuk” be az embert. Mindenkire egyénileg alakítjuk ki a terápiát, amivel az orvosolandó probléma megoldására törekszünk. Egyébként azt a szót, hogy fogyókúra, én nagyon nem szeretem, s mi az Angyalok konyháján próbáljuk teljes mértékben kiiktatni a szótárunkból. Amit mi képviselünk, az egy olyan kiterjedt, átfogó, holisztikus tudás és gondolkodásmód, ami mögött komoly szakmai háttér van, s amely figyelembe veszi, hogy az ember test és lélek egysége. Nekünk az a módszerünk, hogy nincs módszerünk, és az a titkunk, hogy nincs titkunk. Fogyás és fogyás között óriási különbségek vannak. Lehet, hogy a padlizsán egy rendkívül egészséges zöldség, de ha valaki allergiás rá, ráadásul ezt nem is tudja, további kárt okozhat önmagának. Nálunk „pillanatokon” belül kiderülnek ezek az egyéni finomságok, és mindenkinek a kúráját „védőangyalként” kísérjük végig. Azt is lényegesnek tartjuk, hogy eredményesek csak a tudatosodási folyamattal kísérve lehetünk.

 

– Ezért szükséges, hogy te minden egyes ügyféllel, partnerrel leülsz, és nem csak az étrendjét beszéled meg, hanem mint pszichológus is kezeled?

 

– Természetesen. Ez evésterápia, melynek során hétről hétre kielemezzük, megbeszéljük a változásokat, a felmerülő kérdéseket. Az étkezésen keresztül együtt jutunk el a gyökerekig, hogy miért lett valaki depressziós, mi a baja az életével, és a táplálékán keresztül hogyan fordíthat a berögzült szokásain. Dietetikus és terapeuta kollégáim mellett a Telki Kórházzal működünk együtt. Ha valaki valamilyen egészségügyi problémával keres meg bennünket, akkor felvesszük a kapcsolatot a kezelőorvosával is. Ha mi találunk valamilyen rendellenességet, ami eddig még nem került felszínre, akkor a Telki Kórházzal együtt igyekszünk segíteni.

 

– Mennyire sikeres a terápia? Hadd provokáljalak egy kicsit: vannak visszatérő megrendelők?

 

– Csak ha újabb megerősítésre van szükségük. Ilyenkor elegendő lehet az étrend felelevenítése is. Hihetetlennek tűnik, pedig így van. Freud minden problémát a szexualitásra vezetett vissza, de úgy tűnik, létjogosult az is, hogy az evésben keressünk bizonyos ok-okozati összefüggéseket. Az ételeink „átvivő anyagok”, energiák, érzelmek, információk katalizátora, mikor mire van szükségünk. Ahogy evésbe fojthatjuk a bánatunkat, úgy akár oldhatjuk is általa! Tudatos táplálkozással helyes mederbe terelhetjük az életünket, mert ha végre megszilárdul egy pozitív hozzáállás az evéshez, az előbb-utóbb minden másra is kiterjed, ami csak körülöttünk, mellettünk zajlik.

- gőz -
XVI. évfolyam 3. szám

Címkék: Dudás Katalin, gasztropszichológia, személyre szabott diéta

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.