Arcképcsarnok

Élet költözik a bőrbe

Beszélgetés dr. Házi Edinával, a DRHAZI kozmetikumok és bőrmegújító módszerek megalkotójával

  Törékeny alkatú, de határozott nő nyit ajtót. Próbálom kitalálni az életkorát, de ez lehetetlen. Bőre finom, ránctalan, mosolya valódi, melengető. Odabent elegáns, aranyfeliratú fehér tégelyek sorakoznak katonás rendben, patikatisztaságú polcokon. Nézegetem a feliratokat, összetevőket. Mintha egy gyógyszertárban járnék, amit a természet rendezett be.


   

  A természet tele van csodás szépítő szerekkel

   

  ‒ Házi vagy Babos Edina a neved?

   

  ‒ Babos a férjem neve, ezért hívják cégünket Babos Naturalnak, én megtartottam a nevem, így Házi vagyok. Az általunk készített kozmetikumok épp az egyensúly kedvéért kapták a DRHAZI nevet. Egy véletlen folytán lettem gyógyszerész, eredetileg sebésznek készültem. Az élet nagy rendező, hol szelíden, hol határozottabban terelget bennünket.

   

  ‒ Mégsem egy gyógyszertárba terelgetett. Milyen út vezetett a természetes kozmetikumok világába?

   

  ‒ Hosszú! Anyukám mindig arra tanított, hogy küzdjek meg az álmaimért, és legyek kitartó. Ezért szeretem nagyon jól csinálni, bármivel is foglalkozom. Az egyetem alatti gyógyszertári munka hamar rávezetett, hogy a monotónia, a bezártság nem nekem való, ráadásul extrém érzékeny is vagyok a vegyszerekre. Így orvoslátogatóként és területvezetőként kezdtem a pályámat, majd elvégeztem a közgazdasági egyetemet, egészségügyi szakközgazdász lettem. Nagyon sokat tanultam, és hálával gondolok arra a tíz évre, amit a gyógyszeriparban töltöttem. Később egy nagy betegség ébresztett rá sok mindenre. A szerves oldószerek, nehézfémek lerakódnak az ember szervezetében, és nagy bajt okozhatnak, csak speciális méregtelenítéssel lehet tőlük megszabadulni. Érzékeny a bőröm, és hiába küldözgette a nővérem Németországból a drágábbnál drágább biokozmetikumokat, mégis kipattogzott tőlük. Később jöttem rá, hogy a biokozmetikumokban is lehet vegyi anyag! A törvény öt százalékot engedélyez, és ez éppen elég ahhoz, hogy egy érzékeny bőr irritációval reagáljon rá. Emellett az általam tesztelt natúrkozmetikumokat nem találtam elég hatékonynak. Ekkor kezdtem azon gondolkodni, hogyan lehetne valóban teljesen természetes és mégis magas hatékonyságú kozmetikumokat előállítani.

   

   

  Edinát inspirálta Németországban élő nővére, Andrea

   

  ‒ Érdekes, hogy ami bio vagy natúr, az sokkal drágább, holott azt gondolnánk, a természet ingyen kínálja a patikáját.

   

  ‒ Az igazán értékes természetes anyagok aranyárban vannak, mégis a legtöbb drága kozmetikai termékben főként a marketinget, a reklámot fizetjük meg, ezért már az elején elhatároztam: inkább magas minőséget készítek azoknak, akik ezt reklámhadjárat nélkül is értékelni tudják. Van, amit Új-Zélandról hozatok, és sorba kell állni érte, mert az egész világ számára csak bizonyos mennyiség áll rendelkezésre. De az első perctől alapelvem: az én készítményeimben nem lehet vegyi anyag, és amikor összeállítom, akkor elsődleges szempont, hogy minden egyes összetevő azt az adott célt szolgálja, amit el szeretnénk érni a bőrön, a bőrben. Kitartok emellett.

   

  ‒ Említetted, hogy egy betegség megváltoztatta az életedet. Ez hogyan történt?

   

  ‒ Amikor végeztem az egyetemen, akkor ismerkedtem meg az első férjemmel. Kapcsolatunk nagy szerelemnek indult, és minden szempontból úgy éreztem, a csúcsra értem: jól éltünk, irigyeltállásom és férjem volt, ez az, amikor az ember elégedett azzal, amit elért. Csakhogy gyermekünk nem született. A férjem kedvéért mindent megtettem, amit egy nő ilyenkor tehet:  hormonkezelések, beültetések, de három év kálvária után éreztem, hogy elszáll belőlem az életerő. Egy orvos nyitotta fel a szememet: szenvedésemnek valójában mély lelki okai voltak. Kívülről nem látszott, hogy bajom van, de amikor megvizsgált egy biorezonanciával foglalkozó doktornő, azt mondta: ilyet még nem látott, egyik csakrám sem működik! Ekkor összeomlottam, kiderült, hogy a hormonoktól komolyan megbetegedtem. Akkor értettem meg, hogy nem oldhatunk meg mindent fizikai szinten. Elmentem agykontrollra, elsajátítottam Brandon Bays Belső utazásmódszerét, megtanultam meditálni, és szép lassan kinyílt számomra a szellemvilág kapuja. Egy különleges ember, Salamon László nyolc hónapon át hetente két alkalommal energiával gyógyított, és sokat segített, hogy visszataláljak az egyensúlyhoz. Közben a személyiségem is sokat változott, és ezt nem bírta ki a házasságunk, 2008-ban elváltunk. Ez új lehetőségeket nyitott a számomra, és egy boldogabb élet felé terelt.

   

   

  ‒ A második férjed, Péter nem csak a magánéletben társad, hanem az üzletben is.

   

  ‒ Így van, ő a cégünk vezérigazgatója, és minden tekintetben nagyon sokat köszönhetek neki, csodálatos férfi. Egy spirituális táborban ismerkedtünk meg. Amikor a szemébe néztem, azonnal tudtam, hogy ő a nekem rendelt társ. Vele továbbmehettem a spirituális úton, az önfejlődés útján. Ugyanakkor hozzám hasonlóan gyakorlatias, kötődik a művészetekhez, érzékeny és céltudatos. Általa lett két csodálatos gyermekem, Mira most 16, Bence 17 éves, velünk élnek. Nagyon őszinte és mély a kapcsolatunk, biztos vagyok benne, hogy a lelki rokonságunk régről ered. Sokat segített nekünk egymás, önmagunk és a világ megértésében a Hellinger-féle családállítás. Remek módszernek tartom, sok felismerést tesz lehetővé, és ezek birtokában más irányt szabhatunk az életünknek.

   

  ‒ A személyiséged fejlődése, a felismerések, mindaz, amit önmagadról és a világ működéséről a megismert és gyakorolt spirituális módszerek által megtanultál, hogyan tükröződik a munkádban? Mert azt látom, hogy a kozmetikumaid éppen olyan letisztultak, mint az egyéniséged.

   

  ‒ Jólesik, hogy ezt mondod, mert én is így érzem, s ha ez kívülről is látszik, akkor elértem, amire vágytam. Érzem az emberekben és az anyagokban rejlő energiát, s miközben nagyon tudatos vagyok, hagyatkozom a megérzéseimre. Gyerekkoromtól gyógyítónak készültem, és most úgy érzem, ezt valamilyen formában sikerült megvalósítanom. Az ember bőre és lelke nagyobb összefüggést mutat, mint azt elsőre gondolnánk, méghozzá oda-vissza. A bőrük diszharmóniájától szenvedők személyiségére, hangulatára, érzelmeire is rányomja a bélyegét az, hogy a külsejük nem olyan, amilyet szeretnének. Ugyanakkor a bensőnk, lelki és fizikai állapotunk megjelenik a bőrünkön. Amikor tehát egy természetes és bőrazonos anyaggal kozmetikai kezelést végzünk, akkor nem pusztán a bőrre hatunk, hanem a páciens kedélyállapotára, lelki és fizikai jólétére is.Amikor valaki egy DRHAZI készítménnyel gondoskodik a bőre egészségéről, akkor nem csak a bőre, hanem ő maga is fiatalodik, egészségesebbé válik.

   

  ‒ Honnan vetted az ötleteket a készítményekhez? Nyilván nincs új a nap alatt.

   

  ‒ Szerintem van! Az újdonság nem csak abban állhat, hogy olyan anyagokat használunk fel, amit mások nem, hanem az összetétel meghatározásában, az anyagok összeválogatásában, egymásra hatásában. Miközben a világon számos nagy és sikeres kozmetikai cég ad el irdatlan értékben termékeket, én valami egyedit és eltérőt alkottam. Nem azt mondom, hogy jobbat, mert én nem szeretnék senkivel versenyezni, de mindenképpen mást. Valamit, ami éppen azoknak lesz a legmegfelelőbb, akik engem, a szalonunkat, a készítményeinket megtalálják. Hiszek a sorsszerűségben, hiszem, hogy a világ egy nagyobb rendező elv szerint működik, mint amit képesek vagyunk átlátni, és hiszem, hogy megtalál engem az, akinek velem, az általam nyújtott tudással van dolga. Éppen ezért a termékeink és szolgáltatásaink árába nincs beépítve nagy marketing- és reklámköltség, azokban csak a minőséget, értéket szükséges elismerni.

   

  Edina és Péter nem csak a magánéletben egy pár, együtt is dolgoznak. Közös cégüket a férj vezeti

   

  ‒ Hogyan fogtál hozzá a fejlesztéshez?

   

  ‒ Adott volt a gyógyszerész szaktudásom és a kozmetikumok terén szerzett személyes tapasztalatom. Összeszedtem minden fellelhető információt a kozmetikumokról, nem csak itthon, hanem Európából és a tengerentúlról is, és sokáig tanulmányoztam az összetevőket. Akkor tettem ezt a döbbenetes felfedezést, hogy szinte nincs is olyan, amiben ne lenne vegyszer. Mint említettem, bio vagy natúrminősítést használhat, akinek a termékében öt százalék vagy annál kisebb arányban van vegyi anyag. A másik felfedezésem az volt, hogy a termékekben általában egy „nagyágyú” van, vagyis egy olyan hatóanyag, amitől eredményt remélnek, a többi összetevő másodlagos. A harmadik fontos megállapításom: önmagában az, hogy egy anyag természetes, nem elegendő, akkor a leghatékonyabb, ha a bőr természetes módon is tartalmazza – vagyis bőrazonos.

   

  ‒ Ezt írod le úgy, hogy hightech kozmetika?

   

  ‒ A bőrazonos összetétel azért fontos, mert az ilyen kozmetikumok szerkezetét és összetételét a bőr saját védelmi rendszere inspirálja, ezért az így készült kozmetikumok felszívódása és beépülése intenzívebb. De a hightech mást jelent. A tudományos kutatás soha nem látott mértékben felgyorsult, és a molekuláris biológia fejlődése olyan új hatóanyagok felfedezéséhez vezetett, amelyek természetes eredetűek, biztonságosak és nagyon intenzív hatásúak. A hightech hatóanyagok felszívódása, biológiai hasznosulása kiváló, és sejtszinten képesek megújítania bőrt. Ezeknek a felhasználásával a kozmetikumaink hatékonysága akár sokszorosa lehet az általános bőrápolókénak.

   

  ‒ Mindent kipróbálsz magadon?

   

  ‒ Természetesen! Az átlagosnál érzékenyebb bőröm azonnal jelez, ha valami nincs rendben, de miután egyáltalán nem használok vegyszereket, ettől nem kell tartanom. A készítményeim hosszas töprengés és kísérletezés eredményei. Már az alapanyagok összeválogatása során is az adott bőrtípusnak megfelelő értékes anyagokat keresem. Előtérbe helyezem a vadgazdálkodásból származó természetes anyagokat. Mellbevágó felismerés volt, hogy a bio alapanyag többnyire nem a természetből származik, és energetikailag nem egyenértékű a vadon, tiszta körülmények között termő növényből nyert anyaggal.

   

  ‒ Honnan sikerül beszerezni a különleges alapanyagokat?

   

  ‒ A hightech peptidek például az Egyesült Államokból érkeznek, a totarafa kivonata Új-Zélandról,sok minden más Németországból. A bőr rendkívül intelligens szerv, csak érteni kell a nyelvén. A bőrazonos összetétel azt is jelenti, hogy minden olyan anyagot tartalmaz a készítménymolekuláris szinten, amit a bőr tartalmaz, így az könnyen be tudja építeni. Minél tovább alkalmazzuk az ilyen kozmetikumot, annál inkább előbukkan a természetes szépségünk. Vagyis a hatás is egyedi lesz, kifejezetten ránk jellemző. Akik divatirányzatok szerint válogatják meg a szépítőszereiket, azok nem elkötelezettek a természetesség iránt, de aki a valódi, időtálló értéket keresi, annak hosszú távon erre van szüksége. Az a tapasztalatom, hogy akik felfedezik a DRHAZIértékeit, azok nagyon örülnek, hogy használhatják, és nem mondanak le róla többé.

   

  ‒ Ha egyre többen lesznek, akkor át kell állni a nagyüzemi gyártásra. Meg lehet őrizni a színvonalat akkor is?

   

  ‒ Ebből nem lesz nagyüzemi gyártás. Amikor kikeverem a készítményeket, a saját energiámat, jó érzéseimet is belerakom. Egyensúlyban vagyok önmagammal, és ezt az egyensúlyt beleteszem a munkámba. Ha valami kizökkent, nem is tudok dolgozni. Lehet, hogy csak ezer vagy ezerötszáz ember fog használni teljes kezelési sort, mert annyit tudunk készíteni, de ők mindig ugyanazt aminőséget kapják. Személyesen állok a rendelkezésükre kérdés esetén. Franciaországban egyébként sok hasonló példa van ilyen kis manufaktúrákra, és roppant keresettek.

   

  ‒ Mik a leggyakoribb bőrgondok?

   

  ‒ A leggyakoribb a bőregyensúly eltolódása, ezt kell kiegyenlíteni. Kezdetben bőrérzékenységet észlelünk, majd később akár rozacea vagy szeborrheás akne alakulhat ki. Emellett gyakori, hogy a bőr nem elég hidratált, és nem csak a felszínen, hanem a mélyebb rétegekben is. Fő oka, hogy a mimikai izomrendszer letapad a csontokra, akár sorvad is, a bőr oxigén- és tápanyagellátása pedig csökken. Manapság divat, hogy tartanak a napfénytől, pedig az nagyon fontos a bőr és az egész szervezet számára. A bőrt a túlzott UV-sugárzástól kell megóvni, ezért a nappali arckrémek tartalmaznak UV-szűrő anyagot, viszont itt is figyelmesnek kell lennünk, mert a kémiai fényvédők a legintenzívebb rákkeltők. Mi kizárólag modern mechanikai fényvédelmet használunk. A bőrünkre rá van írva az életmódunk és a személyiségünk. Bizonyos életkor, hormonális változás nagyobb odafigyelést igényel, például a kamaszkor vagy a változókor. Lehet, hogy a bőr hajlamos a fokozott szarusodásra vagy fertőzött, eltolódott a mikrobiológiai egyensúlya. Egy véletlen kapcsán fedeztem fel, hogy a problémás bőrre készített kezelési sorunk hatékonynak bizonyult egy súlyos rozaceás arcbőrű hölgynek. Általa találkoztam elsőként a demodex atka szerepével és a bőregyensúly eltolódásával. Felismertem, hogy ha a bőr mikrobiológiai egyensúlyát és normál szerkezetét kialakítjuk, könnyen lehet egészségesen szép arcbőrünk. Ez komoly kutatásra sarkallt, és két év munka eredményeként megszületett a DRHAZI bőrmegújító program.

   

  Édesanyja ikonokat fest, ez Edina kedvence. Tőle örökölte művészi hajlamát

   

  ‒ Mi az, ami más az általad kialakított módszerben?

   

  ‒ A bőrproblémák, mint az érzékeny bőr, rozacea vagy az akne, szoros összefüggésben vannak a demodex atka és a bőr egyensúlyával. A bőr természetes egyensúlyi állapotának felborulását, a bőrszerkezet károsodását akár hormonális változások, negatív környezeti hatások, a nem megfelelő kozmetikai termékek, az egészségtelen táplálkozás okozhatja, és kimutathatóan árt a tartós stressz. A demodex atka egyik fajtája arcunk felszínén él, szimbiózisban velünk, viszont ha teret kap, könnyen túlszaporodik és problémákat okoz. Egy két hónapos speciális bőrmegújító módszert fejlesztettünk ki. A készítmények és a kozmetikai kezelésünk segítségével elérhető abőregyensúly, és ez nagy dolog.

   

  ‒ Már két szalont is nyitottatok. Milyen kozmetikusokkal dolgoztok együtt?

   

  ‒ Igen, két szalonunk van, az ott dolgozó kozmetikusok nagyon lelkesek, és nyitottak az újra. Képzésük alatt én is sokat tanultam tőlük. Kezdetben jöttek-mentek a munkatársak, mert a fő célunk, hogy a munkájukra igényes, szakmájuk iránt alázatos kollégák dolgozzanak velünk, és természetesen azok, akik megértik a koncepciónkat. Ez nem egyszerűen szépészeti kezelés, sokkal több annál. Egyesítettük a gyógynövény-terápiát, a legmodernebb medikozmetikai bio hatóanyagokat és az értékes manuális technikákat. Mindenkinek másra van szüksége, ezért egyedi megoldásokat kínálunk attól függően, mi a cél, és milyen a vendégünk bőre. Ez kreativitást és pozitív energiákat kíván. Ahogyan a készítményeink egyediek, úgy a szalonjaink isszemélyre szabott gondoskodást nyújtanak.

   

  ‒ Ma, amikor minden gyanús, ami nem átlagos, van ennek jövője?

   

  ‒ Kétségtelen, ha nem a kollektív tudat programjai szerint működsz, akkor legalábbis gyanússá válsz. Ugyanakkor a hitelességet a sziklaszilárd elkötelezettség és a következetesség adja. Kemény leckék árán tanultam meg, hogy ha másoknak segíteni szeretnék, akkor elsősorban önmagamon kell segítenem. Ha mások számára az egyensúlyt akarom kínálni, akkor önmagamban kell azt először megteremtenem. A férjemmel mindent alárendeltünk az álmom valóra váltásának, hogy ami a nevemet viseli, az azt a minőséget, értéket képviselhesse, amit szeretnék, megalkuvások nélkül. Ma már nem a kívülről jött elismerés vágya vezet, hanem az, hogy ami feladatot adott a jóisten, s amiről belülről érzem, hogy meg kell tennem, azt beteljesítsem.

   

  Zimber Szilvia
  XXIII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.