Arcképcsarnok

Feketéné Bokor Katalin - Test, lélek és értelem együvé tartozik

Beszélgetés hitről, gyógyulásról és a csodákról

  Feketéné Bokor Katalin nevét mindenki ismeri, aki természetgyógyászattal foglalkozik Magyarországon, hiszen az elsők között volt, aki a természetes gyógymódok szükségességét és eredményességét hirdette. Mégsem vett részt soha ellenségeskedésekben, hanem tette a maga dolgát legjobb tudása szerint, beteg emberek ezreinek segítve egészségük helyreállításában. Ereje hitéből és életmódjából táplálkozik.


  Pusztaszabolcsi házat kell keresnie annak, aki Feketéné Bokor Katalinnal szeretne találkozni. Kicsiny rendelőjében asztal, szék, rengeteg egészségügyi témájú könyv, s egy tévé, amin film pereg. Ezen mutatja az agyagpakolások és fürdők rendjét, mikéntjét, amik az általa ajánlott gyógymódok gerincét képezik. Másik „fegyvere” a táplálkozás: csak élővel lehet az életet táplálni, vallja, s ezért azt ajánlja, ételünk fele legyen friss, nyers zöldség, gyümölcs. A ma embere túl sok fehérjét eszik, holott az orvosi irodalom szerint is elég lenne annak töredéke a szervezet számára, hangsúlyozza Katalin. Híve viszont a teljes kiőrlésű gabonának, hidegen sajtolt napraforgóolajat használ, s mindent,  ahogyan s amikor terem. Spájza polcán saját termesztésű, természetes úton tartósított élelmiszerek sorakoznak, ízesítőt is maga szárít s kever zöldségekből. Életmódban is a természetesség és a bibliai alapok híve. Lefekvés kilenckor, de legkésőbb tízkor, kelés az első napsugárral, a hetedik nap, a szombat megtisztelése imádsággal, pihenéssel. Mert Katalin a Heted Nap Adventista Reformmozgalom tagja, s így szombaton azok keresik fel, s olyanokat vár, akik az Isten szavát szeretnék hallgatni, lelki békét, erőt kívánnak meríteni. Sokaknak van rá szükségük. Ma, 71 esztendősen is annyi erőt, energiát ad a hozzá érkezőnek, amenynyi elég ahhoz, hogy az általa javasolt csöppet sem könnyű, fáradságot, odafigyelést és időt igénylő, ám szinte minden esetben eredményre vezető gyógymenetrendet megtartsa. Két órát szán egy-egy beteg emberre, s ezalatt nem csak a testéről, de a lelkéről is kérdezi. Mert a fizikai bajok eredete szinte mindig mentális, illetve lelki. Gondosan áttanulmányozza az orvosi leleteket, de nem köti gúzsba a diagnózis. Hisz a csodában, ami vele is megtörtént, hiszen Isten bármire képes, s ő szerény szolgálóleányának tekinti magát. Kezében a bot csak a biztonságos lépést szolgálja, el-elhagyja a lakásban, pedig az is csoda, hogy járni tud, sőt, hogy életben van. Ahogyan leülünk beszélgetni, tiszta, élénk tekintetét figyelmesen rám függeszti, mintha a beszélgetésünkből jobban érdekelné a kérdés,  mint a válasz. Bár most ő a főszereplő, mégis beszélgetőpartnerére kíváncsi. Tegeződést ajánl, így közvetlenebb a szó.

   

  – Közismert a történeted, amit könyveidben is megírtál, hogy csont-tbc-t kaptál gyermekkorodban, s hosszas szenvedés, több műtét után egy brazil természetgyógyászati intézetben épültél fel, ahová később visszamentél tanulni. Hogyan kerültél Brazíliába a nyolcvanas években?

   

  – A nagynéném élt ott. Én voltaképp csontműtétre mentem, de azt nem vállalták a tbc miatt, és így kerültem hat hónapra a Hospital Naturista Oasis Paranaense-be. Hiszem, hogy nem véletlenül. Addigra már sok mindenen túl voltam valóban. Engem az édesanyám áldott állapotban hozott át Romániából, hetedik gyermeke voltam szüleimnek. Reformadventisták voltak, édesapám – lelkiismereti okból – nem fogott fegyvert, ezért börtönbe került, édesanyám a hét gyermekkel magára maradt, rám a kisebb testvérek vigyáztak. Édesanyám sokszor talált a nagy diófa alatt a földön, ahol felfázhattam. Másfél évesen kerültem először kórházba, három helyen fűrészelték a bal csípőmet, és mivel háború volt, fél év után kiadtak, hogy anyám vigyen haza meghalni. Lehet, hogy ez volt a szerencsém. Istennek tervei voltak velem. Édesanyám gondos ápolása mellett úgy-ahogy rendbe jöttem. 1968-ban a Kakasszéki Gyógyintézetben ismét két helyen fűrészelték ugyancsak a bal csípőmet. 38 éves voltam, amikor az Orosházi Kórházban kijelentették: agydaganatom van, megoperálnak. Iszonyúan fájt a fejem állandóan, de nem akartam, hogy ott műtsenek. Felkerültem Budapestre, az Amerikai úti idegsebészetre, ahol megállapították: a bal oldali arteria carotis interna beszűkült, s azzal engedtek haza, hogy bármely pillanatban a jobb oldalam teljesen lebénulhat. Rengeteg gyógyszert felírtak. Ekkor kezdtem venni az orvosi könyveket, hogy megtudjam, mit tehetnék. Ezután kerültem ki Brazíliába, és 26 éve gyógyszer nélkül élek.

   

   

  Egészséges alapanyagok az éléskamrában

   

  – Akkor kezdtél természetgyógyászattal foglalkozni, amikor Magyarországon ez még újdonságnak számított. Könnyű vagy nehéz volt a „hőskor”?

   

  – Dr. Oláh Andor nagyon jól indította el nálunk ezt a gondolkodásmódot. Abban az időben nem fértek be az előadásainkra. Az emberek nyitottak voltak, vágytak arra, hogy a saját kezükbe vehessék az egészségüket, tanulni akartak, örültek az új dolgoknak. Azóta sajnos sokan csalódtak a természetgyógyászatban, mert, tisztelet a kivételnek, egyszerű üzletté vált. Ez a sok táplálékkiegészítő, szintetikus vitamin és egyéb már nem az egészséges életmódról szól.

   

  – Azt mondják, azért van rá szükség, mert a táplálékainkban már nincs benne az a tápanyag, ami régen.

   

  – Az élő táplálék szolgálja az egészséget, nem a bogyók. Az édenkertben Isten a gabonákat és a gyümölcsöket rendelte nekünk, a paradicsomból való kiűzetéskor kaptuk hozzá a zöldségeket. Húsról szó sem volt, hiszen a tízparancsolatban is az van: ne ölj, és ez vonatkozik az állatokra is.

   

  – Te magad nem is szereted a húst?

   

  – Soha nem kóstoltam, nem is tudom, milyen íze van. Az egyik orvosom azt mondta, ennek köszönhető, hogy túléltem a betegségem és megerősödtem. 1996 óta állati eredetű terméket egyáltalán nem fogyasztok, és a táplálékom fele nyers, ahogyan azt javasolom másoknak is. Ellen G. White könyveiben több mint száz évvel ezelőtt – hiszem, hogy Isten Szentlelke által segítve – mindent megírt, amit azóta a tudomány bizonyított, s bizonyít folyafolyamatosan, hogy a reform a fejben kezdődik, és értelmi, lelki és fizikai téren egyaránt megfelelő táplálékot kell fogyasztanunk. Ő írta le először azt is, hogy a betegségek 90 százaléka lelki eredetű. Az értelem, a lélek és a test egységben van, bármelyik csorbát szenved, a többi is sérül. Sokan hivatkoznak arra, hogy ma nincs idő, de az igazság az, hogy az életünkkel azt kezdünk, amit akarunk. Megadta Isten a szabadságot.

   

  Növényi tej.... és padlizsános vendégtál készítése

   

  – Sokan gondolják úgy, hogy vannak tápanyagok, amiket csak a húsból és állati fehérjéből nyerhet ki a szervezet, és hogy az ősember is vegyes táplálkozású volt.

   

  – Én nem akarok semmiféle vitába belemenni, laboratóriumom sincs, csak kertem. Mikor az „Életreceptek és Ételreceptek című könyvemet írtam, orvosi könyvekből kigyűjtöttem, hogy milyen táplálékból nyerjük a létünkhöz szükséges „esszenciális aminosavakat”, s megdöbbenve tapasztaltam, hogy 24-féle növény s csak 12-féle állati termék tartalmazza azokat. Fájt a lelkem, ha visszagondoltam a többszöri kórházban töltött napjaimra, hogy orvosok feltették nekem a kérdést: „Hogy gondolja, hogy helyes a vegetárius táplálkozás, mikor a létfontosságú aminosavak csak állati termékekben vannak? Én a saját meggyőződésemet hirdetem, és nem engedem, hogy a nevemet üzleti célokra felhasználják. Pedig kaptam ilyen felkéréseket, és lehet, hogy több pénzem lenne, de nem lennék gazdagabb, ha értesz. Egyszer azzal kerestek meg, hogy agyagot árulnának a nevemmel. Minek? Tessék leásni a földbe, ott az agyag! Más gyógynövénykészítményhez kérte a nevemet. Hol tudom ellenőrizni, mit tesz bele? A gyógynövény mindannyiunknak terem, csak tájékozódni kell, melyik mire jó, vagy megkérdezni azt, aki ért hozzá.

   

  - Téged nem értek támadások amiatt, hogy egészségügyi végzettség nélkül gyógyítasz?

   

  – Először is, nem én gyógyítok, hanem a jóisten. Tanulni sokat tanultam, könyvekből is. 92-ben visszamentem Brazíliába, s Sao Paulóban, Curitibában, ahol engem kezeltek, és Brazilban, a fővárosi Golden Garden Hospitalban is természetgyógyászati tanfolyamokat végeztem, úgyhogy három diplomával jöttem haza. S emellett tanultam más természetgyógyászoktól is. Amikor  életbe lépett a természetgyógyászatról szóló törvény, az elsők között jelentkeztem vizsgára. De addigra én már öt könyvet megírtam és kiadtam. Ekkor már az első könyvem: a Táplálékod legyen gyógyítód című a harmadik kiadását is megérte, mert annyira keresték. Ebben az időben engem már az egész országban ismertek, mindenhová hívtak előadást tartani, s tudták, hogy két lábon járó csoda vagyok. Hiszen 1980-ban a rokkantsági bizottság vezetője olyan szavakkal nyugdíjaztatott: „soha életében sem toll, sem ceruza, sem tévé, sem rádió, sem semmi szellemi munkát nem végezhet”. S a jóisten segítségével azóta tizenegy könyvet írtam. Rengeteg gyógyszert írtak fel, mondván, életem végéig szedni kell, de 26 éve gyógyszer nélkül élek. Azok a módszerek, amiket Brazíliában tanultam, Magyarországon is működnek, otthon is alkalmazhatók, nem kell hozzá érettségi. Az első betegem 23 évvel ezelőtt, egy júniusi napon lépte át a küszöbömet.

   

  – Mi a menetrend, amikor a beteg megérkezik?

   

  – Először is, beszélgetünk. Csaknem mindegyiküknek vannak családi problémái, megoldatlan élethelyzetek, szeretetlenség, ami a betegséghez vezetett. Minden betegség mögött ott húzódik a lelki válság. Volt például egy 80 éves férfi, aki súlyos állapotban érkezett. Kiderült, hogy a felesége soha nem ölelte meg, és mivel a lányai így nőttek fel, ők sem ölelik át soha. A fizikai kontaktus, a szeretetteljes érintés annyira hiányzott neki, hogy szó szerint belebetegedett. Ha ezt tudom róla, már értem, mi van vele. Néha a betegeimet hallgatva azt kérdezem magamtól: van egyáltalán jó házasság? Mindenki szeretetre vágyik, de sokan nem kapják meg vagy csak nem tudják kimutatni. Belebeszél a kapcsolatba az alkohol, az anyós, aki nem tudja elengedni a gyermekét, a kényszerek és a bizonytalanság. Miután a lelki dolgokat megbeszéltük, íriszdiagnosztikai vizsgálatot végzek, és sorban teszem fel a szerveivel kapcsolatos kérdéseimet. Mindegyikre választ várok. Tehát megnézem a „szemét”, majd ezután másolatban elkérem az orvosi leleteket.

   

       

  Gyümölcsös műzlitorta és szójapástétom (megjelent Feketéné Bokor Katalin: Életreceptek ételreceptekc. könyvében) 

   

  – Otthon végzel íriszdiagnosztikát


  – Igen, elsajátítottam azt is. Nem kell nekem hozzá drága berendezés, de nem is végzek öt perc alatt. Egyszer meghívtak egy természetgyógyászati rendelőbe, hogy dolgozzam íriszdiagnosztaként. Mennyi idő van egy betegre? – kérdeztem. Negyed óra, mondták. Én olyan helyen nem dolgozom, ahol futószalagon diagnosztizálják a betegeket. Eltöltök annyi időt vele, amennyit kell.

   

  – Kiigazodsz az orvosi papírokon? Hiszen egy beteg számára már ott kezdődik a nehézség, hogy nem partnernek tekintik, s valójában nem is érti, mi van vele, mindent latinul írnak róla.

   

  – Igen, ezt el kell magyarázni. Ennyi év után elég nagy gyakorlatom van az orvosi papírok olvasásában, s ha valamit nem tudok, segít az internet vagy a szakkönyvek. Mindennek pontosan utánanézek.

   

  – Milyen terápiákat javasolsz ezután?

   

  – Ahány betegség és ahány ember, annyiféle megoldás. Volt például egy betegem,  tizenháromszor műtötték a húgyhólyagját, mindenki orvos volt a családban, mégsem tudtak segíteni rajta. Betartotta, amit javasoltam, s rendbe jött. Az életmód, a táplálkozás a kulcskérdés, ezeket megbeszéljük, s hogy min kell változtatni. Az élet ritmusának megtartása, az alvásra szánt idő, az étel minősége döntő fontosságú. Általában tisztítókúrát javasolok, mert a betegségek fő oka, hogy a szervezet nem tudja elvégezni a munkáját. Ez jelent léböjtkúrát, irrigálást gyógyfőzetekkel. Hiszen immunrendszerünk „bölcsője” az emésztőrendszer, s annak tisztának kell lennie. Azután fürdőket, házi szaunát és agyag-, túró-, faszén-, fenyőpakolásokat, különböző gyógyteákat stb. javasolok négy-hat hétre. Ha az letelt, ismét találkozunk, hogy megbeszéljük a tapasztalatokat és a további teendőket.

   

  – Betartják a betegek a javaslataidat?

   

  – Hozzám általában nagyon súlyos állapotban jönnek az emberek, és tényleg meg akarnak gyógyulni. Hozzáteszem, nem csak Magyarországról, hanem megtalálnak a világ minden tájáról, legutóbb Ausztráliából volt itt egy hölgy, csak azért, hogy velem beszéljen. Pedig amit én tanítok, az idő-, türelem- és szeretetigényes megoldás. Nem mindenkinek sikerül betartania, amit megbeszélünk. Nagyon sok múlik a családon. Ha az asszony nem hajlandó hús nélkül főzni, hiába javasolom a férjének a vegetáriánus táplálkozást. Ha a környezetében csak azt hallja, milyen butaság a fürdő és a pakolás, nehezebb lesz csinálnia. Ha viszont valakinek a családtagjai lelkesen segítenek, a vele élők is hajlandók egészségesebben élni, akkor sokkal könnyebb a betegnek. A fürdők általában 25 percig tartanak, a pakolásban három, de a rosszindulatú daganatban szenvedőknek akár hat órát is kell lenniük. A magyarok idegenkednek a hideg pakolástól és hideg vizes fürdőktől, pedig pontos oka van mindennek, és egyáltalán nem kellemetlen, ha úgy csinálják, ahogyan kell. A lábat mindig melegen tartjuk, így a vér a fej és a láb felől is középre igyekszik, ezáltal megélénkül a vérkeringés. A vér gyorsabban szállítja a friss oxigént és tápanyagot, hamarabb elhozza a sejtektől az égéstermékeket, így az egész szervezet jobban kezd működni. Én Magyarországon, például a hévízi szanatóriumban sokáig forró iszappakolást kaptam, amitől még jobban begyulladt a csípőm. Azután sokat segítenek a gyógyteák, szakképzett gyógynövényszakértőként ezeket is tudom javasolni. Receptre írom fel az elegendő mozgást, a friss levegőt és a napfényt, az elegendő folyadékot. De ami a legfontosabb: a lelki béke, harmónia megtalálása.

   

   

  Családi körben


     

  – Milyen betegségekre jók ezek a kezelések?

   

  – Miután a szervezet munkáját könnyítjük meg, tesszük működőképesebbé, lényegében minden rendellenes állapotra jó. Különösen mozgásszervi, ízületi panaszoknál látványos  a javulás. Sok meddőnek hitt nőnek születik gyermeke, a legutóbbi „unokám” féléves, a legnagyobb már felnőtt. A szervezet megtisztítása a kiválasztórendszerre, a táplálkozás megváltoztatása az emésztőrendszerre van jó hatással, de mivel minden mindennel összefügg, tulajdonképpen az egész szervezet jobban működik. Ez a nyár sok örömöt adott nekem, mert a melanomában (bőrrák) szenvedő férfi nagyon szépen gyógyul. Van egy agydaganattal operált fiatalasszony, aki műtét után elutasította a kemoterápiát annak ellenére, hogy orvosa mondta neki: óriássejtes a rák, igen gyorsan vissza fog fejlődni, s esetleg négy hónap az élete. Májusban jött el hozzám, s nagyon pontosan végezte a kezeléseket. A júliusi kontrollon semmi visszafejlődést nem mutatott a CT. Az orvosa nagyon csodálkozott. Ma is keményen dolgozik önmagáért, s a jóisten segítségével ma is jól van. De mesélhetnék refluxosokról, fekélyes  betegekről, szívbetegekről, tüdőrákosokról, a sokat erősödött SM-esesekről és másokról. De nem csak a fizikai megtisztulás a fontos, hanem a lelki is: a hit által új életet nyerünk. A férjem súlyos szívbetegként került hozzám két infarktus után 2001 februárjában, így ismerkedtünk meg. Ha nem jön el, talán már nem is él.

   

  – Nagyon szeret téged, ez látszik, ahogyan fölemeli a botodat, minden szavadra ügyel. Olyan, mintha az egész életeteket együtt éltétek volna le.

   

  – 2003 augusztusában házasodtunk össze. Társam ő a hitben és az életmódban is. Korábban is több kérőm volt, de betegségem miatt soha nem gondoltam, hogy férjhez menjek, mivel gyermekáldásra úgy sem nagyon gondolhattam Boldog vagyok, hogy a jóisten idős napjaimra megajándékozott egy ilyen társsal.

   

  – Hogy kerültél Pusztaszabolcsra? Ide jöttél férjhez?

   

  – Nem, a férjem költözött hozzám. A szüleim halála után, 1970 októberében jöttem ide lakni. Abban az időben több becenevem is volt, Kontyos Kati, Motoros Kati, Szombatista Kati. Szerettem motorozni, a csípőm miatt is könnyebb volt úgy közlekedni. Ragaszkodtam a hitemhez, a szombat megtartásához a legkeményebb kommunista időkben is, bármi áron, s költözésem után egy hétre már dolgoztam, s itt is megengedték, hogy szombaton ne dolgozzak. A szombat minálunk pénteken napnyugtától szombaton napnyugtáig tart, és azt imádsággal, pihenéssel, olvasgatással és elmélkedéssel töltjük. Én ezt egész életemben betartom. Hogy miért éppen Pusztaszabolcs? A barátnőm itt lakott, és közelebb akartam kerülni Pesthez Mezőberény után. Ezt a házat teljes egészében én terveztem, a bátyám segítségével építettem
  fel. Nagyon szeretem, talán éppen ezért.

   

  – Azt látom, hogy amikor lenne is okod panaszra, nem teszed, és elfogadsz mindent úgy, ahogyan van. Ez tudatos életfilozófia?

   

  – Ez a hit. A magyar szeret panaszkodni, búsongani, pedig ez elég baj! Isten engem nagyon szeret, jó életet kaptam, a fájdalmakkal együtt. A fájdalmak és nehézségek tanítottak, megerősítettek, alkalmassá tettek arra, hogy másoknak segítsek. Divat most a zúgolódás, az elégedetlenkedés, de én látom a szenvedésem, a munkám eredményét, és ez boldoggá tesz.

   

  Az ábra az érelmeszesedés okait és következményeit mutatja Feketéné Bokor Katalin: Táplálékod legyen gyógyítód! című könyvében

   

  – Ha hiszel a reinkarnációban, jó újjászületésben reménykedhetsz.

   

  – Én a feltámadásban hiszek. Divat most, hogy mindenki a halálközeli élményeit meséli. Az én férjem három évvel ezelőtt meghalt, újraélesztették, de nem látott semmiféle fényt vagy kaput, nem emlékezett semmire. Én mindent a Bibliából vezetek le, ott minden meg van írva, nem kell hozzá körmönfont magyarázat. Higgyük el, hogy aki ezt a világot évezredekig fenn tudta tartani, lesz hatalma, hogy minden embert értelmileg, lelkileg, testileg feltámasszon arról a helyről, ahol eltemették, urnába tették vagy a tengerbe szórták.

   

  – Beszélgetésünk a karácsonyi számban lát napvilágot. Búcsúzóul tehát hadd kérdezzem: mit kívánsz karácsonyra?

   

  – Hadd válaszoljak kérdésekkel. A karácsony a szeretet ünnepe, de vajon elegendő a szeretetet egyetlen napon megünnepelni, s tárgyi ajándékokkal bizonyítani? Vajon ha Jézus születését, első eljövetelét ilyen nagy ünnepnek tartjuk, mennyire kell várnunk és felkészülnünk a második eljövetelére? Egyházam hite szerint adventi korszakot élünk: Krisztus második eljövetelére kell ünneplőbe öltöztetnünk a lelkünket. A feltámadás eljön, és mindenkinek az Úr színe előtt kell felelnie, hogyan tartotta meg a parancsait, s miként gazdálkodott ezzel az egyetlen földi életével. Én azon munkálkodom, hogy ne kelljen szégyent vallanom, ha majd az Úr megkérdezi: Katalin, megtartottad a parancsaimat? Az lesz a legnagyobb boldogság, ha láthatjuk Jézus dicsőségét, s szemtől szemben találkozhatunk már régen megpihent szeretteinkkel az igazak feltámadásakor.

  Zimber Szilvia
  XVIII. évfolyam 12. szám

  Címkék: Feketéné Bokor Katalin

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.