Arcképcsarnok

Földes László - Az egyetemes egység tanítója

Tizenöt éves a Mantra Szabadegyetem

Földes Lászlót szeretik a diákjai. „Amikor az ő óráin ülök, minden összefüggés egyszeriben világossá válik…”, „Lenyűgöző – csak hallgatom és észre se veszem, hogy megy az idő!”, „Hihetetlen tudással rendelkezik és ezt örömmel tanítja” – ilyen és ehhez hasonló módon jellemzik őt és óráit, tanítását a hallgatók. Pedig nem akármit tanít, hiszen többek között a kínai orvoslás és az extrapszichológia a szakterülete, de ő vezeti be a hallgatókat az anatómia rejtelmeibe is. Hogy hol? A Mantra Alternatív Természettudományi Szabadegyetemen. A szabadegyetem most tizenöt éves, 1993-ban nyitotta meg kapuit a tanulni vágyó diákok számára és teremtett fogalmat az alternatív természettudományok oktatásának terén. Ennek apropóján beszélgetünk a népszerű orvossal, tanárral.


- Amellett, hogy orvosként tanítasz, de persze gyógyítasz is, te vagy a Mantra Szabadegyetem egyik alapítója és jelenlegi vezetője. Hogy emlékszel az ilyen kezdeményezésként tizenöt évével az országban egyedülálló iskola indulására?

 

- Létezett annak idején egy Vízöntő nevű természetgyógyász egyesület, ahol hétvégenként egy-két napos előadások zajlottak, de egymástól függetlenül. Ebben az egyesületben megválasztottak elnökké, s az egyik közgyűlésünkön egy hallgató felvetette, mi lenne, ha ezeket a különálló kis előadásokat összefognánk, és szerveznénk egy hosszabb tanfolyamot. Olyan tanfolyamot, amely egy meghatározott tematika alapján épülne fel, pontosan tudva, honnan hová szeretnénk eljuttatni a hallgatókat. A már addig is ott tanító tanárok tudásuk, szakértelmük alapján mind készen álltak arra, hogy összefogva őket, mintegy rájuk építve elindítsuk a képzést. Így indult el az akkori nevén Mantra Parapsychológiai Szabadegyetem. A Mantra nevet Joshi Bharat javasolta, így ő lett a keresztapja az iskolának. A tanári karban indulástól ott volt mellettem Szász Ilma, Joshi Barat, majd megérkezett Janák Lajos. Idővel, mivel az oktatott tananyag jelentősen kibővült, szükségessé vált az oktatási idő három évre való módosítása. Sőt az 1999/2000. évi tanév óta hallgatóink kérésére már fakultatív negyedik évfolyam is működik a főiskolán, amely két éve szabadegyetemként működik.

 

- Érdemes hangsúlyozni, hogy Magyarországon korábban nem volt olyan képzés, ahol a hallgatók négy év alatt olyan ismeretanyag, átfogó és mély, egységesített tudás birtokába kerülhetnek, mely utat mutathat számukra az élet bármely területén. Azóta létrejöttek már hasonló céllal alapított oktatási intézmények, de egyik sem fogható a Mantrához, s nem csak a tizenöt éves múlt miatt…

 

- Jelenleg közel négyszáz diákja van a főiskolának a három plusz egy évfolyamon. Abban a vonzerőben, amit a szabadegyetem kifejt, biztos szerepe van annak is, hogy a tanári kara már lassan tíz éve elég stabil. Nálunk tanított Petroff Mária is spirituális gondolkodást, meditációt, meghalt, akárcsak Artur Zsazskov professzor, aki 1994-től néhány évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig extrapszichológiát tanított. Fantasztikus ember, nagyon nagy tehetség volt, hatalmas veszteség nekünk, hogy nincs már köztünk. Úgy hagyott itt minket, hogy felnőttünk, muszáj volt a saját lábunkon megállni. Azóta tanítok én extrapszichológiát, sokszor azt érzem, hogy segít nekem. A szellemiségével a mai napig irányítja az egész iskolát.

 

- Kik még a további a nagy szellemi "cölöpök"?

 

- A másik igazi nagy szellemiség Szász Ilma, aki összehasonlító vallásbölcseletet, filozófiát tanít, és Janák Lajos, aki általános és egészségügyi asztrológiát. Hihetetlen, mennyi mindent tudnak és milyen szinten képesek átadni. A már említett Joshi Bharat numerológiát tanít nálunk, Csörgő Zoltán archetipológiát és a tudatkutatás történetét, Artur nyomán a kollégája, Tatjána Szmirnova extrapszichológiát, Budavári László parapszichológiát, V. Barna Erika pedig grafológiát.

 

- Tizenkét éve két nem-kormányzati ENSZszervezet tagjává válva lehetőségetek nyílt neves külföldi oktatók meghívására. Hány híresség adott már elő ennek folytán a Mantrán?

 

- Albert Schweitzer unokaöccse, David Schweitzer orvos és ENSZ-nagykövet volt az első külföldi előadóink sorában, aki sok egyéb mellett olyan érdekességgel foglalkozott, mint az alternatív medicina tudományos bizonyítása. A Magyarországon rendkívül népszerű Rüdiger Dahlke vagy Raymond Abrezol, a sophrológia, azaz az elmeprogramozás tanára mind nagy örömmel tartottak egész hétvégés szemináriumokat az iskolánkban. Ezenkívül jöttek hozzánk tanítani más neves előadók Oroszországból, Nagy-Britanniából. Az idei őszi tanévre is tervezünk idehívni Indiából egy orvost, aki homeopátiás analógiás rendszert fog tanítani, valamint egy sámánt Szibériából, aki hanggal gyógyít.

 

 

- Úgy tudom, a Mantra Szabadegyetem már nagyon közel van az akkreditációhoz…

 

- Igen, szeretnénk, ha hamarosan nem szabadegyetemként, és szemben az összes további hasonló képzéssel, nem felnőttképzésként, hanem államilag elismert főiskolai diplomát adó intézményként akkreditálnák a Mantrát. Ez két lépésben zajlik, az első az intézményi akkreditáció, majd ezt követi a szakmai akkreditáció. Az intézményi akkreditációnak, ami a nehezebb, szinte a végén, mondhatom, a célegyenesben vagyunk. Ha elfogadják az intézményi akkreditációt, attól kezdve főiskolaként működünk. Most isten malmai a minisztériumban őrölnek, mi mindent megtettük a siker érdekében, minden kívánt szempontnak megfelelünk. Mivel egészen speciális a tananyaga az iskolánknak, áll mögötte egy spirituális egyház, amelyik azokat az elveket képviseli, amilyeneket itt a Mantrán meg lehet tanulni.

 

– Hogyan tudnád most ezeket röviden összegezni?

 

– A szabadegyetem filozófiájának egyik alappillére, hogy minden vallásos-filozofikus gondolat közös és egyetlen gyökérből ered, a sokféle hit, Isten-értelmezés a különböző szociális körülmények között élő népek különböző lelki, illetve gondolati hozzáállásából jött létre. Így a közös eszme egyre sokszínűbb lelki és gondolati tartalommal telik meg, egyre inkább "emberivé", egyre inkább saját, személyes élménnyé válik. Ugyanakkor a tudományos élet gyakorlatilag minden területén ellentétes értelmű törekvés észlelhető, a kutatók a jelenségek mögött valamilyen egyszerűen leírható, egységes "irányító elvet" sejtenek és keresnek. Mi visszanyúlunk a tradicionális elképzelésekhez, melyek értelmében az emberi lélek egy hatalmas egység apró, de az egésszel egyenrangú része. A szabadegyetemen olyan szakemberek képzése folyik, akik minden jelenség - legyen az helyes vagy akár nem kívánatos - mögött észreveszik azt az összekötő fonalat, mely a jelenséget az egységhez köti, e fonálon végighaladva megtalálják azokat a lehetőségeket, melyek révén a hátrányos vagy káros tényezők - az egységen keresztülvezetve egy másik irányba - megszüntethetők. A Mantra Szabadegyetem gyűjtőlencse kíván lenni: a kiindulási pontból a filozófiák által minden irányba szétszórt fényt szeretné újraegyesíteni, és ily módon világosságot vinni a fejekbe, egyrészt az eredet és a filozófiák megismertetésével, másrészt a tudomány eredményeinek segítségével. A Mantra nemcsak nevében, hanem tartalmában is viseli mind a filozofikus hittudomány, mind a modern akadémikus tudomány jegyeit.

 

- Úgy tudom, felmerült egy olyan terv is, hogy a Maharishi Egyetem, amelyik a világon a legmagasabb szintű PhD-képzést adja spiritualitásból, a magyarországi fakultását a Mantrával közösen indítaná.

 

- Több egyetem is jelentkezett, köztük állami egyetemek is, hogy befogadnák a Maharishi Egyetem tervezett hazai fakultását, de ők inkább egy olyan helyet szeretnének találni, ahol eleve spirituális a szemlélet, ezért van nagyobb esélyünk. Legalább ekkora fontosságot tulajdonítunk annak, hogy a Mantra a tizenhatodik, ősszel kezdődő évfolyamán elindítja a távoktatást is, amely az interneten, digitális információhordozókon keresztül teszi lehetővé a hallgatók felkészülését, azt, hogy ezek a gondolatok, anyagok bárki számára hozzáférhetőek legyenek. Diplomát persze csak az fog kapni, aki regisztrál is a Mantrán. A távoktatásra aktívan készülünk, közel egy éve gyűjtjük a hanganyagokat, videofelvételeket.

 

- Ha valaki a Mantrán szeretne tanulni, hogy jelentkezhet?

 - Júniusban lehet jelentkezni a csend@csend. hu e-mail címen. Idén is lesz felvételi vizsga, amíg nem válunk hivatalosan akkreditált intézményé, addig nem feltétlenül a verbális tudás és ismeretanyagok a legfontosabbak, inkább alapvetően az alkalmasságot, a személyiség kellő stabilitását vizsgáljuk, hiszen ezt a másfajta gondolkodást zökkenőmentesen kellene beilleszteni a mindennapi életbe. A hallgatóság a Mantrán mind az életkor, mind az iskolai végzettség tekintetében igen vegyes. Egyetlen közös bennük, az alternatív gondolkodás és problémamegoldás elsajátításának igénye.

-gőz-
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: Földes László, Mantra Szabadegyetem

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.