Arcképcsarnok

Igazi ájurvéda

Hazánkban járt az ájurvéda indiai szaktekintélye

Nemrégiben hazánkban járt Vijayshree Khanorkar, aki amellett, hogy az ájurvéda elismert kutatójának és azon belül is az ájurvédikus kozmetológiának India-szerte elismert nagy szaktekintélye, sokdimenziójú személyiségéről is nevezetes. Mondhatni családi örökség ez nála, hiszen már gyerekkorában megkezdődött a beavatása az ősi hagyományokba a nagymamája által, aki „vaidya” volt, ami a mi nyelvünkön az ájurvéda doktorának, azaz az Élet tudománya legmagasabb szintű ismerőjének felel meg. Khanorkar asszony átvette ezt a családjában nemzedékről nemzedékre átörökített tudást, és kutatásai révén tovább is fejlesztette. Indiában több magas rangú díjjal (Bharat Gaurav-díj, Radzsiv Gandhidíj), így egyebek mellett miniszterelnöki kitüntetéssel fejezték ki az eredményei és sikerei iránti elismerést.


– Hagyománytisztelő családba születvén már tizenhat évesen megházasodtam, s csak miután megszületett a három gyermekem és elkezdtek iskolába járni, kezdtem el újra tanulni. A Nágpuri Egyetemen végeztem gyógyszerészként, majd ájurvédikus kutatásban vettem részt Delhiben is, s hosszú évek tanulmányai eredményeként elmélyültem az ájurvédikus terápiában. Idővel szükségessé vált, hogy az addig kis mennyiségben előállított gyógyszerek nagyobb adagokban is rendelkezésemre álljanak, sőt már másoknak is szállítottam. A gyógyszerészetben és kozmetológiában szerzett jártasságom révén alapítója és tulajdonosa lettem a Vaipani Herbal nevű, ma igencsak virágzó cégnek.

 

– Mi a fő profilja a vállalkozásnak?

 

– A Vaipani Herbal kémiai és egyéb adalékmentes bőr-, haj- és testápolókat gyárt, valamint speciális termékeket kopaszodás és komolyabb hajhullás ellen. Ezek azért váltak lényegessé, mert olyan gyógyhatású anyagokról van szó, amelyeknek nincs semmiféle mellékhatása. Végül is ez az egyik oka annak, amiért manapság világszerte nagy érdeklődés tapasztalható az alternatív, természetes, holisztikus gyógyító módszerek és különösen az ájurvéda, mint India ősi, összetett és nagyon alaposan, egyetemes érvénnyel kidolgozott orvostudománya iránt. Az ájurvéda azért nevezhető teljesnek, mert a gyógyítást a tiszta tudatosságtól kezdi, és az elmén és a szubtilis energiatesten keresztül halad a fizikai test és az azon a szinten megjelenő, megnyilvánuló, de rendszerint magasabb szinten gyökerező tünetek felé. A rendszer mindig az egész embert veszi figyelembe, életmódjával, környezetével együtt, s a célja az, hogy segítse helyreállítani a velünk született lehetőségét a teljes harmóniának, és hogy elvezessen minket öntermészetünk megvalósításához. Ezt nevezzük abszolút tökéletes egészségnek.

 

– Hogyan állítják elő a gyógyszereiket?

 

– A legtöbbet kézi eljárással, de teljesen higiénikus körülmények közepette készítjük gyógynövénykivonatokból. Sok esetben az egész növényt használjuk fel, olykor azonban a növénynek csak egy részét, például gyökerét, virágját, magját. A gyógynövényeket saját földjeinken termesztjük ellenőrzött körülmények között. Az ellenőrzés pedig immár világszínvonalú, nemzetközi szabványoknak megfelelő, ezért mondhatom, hogy rendkívüli mértékben nő az érdeklődés a gyógynövényalapú kozmetikumaink iránt is, amelyek személyre szabhatóságuk révén rendkívül hatékonyak a különböző szépségproblémák esetén.

 

– Mit jelent az, hogy személyre szabható az alkalmazásuk?

 

– Mivel az ájurvéda alapelvéből indulunk ki a gyártás során, a tridósa, azaz a három energia által meghatározott típusoknak tudjuk ajánlani készítményeinket. Külön gyógykészítményeket állítunk elő a víz-, a tűz- vagy a levegőtúlsúlyos alkatú emberek számára. Ezek a típusok különböző bőrtípusokat is jelentenek, tehát mindenki megtalálhatja a neki teljesen megfelelő, leghatékonyabb gyógyítást elérhetővé tévő gyógyszerét.

 

– Galambos Rózsa közreműködésével immár Magyarországon is elérhetők az Indiában kifejlesztett termékek. S terveik csak most kezdenek igazán valóra válni.

 

– A kilencvenes években kezdtem el foglalkozni az ájurvédával – meséli az előzményeket Galambos Rózsa, aki a Kerala-Ayurvéda Kft. ügyvezetője is. – Természetesen a tanulással kezdtem. Mivel a hindu kultúra egészen fiatal korom óta érdekelt, sőt mondhatom, hogy teljesen elvarázsolt, ennek természetes következménye volt, hogy ennek a kultúrának a hatásai, az ottani ősi tudománynak a hasznos alkalmazásai előbb-utóbb mind nyomatékosabban megjelentek nemcsak a mindennapjaimban, hanem a munkámban is. Ennek a konkrét kibontakozása 1994-ben kezdődött, amikor elkezdtem hindi nyelvet tanulni Budapesten az indiai nagykövetségen, természetesen már azzal a céllal, hogy az ájurvéda hagyományos nyelvén tanulhassam majd Indiában ezt a gyógyászati-élettani rendszert.

 

– Ezek szerint ki is jutott a megfelelő mesterekhez.

 

– Igen, az ájurvédikus gyógyászatot, masszázskezeléseket, pancsakarmát, azaz tisztító eljárásokat Keralában tanultam, mesterem doktor Vinod volt, a Kottakkali Arya Vaidya Sala professzora. Kozmetológiát Nágpurban és Újdelhiben tanultam, idén pedig továbbképeztem magam, részt vettem egy hétszázötven órás intenzív képzésen dr .Vasant Lad iskolájában. 2000-ben kezdtem oktatni is Magyarországon az elsajátított tudományt és masszázskezeléseket. Gondolom, nem kell részleteznem az okokat, mindenesetre sok erőfeszítésre volt szükség, hogy az ájurvédikus kezeléseket legalizálni is tudjuk Magyarországon. A sok hónapos erőfeszítés eredményeként idehaza első ízben nekünk köszönhetően történt meg, hogy az ájurvéda oktatását az Egészségügyi Minisztérium Szak- és Továbbképzési Bizottsága a gyógymasszőrök kreditpontos továbbképzésébe akkreditálta. Ma már oktatási programom része a hivatalos, elfogadott felnőttképzési programoknak.

 

Galambos Rózsa

 

– A képzés miatt került kapcsolatba Khanorkar asszonynyal is?

 

– Nagyon korán ráébredtem, hogy akár az oktatáshoz, akár a munkához szükség van eredeti, autentikus és jó minőségű termékekre, ezért vettem fel a kapcsolatot néhány indiai gyártóval, majd kiutaztam Indiába, hogy a helyszínen megismerjem a gyártást, a termékeket és mindent, ami hozzájuk kapcsolódik. Vijayshree Khanorkar asszonnyal a kilencvenes évek legvégén találkoztam, amikor látogatást tettem Nágpúrban, és megismertem a Vaipani termékeinek gyártását a helyszínen. Nagyon örültem, amikor láttam, hogy a termékek gyártásához felhasznált gyógynövényeket saját termőföldjükön termesztik a Nágpúr környéki kis falvacskákban.

 

- Azért örült, mert autentikus és tiszta alapanyagokat jelent ez?

 

- Valóban, hiszen a termesztésben nem használtak vegyszereket, s tiszta vizet használtak fel a locsoláshoz is, a földön egy körülbelül öt méter átmérőjű kutat láttam, ebből végezték az öntözést. Ugyanakkor három-négy tehén is reggeltől estig ott legelészett a gyógynövényültetvény mellett, mert a föld trágyázását a tehenek biztosították. Vijayshree megmutatott néhány régi-régi receptet, amelyet még nagyszüleinek nagyszülei hagytak rá, és amelyeket a termékek gyártásához használ. Találkoztam a tisztasággal, autentikussággal, láttam, hogyan áztatják, fertőtlenítik a gyógynövényeket és hogyan dolgozzák be az arc-, haj- és testápoló termékekbe és gyógyszerekbe. Mindezen élményeim alapján úgy döntöttem, hogy a többi indiai cég együttműködési ajánlatát elvetem, és a Vaipani termékeket fogom használni a munkámhoz. Kapcsolatunk tizenkét éve virágzik.

 

– Ezek szerint Indiában sem minden arany, ami fénylik?

 

– Az ájurvédikus vagy annak titulált termékek nagyon gyakran tartalmaznak épp olyan az egészségre káros ható- és adalékanyagokat, mint a nyugati termékek Nagyon sok terméket neveznek ájurvédikusnak, még akkor is, ha az nem az. Csak kevesen tudják, hogy az indiai törvények értelmében a gyógynövényekből előállított termékeket három kategóriába sorolják: autentikus ájurvédikus termékek azok, amelyek a régi receptek alapján készülnek, léteznek továbbá szabadalmaztatott, valamint gyógynövénytermékek. A két utolsó kategóriába tartoznak azok, amelyek leginkább jelen vannak Európában és Magyarországon is. Ezeken már nem tüntetik fel azt, hogy milyen receptek alapján készültek, míg az első kategóriába eső termékek esetén pontosan lehet tudni azt, hogy mi az összetétel, s ezek rendszerint valamely ősi ájurvédikus műben, például a Csaraka Szamhitában lejegyzett, az idő próbáját kiálló receptek útmutatásai nyomán készülnek ma is.

 

Vijayshree Khanorkar India miniszterelnökétől veszi át a kitüntetést

 

– Tehát a Vaipani termékek hagyományosak, és súlyosan káros adalékanyagot nemigen tartalmaznak?

 

– Így van, ám mégis voltak olyan anyagok egyes termékekben, amelyek a mai tudomány álláspontja szerint nem a legmegfelelőbbek. Tavaly megbeszéltük Vijayshree Khanorkar asszonnyal, hogy cégem számára legyártanak egy olyan termékcsaládot, amelyek mentesek minden adalékanyagtól, amely bármily módon nem illik az „ájurvédikusnak” nevezett termékekbe. Például olyan samponokat készítettek el, amelyek nem tartalmaznak sodium laureth szulfátot, dimethicont. Több hónapos tesztelés után született meg az új Vaipani termékcsalád. Ebben a minőségben egyelőre csak nekünk gyárt és szállít a Vaipani Herbal. Bízunk abban, hogy a jövőben még szorosabb lesz a kapcsolatunk. Elképzeléseink abba az irányban haladnak, hogy ezt a minőséget, amely a legközelebb áll az ájurvéda elveihez, fogják bővíteni és szállítani Magyarországra, így akár a vásárlóink, akár a tanfolyamaink hallgatói valódi, a legmagasabb minőségű ájurvédikus termékeket használhatják.

Csörgő Zoltán
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: ájurvéda, Galambos Rózsa, szépségápolás, Vijayshree Khanorkar

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.