Arcképcsarnok

Kövesdi Natália - Jó befektetés az egészség

Interjú az Életfa Egészségvédő Központ igazgatójával

Kövesdi Natália 1989-ben az elsők között alapított Magyarországon természetgyógyászati intézményt. Az Életfa Egészségvédő Központ gyorsan nevet szerzett magának, az Életfa Fesztiválok több ezer embert megmozgató rendezvények voltak, szintén több ezer tagja volt az Életfa Klubhálózatnak. Kövesdi Natália dolgozta át magyar viszonyokra a makrobiotika elveit, makrobiotikus kézikönyve, a Nagyi és Nati szakácskönyve több mint ötvenezer példányban kelt el. Hét éve foglalkozik a Magnapress módszerrel, ami a mágnesterápiát az akupunktúrás pontokon alkalmazza. Tavaly év végén jelent meg fiával közösen írt könyve „Miért beteg az ember?” címmel.


– A kilencvenes évek elején azzal váltott ki vitát a természetgyógyászok körében, hogy neves külföldieket hozott az Életfa Egészségvédő Központba, majd azzal tette ismertté a nevét, hogy magyar viszonyokra dolgozta át a makrobiotika elveit. Később a mobiltelefonok sugárzása ellen próbálta védeni az embereket a Mobilpajzzsal, s most a mágnesterápia híve. A napokban megjelent könyvében azonban ír az elsavasodásról, a pozitív és negatív ionok hatásáról is többek között. Mindez üzlet vagy útkeresés?

 

– Egy tanulási folyamat egyes állomásai. Engem közeli családtagom gyógyíthatatlannak tartott betegsége fordított a természetgyógyászat felé, és azóta arra keresem a választ, miért beteg az ember. Mert ha erre választ tudunk adni, akkor arra is válaszolni tudunk, hogyan maradhat egészséges, vagy ha már beteg, mit tehet egészsége visszanyeréséért. A természetgyógyászatnak ez a legfőbb kérdése és feladata, nem?

 

– Könyvének is az a címe, hogy „Miért beteg az ember?”. Sikerül megadni a választ?

 

– Sikerült adnunk egy választ. A könyvet fiammal, Pozsa Gáborral közösen írtuk, és nem elsősorban az információtartalma, hanem  inkább a szemléletmódja újdonság. Mindketten évek óta tanulunk szakkönyvekből, szakcikkekből, orvosoktól, természetgyógyászoktól, és amit megtudtunk, azt a mi sajátos logikánk mentén rendezve olyan összefüggésekre bukkantunk, ami minket is meglepett. Nyilván akit érdekel, majd elolvassa a könyvet, de hogy egy példát mondjak: a Föld mágneses erőterének csökkenése, a napkitörések, az univerzumból érkező sugárzás egymást erősítő negatív hatásaihoz hozzáadódik a  modern ember sugárzásterhelése, helytelen táplálkozása és mozgásszegény életmódja, és az a csoda, hogy még egyáltalán élünk.

 

– Ez elég borúsan hangzik.

 

– A helyzet nem túl rózsás, nézze meg a betegségekről szóló statisztikákat. Minden  harmadik felnőttnek szív- és érrendszeri panaszai vannak, minden harmadik ember  allergiás, kétmillió magyar szenved magas vérnyomásban, minden huszadik ember cukorbeteg, a magyar felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A rákos betegek száma folyamatosan emelkedik. Ez nem egyszerűen attól van, hogy az emberek fegyelmezetlenek, és ragaszkodnak a rossz életmódjukhoz, mert egyre többen próbálnak változtatni, megfogadják az orvosok és természetgyógyászok tanácsait, gyógyteákat isznak, sok zöldfélét fogyasztanak, jógázni, tornázni kezdenek, beméretik a fekhelyüket, próbálják csökkenteni maguk körül a sugárterhelést. Mindez fontos, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nem elég. Nem akarok pánikot kelteni, de nagy baj van a Földünkkel. Rohamosan csökken a mágneses erőtere, csak az elmúlt száz év alatt öt százalékot csökkent. Hogy ezt a pólusváltás okozza vagy valami más, abban a tudósok is  izonytalanok, de a tény tény: az élővilágra oly erősen ható mágneses tér csökkenése számos következménnyel jár.

 

– Térjünk vissza egy kicsit az ön személyére.A könyve hátoldalán azt írja, hogy a New York-i Pro Deo University Alternatív Medicina Tanszéke a mágnesterápiában elért eredményeiért díszdoktorává választotta. Milyen tudományos fokozatot takar ez?

 

– Soha nem neveztem magam gyógyítónak, sem csodadoktornak, mint annyian mások. Én abban segítek az embereknek, hogy önmagukat hozzák jobb helyzetbe és jobb  állapotba. Ugyanakkor valóban évek óta tanulmányokat folytatok a mágnesterápiával kapcsolatosan, és előadásokat tartok a témában nem csak Magyarországon, hanem Brazíliában és az Egyesült Államokban is. Ez a díszdoktori cím óriási megtiszteltetés, ugyanakkor nem egy magyarországi értelemben vett tudományos fokozat. A Pro Deo University egy lovagi állam nemzetközi egyeteme, ahol komoly tudományos munka folyik, velünk szemben is követelményeket támasztottak a díszdoktori kinevezéshez, de ez nem azonos egy magyar doktori fokozattal.

 

– Valamikor a kilencvenes években nagy szószólója volt a természetgyógyászat  szabadságának. Most, amikor módosítani akarják a törvényt, és ismét magasra csapnak az indulatok, ön nem szólalt meg ebben a kérdésben. Mi a véleménye a szigorításról?

 

– A kilencvenes években a természetgyógyászat a szabadságharcát vívta. A szocializmus idejében természetgyógyászatról szó sem eshetett, holott annak nagyon komoly helye és szerepe van a gyógyulásban. Meggyőződésem, hogy a természetgyógyászoknak  öszönhető – és talán szerénytelenség nélkül állíthatom, ebben az én munkám is benne van –, hogy ma a magyarok sokkal egészségtudatosabbak, mint húsz évvel ezelőtt. Ugyanakkor azt is látom, hogy a nagy szabadságharcban átestünk a ló túloldalára: ma már boldog-boldogtalan megfellebbezhetetlen diagnózisokat állít fel, javasasszonyok ráolvasással akarnak vakbélgyulladást és prosztatarákot kezelni, és haszontalan táplálékkiegészítők garmadát vetetik meg az emberekkel, amiket azután összevissza szednek. Én ma a magam útját járom, nem akarok részt venni ebben a néha méltatlan indulatokkal folytatott küzdelemben, de ha a véleményemet kérdi: szükség van egy olyan szabályozásra, ami elismeri és támogatja a természetgyógyászatot, kijelöli a helyét, követelményekhez köti a művelését, és világosan eligazítja az embereket abban, kitől mit várhatnak. Nekem nagyon tetszett az, amit erről dr. Hegyi Gabriella e magazin hasábjain elmondott, úgy gondolom, természetgyógyászati kérdésekben ő hiteles és hozzáértő személyiség. Egyes részletkérdésekben persze lehet helyénvaló mások  véleménye, akár ellenvéleménye is. De én is azt vallom: a szabályozás során a betegek érdekeit kell elsősorban szem előtt tartani.

 

– A könyvben fia a társszerzője, azt írja, együtt dolgoznak. Nem megy ez a családi  kapcsolatok és a fia önállóságának rovására?

 

– Aki ismeri Gábor fiamat, az tudja, hogy meglehetősen szuverén személyiség, a maga feje után megy. Hozzáteszem: nem egy gyerekről beszélünk, hanem egy krisztusi korban lévő fiatalemberről, akinek saját elképzelései vannak a világról és benne önmagáról. Bár titkos álmom volt, hogy a családi vállalkozást valamelyik gyermekemnek adhassam majd át egyszer, és mint tudjuk, a gondolatnak teremtő ereje van, Gábor fiam maga választotta azt, hogy velem dolgozik, méghozzá azután, hogy kipróbálta magát más területeken, és ott is sikereket ért el. Hosszú évek óta tanulunk és dolgozunk együtt a mágnesterápia területén, és jól kiegészítjük egymást. El kell ismernem, hogy a fiatalok sokkal  ügyesebbek az új információk megszerzésében, a nyelvtudás, az internet könnyed  alkalmazása nagy erősségük, és a fiatalok gondolkodása sokkal rugalmasabb, bátrabb. Ehhez járul az én tapasztalatom és higgadt megfontoltságom.

 

Natália és családja

 

Úgy tudom, a fia Brazíliában él. Hogy került oda?

 

– Egy angol tanfolyamon ismerkedett meg egy brazil angoltanárnővel, akit feleségül vett, és született egy gyermekük. Nagy szívfájdalom, hogy ilyen messze élnek tőlem, de a mai világban, amikor mindennap lehet Skype-olni és levelezni, úgy tudunk együtt dolgozni,  mintha a szomszéd szobában laknának, és a kicsi növekedését is napról napra  figyelemmel kísérhetem. Persze az ölelés hiányzik, repesve várom mindig a személyes találkozást. Az a célunk, hogy azt a mágnesterápiás eszközt, amivel dolgozunk,  Brazíliában is megismertessük az emberekkel. Az előadásaink és a bemutatók, a  kipróbálási lehetőség nagy siker volt, most a beviteli engedélyekre várunk.

 

– Önnek van egy lánya is. Ő mivel foglalkozik?

 

– Natika is dolgozik a családi vállalkozásunkban, de még tanul, főiskolás. Ő is meglehetősen önálló, már nem velünk lakik. Szívemnek kedves pályát választott:  dietetikus lett. Emellett szülésznőnek is tanul, ami csodálatos hivatás. Vele is dolgozunk egy közös könyvön. Annak idején, amikor a Nagyi és Nati szakácskönyvét írtam, ő még kislány volt, és csak a kóstolásban segített. Most szakirányú tudással felvértezve,  dietetikusként vesz részt egy új szakácskönyv elkészítésében, ami talán kevésbé lesz „szigorú”, mint a korábbi, de segíti majd azokat a háziasszonyokat, akik szeretnének átállni egy egészségesebb táplálkozásra, de nem tudják vagy nem akarják a családjukat teljesen makrobiotikára fogni. Az igény szüli ezt a könyvet, sokan kérték.

 

– Most akkor a táplálkozásban vagy a mágnesterápiában látja a megoldást?

 

– A jó táplálék szükséges, de már nem elégséges. A Föld mágnesességének csökkenése kihat a táplálékainkra és azok hasznosulására is. Ezért tartom fontosnak a mágnesesség célirányos pótlását. A betegségek kialakulásának számos oka van, de a legtöbb  isszavezethető a mágneses erőtér hiányára. Ezt ma még nagyon kevesen tudják.

 

– Ha megengedi, elárulom a korát: ön 57 esztendős, de mind a külsejét, mind a vitalitását tekintve jóval kevesebbnek tűnik. Ez a táplálkozás, az életmód vagy a  mágnesesség pótlása?

 

– Jó géneket örököltem, több mint másfél évtizede makrobiotikusan táplálkozom, rendszeresen mozgok, és több mint hét éve naponta alkalmazom azt a mágnesterápiás készüléket, amivel foglalkozom. Az én koromban sokan már szenvedésre vannak ítélve, gyógyszereken élnek és az orvosi rendelőket járják. Én sohasem vagyok beteg, jobban bírom a munkát, mint fiatal koromban, és nagyon élvezem az életet, annak ellenére,  hogy én is a gazdasági válság sújtotta Magyarországon élek, nekem is vannak  problémáim, és nagyon  sok nehéz helyzettel kellett szembenéznem az elmúlt években. Biztos, hogy szerencsés vagyok, és nagy együttérzéssel fordulok azok felé, akik kevésbé szerencsések. De én megtettem magamért mindazt, ami rajtam múlik, és másoknak is azt javaslom, amit tehetnek, tegyék meg önmagukért. Szeressék magukat annyira, hogy áldoznak a saját egészségükre odafigyelést, időt, pénzt, mert mindebből sokkal többet vesz el az, ha betegek, erőtlenek, kedvetlenek lesznek. Az egészségbe fektetett energia térül meg a leghatékonyabban.

Z. Sz.
XVIII. évfolyam 2. szám

Címkék: Életfa Egészségvédő Központ, Kövesdi Natália, Magnapress

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.