Arcképcsarnok

Makai Anna - A család és a környék „háziorvosa”

Beszélgetés lapunk állandó munkatársával

Kezdetben volt a természetgyógyászat, s egy másik kezdetben volt a Természetgyógyászat. Idővel mindkettő meghalt egy kicsit, de ma már újból él a természetgyógyászat, s van Természetgyógyász Magazin is. Bár ilyenkor, a nagy nyári melegben szívesebben kerülnénk el a szerkesztőség zárt szobáit. Mennyivel kellemesebb egy szép, ápolt kertben. Pláne, ha ebben a kertben nemcsak a szem, hanem a test is megtalálja a gyógyulást. Hiszen amerre nézünk, gyógynövények teremnek. Ráadásul Makai Anna mindegyiknek tudja a legjobb felhasználási módját is.  


– A középkorban természetes volt, hogy aki termesztette a gyógynövényt, az készítette belőle a kenőcsöt, tinktúrát, de később ez a két terület szétvált. Ebben a kis kertben miként egyesült újra?

 

– Igazi Vízöntő vagyok, az asztrológiai jellemzések illenek rám, szabadság- és útkereső, idealista, embertársait mindig segítőkész ember vagyok. Gyermekkoromat nagy kertben, növények, kutya és cicák társaságában töltöttem. Nagymamám nevelt, aki erdélyi származású volt, és jól ismerte az ősi népi gyógymódokat, kertünkben illatozott a rozmaring, levendula, zsálya, kamilla, kakukkfű, borsikafű. Nagyanyám tudta, milyen betegségre milyen teát és hogyan kell készíteni, orvosságot soha nem szedett. A gyermekkorban belém ivódott növény- és állatszeretet egész életemet meghatározza és elkíséri. Férjemmel imádunk kirándulni, és az autónk csomagtartóját roskadásig telerakjuk gyógynövényekkel, már a padlás és a szoba is tele van száradó csokrokkal.

 

De komolyabban csak 1980-ban kezdtem el foglalkozni a gyógynövényekkel, amikor első férjem halála után (33 éves volt) idegileg teljesen kiborultam, és ez testi panaszokat is okozott, gyomorfájással, magas lázzal kórházba kerültem. 10 napig bírtam, állapotom nem javult, sőt rosszabbodott. Ekkor leráztam a hőmérőt, és hazajöttem. A kertben lévő gyógynövényekkel teázni kezdtem, és hamarosan rendbejöttem. Ekkor úgy gondoltam, ha magamat sikerült meggyógyítani, talán másoknak is segíthetek. Megvásároltam az összes gyógynövénnyel foglalkozó könyvet. Kertembe betelepítettem legalább 50 fajta gyógynövényt. Aztán továbbiakat is, amit részben magam gyűjtöttem erdőn-mezőn, és a határozó könyv segítségével beazonosítottam. A kizárólag termeszthető gyógynövények magjait gyógynövénygyűjtőktől, a Gyógynövénykutató Intézettől vásároltam vagy külföldről hozattam, de volt olyan is, hogy a botanikus kertből „elcsentem”. Ma körülbelül 150-200 fajta növényem van, biztos, hogy mindenki megtalálja azt, amire problémája miatt szüksége van.

 

– Mi pedig hónapról hónapra olvashatjuk, mi mire jó.

 

– Ahogy szaporodtak a gyógynövények a kertemben, igyekeztem tudásomat is gyarapítani. Egyre több teakeveréket, tinktúrát, kenőcsöt készítettem, én lettem a család „háziorvosa”, majd később a környékről is mindenki hozzám jött teareceptért és gyógynövényért. Tizenhat év gyakorlat után úgy gondoltam, ideje tevékenységemről hivatalos elismerést szerezni. A Gyógynövénykutató Intézet tanfolyamán szereztem oklevelet. Dános Béla professzor személyesen vizsgáztatott és ismerte el dicsérettel tudásomat. Amikor a Természetgyógyász újság kettévált, úgy éreztem, hogy a Görgei Katalin által indított új Természetgyógyász Magazin inkább hajlik a természetes gyógyító növények ismertetésének felvállalásához. Köszönettel tartozom Katalinnak, hogy immár 8 éve írhatok, és ezáltal nagyon sok embernek segíthettem a gyógynövények megismertetésében és gyógyulásában. Többtucatnyi köszönőlevél bizonyítja, hogy fáradozásom nem volt hiábavaló, az általam ajánlott és küldött gyógynövények fogyasztása már olyan súlyos esetben is segített, mint a hólyagrák, migrén, májkárosodás, sőt a Parkinson-kóros betegek remegésén is enyhített.

 

– Az emberek többsége a kész dolgokat kedveli.

 

– Sajnos a gyógynövényboltokban nem mindig az a minőség kapható, ami a kertben megterem. Az is előfordul, hogy az eladó nem tud tanácsot adni, esetleg nem minden hozzávalót ismer egy teakeverékhez, így még könynyen az is kiszaladhat a száján, hogy nincs az, amit keresünk. A gyógynövények tudatos házi felhasználásának nem csupán fiziológiai hatásuk van, lélekformálóak is. A betegségek megelőzhetőek lennének, ha nem lennénk lusták a természet adta lehetőséget kihasználni, melyek a földből nőnek ki csíra, virágzat, gyökér vagy levél formájában, ráadásul ingyen, nem méregdrága patikai áron. A célom az, hogy akinek kertje van, telepítse be egy részét gyógynövényekkel, vegyszermentes termesztéssel jó minőségű gyógyteához, tinktúrához, kenőcshöz stb. juthat. Nekünk, Magyarországon élőknek, a nálunk meghonosodott, klimatizálódott termeszthető gyógynövények használnak, a külföldről behozott, bizonytalan származású gyógynövénykészítmények legfeljebb a kipróbálás, nem a gyógyulás erejéig jók.

 

 

– Vannak kedvenc növényei?

 

– Mind az, de talán kiemelhetem a körömvirágot, a bíbor kasvirágot és az orbáncfüvet.

 

– Elég kicsi ez a kert, egy-egy új növénynél valamit fel kell áldozni?

 

– Nem. Bár a kert falát tényleg nem lehet odébb tolni, mindig találunk még újabb helyet. Bár arra is volt már példa, hogy a közelben lévő fás-ligetes közterületre szórtuk ki gyógynövények magvait. Erre mindenkit csak biztatni tudok, hiszen ezzel is gazdagítjuk környezetünket.

 

– Mire a legbüszkébb?

 

– Amióta a Természetgyógyász Magazin az internetre került, sokan keresnek külföldről is, vetőmagot, gyógynövénytövet szeretnének vásárolni, mert a különleges gyógynövények szaporítóanyagai külföldön sem megvásárolhatók. Nagyon várom már a „Sobri Jóska” TV 1 által készített filmjét, mert ott a padláson szereplő gyógynövénycsokrokat én készítettem mintegy 150 kg gyógynövény felhasználásával, a szárított gyógynövénycsokrok készítésére a stáb vezetése rajtam kívül senkit nem talált.

Levente
IX. évfolyam 8. szám

Címkék: Makai Anna

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.