Arcképcsarnok

Még többről árulkodó lábak

Beszélgetés Hegedűs Eta egészségtanítóval

Lapunk 2002. januári számában Árulkodó lábak címmel foglalkoztunk azzal, miként tükrözi a láb a személyiséget. Cikkünket olvasta Hegedűs Eta egészségtanító és jelezte, van hozzáfűzni valója. A vele való beszélgetés alapján meggyőződtünk arról: nem is kevés. Hegedűs Eta csendes budai otthonában fogadta munkatársunkat. Szavait Kürti Gábor jegyezte fel.  


1989 óta foglalkozom reflexológiával, az érdekesebb, tanulságosabb esetekről fotókat is készítettem. Most szívesen bemutatok néhányat. Az Árulkodó lábak című cikkhez kapcsolódva el kell mondanom: a lábolvasás vagy lábról való olvasás tudománya nálunk ugyancsak ismert, magam is alkalmazom és tanítom.

 

Már azt is figyelem, hogyan jön be a szobába az új páciens. Tudni kell, hogy az ember alapszemélyisége adott ugyan, de ez folyamatosan változik, ami a tartáson is meglátszik. Megfigyelem, hogyan jár az illető: rugalmas vagy tétován tipegő léptekkel. Az is fontos, miképp ül le.

 

A következő mozzanat annak az elemzése, hogy miként tartja a két lábfejét. A középre zárt lábak a csípő feszültségére utalnak, ha viszont ferde a gerinc, akkor a lábfej is elhajlik, méghozzá a gerincferdülés irányával azonos oldalra.

 

Test, lélek, szellem

Ezt követően megnézem a beteg talplenyomatát. A talpat ebből a szempontból három részre oszthatjuk: a sarok a fizikai testtel függ össze, a talp középső része a lélekkel, míg a felső harmada a szellemvilághoz kapcsolódik. Amikor pici a sarok, akkor az illetőnek az élethez való viszonyával van baj, biztosan gyenge, kevés az energiája, fáradékony. Ha azonban a sarka teljesen lent fekszik a földön, képes a tartalékait mozgósítani. Végül nagyméretű saroknál az embert földhözragadt gondolkodás jellemzi, elsősorban az anyagi dolgok érdeklik.

 

Lezajlott emésztőrendszeri megbetegedés jele
A jobb vesét eltávolították
A szemölcsök visszahatnak a megfelelő szervre
A nagylábujj külön áll: gond van a többi emberhez fűződő viszonnyal
Többszöri tüdőgyulladás jele a hosszanti irányban ferdén haladó mély ránc
A talppárna alján húzódó kétszeres, ívelt ránc jelzi az asztmát. Más érdekesség is látható: a 4-5-ös ujj (fülzóna) eláll a 2-3-astól (szemzóna), ami azt jelenti, hogy a két érzékszerv nincs összhangban egymással
Váll-hólyagproblémát jelez a dudor a külső lábélen. A 2-3. ujj (látás, szem) megnyúlt, ami kíváncsi személyiségre utal
A nagylábujj alján bőrkeményedés látható: az illető az útkeresés időszakában van, még nem találta meg igazi élethivatását
Gyomorbetegségre utal a zóna elszíneződése
   

Ha a léleknek megfelelő középső zóna lenyomata pici, vagyis rövid az átmenet az alsó és a felső rész között, akkor várhatóan sok olyan betegség jelentkezik, amely a test középső harmadához kapcsolódik, így a keringéssel összefüggő rendellenességek, emésztőrendszeri megbetegedések.

 

A legfelső harmad – itt gyakorlatilag a talppárnával kezdődő részről van szó – a szellemhez, a tudathoz kötődik. Ha a lábujjak nem egyenesen állnak, akkor ebben a dimenzióban torlódás jött létre. A görbe ujjak üzenete: kapaszkodás, bizonytalanság, döntésképtelenség. A talppárna pedig annál nagyobb, minél több az illetőn a lelki teher.

 

Az ujjak állásának vizsgálatakor azt nézem meg, hogy a középvonaltól balra hajlanak-e – ekkor túlérzékenységről van szó –, vagy pedig jobbra: ilyenkor az illető tudatosan hozza meg a döntéseit, okoskodó típus.

 

A nagylábujj és az én

Persze a lábujjakat egyenként is vizsgálom. Először a nagylábujjat nézem meg, amely azért kitüntetett, mert az énre vonatkozóan tartalmaz fontos információkat. Ha a nagyujj a többitől távolabb áll, akkor az illető hajlamos az elkülönülésre a többi embertől. Amikor a nagyujj talp felőli részének alján (ez egyébként a tarkó zónája) lerakódás, bőrkeményedés alakul ki, sejteni lehet, hogy az illető „nincs a helyén”. További érdekesség: ha változtat az életpályáján, akkor a lerakódás is fellazul, majd eltűnik.

 

Figyeljük meg a nagylábujj körmét: az összevissza, sarkokra vágott köröm jelzi, hogy erős az önkontroll

A nagylábujj köröm alatti részén lévő törésvonal korai jele a fogínysorvadásnak, a kissé lejjebb látható második törésvonal pedig akaratában megtört emberre utal

A nagylábujj melletti második ujj rendellenessége mutatja a gyermekkori gyomorgyengeséget és a hajlamot a kerülő utak keresésére. Ez az ujj hosszabb is a többinél, ami jelzi az elvágyódást és azt, hogy az illető túl nehéznek tartja az életét

Teljesen elgombásodott körmök: súlyos anyagcsere-betegség áll a háttérben

A középső ujjon a köröm alatt látható duzzanat biztos jele a fogproblémának

   

Ha már itt tartunk, a talppárnán lévő lerakódásból arra lehet következtetni, hogy a páciens érzelmi szempontból túlságosan nagy terheket cipel, sokat vállal magára.

 

A bütyök oka a magzati korban keresendő

Külön tanulmányozást érdemel a bütyök, amely egyértelműen a magány jele. Meggyőződésem, hogy a bütyök kialakulása a magzati élet 4-5. hónapjában történt trauma következménye. Lehetséges, hogy a magzat akkor tudta meg: nem várt gyermek, esetleg az a baj, hogy szülei fiút akartak, nem lányt.

 

A gyermek számára állandó feszültséget jelent, hogy próbál megfelelni a szülők igényeinek. Ezt jelzi a későbbi életszakaszban a köröm alatt látható törés. A nagyujj a feszültség következtében kifelé kezd dőlni, megszűnik a rugalmas járás, és kialakul a bütyök. Ez 18-19 éves kornál előbb nem jön létre, és persze cipő nélkül sem alakul ki soha. Mindenesetre, ha már megvan a bütyök, akkor bizonyos, hogy gyermekkorban sok volt a légzőszervi megbetegedés, maga a bütyök pedig fül-, gerinc-, váll- és szívproblémákhoz vezethet.

 

Felfelé áll a nagyujj: mások terheit cipeli az ember, túl súlyos a „hátizsákja”

A belső bokacsont alatti elszíneződés méheltávolítást jelez. A műtét után kb. 6 héttel eltűnik a barna folt, helyette lyuk keletkezik

Az erőteljesen előrehajló ujjak kapaszkodásra utalnak: az illető változtatni akar ugyan a helyzetén, de nem mer döntést hozni

A lábujjak felfelé állnak, nem érintik a talajt. Ez a teljes elvágyódás, a félelem jele

   

A 2. ujj a gyermekkorban a bal lábon a mamához, a jobb lábon a papához fűződő viszonyt jelzi. Felnőttkorban ugyanez az ujj a társról tartalmaz információkat, értelemszerűen a bal lábon a nőről, a jobbon a férfiról. A 2. ujj néha hosszabb, mint a többi: tudom, hogy az illető sokszor választ kerülő utat. A 3-4. ujj a rokonokkal, a gyerekekkel, egyáltalán a többi emberrel való kapcsolatra utal. Végül a kisujj a barátainkról árulkodik. Ha a kisujj a negyedik ujj alá hajlik, akkor biztos, hogy az illető már sokszor csalódott a barátaiban, de ez egyben türelmetlenséget is jelez.

 

A körmök üzenete

Figyelem még az ujjak állását, görbületét, egymáshoz való viszonyát és persze a körmöket is. A nagylábujj körme az arc tükre. Ha azt látom, hogy a köröm nincs rendesen levágva, hanem a sarkokat bevágták, akkor ez jelzi, hogy a beteg elégedetlen önmagával. Ha a lábkörmön gomba van, az általában mutatja, hogy a máj nem méregtelenít megfelelően. Persze fontos, hogy a gomba melyik lábujjon jelenik meg, mert ha például a kisujjon van, akkor a hólyaggal lehet valami probléma.

 

Betegségtől barázda, szerv eltávolításakor lyuk

Amikor a lábfejet felülről vizsgálom, kíváncsi vagyok a láb tónusára, a színeltérésekre, szemölcsökre is. A lezajlott komolyabb betegségek, a műtétek nyomát pedig barázdák jelzik. A tüdőzónában látható mély barázdák lezajlott tüdőgyulladástól keletkeznek, a talpon átlós irányban megjelenő mély barázda viszont gerincferdülésre utal. Ha egy szerv hiányzik – például eltávolították az epehólyagot, a bél egy szakaszát vagy az egyik vesét –, akkor a megfelelő zónában pici lyuk látható. Amikor hiányállapot jellemző a szervezetre, a megfelelő zónában a bőr petyhüdtté válik, ha viszont többlet, akkor a bőr vörös, duzzadt, és előbb-utóbb kialakul valamilyen kinövés vagy szemölcs. Először kocsonyásan puha állapotú a képződmény, de minél tovább tart a betegség, annál keményebbé válik, végül csontos kinövések jelennek meg.

Kürti Gábor
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: Hegedüs Eta, lábdiagnosztika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.