Arcképcsarnok

Schneider Gábor és Kajtár-Schneider Krisztina - Élni és közvetíteni a spiritualitást

Húszéves a Bioenergetic Kiadó

  Régi kérdés, hogy lehet-e mérni a spirituális értékeket, eredményeket. Szerencsére nem. Ha lenne olyan mérőszám mégis, hogy egy kiadó könyvei hány ember életét változtatták meg, tették elmélyültebbé, segítették a mély, belső átalakulást, az egészséges testi-lelki életmód kialakítását, a képességek kiaknázását, akkor a Bioenergetic Kiadó biztos az elsők között lenne. A kiadó ez évben ünnepli húszéves fennállását. Alapítójával, Schneider Gáborral és feleségével, Kajtár- Schneider Krisztinával beszélgettem a kerek évforduló kapcsán.  - Gábor, két évtizede még tíz kiadó volt Magyarországon. Honnan jött az ötlet, hogy kiadót hozz létre, ráadásul ilyen névvel?

   

  - Villamos üzemmérnökként végeztem a Kandó Műszaki Főiskolán, és utána majdnem négy évig a Központi Fizikai Kutató Intézetben dolgoztam, számítógépeket mértünk be. E néhány év alatt rájöttem, hogy a most létrejövő ismeretek nagyon gyorsan változnak, ezzel szemben én valami állandóságot kerestem. 1987 táján Kalo Jenőnél elkezdtem asztrológiát tanulni. Emlékszem, öten voltunk egy csoportban, anyukája lakásában, nyaranta pedig táborokban tanultunk. Ott ismerkedtem meg a bioenergetikával mint módszerrel, ami igen nagy hatással volt rám. Hamarosan találkoztam Biegelbauer Pállal, sokak tanítójával, aki lenyűgözött a vallástörténeti és ezoterikus tudásával. Valahogy összeállt bennem a kép, hogy én mást szeretnék csinálni, mint addig. Akkor született meg a lányom is…

   

  - …s ezzel mintegy analógiában benned is megszületett valami.

   

  - Igen, mégpedig hogy sokkal inkább szeretnék olyan tudással foglalkozni, ami száz vagy akár ötszáz éve is igaz volt, és várhatóan még az elkövetkezendő néhány száz évben is igaz lesz. Egyik napról a másikra felmondtam a KFKI-ban, és Jenő tanácsára - átmeneti megoldásként - egy évig díszhalakat tenyésztettem. Elég távol állt tőlem ez is, de nagyon sok mindent megtanultam ebben az időszakban. Fontos volt a következetesség, mindennap el kellett végezni a munkát, különben elpusztultak a halak. Olyan gyakorlati tudásra tettem szert, amire azelőtt villamosmérnökként soha nem volt szükségem.

   

  - Azért tanácsolta a díszhaltenyésztést Kalo Jenő, mert Halak jegyű vagy?

   

  - Nem, dupla Ikrek vagyok. És egy Ikreknek jól jöttek azok a nagy változások a nyolcvanas évek végén. Új lehetőségek nyíltak, a kiadók száma egy éven belül négyszázra emelkedett. A Bioenergetic első kiadványa Biegelbauer Pali Gyógyító illatok című könyve volt, negyvenötezer példány fogyott el egy hónap alatt… Nyilván közrejátszott ebben az is, hogy ötven év szünet után az emberek újra foglalkozhattak ezotériával, és szivacsként szívták magukba az újra felfedezett ismereteket. Magam is sok új témával, gyakorlattal találkoztam akkoriban a taoista jógától a makrobiotikáig. Leginkább az ragadott meg, hogy a különböző eredetű, olykor több ezer éves tudásokban hasonló gyökereket véltem felfedezni. Azután jött a nagy szerelem, a neurolingvisztikai programozás, amit öt éven keresztül tanultam, s végül az NLP megalapítójánál, Richard Bandlernél tréneri diplomát is szereztem. Bár ezeket az ismereteket nem tanítom, nagyon ritkán adom tovább, sajnos nincs rá időm, a fejlődésemet, a világnézetemet, a látásmódomat alapvetően meghatározzák.

   

  - Tanulmányaid mellett pedig folytattad a könyvek kiadását. Mostanáig, jól tudom, háromszáznegyven könyvet adtatok ki? Ez óriási szám!

   

  - A különlegességünk mindenképpen az, hogy mi ezeknek a könyveknek a kilencven százalékát most is folyamatosan készleten tartjuk. Mégpedig azért, mert meggyőződésünk, hogy az ezekben a könyvekben lévő tudás nem avul el, most is teljesen aktuális. Tíz éve minden évben kilátogatunk a frankfurti könyvvásárba, több ezer új könyv jelenik meg a mi témáinkban is. Bizony nagyon nehéz kiválasztani, hogy mi is az, amit érdemes kiadni. Alapvetően az intuíciónkra hallgatunk, arra hagyatkozunk, hogy mi esik a saját érdeklődési körünkbe, melyiknél érezzük, hogy feltétlenül fontos, hogy megjelenjen. Ez bevált. A panzió létrehozásakor is ugyanígy saját érdeklődésem és élményeim vezettek. Volt egy pont, amikor azt mondtam, jó lenne, ha a könyveinkben bemutatott módszereket, irányzatokat ki lehetne valahol próbálni. Olyan helyről álmodtam, ahol megtapasztalhatják az olvasóink - és persze mindenki, akit érdekel -, hogy milyen a böjt, milyen vegetáriánus módon főzni, milyen az elvonulás élménye. Piliscsabán, az erdő szélén építettünk ezért egy negyven fő befogadására alkalmas létesítményt, amit úgy hívunk, hogy Cosmos Természetgyógyász Oktató Központ. Nagyon sokféle tábort tartottak már itt, volt mozgásterápiás és jógatábor, NLP-s, reiki- és kineziológus-, böjtös és pránaevő tábor, még buddhista elvonulást is szerveztünk. A legnagyobb értéke ennek a helynek, azt hiszem az, hogy itt nem lehet alkoholt venni és fogyasztani, nincs cigarettázás, ide tényleg elvonulni jönnek az emberek. Most is várjuk csoportvezetők, leendő csoportok jelentkezését, akik szívesen használnának egy ilyen helyet. Gyönyörű, száz négyzetméteres csoporttermünk van, vegetáriánus étkezést kínálunk… Egy másik izgalmas mérföldkő az volt, amikor megint csak az én személyes érdeklődésem révén tizenöt éve behoztam Magyarországra az első tarot-kártyát, a Rider tarot-t. A tarot-val is Jenőnél találkoztam először, addig nem lehetett hozzájutni Magyarországon. Hamarosan a Bioenergetic lett a svájci AG Müller nevű cég hazai képviselője. Kezdetben kuriózum volt, néhány száz fogyott, most már több ezer darabot adunk el egy évben. Hihetetlen népszerű dolog lett a tarot-kártya.

   

  - Így találhattál rá a meditációs zenékre is, ha jól sejtem…

   

  - Nagyon szeretem ezt a típusú zenét. Ezelőtt tizenhárom-tizennégy évvel még nagyon szűk választék volt belőle. Akkor megkerestem egy angol céget, a New World Musicot, írtam nekik, hogy Magyarországon szeretnénk forgalmazni a CD-iket, majd kiutaztam Londontól száz kilométerre egy kis farmra, ahol a New World Music működik. Sikerült a tulajdonost meggyőznöm arról, hogy fontos lenne a magyarországi forgalmazás is. Meg is állapított egy olyan speciális árat, ami csak Magyarországra vonatkozik, így kezdődött a terjesztés. Sikerült behoznunk Oliver Shanti zenéit is a Shanti Musictól, nagyon szép sikereket értünk el az ő CD-ivel.

   

  - A kiadó életében azért a legnagyobb áttörést, ha jól sejtem, Balogh Béla A végső valóság című könyve hozta meg.

   

  - Azt gondolom, hogy ezt a könyvet tényleg nagyon sok ember ismeri, hiszen Béla négy eddig megjelent könyvéből már közel százezer darabot adtunk el. Úgy kezdődött, hogy egy ismerősöm ajánlotta, van Svédországból egy mérnökember, aki írt egy könyvet "A végső valóság" címmel. Már rosszul kezdődik, gondoltam, nem szeretem az ilyen szenzációhajhász címeket, ez már eleve gyanús. Megnéztem a könyvet, érdekesnek találtam, de túl elvontnak és komolynak. Adjunk ki belőle ezer darabot, döntöttem végül, nézzük meg, hogy fogadja a piac. Első pillanatban nekem volt igazam, mert fél évig hozzá sem nyúltak a könyvhöz, mígnem Bélával készített Kondor Katalin egy riportot. Attól kezdve nem győztük utánnyomni, ami ez esetben is azt jelzi, micsoda ereje van a médiának. Béla további könyveinek is hihetetlen népszerűsége lett, és ettől a Bioenergetic is komoly ismertséget kapott.

   

  - Az is nagyon jó marketingfogás volt, hogy megbeszéltétek az egyik valóságshow résztvevőjével, hogy Balogh Bélának "A végső valóság" című könyvét vigye be magával a villába...

   

  - Értem a tréfát, de valóban semmi szerepünk nem volt a dologban. Még abban sem, hogy Bélát egyszer meg is hívták meglepetésvendégnek a műsorba. Egyszerűen csak az élet a segítségünkre sietett.

   

  - Mint neked is Kriszta személyében…

   

  - Igen, nagyjából az idő tájt történt, hogy Krisztivel megismerkedtem. Először szerkesztőként kereste meg a kiadót, azután nagyon gyorsan abba a szerepbe került, hogy közösen vezetjük a céget és együtt választjuk ki a könyveket. Krisztivel jól kiegészítjük egymást, az ő német-, angol- és hollandtudása, rendszerező gondolkodásmódja, áttekintőképessége nagyon sokat segít abban, hogy a kiadó sikeres legyen. Merthogy jöttek-jöttek az új könyvek, egyre nagyobb lett a cég, ebből az eredetileg egyszemélyes vállalkozásból mára tíz főt foglalkoztató kis mikrovállalkozás lett. A nagyságrendünket nézve azt gondolom, hogy az elsők között vagyunk az ezoterikus könyvpiacon.

   

  - Kriszta, miért akartál idejönni?

   

  - Azért, mert rögtön tudtam, hogy Gábor milyen fantasztikus ember…

   

  - Ez most láthatóan jólesett Gábornak, de azért mondd el, miért épp ezt a kiadót választottad? Hiszen te korábban is kiadóknál dolgoztál…

   

  - Nekem mindaz, amit a könyveinkből megtanulhatunk, úgymond törvényszerű véletlenek sorozatában megjelent az életemnek abban a periódusában, amikor rendkívül gyorsan, nagyon sok minden változott. Azt hiszem, ennek az eredménye, hogy most itt ülök, hogy együtt itt ülünk. Eredetileg német–holland szakos tanár vagyok, nyelviskolában tanítottam, majd egy ideig Hollandiában a magyar követségen dolgoztam. Gyermekeim születése után fordítottam, így kerültem a könyves szakmába, majd másfél évig szerkesztőként dolgoztam. Éppen váltottam hat éve, s egy jó barátom ajánlotta Gábort, mert ő tudta, hogy engem érdekel ez a téma. Nagyon érdekes, hogy nem ismertem a Bioenergetic kiadó nevét, felhívtam őt, megbeszéltünk egy találkozót. Elmondtam, hogy mi érdekel, kiderült, hogy több mindenben tudnék segíteni a kiadó munkájában, azután elég rövid idő alatt a munkakapcsolatból párkapcsolat lett. Egyúttal tanulótársak is vagyunk, mert együtt járunk tanfolyamokra, együtt tanultuk a családfelállításra épülő egyszemélyes terápiát Peter Orban egyik ausztriai képzésén. Azt hiszem, hogy ez mindkettőnknek a szíve csücske, érdeklődésének egyik középpontja lett. Szeretnénk ezzel többet foglalkozni, nagyon sok embert megmozgat ez a téma, hihetetlen népszerű lett, s ezért is örülünk, hogy Peter Orban már rendszeresen jön Piliscsabára. Május óta folyik a családfelállítás-képzés, jövő áprilistól elkezdődik az asztrológusképzése is.

   

  - Kriszti, azért nagyon nagy világba vetett bizalom és eltökéltség kell ahhoz, hogy úgy válasszatok könyveket, úgy szervezzetek tanfolyamokat, hogy alapvetően a személyes érdeklődés vezet titeket, abban bíztok, hogy ami nektek fontos, az másoknak is fontos, és nem úgy, hogy ez majd a piacon biztos jól el fog kelni.

   

  - Igen, szinte mondhatnám, hogy ez talán spirituálisan is ad pluszenergiát, lendületet a kiadó működéséhez. Az ember azt tudja igazán jól csinálni, amiben hisz. Azért kiáll, azért még erőn felül is teljesít. Azt hiszem, könnyebb dolgozni és könnyebb küzdeni azért, amit személyesen fontosnak tartunk. Sokat jelent persze az is, hogy pozitív visszajelzéseket kapunk olvasóinktól, hogy szépek, érdekesek a könyvek. Nagyon sokat fejlődtünk, alakult, változott a kiadó kínálata is. Régebben többnyire fekete-fehér, puha táblás könyveket adtunk ki, majd egyre több lett a színes, kemény táblás kiadvány. Nekünk mindig nagyon fontos volt, hogy tartalmában és kivitelében jó minőségű és szép könyveket készítsünk, de megfizethető áron, mert úgy gondoljuk, hogy az a közönség, amelyik ezt az irodalmat olvassa, sokszor nem a nagypénzűek táborába tartozik.

   

   

  - Nekem úgy tűnik, mintha igyekeznétek olyan könyveket kiadni, amelyek jól használhatóak tankönyvszerűen is.

   

  - Igen, lehet ez NLP, tenyérelemzés, reflexzónamasszázs, tarot-kártya, fontos szempont nekünk, hogy megadjuk a lehetőséget arra, hogy az érdeklődő olvasó ebben a népszerűvé váló tudásban elmélyedhessen. Sosem mentünk el a csillagködös ezotéria irányába. Szerencsés helyzetben vagyunk, azzal foglalkozunk, amit szeretünk. Fontosnak tartjuk ezeket a könyveket, azonosulunk velük, és nem ér véget a munkaidőnk azzal, hogy öt órakor kilépünk az ajtón. Őszintén mondhatom, hogy ezt az életet éljük, ezt az életmódot gyakoroljuk. Vegetáriánusan étkezünk és nagyon sokat dolgozunk magunkon, képzésekre járunk, asztrológiát, pszichoterápiát tanulunk. Mindez meghatározza az életünket. Egyik nagy sikerű könyvünk, a Rendeld meg az Univerzumtól szerzője, Bärbel Mohr ezt úgy fejezi ki, hogy amerre a figyelmünk fordul, amerre kilőjük a nyilunkat, abba az irányba fog elmenni a nyílvessző, abba az irányba halad az életünk.

   

  - És most merre lövitek a nyilaitokat? Mik a terveitek? Gábor, milyen új témák vannak terítéken, amikről úgy gondolkodtok, hogy most ezeknek jött el az ideje?

   

  - Az egyik legújabb kedvelt témánk a rúnák. Ez is nagy hiányossága és adóssága a magyar könyvkiadásnak. Most jelent meg a "Sorsod a rúnák tükrében" című könyvünk. Az eredeti angol kiadástól eltérően mi egy komplett, fából készült rúnaszettet adunk ajándékba a kötethez. Így akinek megtetszik a rúnák világa, azonnal ki is próbálhatja a használatát. Annak is nagyon örülünk, hogy a napokban megjelent Balogh Béla legújabb, "Többszintű gyógyulás" című kötete, amiben saját gyógyulásáról ír. Elsősorban a - sajnos Magyarországon szinte már népbetegségnek számító - rákban szenvedőknek szól. Egyfajta térkép, mely segít eligazodni a különböző terápiák erdejében. Új szemlélettel és rengeteg jó tanáccsal segíti az olvasókat, hogy rátaláljanak a gyógyuláshoz vezető útra. Nem hangoltuk össze, de egymást követően jelent meg Béla új könyve és Bert Hellingernek egy olyan családfelállításról szóló kötete, ami konkrétan a rákbetegekkel és azok terápiájával foglalkozik. Összességében azt mondhatom, nagyon hálásak vagyunk olvasóinknak, hogy lehetővé teszik, hogy ezekkel a könyvekkel foglalkozhassunk és ezt az életet élhessük, mert nagyon sok ismeretet, tudást, életszemléletbeli változást köszönhetünk mindennek. Büszkék vagyunk rá, hogy ezeket a szép és tartalmas könyveket kiadhattuk. Én magam nem írtam ugyan könyvet, de nagyon-nagy örömmel tölt el, nyilván az én dupla ikrekségemből is fakadóan, hogy hírhozó, információvivő, láncszem lehetek azok között, akik megírták e könyveket, és akiknek szükségük van rájuk. Tényleg úgy érzem, hogy ha ma meghalnék, akkor azzal a tudattal halnék meg, hogy tettem valami nagyon fontosat az emberekért.

   

  Csörgő Zoltán
  XV. évfolyam 1. szám

  Címkék: Bioenergetic Kiadó, Kajtár-Schneider Krisztina, Schneider Gábor

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.