Arcképcsarnok

Szuperkoherencia: az emberiség túlélésének záloga

  Korunk egyik legnagyobb gondolkodója, a 84 esztendős László Ervin professzor volt a vendége lapunk decemberi karácsonyi fesztiváljának. A társadalomfilozófus szerint tudományos paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon. Összeállításunkban erről az új típusú gondolkodásról olvashatnak.


  Judy Jensen, a tavaly decemberi konferencia moderátora mellett az alapítók, valamint a kuratórium tagjai: Zwack Izabella, László Ervin, Vitányi Iván, Szlávik János, Kerekes Sándor, Sági Mária és Baráth Etele

   

  Kevés a világ megmentéséhez az, hogy egyezményeket kötnek a kormányok a szennyezéskvótákról és a fegyverkezés korlátozásáról, hogy a túlnépesedett országok az egykés családokat támogatják, és oldódott a feszültség a nagyhatalmak között. A tudományos szemlélet gyökeres megváltozására, gondolkodásunk és hozzáállásunk átformálására, teljes paradigmaváltásra van szükség, és arra, hogy helyreállítsuk a természet és az ember között megbomlott koherenciát – ígyvélekedik László Ervin professzor és a világ számos haladó tudósa, gondolkodója. László Ervin szerint kevés a szó: az ő kezdeményezésére alakult 1993-ban a  Budapest Klub, korábbi hazai tudományos munkatársai, így Vitányi Iván és munkacsoportja közreműködésével, a Magyarok Világszövetsége segítségével. A munka a tiszteletbeli tagok felkérésével, a klub célkitűzéseinek meghatározásával, egy kiáltvány megfogalmazásával kezdődött meg. Elsők között csatlakozott a célkitűzésekhez például Yehudi Menuhin hegedűművész-karmester, Maurice Béjart balettművész és Göncz Árpád köztársasági elnök. A Budapest Klubnak ma mintegy hetven tiszteletbeli tagja között a világ meghatározó művészei, tudósai, gondolkodói foglalnak helyet, például a XIV. dalai láma, Paulo Coelho író, Deepak Chopra orvos-író, Jane Goodall etológus vagy Sri Sri Ravi Shankar spirituális vezető, az Élet Művészete Alapítvány megalapítója. Az elmúlt években a Budapest Klub nemzetközi hálózattá fejlődött, huszonnégy országban működik. E hálózatban a nemzeti klubok egymástól függetlenül, de egymással kapcsolatban állva működnek világszerte, budapesti központtal. A hálózat minden egyes tagját egyazon cél vezérli: minél szélesebb területeket átölelve létrehozni azt a kritikus tömeget, amely jelentőségteljes és tartós változást hoz a világban.

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  Z. Sz.
  XXIII. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.