Arcképcsarnok

Szvámi Dzsotirmaja - Erős, gyönyörű lelkek vagyunk

Beszélgetés az indiai tanítómesterrel

  Ahogy figyelmesen veszem, majd fújom ki a levegőt teraszomon, fülemben hallom Szvámi Dzsotirmaja angol szavait, amint az ütemet diktálja, s magam előtt látom mosolyát. Hangja határozott, bársonyos, nem utasít, hanem vezet. Mindennap elvégzem a Sudarshan Kriya légzést, mert megígértem neki, s ő olyan ember, akinek nem lehet hazudni.


   

  Az élet művészetére és a lélegzet tudományára oktatnak

  Hol máshol lehetne találkozni Budapesten egy indiai tanítómesterrel, mint egy jó indiai étteremben? Grubits László segít a tolmácsolásban. Ő négy évvel ezelőtt ismerkedett meg Szvámi Dzsotirmajával és az Art of Living, vagy is az Élet Művészete Alapítvánnyal, és azt mondja a tudás, amit kapott, a légzési technika, amit azóta is naponta gyakorol, megváltoztatta az életét. A túlhajszolt üzletemberből kiegyensúlyozott, nyugodt és türelmes ember lett, s a munka is jobban megy. Tudom, hogy sietnünk kell az interjúval, hiszen egy óra múlva várják az indiai tanítómestert a Margitszigeten, de úgy vélem, ebéd közben gyorsan megleszünk. Ám Szvámi a szemembe nézve azt mondja: előbb a beszélgetés, majd azután étkezünk. Később a tanfolyamán értem meg, miért. Amit teszel éppen, azt tedd százszázalékosan! Éld az életed százszázalékosan. Ne próbálkozz, hanem csináld, teljes odaadással és beleéléssel azt, ami épp a dolgod, legyél jelen egészen, teljes szíveddel és lelkeddel. Ő is így tesz, s persze jóval később érünk a Margitszigetre, de ez senkit nem zavar. Akik várnak ránk, már ismerik őt: gitárszóval, énekkel és nagy szeretettel fogadják. De előbb az interjú!

   

  – Hogyan került kapcsolatba az Élet Művészete Alapítvánnyal? Miért adta fel a saját életét, hogy járva a világot, tanítsa az embereket?

   

  – A szolgálat lehetősége tetszett meg nekem. Az Élet Művészete Alapítvány a stressz- és erőszakmentes társadalomért dolgozik. Egy dél- indiai városban születtem, nagy, római katolikus vallású, jómódú családban. Gyerekkorom óta arra vágytam, hogy másokon segítsek. Huszonöt éves koromban találkoztam Sri Sri Ravi Shankarral, és elvégeztem a Légzés Művészete tanfolyamot. Azon az estén a szeretetről beszélt. Karizmatikus ember, aki gyermek tudott maradni: annyi ártatlanság és lelkesedés van benne ma is, akár egy gyermekben. Egy év után elköteleztem magam, öt évig tartott a felkészülés, és kilenc éve járom a világot. Az a célunk, hogy az embereket visszahozzuk a jelen pillanatba.

   

  – De az ember számára előny, hogy tanul a múltjából, és tervezi a jövőjét. Mi ezzel a baj?

   

  – Az emberek egy része, nem csak Magyarországon, hanem mindenütt, a múltjának a rabja. Egyfolytában azon rágódik, amit már nem változtathat meg. Az emberek másik része állandóan a jövője miatt aggodalmaskodik. Se egyik, se másik nem tudja élvezni a pillanat szépségét, és anélkül hal meg, hogy valaha tényleg élt volna. Az, hogy a jelenben jó élnünk, nem új gondolat, a Bibliától az indiai szent iratokig mindenhol említik, és ez nem zárja ki sem a tanulást, sem a tervezést, hanem valazt jelenti, hogy itt és most jelen vagyunk, és abban vagyunk, amit éppen átélünk. Az Élet Művészete Alapítvány erre tanít a légzéstechnikán keresztül.

   

   Meditációs séta (fotó: Birton Szabolcs)

   

  – Miért olyan fontos a lélegzés? Születésünktől fogva tudunk levegőt venni.

   

  – A méregtelenítés 60 százaléka a légzésen keresztül történik. Akik nem helyesen lélegeznek, azoknak a szervezetében felhalmozódnak a toxikus anyagok, és ez robbanáshoz, kitöréshez vezet, amit azután mindenféle nevekkel illetünk. Holott arról van szó, hogy nem használjuk ki a tüdőnk lehetőségeit. Vannak olyan egyetemek, ahol az Élet Művészete tanfolyam a tananyag része. Még a katonaságnál és nagyvállalatoknál is tanítják a Sudarshan Kriya légzést. Indiában vannak olyan szoftvercégek, amelyek a tanfolyam elvégzéséhez kötik a felvételt. Aki megtanulja ezt a légzéstechnikát, az meghosszabbítja és jobbá teszi az életét. A légzésen keresztül rengeteg képesség fejleszthető, többek közt a kreativitás, a munkabírás, át tudjuk törni saját korlátainkat. Ezt emberek milliói megtapasztalták már a világon. Az ember nagyon sok mindent tud, de önmagáról szinte semmit. A légzés és az érzelem szoros kapcsolatban áll. Gondoljon arra, hogy amikor mérgesek vagyunk vagy félünk, a légzésünk felgyorsul. Amikor kontrolláljuk a lélegzetvételt, egyúttal ellenőrzésünk alatt tartjuk az érzelmeinket, kontrolláljuk az elmét. A lélegzet az ember legjobb barátja.

   

  – Az Élet Művészete Alapítvány ideológiától mentes, több mint 150 országban van jelen. Ám ezeket az országokat politikusok vezetik, vallások uralják. Tényleg bíznak abban, hogy jobbá tudják tenni a világot?

   

  – Sok ember csinál jó dolgokat. A politikusok se mind rosszak, vannak nagyon felkészültek is, olyanok, akik kiállnak az országukért, és nem csak önös pártérdekeiket nézik. A vallások is lényegében mind ugyanarról szólnak. Alapvetően mindenki jó, de a stressz, a feszültség és az örökös vágyakozás miatt nem érzik át az élet értékét és értelmét. Ez tesz önzővé. Az a dolgunk, hogy minél több vezető megismerje és gyakorolja az Élet Művészetét és a Lélegzet Tudományát. Ez az összetartozás érzését is erősíti. Az egész világ egy nagy család, ennek felismerése sok gondot megoldhat.

   

   

  – Önök jelen vannak sok börtönben is, elítélteket tanítanak. Gondolja, hogy megérdemlik?

   

  – Az elítéltek nyolcvan százaléka, de talán még több is, saját érzelmeinek rabja. Megtanítjuk nekik ezt a légzéstechnikát, amitől önbizalmat és önbecsülést kapnak, megértik az élet értelmét, és másként kezdik látni a dolgokat. A bűn következmény, ha az előzményeit sikerül felszámolni, nem ismétlődik meg.

   

  – Az alapítvány az egész világon önkéntesekkel dolgozik. Hol találnak ennyi embert, aki hajlandó feláldozni szabadidejét?

   

  – A legtöbb ember szeretne segíteni másokon, csak nem találja a módját. Nemrég tartottunk egy tanfolyamot izraeli és palesztin fiatalok részvételével Németországban. Frankfurtban a repülőtéren a zsidók és az arabok nem akartak egy buszra felszállni. Végül az Élet Művészete tanár rábeszélte őket. Elvégezték a tanfolyamot, és elkezdték megérteni, elfogadni egymást, segített egyik a másiknak. Megtapasztalták, hogy egy világ, egy család vagyunk. Ők lesznek országukban a béke nagykövetei. Amikor elbúcsúztak, azt mondták: gyertek el hozzánk, a mi országunkban is terjesszétek ezt a tudást! A legjobb barátokként tértek haza. A legfőbb baj, hogy az érzelmeink vezetnek, és vakká tesznek a tényekre.

   

  – Önök hangsúlyozzák a nők anyai szerepét. Úgy gondolják, hogy a nőnek otthon a helye?

   

  – A nőknek elő kell lépniük és vezetővé kell válniuk, mert anyai képességeik és ösztöneik sokkal alkalmasabbá teszik őket arra, hogy a világot egységbe forrasszák és harmóniát teremtsenek.

   

  – Önnek van saját családja?

   

  – Az egész világ az én családom.

   

   

  – Mégis, feleség, gyerekek...

   

  – Nincs időm erre. Egy szvámi, tanító állandóan készen áll arra, hogy szolgálja a világot. Csak adni akarok, nekem nincs szükségem semmire a létfenntartáson kívül.

   

  – És a szülei, a testvérei? Mikor látta őket utoljára?

   

  – Szeretjük egymást. Nyáron talán eljutok haza, Indiába néhány napra.

   

  – Boldog?

   

  – Ön mit gondol?

   

  – Igen?

   

  – Nagyon! A boldogság létezésünk lényege. Az emberek hol itt, hol ott keresik, pedig elég befelé fordulni, és megtaláljuk. Mindannyian erős, gyönyörű lelkek vagyunk.

   

  Háromszintes légzés

   

  – Azok is, akik sikertelenek? Akik kudarcot kudarcra halmoznak?

   

  – Mi a siker? Mi a kudarc? Akkor vagy sikeres, ha tudsz mosolyogni, és a mosolyodat senki nem veheti el tőled. A nehézségek jönnek így is, úgy is, az a nem mindegy, hogyan fogadod. A probléma nem probléma többé, ha kihívásként, kalandként tekintesz rá. Ne higgyük, hogy a milliárdosok boldogok, nagyon is sok gondjuk van. Az anyagi helyzet, a körülmények, ez csak felszín, ha mélyre megyünk, a boldogság és boldogtalanság oka ugyanaz, bármilyen helyzetben legyen is az ember. Itt, Európában a népesség 35 százaléka depressziós – ez a WHO jelentésében áll –, holott sokkal magasabb az életszínvonal, mint például Indiában, ahol mindent megünnepelnek, és sokkal boldogabbak az emberek. Nálunk még a halál is ünnep.

   

   

  Az Élet Művészete az egész világot behálózza

  Az Élet Művészete Alapítványt 1981-ben hozta létre Sri Sri Ravi Shankar Indiában született  szellemi vezető annak érdekében, hogy az egész világon terjessze a béke, a szeretet, a részvét és az erőszaknélküliség eszméjét. A több mint 150 országban jelen lévő nemzetközi nonprofit oktatási és humanitárius szervezet már több mint 30 millió emberhez jutott el stresszkezelő tanfolyamain és humanitárius tevékenységén keresztül. Az alapítvány kiemelt tanácsadói jogállásban működik együtt az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Tanácsával (ECOSOC).

   

  Az alapítvány harminc Szvámija, azaz tanítója – köztük Szvámi Dzsotirmaja – és maga az alapító, Sri Sri Ravi Shankar járja a világot, hogy elvigye a béke és az erőszakmentes élet üzenetét, hirdesse az emberi értékeket és tanítsa a Lélegzet Tudományát. Minden országban önkéntesek és légzésoktatók segítik munkájukat. Előadásaik, bemutatóik és áldásaik ingyenesek, a tanfolyami díjakat pedig jótékony célokra fordítják: 138 iskolát tartanak fenn a világ elmaradott részein, börtönprogramokkal segítik az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba, és rászorulóknak ingyenesen tartanak tanfolyamokat. Több mint tízmillió fát ültettek el, higiénés és egészségügyi táborokat tartanak, biogazdálkodókat készítenek fel, sokat tesznek az elmaradt régiók felzárkóztatásáért és a környezetvédelemért.

   

  Az Élet Művészete alapítója Sri Sri Ravi Shankar

   

  Magyarországon csak néhány éve működik az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány, de tevékenysége révén futótűzként terjed Sri Sri Ravi Shankar üzenete, és egyre többen sajátítják el a LégzésMűvészetét.

   

   

  Mi a Sudarshan Kriya?

  Ez az egyik legtöbbet tanulmányozott és leghatásosabb stresszoldó és közérzetjavító módszer. Jóga-légzőgyakorlatokon alapul. Az egészségre gyakorolt pozitív hatása tudományosan bizonyított. A Sudarshan Kriya meghatározott légzésritmusokat használ a stressz megszüntetésére, erősíti testünk különféle szerveit és rendszereit, szabályozza az érzelmi kitöréseket, segít megőrizni a lelki békét – ezáltal a teljes elme-test rendszert támogatja. Ezt a légzéstechnikát és a hozzá kapcsolódó gyakorlatokat az Élet Művészete Alapítvány már emberek
  millióinak tanította meg világszerte.

   

  Független tudományos kutatások szerint az alábbi hatásai vannak a Sudarshan Kriyának és a hozzá kapcsolódó gyakorlatoknak (SK&GY):

   

  • Oldják a stresszt (csökkentik a kortizol, azaz a „stresszhormon” szintjét).
  • Jótékony hatással vannak az immunrendszerre.
  • Enyhítik a szorongást és a depressziót.
  • Kiegyensúlyozzák az agyműködést (növelik a koncentrációt, ugyanakkor ellazítanak).
  • Javítják az egészséget és a közérzetet, valamint hozzájárulnak a lelki békéhez.
  • Enyhítik a poszttraumás stressz szindróma tüneteit.
  • A molekulák szintjén hatnak az elmetest rendszerre.

   

  Néhány tudományos kutatás azok közül, amelyek a fentieket igazolják:

   

  • Egészséges svéd felnőttek egy csoportját arra kérték, hat héten keresztül mindennap alkalmazzák a gyakorlatsort. A kontrollcsoportnak ez idő alatt pihennie kellett. Különféle tesztekkel megállapították, hogy az első csoportban kimutatható módon csökkent a szorongás, a depresszió, a stressz, és nőtt az optimizmus.

   

  • Kimutatták, hogy az SK&GY a klinikai depresszió leküzdésében 68-73 százalékban sikeres, függetlenül a depresszió súlyosságától. A publikált kutatások szerint az SK&GY normalizálja a páciensek agyhullámait, növeli a jó közérzetért felelős hormon (szérum prolaktin) szintjét, hatásossága felér a szokásos antidepresszáns gyógyszeres kezeléssel. Viszont sokkal költséghatékonyabb és mellékhatásoktól mentes.

   

   

  • Összehasonlították az SK&GY-t rendszeresen gyakorlók, a kezdők, valamint komolyzenét hallgatók kortizolszintjét. Megállapították, hogy az SK&GY-t rendszeresen végzők kortizolszintje már a gyakorlatsor megkezdése előtt is alacsonyabb volt, továbbá, hogy a gyakorlatsor a zenehallgatásnál is jobban ellazította a résztvevőket.

   

  • A tejsav szintje a stressz másik biokémiai mérője lehet. Rendőr-akadémiai hallgatók egy csoportja megtanulta és rendszeresen végezte a SK&GY-t. Öt hónap eltelte után már a gyakorlatok megkezdése előtt négyszer kevesebb tejsav volt kimutatható a vérükben, mint a kontrollcsoportéban, és ez a gyakorlatok hatására tovább csökkent. Mérték az antioxidáns enzimek jelenlétét is, ami viszont lényegesen magasabb volt a gyakorlatot végzők vérében. Mint az köztudott, a szervezet antioxidánsokkal védekezik a szabad gyökök ellen.

   

  • Vizsgálták a SK&GY-nek az ölősejtek számára gyakorolt lehetséges hatásait. Az első csoportba a gyakorlatokat rendszeresen végzőket sorolták, a másodikba a gyakorlatokat nem ismerő egészséges embereket, a harmadikba gyógyulóban lévő rákos betegeket. A természetes ölősejtek száma az első csoportban volt a legmagasabb. Ezután a rákos betegek egyik csoportjának megtanították a gyakorlatsort. Ölősejtjeik száma kimutathatóan emelkedett a kontrollcsoportéhoz képest. Ebből arra következtettek, hogy a SK&GY támogatja az immunrendszert.

   

  • Az SK&GY-t rendszeresen gyakorlók, valamint szakorvosok és kutatók agyműködését vizsgálták EEG-vel. Előbbiek agya jóval erősebb béta-aktivitást mutatott a bal frontális, nyakszirti és középvonali régiókban, ami a neurológusok értelmezése szerint magasabb koncentrációt és tudatosságot jelent. Ez azért meglepő, mert a kontrollcsoport munkájához elengedhetetlen ezen képességek fejlesztése és napi használata.

   

  • Vizsgálták az SK&GY hatását a 2004-es cunami túlélőinél, akiknél poszttraumás stressz szindróma alakult ki. Hat hét elteltével a SK&GY csoportnál nagyon jelentős javulást mértek. Ez arra enged következtetni, hogy a gyakorlatsor segít enyhíteni a tömegszerencsétlenségek következtében kialakult lélektani gyötrelmeket. Jelenleg is folynak kutatások többek között a milánói Fatebenefratelli Kórház Idegkutató Intézetében depresszióban és pánikbetegségben szenvedőkkel, az Oslo Egyetem Ullevaal Kórházának Rákbeteg Klinikáján mellrákban szenvedőkkel, az amerikai Wisconsin- Madison Egyetem Egészséges Elméket Vizsgáló Központjában háborús veteránokkal, a Kalifornia Egyetem Semel Agytudományi Intézetben középiskolásokkal.

   

   

  További információ az Élet Művészete Magyarországi Közhasznú Alapítvány tanfolyamairól:
  www.eletmuveszete.hu Tel.: 30-500-0263

  Zimber Szilvia
  XVIII. évfolyam 7. szám

  Címkék: Az Élet Művészete, Sudarshan Kriya, Szvámi Dzsotirmaja

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.