Arcképcsarnok

Vargha-gyógymód: eredményei igazolják

Nincs gyógyíthatatlan betegség, csak gyógyíthatatlan ember!

Nap mint nap tele van a Vargha Gyógymód Intézet rendelője, de mindenki türelmesen vár, hiszen időre érkezett, és tudja: itt segíteni fognak rajta. Köztük vannak olyan betegek is, akiket a hagyományos orvoslás gyógyíthatatlannak tart, mert kezelésük nem vezetett a várt eredményhez. Pedig - állítja Vargha Zoltán - gyógyít hatatlan betegség nincs, csak gyógyít hatatlan ember. Már ha önnönmaga mond le arról, hogy rendbe jöjjön, mert nincs életcélja, nincs miért vagy nem is akar már élni.


A Vargha Gyógymód Intézet várójának falát kitapétázták az egykori betegek hálálkodó leveleikkel, fényképeikkel. Egy asszony számol be arról, hogy meddőnek hitt évek és több lombikbébi-próbálkozás után egy egészséges kisbabának adott életet, egy férfi arról, hogy bár már járni sem tudott, ő ma már sportol. A maradék helyen néhány jól eltalált mottó, ami arra figyelmeztet: a beteg nem egy eset, hanem tevékeny részese saját gyógyulásának, a szervezetében felborult egyensúly helyreállításának, s bátran bízhat a legnagyobb erő, a saját teste öngyógyító képességében. Mindez reményt ad a betérőknek, akik közül sokan utolsó esélyként jönnek el ide.

 

Vargha Zoltán dolgozószobájának falát is fotók borítják: Yoko Ono, az egykori beatle, John Lennon özvegye a fiával - mindkettőjüket kezelte a világon egyedülálló módszer kifejlesztője, akárcsak a magyar származású amerikai szenátort, politikusokat és hírességeket a tengerentúlon és itthon is. Módszerét a világ több országában kipróbálták és hasznosítják, tudósok tesztelik és kutatják. Eredményessége ma már Magyarországon sem vitatéma.

 

Vajon mit tud ez a fiatalos, de nagy tapasztalattal bíró, a módszeréről és a gyógyításról szenvedélyesen beszélő ember?

 

- Másodpercenként egymillió sejt pusztul el, és ugyanennyi regenerálódik az idegközpont vezérletével - magyarázza Vargha Zoltán. - Ha az egyensúly felborul, a szervezet tünetegyüttesekkel reagál. A gyógyítás során nem csak a részletre összpontosítunk, hanem annak az egészhez való viszonyára. Legelső alkalommal a panaszok okait tárjuk föl, idegi-lelki-fizikai-kémiai szempontból. Ami szinte a legfontosabb, hogy az elmével is foglalkozunk. Az elme leghatalmasabb energiáját adják a gondolatok, amik lehetnek destruktívak vagy kreatívak. A legnagyobb hangsúlyt a helyes gondolkodásra fektetjük, hisz az elme uralkodik az anyag, azaz a test fölött, ami az egyén sorsával összefügg. Nem véletlen, ki keres fel bennünket, hiszen a panaszos kigondolja, hogy kell legyen valaki, aki segíteni tud, és megtalál bennünket. C. G. Jung, a híres pszichiáter ezt szinkronicitásnak nevezné. A kreatív gondolatok hatására a beteg megkapja a megfelelő információkat, hogy hol vagyunk, vagy akár úgy, ahogy Önök olvassák a sorokat.

 

Vargha Zoltán nem szereti, ha munka közben fotózzák, mert módszerét látszatra gyakran összekeverik a talpmasszázzsal vagy a hagyományos reflexológiával, pedig egészen másról van szó úgy a hatásmechanizmus, mint a terápia terén.

 

- Gyógymódunkkal hatást tudunk gyakorolni a sejtek közötti kommunikációra, a sejtek anyagcseréjére, befolyásolni, optimalizálni tudjuk működésüket - folytatja a gyógyító. - A szív elektroimpulzusaihoz hasonló, a reflexológián alapuló eljárás lényege, hogy bizonyos szervezeti részekhez, szöveteket alkotó sejtcsoportokhoz tartozóan a talpon holografikus idegleképeződések jelennek meg. Ezek ingerlésre pontosan visszajelzik az adott sejtcsoport terheltségét - túlterheltségét vagy funkciózavarát, azt, hogy mennyire optimális a sejtek anyagcseréje, vegyi továbbvivő készsége. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a talpon megjelölt pontok nem teljesen azonosak a hagyományos talptérképek akupresszúrás pontjaival. Az önkorrekciós készséget fokozva elérjük, hogy a vér, valamint a sejtek sav-bázis egyensúlya, anyagcseréje újra jó, az életfunkcióknak meg felelő legyen. Az eljárás azon alapszik, hogy a szervezet törekszik az önkorrekcióra. Egyedi diagnosztikai és terápiás eljárásnak tekinthető, amelynek bizonyítékon alapuló eljárásrendje van. A korrekciós mechanizmusok aktiválódásának magyarázata további kutatásokra bátorít.

 

Az eljárás hatásmechanizmusát egyébként először a világon a pécsi neurológiai intézet kutatócsoportja bizonyította funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal.

 

- A módszer alapelve, hogy a szervezetben minden mindennel összefügg, és eredendően egyensúlyra törekszik. A különböző betegségek tünetei a szervezet vészjelzései: segítség, felborult az egyensúly, működési zavar lépett fel! Akkor, amikor az autóban kigyullad a benzinszint vészes csökkenését jelző lámpa, akkor nem a lámpában kell égőt cserélni, hanem a kijelzésnek megfelelően jár el az ember, hogy elkerülje a szervizt. A Vargha Gyógymód Intézetben megtanítjuk a pácienseknek, hogy figyeljék és értsék a szervezet nyelvét, a panaszok jelentését. Ez az igazi megelőzés, hiszen a beteg így időben tud változtatni életformáján.

 

A Vargha-módszer minden esetben az okokat, a bajok gyökerét keresi és gyógyítja, mellékhatás nélkül, egyénre szabottan. A gyógyuláshoz el kell érni, hogy a páciens legalább este tíz órától reggel hatig jól aludjon, hiszen az éjszaka a pihenő-regeneráló idő az életfontosságú szervek számára. Csak az úgynevezett delta-fázisban - ez a 3-as, illetve 4-es legmélyebb alvási szint - tudja a napi terhelések folyamán keletkező eltéréseket korrigálni a szervezet. Akinél ez a fázis hiányzik, annak az életfontosságú szervei képtelenek regenerálódni. Akinél az álomfázis hiányzik, mert egyből a mélyalvásba zuhan, annak a lelki-szellemi regenerálódásra nincs ideje. Ezért már a kezelés elején nemcsak a sav-bázis egyensúly helyreállítását, a további leépülés megállítását helyezzük előtérbe, hanem az éjszakai pihenőidőt is, és utána térünk rá a fő panaszokra célirányosan.

 

Gondolkodni tanítják a pácienst

Na de mi is történik azzal, aki a Vargha-gyógymódot választja?

 

- Először is feltárjuk a panaszokat, hogy azok okait mi váltotta ki, mit lehet tenni, és mi várható idegi-lelki-kémiai-fizikai síkon - magyarázza tovább Vargha úr. – Nem utolsósorban ezekkel az információkkal máris befolyásoljuk a gondolatok kreativitását, hiszen megszüntetjük a bizonytalanságot, a félelmet. Figyelembe vesszük a fizikai leépülésnél a lelki okokat, ami az elme felerősödésével jár. A panaszos érzékeli, hogy embertársai azt mondják-e valóban, amit gondolnak, és ugyanezt érzi a gyógyítójával szemben is. Föltárjuk a valóságot, amit ő már úgyis érez. Megmagyarázzuk, hogy a sejtanyagcserét illetően milyen a helyzet: enyhébb panaszokat okoz, ha a terhelési szint nő, ha lassul a sejtanyagcsere, míg kirívó panaszokhoz vezet a túlterheltség, a túlzott lassúság. Az utóbbi esetben szoktak orvoshoz fordulni, ekkor már maradandó a sejtpusztulás vagy túlburjánzás (daganat), élettani szempontból betegségről beszélünk. Azért bátorítjuk a pácienst, hogy érzékelését, sugallatait bátran kamatoztassa. Bevonjuk hozzátartozóit, szeretteit, akiknek tudniuk kell, hogy például ahogy az izomrostok anyagcseréje lassul, úgy csökken a fizikai teherbíró képesség, ahogy az idegsejtek elektromos vagy kémiai információtovábbítása lassul - főleg a vér savasodása miatt -, nemcsak fáradtság, bágyadtság lép fel, hanem az idegi tűrőképesség is csökken, ezáltal a beteg hajlamos a destruktív, sötét gondolatokra. Ilyenkor vigasztalásra van szüksége, vagyis arra, hogy visszaadják hitét, reményét, kreatívvá téve gondolatait. Az első periódusban óriási szükség van szeretteink segítségére.

 

- Gyógyászati eredményességünk és tudományos elismerésünk főleg annak köszönhető, hogy a talpon található idegleképezéseken megfelelő fizikai idegingerrel biokémiai folyamatot váltunk ki az adott sejtcsoportoknál. Hozzáférünk akár a csontvelőállomány vagy az őssejt kiválasztásához is, és a megfelelő szervekhez, a sérült sejtekhez tudjuk irányítani, valamint optimálissá tesszük az idegsejtek elektromos kémiai jelfogó-jeltovábbító készségét, és stabilizáljuk az agytörzstől a kéregállományig ezek kommunikációját. Ezáltal stabilizáljuk a vegetatív idegi központok autonóm válaszait a beérkező információkra, úgy az életfunkciókat, mint a védekező reakciókat. Óriási fontosságú, hogy világszinten a vegetatív zavarok jellemzik az emberi fajt. Sajnos az orvostudomány még nem rendelkezik megfelelő hatóanyagokkal ennek gyógyítására. Vérnyomás- és vérkeringési zavarok, májfunkciózavarok, az endokrin rendszer zavarai, a hasnyálmirigy nem megfelelő működése, hormonzavarok, epilepszia, sclerosis multiplex, Parkinson-kór, Alzheimer-kór... nem csak ezek szüntethetők meg véglegesen, hanem az orvosságoktól, a hormonpótlóktól, a stabilizátoroktól való függőség is megszüntethető. Újra egyensúlyt tudunk létrehozni az idegközpont és a szervezet között, ami egy erősebb szervezetet eredményez, mintha nem is lettek volna a panaszok, kortól, nemtől függetlenül.

 

- Figyelembe vesszük, hogy nincs tipikus életkor, tipikus betegség, hiszen már gyerekeknél is jelentkeznek öregkori panaszok, tünetegyüttesek úgy a szervezetben, mint az idegközpontban, mivel őket is befolyásolja az elektroszmog, a negatív rezgések, és ugyanabban az evolúciós folyamatban vesznek részt. Esetükben is a meglévő idegsejtek megtartásán van a hangsúly, továbbá a neurogenezisen, azaz az idegsejt újjászületési készségének helyreállításán.

 

Nincs két egyforma szervezet, hormonháztartás, emésztési rendszer. Minden egyes emberi szervezet sajátos jellemzőkkel bír, amiket figyelembe kell venni a gyógyításkor. Ez nem kaptafa, amire minden alkalommal ugyanazt a cipőt húzom.

 

Egyre többen vannak, akik nem züllenek, nem drogoznak és alkoholizálnak, mégis panaszokkal küzdenek. Közös jellemzőjük, hogy otthoni és munkahelyi kudarcokban van részük, majd a szervezetükben is destruktív folyamatok indulnak be. Gyógymódunk hatására újra jönnek a lehetőségek az élet minden területén, és ez teszi a gyógyítást művészetté: nincs két egyforma eset, két egyforma ember, és sohasem ismételhető pontosan ugyanaz az eljárás, éppen ezért nem vagyok híve a hasonló panasz - hasonló megoldás elvének.

 

Hallgasson saját szervezetére!

- A beteghez való alkalmazkodás a módszer egyik alapelve - mondja Vargha Zoltán. - Egy másik pedig az, hogy nincs gyógyíthatatlan betegség, csak gyógyíthatatlan ember. A gyógyítást végzőtől függ, hogy mennyire képes a hozzá forduló labilis panaszost megtanítani élni egyedi teherbíró képessége szerint, és ami a legfontosabb, hogy a helyes gondolkodáshoz, elméje kreatív, tudatos irányításához segítse. Amíg van ereje a szervezetnek ahhoz, hogy jelzéseket adjon az egyensúly hiányáról, addig van ereje a korrekcióra is. Mindig azt kérdem: kinek súlyos az adott betegség? Kinek gyógyíthatatlan? A szervezetnek nem, mert van képessége az egyensúly helyreállítására a megfelelő módszer segítségével, hiszen a testünkben jelen lévő százezermilliárd sejt génprogramja a felépülés, ezt csak segíteni kell. Ennek tudatában sohasem szabadna a pácienseknek beleélniük magukat egyes módszerek sikertelensége után, hogy súlyos vagy gyógyíthatatlan betegek, hiszen akkor azzá is válnak. Rengeteg módszer van a világban, keletiek és nyugatiak, de mindig a szervezet dönti el, mi a legmegfelelőbb a számára. Ha javulást érez, megfelelő, ha romlást, akkor nem jó az eljárás - de nem az ő állapota súlyos vagy gyógyíthatatlan! Nagyon sok ember hal meg például rákban, de nem a rák miatt, hanem a téves információk és negatív gondolatok miatt. Mindenkinek azt ajánlom, hogy - akárcsak a fogmosást - felébredés után mindennap végezzen fizikai terhelést izzadásig. Nem a gyakorlat, az idő a fontos, hanem a verejtékezés. A fizikai terhelés biokémiai folyamatot indít be, az pedig különböző fontos anyagok, hormonok kiválasztását, amik gyorsítják az idegsejti kommunikációt az agytörzstől a kéregállományig. Ez pedig úgy hat, mint a legjobb gyógyszer.

 

A Vargha-gyógymód lényege: az élettan, a sejtbiológiai kutatások, a tudományos eredmények átültetése a gyakorlatba, főleg az idegsejtek elektrokémiai kommunikációjának, valamint a diffúzión alapuló analóg kommunikációjának megoldása, és az őssejtek bekapcsolása a gyógyításba. Az őssejtekből bármely más sejt keletkezhet.
Az eljárás lényegéhez tartozik a neurogenezis, vagyis az, amikor új információra új idegsejt születik, továbbá a fájdalominger és a bio-feedback (biológiai visszacsatolás) hatásmechanizmusa. Az evolúciós folyamatnak megfelelően csak egy erős szervezet
képes hosszú távon panaszmentesen elviselni az egyre mostohább életkörülményeket.

 

 

Meggyógyította Kovács Ágit is

Kovács Ágnes úszónő tíz éve az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar sportoló,
olimpiai aranyérmes, többszörös világ- és Európa bajnok, világkupa-győztes. Kevesen tudják, hogy sikereiben Vargha Zoltánnak is jutott szerep. Egy titokzatos betegségből gyógyította ki Ágit, akinek évekkel ezelőtt a legnevesebb professzorok is tolószéket helyeztek kilátásba, ha nem hagyja abba a sportot. Ági a mai napig hálás ezért a maradandó gyógyulásért!

 


– Néhány évvel ezelőtt nagyon legyengült az immunrendszerem – mesélte a sportoló a
Természetgyógyász Magazinnak. – Orvostól orvosig vándoroltam, ám nem igazán találták
meg a megfelelő gyógymódot. A legjobbkor találkoztam Vargha úrral, aki különleges módszerével meggyógyított. A talpamon keresztül kezelt, de ez mégsem azonos a talpmasszázszsal, annál sokkal több. Egy biztos: rajtam segített, hiszen testileg-lelkileg megviselt állapotban voltam. Nélküle aligha lett volna elképzelhető, hogy két számban is döntőbe jussak az athéni olimpián 2004-ben.

 

Hatásossága minősíti – betegei igazolják sikerét

Szentgáli Zsuzsa kisfia fejlődési rendellenességgel született. A diagnózis: aortaív-érszűkület, ami miatt életmentő műtétet kellett végrehajtani a három és fél hetes babán. A szövődmények: vérmérgezés, súlyos vesemedence-gyulladás, bénulás. Az orvosok ekkor azt mondták az édesanyának: „Ez a vonat már elment…” – Hogy Daninak
sokkal erősebb lett az immunrendszere, megnyugtató a szívkontroll-lelete és a veséje állapota, az egyértelműen a Vargha-gyógymódnak köszönhető – állítja az édesanya. (Meglepetés nyomán)


A 73 éves V. J.-nél autoimmun-betegséget diagnosztizáltak. Veseműködése majdnem teljesen leállt, dialízisre kényszerült. Kiegészítő kezelésként kezdett járni a Vargha Intézetbe. Fél évvel később orvosai azt mondták neki, már nincs szüksége pótló-stabilizálókra, lekerült a gépről, nem kellett többé dialízisre járnia. (Kiskegyed nyomán)

 

Fiai folytatják munkáját

 

 

Vargha Zoltán eljárása 1998 óta nemzetközi szabadalmi oltalom alatt áll. Csak az általa képzett és kinevezett gyógyítók alkalmazhatják személyes ellenőrzése mellett. Két fia, Zsolt és Attila is elsajátította a módszert, Zsolt Győrben nyitott rendelőt. Az Egyesült Államokbanés Európában is több tanítványa dolgozik módszerével sikeresen.

Zimber Szilvia
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: Dr. Vargha Zoltán, Vargha Gyógymód Intézet, Vargha-gyógymód

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.