Asztrológia

A Bak otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod - 1. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. Sorozatunkban elsőként a Bak lakásába pillantunk be. (Bak - December 22.-január 19. Értékrend: állandóság, megbízhatóság, szilárdság, strukturáltság, hagyomány)


A Bak jegye a hagyományos és ortodox dolgokat uralja. Lakberendezésben a hagyományos stílust kedveli, így komoly, radikálisan új változtatásnak számít, ha lakásában a szőnyeget fehérre festett padlódeszkára cseréli

 

A tipikus Bak

A Bak komoly, felelősségteljes, megfontolt, megbízható, óvatos és konzervatív, visszafogott és két lábbal a földön álló. Általában ambiciózus, elszánt és keményen dolgozik, gyakran az előrejutást és karriert tűzi ki fő életcélként.

 

A Bakok életük korai szakaszában megtapasztalják az élet nehézségeit, de érett felnőttként gyakran kiemelkedő, elismert pozíciót vívnak ki maguknak. Keményen bánnak magukkal, és folyamatosan keresik a tennivalót, munkát, így nehezen tudnak lazítani.

 

A Bak kiváló eredményeket ér el anyagi szinten, és hajlamos a gyakorlatias dolgokat előnyben részesíteni a tisztán érzelmiek előtt. Ennek kiváló hatása lehet az élet elkerülhetetlen hullámhegyeivel és völgyeivel való küzdelemben, de alapvetően rombolja az érzelmi kapcsolatokat. Összességében a Szaturnusz-hatás alatt álló személyiségek érzékenyek, és azt szeretnék, ha a környezetük a legjobbat gondolná róluk. A pesszimizmus és depresszió életük folyamatos kísérője, bár az általában komoly külső mögött gyakran csípősen száraz humorérzék és kivételes intuíciós képesség figyelhető meg.

 

Nem ajánlatos váratlanul felbukkanni a Bak otthonában. Lakója elfoglalt lesz, mert a házon dolgozik, mert nyomasztja egy határidő és hazahozta munkáját, mert éppen olyan tevékenységet folytat, amit életének egyik fontos, felelősségteljes feladatának érez. Éppen a keze ügyében levő feladatra koncentrál majd, és nem lesz boldog, hogy megzavarják ebben.

 

Nem arról van szó, hogy nem szívesen fogad minket, egyszerűen túl sok elvégzendő dolga van. Inkább rideg lesz, mint udvariatlan vagy durva. Ettől azonnal nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy alkalmatlan időpontban érkeztünk. Sokkal jobb, ha előre megbeszélünk egy időpontot, vagy addig várakozunk, amíg meghívást kapunk otthonába, bár ebben az esetben igencsak türelmesnek kell lennünk. Ekkor a Bak számára lehetőség nyílik arra, hogy felkészítse magát és otthonát a látogatókra. Nekünk ez nem jelent nagy különbséget, számára viszont annál inkább. Sok gondot fordítanak majd arra, hogy valóban kiváló fogadtatásban részesüljünk.

 

A Bak föld jegy

A Bak a praktikus dolgokat szereti, azokat az anyagokat, alapelveket, melyek időtlenek, ízlésükben és külalakjukban tradicionálisak és konzervatívak. Szereti a kemény munkát és leginkább azokat a dolgokat becsüli, amikért meg kell küzdeni. A sötétbarnák, feketék és sötétzöldek színei kiválóan megfelelnek számára.

 

A kő a kedvenc anyaga, mivel nehezen megmunkálható és végül a legmaradandóbb eredményhez vezet. A Bak struktúra- és formaérzéke is nagyon erős, így minden rétegezett, összetett anyaghoz is ez a jegy kapcsolódik. A kilátszó téglafal vagy gerendázat különösen illik a Bak-otthonhoz, miközben az utóbbi gyakran, a jegy által olyan kedvelt, kor- és időtállóságot is megtestesíti.

 

Milyen a Bak otthona?

A Bak a hagyományokat és a kipróbált, bevált dekorációs formákat, a kopásálló anyagokat szereti. Csupán néhány színt kedvel igazán. Előszeretettel választja az egyszerű fekete-fehér kombinációt. A Bak otthonába lépő látogató egy csapásra érzékeli a minőséget, és azonnal észreveszi, hogy a lakás tulajdonosa mennyire rajong a múltért.

 

A Bak ideális előszobájának padlózata kicsi, matt, fekete-fehér, gyémántmintára igazított kerámialapokból áll, amely elmúlt korokat és a napjainkban már alig elérhető mestermunkákat idéz. Látható továbbá egy terjedelmes, hagyományos stílusú radiátor is feketére festve, illetve egy festett üvegű ablak a bejárati ajtó felett. A fal sötét, fakazettás egészen derékmagasságig. Egy, a falon lógó aranyozott tükör segítségével ellenőrzi külsejét a Bak még a látogatók megérkezése előtt. Az előszoba inkább hideg, miután a jegyet állandó jelleggel a gazdaságosság vezérli.

 

Nappali

Az évszakoknak és éghajlatnak megfelelően a nappali fókuszpontja egy hagyományos nyílt tüzű kandalló lehet. A tűz nagyobb jelentőséget kaphat, ha azt egy díszített kő, fa vagy akár festett beton kandallószegély veszi körül. A szén és a fa is a Bakhoz tartozik, és csodálatos lángokat varázsolhat otthonába a kellemes atmoszféra megteremtéséhez. A tűzhatású gáz, vagy elektromos kandallók is szépen mutatnak a modernebb lakásokban. A faragott tartókövek, a kovácsoltvas tűzrostély, a sárgaréz kandallószerszámok és a csempézett környezet mind a minőségi képet gazdagítja.

 

Ülőalkalmatosság tekintetében a jegy kedvenc díványa egy Chesterfield. Ez lehet fekete vagy barna bőr, esetleg egy szépen korosodott vörös színű változat. A különböző színben kárpitozott, magas támlájú karosszékek szépen illenek egymáshoz, feltéve, hogy minden egyes darab lábazata azonos stílusban van kezelve.

 

A Bak nappalijához az egyszínű, világos - például krémszínű - szőnyegpadló illik legjobban, amelyet a fontosabb területeken kiváló minőségű perzsaszőnyegek takarnak.

 

Lehetőleg osztályon felüli szőnyegeket keressünk, miután ezek minősége illik leginkább a Bak stílusához.

 

Padlózat

A padlózat számos változata megtalálja helyét a Bak otthonában. Fényűző szőnyegek illenek a hálószobába és a nappaliba, a perzsaszőnyegek pedig fontos kiegészítői a fent említett területeknek. A kerámiacsempe ideális megoldás a bejárathoz és a fürdőszobához, a sötét, természetes kő pedig a konyhában használható fel. A nagyobb, vendégek fogadására alkalmas szobákhoz jól illik a parketta padlózat, hiszen exkluzív természete és a lerakásával járó kemény munka mind vonzó lehet a Bak számára.

 

Világítás

Az ablak kialakítása általában fényűző. Gondoljunk bonyolult mintákkal díszített függönyrojtokra és redőkre, zsinórokra és összehúzókra, illetve nehéz, drága anyagból készült bársony-, zseníliafüggönyökre. A gyertyafoglalatú asztali lámpák, a sárgaréz és aranyszínezésű állólámpák mind megtalálják helyüket, de a kétkarú, gyertyaégős és vászonernyős falra szerelt lámpák is tökéletesíthetik a képet. A Bak tudatosan foglalkozik a társadalomban betöltött helyével, így még a szokatlan csillárt sem zárjuk ki a játékból.

 

Konyha

Nem foglalkozik túl sokat az ételekkel, de szeret vendégeket hívni fontos családi események és üzleti célú találkozások alkalmával. Konyhája, kialakításának köszönhetően, hatékonyan használható minden esetben és időszakban. Egy vidéki, többfunkciós tűzhely a konyha ideális középpontja lehet, hiszen, bár zokon veszi a ráfordított költséget, végül mégis nagyra tartja majd időtállóságát, hírnevét és azt, ahogyan barátai lenyűgözve néznek rá.

 

A konyha padlózata kétségkívül kőlapokból áll – esetleg a pala, sötét márvány vagy gránit is megfelelően visszafogott színekkel szolgálhat. Ez a konyha munkafelületeit, a hozzáillő sötét színű falvédő csempe és egyéb területek anyagát is meghatározhatja. A konyhai bútorok legyenek mintázottak, berakásosak, és készüljenek sötét fából, mahagóniból, dióból vagy öreg tölgyből. Modern konyhafelszerelések egyáltalán nem illenek az ilyen hagyományos környezetbe, így el kell rejteni azokat a célirányosan erre kialakított szekrényekbe és fiókokba.

 

Végezetül pedig a kerámiából készült mosogatómedence, a sárgaréz serpenyők és a zománcozott konyhaedények inkább illenek a Bak-stílushoz, mint ezek alumínium és rozsdamentes acél megfelelői. Egy réz, hattyúnyakú keverőcsap teszi majd tökéletessé a képet.

 

A hagyományos angol, vidéki stílusú konyha felel meg leginkább a Bak számára. Ideális esetben látszik néhány tölgyfa gerenda is, miután nagyra becsüli a kort és a régi dolgokat

 

Hálószoba

Egy klasszikus, négyoszlopos ágy kiválóan illik a Bak hagyomány- és múltszeretetéhez, de kicsit hivalkodó lenne inkább konzervatív ízlése számára. Egy hatásos mahagóni biedermeier stílusú ágy megfelelő helyettesítő lehet, hiszen a jellemzően hajlított fej és lábvége mellett külalakja megfelelően minőségi és tömör. Az ilyen szokatlan és jellegzetes bútor minden bizonnyal a hálószoba központi darabja lesz anélkül, hogy az előző ágytípusnál esetleg felmerülő modorosság érzetét keltené.

 

A fehér takarók, plédek, ágyterítők és a pehelypaplan inkább utal a hagyományos ágyneműre, mint a steppelt vagy duvet huzatok. A nagy, különálló mahagóni szekrény, a sötét fából készült fiókos szekrény és az ehhez hasonló pipereasztal megfelelő tárolási helyet biztosít, miközben kiválóan kiegészíti a hálószoba bútorzatát. A mintás anyaggal letakart, kör alakú éjjeliszekrény nagyszerűen teszi teljessé a képet, a szöveternyős éjjeli lámpa pedig barátságos légkört teremt. Minőségi szőnyegek alkalmazása, magától értetődően, az egyetlen ésszerű megoldás.

 

Fürdőszoba

A bejárat fekete-fehér kockásra csempézett padlózata visszatükröződhet a fürdőszobában is, de a rendelkezésre álló nagyobb terület miatt nagyobb csempék illenek inkább a helyiségbe. A gyémántmintába kirakott fekete-fehér csempelapok valóban erőteljes hatással bírnak, különösen, ha azt a kád sárgaréz vagy arany keverőcsapjával, a mosdó aranyszerelvényeivel és a hasonló arany színnel dúsított egyszerű fallal ellensúlyozzuk.

 

A fürdőszoba falait parapet magasságig boríthatja fehér csempe, amely gyakorlati célokat is szolgál, továbbá sima vizuális átmenetet képez a két szegélycsempével; fekete toalettülőkével és fürdőszobabútorral az általános téma erőteljes hangsúlyt kap.

 

A fürdőszoba és a vécé berendezési tárgyai legyenek egyszínűek, és kontrasztban a környezetükkel fehérek; ha erre lehetőség van, kövessenek valamilyen ismétlődő témát. Egy lábazatos mosdókagyló, dézsakád és egy régimódi vízöblítő tartállyal rendelkező toalett dekorációs szempontból jól illenek a Bak fürdőszobájába.

 

Hobbiszoba

Nem feledvén a tényt, hogy a Bak szeret dolgozni - különösen otthon, munkaidőn kívül -, a jegy ideális hobbiszobája minden bizonnyal egy iroda. Arra azért ne számítsunk, hogy ez egyben modern irodabútorokat is jelent. Nyilvánvaló, hogy napjainkban a legtöbb munka adminisztratív jellegű és mint ilyen, bizonyos mennyiségű modern gépre szükség van. Ez jelenthet telefont, faxgépet, fénymásolót, nyomtatót, számítógépet és így tovább. Valószínűleg a legtöbb Bak már elsajátította a telefon és a fénymásoló használatát, és hősiesen megküzd a faxgéppel is. Azonban, ha a számítógépről van szó, sokan még mindig inkább az ősi írógépet kedvelik, ami jó szolgálatot tett már nagyanyáink fiatalkorában is.

 

Természetesen egy asztalra, székre, némi tárolási lehetőségre és a munkához szükséges helyre mindenképpen szükség van. Persze minél jobban el tudja tüntetni a modern életet képviselő eszközöket, annál boldogabbnak érzi majd magát. Így az antik redőnyös íróasztalba rejtett számítógép, az aktákkal jól megtömhető fiókok többé-kevésbé jó megoldást jelenthetnek. A faxgépet tartó mahagóni vagy dió íróasztal és a gépírószékként is használható bőr irodaszék mind kiválóan jellemzi a Bak stílusát.

 

Jellemzők

Előnyös: Ambiciózus, szorgalmas, konzervatív, érzékeny, állhatatos, önfegyelmező, kötelességtudó, realista
Kevésbé előnyös: Pesszimista, számító, kicsinyes, boldogtalan, elfojtott, merev, szigorú, rideg


Analógiák

Szimbólum: a kecskebak
Uralkodó bolygója: Szaturnusz
A hét napjai: szombat
Szerencsés színek: sötétbarna, sötétzöld, szürke és fekete
Szerencseszám: nyolc
Születési kövek: sötét zafírok, feketegyöngy, ónix, fekete borostyánkő
Fémek: ólom
Növények: amaránt, fekete mák, árvácska, bürök, borostyán, nadragulya és császárszakáll
Fák: rezgő nyár, szilfa, fenyő, birs, tiszafa, fűzfa
Területek: Afganisztán, Albánia, Bosznia, Bulgária, India, Litvánia, Mexikó és Anglia
Városok: Brandenburg, Brüsszel, Delhi, Gent, Mexikóváros, Oxford és Port Said
Legjobb partner: Bika, Szűz és gyakran a Kos
Legrosszabb partner: Mérleg

 

Művészet és díszítés

A Bak uralja a fazekasságot és a szobrászatot egyaránt, éppúgy, mint a követ és a fát. Így néhány régi porcelán, egy pár fontos, történelmi személyiség mellszobra vagy bármilyen hagyományos szobor – minél régibb, annál jobb – kiváló helyet talál magának a lakásban. A sárgaréz és aranyozott kiegészítők, tükrök, képkeretek mind jól illenek a Bak stílusához. Ez a jegy áll kapcsolatban a testrészekkel is, ezért jól látható helyre kitehetünk egy páratlan szőrmét, vagy egy trófeaként a falra akasztott agancspárt.

 

 

Kombináció más jegyekkel

Kos

A Bak föld és a Kos tűz jegy egy átlagos szemlélő szerint nem jönnek ki egymással. Azonban mindketten erős jellemek, és gyakran alakul ki a kölcsönös tisztelet légköre. A Bak dekorációs stílusa dominál, de a Kos azonnal tudatja vele, ha valamivel nem ért egyet.

 

Bika

Miután mindketten föld jegyek, valószínűleg hasonlóan konzervatív és gyakorlati álláspontot képviselnek a lakberendezés terén. Nagyra értékelik a minőséget, bár a Bikának meg kell küzdenie a luxustárgyakért, amit a Bak nyilvánvalóan szükségtelen különcködésnek tekint. Egyébként jó párosítás.

 

Ikrek

Nem alkotnak jó kombinációt. Az Ikrek szeretik a mozgást, túlzottan változékonyak és túl sok dolgot hagynak befejezetlenül a Bak számára. A Bak szerint az Ikrek legtöbb javaslata múló értékeken alapul, és alig ér valamit. Érdeklődését egyszerűen komolytalannak érzi.

 

Rák

Mindkettejüknek hagyományos elképzelése van a lakberendezésről, és sok területen azonos ízlésük és véleményük. A Bak otthona könnyen válhat hideg, élettelen múzeummá. A Rák azonban lekerekített formáival, lágyságával és szeretettel biztosítja a Bak számára szükséges melegséget.

 

Oroszlán

Mindkettőjük életcélja, hogy észrevegyék és megbecsüljék őket, így ez minden esetben közös kiindulópontként szolgálhat. A Bak azonban jobban szereti a visszafogott és szerényebb környezetet, míg az Oroszlán feltűnősködő, és ezért bizonyos helyzetekben kissé harsány és hivalkodó.

 

Szűz

A Bak és a Szűz azonos elveket vall a minőség terén. A Bak stílusa mérsékeltebb, kevésbé nagyszabású és ezért célratörőbb, egyszerűbb. A Szűz stílusa is modern, de elég visszafogott és föld jellege sem túlzottan fenyegető.

 

Mérleg

A Mérleg stílusát a Bak valószínűleg felületesnek találja. A Mérleg hajlamos nagy hangsúlyt helyezni a külalakra és arra, hogy a kialakított környezet megfeleljen a társasági kapcsolatok számára. A Bak nagyobb jelentőséget tulajdonít a praktikusságnak, és nem mindig érti a Mérleg utolsó simításainak értelmét. 

 

Skorpió

A Skorpió sok időt tölt azzal, hogy precízen elrendezze otthoni környezetét. A Baknak ehhez nincs elég türelme, bár bizonyára tesz némi erőfeszítést, ha fontos vendéget várnak. Egyébként nem nagyon törődik a dologgal és eszében sincs mindenhol letörölni a port.

 

Nyilas

A Bak otthoni életvitellel kapcsolatos elvei merevek és fegyelmezettek. Szereti a tiszta otthont, szokásaiban magas elvárásoknak felel meg, és sokat vár el másoktól is. A Nyilas ezzel szemben nyugodt és gondtalan, a házimunkában rendszertelen, és jobban szereti a belakott jellegű környezetet. Jelentős konfliktusokra számíthatnak.

 

Más Bakkal

Bár bizonyára megegyeznek a hagyományos konzervatív álláspontban, mégis néha nem mindenben értenek egyet. Ez leginkább akkor valószínű, ha a Bak férfi éles és egyenes stílusa eltér női párjának kidolgozottabb vonalaitól.

 

Vízöntő

Ez a két jegy gyakran az egymással ellentétes elvek megtestesítője. A Bak a folyamatosságot, hagyományt és a konzervatív szemléletmódot képviseli. A Vízöntő megjósolja a jövőt, forradalmi történéseket idéz elő, és elhagyja mindazokat a dolgokat, melyek a múltban történtek. Talán egy nagy ház, benne tökéletesen elszeparált területekkel, megoldás lehet.

 

Halak

A Halak gyakran szorulnak útmutatásra. Ideális esetben ezeket a jószívű és intuitív lelkeket leginkább egy gyakorlatias, mégis megértő társ támogathatja. A Bak azonnal felismeri a Halak sérülékeny jellemét, és gyorsan magára vállalja az irányítást. Ha nem zúzzák teljesen össze a Halak kreativitását, minden rendben lesz. (folytatjuk)

- ksk -
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: asztrológia, Bak, lakberendezés

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.