Asztrológia

A Bika otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod - 5. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. Sorozatunkban ezúttal a Bika lakásába pillantunk be. (Bika - április 20.-május 20. Értékrend: biztonság, stabilitás, komfort, érzékenység, anyagközpontúság)


A tipikus Bika

A Bika a föld elemhez és az állandó minőséghez tartozik, így elméletileg nem találhatunk nála szilárdabb, stabilabb személyiséget. A hagyományos szemlélet szerint a Bika állhatatos, megbízható és rendíthetetlen ember, aki döntően az élet anyagi oldalára helyezi a hangsúlyt. Az elmúlt években a kozmikus mozgások ezt a tradicionális képet némileg megváltoztatták, melynek hatására sok Bika kiszámíthatatlanul és felelőtlenül kezdett viselkedni. Ennek ellenére a Bika még mindig az állhatatosságot és a megbízhatóságot tűzi ki célul: rajong a rutinért, a biztonságért, a gyakorlatiasságért - és az ételekért. Aki arra vállalkozik, hogy megváltoztasson egy tipikus Bikát, az minden bizonnyal hosszú harc elé néz. Párkapcsolatában érzékeny, tapintatos, szerető, gyengéd egyén, de különösen féltékeny és birtokló is tud lenni. A Bika haragja lassan bukkan felszínre, de ha megjelenik, akkor valóban rémisztő.

 

 

A Bika föld jegy

A Bika életében kiemelt szerepet töltenek be a kézzelfogható, a valóságban létező dolgok. Mivel a föld elemhez tartozik, szívesen használ természetes anyagokat. A különböző anyagok és szövetek tovább növelik otthonának természetes jellegét, valamint kielégítik a Bika kényelem és luxus iránti hatalmas vágyát. A Bika emellett kiváló kertész is, így furcsa lenne, ha legalább egy-két növény ne jelenne meg az otthonában. E jegyhez kapcsolódnak a liliomok, de a virágporra bizony ügyelnie kell!

 

Fehér vagy krémszín dominál ebben a pazar és kényeztető atmoszférában. A párnákkal megrakott dívány, a báránybőr és a padlószőnyeg a Bika mérhetetlen luxus iránti vágyát sugallja

 

 

A Bika otthona

A Bika több szálon kapcsolódik otthonához és egyéb tárgyaihoz, ezeket biztonságos és értékes befektetésnek tekinti ebben az ingatag világban. A kényelem és biztonság elsődleges szempontjai miatt a Bika otthona első látásra is nyugalmat és békét sugároz. A lakásba lépve a mély megelégedettség érzése érint meg minket, melyet átsző a nyugodt időtlenség.

 

Az idősebb korú Bika már élete korábbi szakaszában kialakította az ízlését, de kortól függetlenül rajong a hagyományos és - ha anyagi lehetősége megengedi - a luxusdolgokért. Jellemzően imádja a drága pamlagokat, a nagy képernyős televíziókat, a királyi ágyakat, a hatalmas kádakat stb.

 

A Bika esztétikai érzékenysége igen fejlett. E jegy szülöttei közül sokan élénken érdeklődnek az építészet, a lakberendezés iránt, és tudatosan figyelik azokat a lehetőségeket, melyekkel jelenlegi lakhelyük tovább fejlődhet.

 

 

A bejárat kialakítása

A Bika számára fontos az egyén és az otthon biztonsága. A jegy a Vénusz uralma alatt áll, és erős kapcsolatot tart fenn a szépséggel, a formával és a lakberendezéssel egyaránt. Ennek következtében valószínűleg akkor lesz a legboldogabb, ha otthonának bejárata megfelelően védett. A vendégeket persze szívesen, sarkig tárt ajtóval fogadja.

 

A tömör, szilárd, hagyományosan tölgyből vagy ennek megfelelő trópusi keményfából készült bejárati ajtó mind esztétikai érzékenységét, mind a biztonság, a visszahúzódás és az elvonulás iránti vágyát kielégíti. Gyakorlatias lélek lévén örülni fog időtállóságának, melegségének és a készítésekor belefektetett gondos kézművességnek. A fa lehetőleg természetes színt kapjon a festésekor, így tartja meg legjobban eredeti jellegét és erezetét. A Bika számára nem jelent problémát, ha olyan dologra költ, ami hosszú távon szolgálja, mert így azt érdemleges befektetésnek tartja.

 

 

Nappali

A Bika nappalija a relaxáció területe. Ebben döntő szerepet játszik a puha bútorzat: egy hatalmas, telepárnázott dívány - amelyet főleg kényelme és szép formája miatt vásárolt meg - a szoba tökéletes fókuszpontja lehet, és egyben olyan hely, ahol kényelmesen kinyújtóztathatja tagjait.

 

A patinás bőrbevonat különösen ehhez a jegyhez kapcsolódik, de kertészhajlama miatt az idősebb Bikához jól illik a virágmintázat is. A modernebb gondolkodású Bika esztétikai érzékenységét pedig kielégítheti a teljesen fehér színű kanapé és ülőgarnitúra.

 

A Bika nem dobja ki a régi bútorokat sem. Fényűző anyagok - szatén, bársony, zsenília - felhasználásával újulhat meg a lakása. A jegy szülötte érzéki lény, szereti, ha lágy anyagok simogatják a bőrét. Kedveli a régi és megszokott dolgokat, sajnál bármitől is megválni. Ha a bútor továbbra is kényelmes és hívogató, valószínűtlen, hogy bármi újjal helyettesítené.

 

A nappaliban lehetőleg legyen puha padlószőnyeg, hogy papucsban, mezítláb vagy akár meglehetősen lengén is járkálhasson a lakásban. A jegy szülötteihez szabad lángú tűz illik, a központi fűtés azonban kényelmet biztosít.

 

 

Világítás

A világítás körültekintő használata segíti az ellazulást, és lágy, romantikus jelleget kölcsönöz a Bika otthonának. Egy fényszabályozós kapcsolóval a hangulatának megfelelően állíthatja be a fényerősséget, a falak megvilágításáról pedig a bronzból vagy sárgarézből készült lámpák gondoskodnak. A lakást egyébként az álló- vagy hagyományos lámpákat, illetve a szoba jellegéhez illeszkedő szöveternyős, asztali lámpákat alkalmazó hagyományos stílus jellemzi.

 

 

Konyha

Mivel a Bika szeret enni, a konyha nagy hangsúlyt kap otthonában. A Bika jegy két táborra szakad az étkezés területén: az ultrakonzervatívra és az ínyencre. Az előbbi a fűszerek vagy ismeretlen hozzávalók nélküli, szigorúan korlátozott menüt szereti, az utóbbi nyitott szívvel fogad minden egzotikus ízt. A személyes fejlődés érdekében, pusztán a szórakozás kedvéért és hasznos hobbi gyanánt, minden Bikának kísérletet kell tennie arra, hogy az ínyencek táborába álljon.

 

A Bika uralja a fákat is, így a legtöbb konyhai berendezés gazdagon színezett fából készül. Padlózatnak leginkább kő, kerámia vagy mozaiklap felel meg. Pénztárcájának és lehetőségeinek függvényében egy szabad tüzű tűzhely teljesítené ki legjobban az idilli képet, egész évben biztosítván ezzel a Bika számára olyan fontos melegséget, kényelmet és biztonságot. Ezek a tárgyak magukba foglalják az állandóságot, szilárdságot és a hagyományos értékeket, melyek szorosan tartoznak a Bika jegyéhez.

 

Utolsó simításként egy megfelelően tömör könyvespolc is beállítható, rajta a legújabb konyhaművészeti kötetekkel. Pár üveg vörösbor, portói és brandy könnyen belendíti a dolgokat.

 

 

Hálószoba

A Bikát a Vénusz, a szerelem bolygója uralja. Ehhez a bolygóhoz kötődik a kényelem, a luxus és minden érzéki öröm is. A Bika minden bizonnyal képes keményen dolgozni, de a pihenést is előkelő helyre teszi a fontossági sorrendben. Hálószobájában nagy hangsúlyt helyez a kényelemre és az érzéki örömökre. A hálószobába lépve készüljünk fel egy hatalmas, puha ágyra, amelyen a legfinomabb anyagú paplan és számos nagy párna hever. A párnákat érzéki anyag, szatén vagy bársony borítja. A hosszú, ágyban töltött vasárnap reggelek kiélvezését rádió és hordozható tévé segíti. A földet pedig bolyhos, vastag szőnyegpadló borítja. Ahhoz, hogy tovább tökéletesedjen a kép, a lakás tulajdonosa komoly figyelmet fordít az olyan dekorációs elemek használatára, mint a lámpák és világítótestek.

 

A Bika hálószobájának tipikus színei a lilák és a rózsaszínek. A hagyományos ízlésű Bika a fodros, cicomás stílus felé mozdul el, a Bika férfi azonban alapvetően egy sokkal inkább haszonelvű megközelítési módot alakít ki magának.

 

 

Fürdőszoba

A Bika fürdőszobája rengeteg lehetőséget kínál a fizikai élvezetek számára. Maga a kád fontos darab, miután a jegy szülötte inkább hosszú fürdőket vesz a gyors zuhanyozás helyett. Valószínűleg hatalmas és szokatlan formájú kád áll a helyiségben. A kerek kád a modern, míg a díszített, lekerekített szélű kád a hagyományosabb fürdőszobákba illik. Utolsó simításként pár csepp rózsaolaj tökéletes hangulatot teremthet.

 

A Bika különösen kedveli a szőnyegpadlós fürdőszobákat, mivel szereti a kényelmes környezetet, és húzódozik a talp számára hideg kőtől és linóleumtól. Megfelelő alternatíva lehet a parafa vagy az egyszínű fapadló is, ha a kényelemhez szükséges helyeken kisebb-nagyobb szőnyegeket alkalmazunk.

 

Egy fűtött törülközőtartó, rajta egy készlet hatalmas, vastag törülközővel, alapvető fürdőszobai kellék. Megfelelő nagyságú polc is szükséges a Bika tisztálkodásához nagy fontossággal bíró kozmetikumok, púderek, krémek stb. számára. Végezetül az ajtó belső felére akasztott vastag, puha, plüssből készült fürdőköpeny teszi tökéletessé a képet.

 

 

Hobbiszoba

A Bika ételekhez és ínyencségekhez való viszonya, valamint az anyagi biztonság szeretete egyértelművé teszi, hogy a jegy ideális hobbiszobája egy régimódi éléskamra. Természetesen ez nem minden lakásban valósítható meg, és inkább a falusi környezetet, mintsem a városi lakásokat jellemzi, de a Bika értékrendjének ilyen találó megtestesülését semmi sem múlja felül.

 

Az éléskamra hagyományosan sötét, ablaktalan, kőpadlóval borított helyiség, hogy alacsonyabb hőmérsékletet biztosítson a lakás többi részéhez képest. A Bika itt tárolhatja az összes olyan egzotikus hozzávalót a következő ínyenc kalandtúrához, melyeket csak néha használ fel, és egyébként csak rendetlenséget okoznának a konyha polcain. Ebben a helyiségben raktározhatja az egész sajtokat, sonkákat, felvágottakat. Finom borok várhatják az alkalmat, amikor végre kiélvezheti zamatukat. Hétköznapi megfogalmazásban: a biztonságra törekvő Bikát boldogítja az a tudat, hogy egy katasztrófa esetén neki biztos lenne mit ennie.

 

Jellemzők

Előnyös: gyakorlatias, türelmes, megbízható, állhatatos, komoly, gyengéd, körültekintő, elszánt
Kevésbé előnyös: birtokló, lusta, rugalmatlan, makacs, haragtartó, önmagát kényeztető, unalmas, kapzsi

 

Analógiák

Szimbólum: a bika
Uralkodó bolygója: Vénusz
A hét napja: péntek
Szerencsés színek: halványkék, halványzöld, rózsaszín és minden pasztellárnyalat
Szerencseszám: hat
Születési kövek: smaragd és jáde
Fémek: sárgaréz, bronz és vörösréz
Növények: százszorszép, gyűszűvirág, liliom, mák, kankalin, rózsa és viola
Fák: alma, kőris, ciprus, füge és körte
Területek: Kapri, Ciprus, a görög szigetek (különösen Rodosz), Írország, Svájc, és Tasmania
Városok: Dublin, Eastbourne, Hastings, Lipcse, Luzern, Palermo és St. Louis
Legjobb partner: Bak, Szűz és Skorpió
Legrosszabb partner: Vízöntő és Oroszlán

 

Művészet és díszítés

A Bika az alabástromhoz, az építészethez, a művészet minden fajtájához, a sárgarézhez, bronzhoz, vörösrézhez és a szobrokhoz kötődik. Így a szobrászat és a művészet valószínűleg előkelő helyet kap ideális otthonában. Különösen kedvelt elemek a festmények és a bronztárgyak. A Bika szereti a minőséget,
így a művészetre mint megtérülő befektetésre tekint. Ennek megfelelően hite szerint néhány nagy, jelentősebb darab jobb szolgálatot tesz, mint sok, de kevésbé remek alkotás. Jó szolgálatot tesznek a sárgarézből vagy bronzból készült dekorációs berendezési tárgyak és szerelvények is.

 

 

Kombináció más jegyekkel

Kos

A Kos túl erőteljes a Bika számára, és nem törődik eléggé az otthon kényelmével. Mindent folyamatosan megváltoztat, mire a Bika éppen megszokná a dolgokat. Bár ez a kombináció bizonyos feltételek mellett megfelelően működik, azért nem ez a legkönnyebb összeállítás.

 

Más Bikával

A kényelem bizonyára fő szemponttá válik, ha két Bika találkozik. Tele lesznek puha díványokkal és szőnyegekkel, valamint óriási, bolyhos törülközőkkel, miközben a konyha polcai drága ételektől roskadoznak majd.

 

Ikrek

Kompromisszumokra lesz szükség. A Bika szereti, ha az élet rendezetten és módszeresen zajlik. Az Ikrek ugyan a Bikához képest túlzottan Merkúr-hatás alatt áll, de logikus gondolkodású is, így ha átbeszélik az otthontervezés dolgait, eredményre juthatnak.

 

Rák

A Bika és a Rák kiváló párost alkotnak, és ez sehol nem nyilvánul meg jobban, mint a konyhában. A Rák szeret főzni, a Bika pedig szeret enni - mi lehet ennél jobb kombináció? Ízlésükben mindketten konzervatívak, és szeretik, ha otthonuk a lehető legkényelmesebb.

 

Oroszlán

Az Oroszlán és a Bika is fix jegy, ami azt jelenti, hogy mindkettő makacsul ragaszkodik az igazához, ha egyszer elhatározza magát. Jó adag diplomáciai érzékre lesz szükség, ha ízlésre és lakberendezésre terelődik a szó. Némi reményre adhat okot, hogy mindketten nagyra tartják a kényelem szempontját.

 

Szűz

Mind a két jegy erősen a valóság talaján áll és az anyagi világhoz kötődik, így mindketten szeretik otthonukban a minőségi bútorokat és anyagokat. A lakberendezés további finanszírozásának kérdésében kölcsönösen értékelni fogják egymás gazdasági képességeit.

 

Mérleg

Mindkét jegyet a Vénusz uralja. Az a bolygó, amely közeli kapcsolatban van a lakberendezéssel és általában a dekorációval. Így erőteljes, mindkettejük által osztott esztétikai érzék van jelen. Bár az adott dolog kivitelezése tekintetében véleményeik eltérhetnek egymástól, az egyetértés kiváló vezérelv lehet.

 

Skorpió

Az állatövben egymással szemben állnak, de nem úgy nézőpontjaik területén. Tulajdonképpen jól kijönnek egymással. A Bika fényűző fészket alakít ki, amelyben a Skorpió boldogan megbújik. Bár a színösszeállítás terén eltérő véleményen lehetnek, alapvetően szépen kiegészítik egymást.

 

Nyilas

A Nyilas szereti mindenféle szokatlan és egzotikus népművészeti darabbal teletűzdelni a lakását. Kedveli a furcsa szobrokat, amelyeket a világban tett utazásai során gyűjtött össze. A Bika ennél sokkal megfontoltabb és hagyományosabb stílust követ, így minden bizonnyal fel fog merülni némi véleménykülönbség.

 

Bak

A Bakok szeretik előnyös oldalukat mutatni. Szenvedélyesen törekednek minőségi dolgok megvásárlására, ezzel viszont a Bika tökéletesen egyetért. Bár a Bak ízlése időnként kissé rideg, általában boldog kapcsolat jellemzi kettejük viszonyát.

 

Vízöntő

A Vízöntő az egyik legmodernebb jegy, a Bika pedig a legtradicionálisabb. Nehezen érti meg, hogy a régóta bevált és jó szolgálatot tévő hagyományokat miként lehet ennyire figyelmen kívül hagyni. Valószínűleg problémák merülnek majd fel, hacsak nem biztosítanak egymás számára meglehetősen nagy mozgásteret.

 

Halak

Ha lakberendezésre kerül sor, a Halak és a Bika kiváló párt képez. A Bika a nagy elemekre koncentrál, magára a szoba szerkezetére és a nagyobb bútorokra. A Halak élvezi a végső simításokat, a kisebb felületek színezését, az ötletes ablakdíszek kitalálását. Egymást jól kiegészítő párosítás.

- ksk -
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: asztrológia, bika, lakberendezés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.