Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2009. február havában


 

Böjtelő, télutó, jégbontó hava, február. Téltábornok mélyen járó fellegeit igazgatva szezonzáró, tisztító (februm jelentése: tisztulás) hadműveletét vezényli. Menetrend szerint még pár hétig ködös, sötét, hideg reggelekre ébredünk. Ha szerencsénk, kitartásunk és vállalkozó kedvünk van, a hónap elején még találkozhatunk a madárvilág harcedzettebb tagjaival, a vörösbeggyel, a pintyfélékkel. A fehértarka hósármány viszont csak akkor kényszerül hozzánk, ha északon számára már elviselhetetlen a hideg; nekik meg sem kottyan a mégoly kemény magyar tél.

 

Az alvó vidék az ember szellemét éberségre, belső munkálkodásra készteti. A hónap nyitányán három-három planéta van a Bak és a Vízöntő jegyében, szinte kikényszerítve a kötelességek átgondolását, teljesítését. A továbbra is egymással szemben álló Szaturnusz és Uránusz rá fogja nyomni bélyegét az év hangulatára. Már egy ideje küzdelmek részesei lehetünk. Sokféle viaskodás, ügyeskedés zajlik a válságtünetek enyhítése vagy meglovagolása érdekében. A Bak zodiákusba és a Nyilas csillagképbe lépett Plútó például azt is jelezheti, hogy a virtuális pénzvilág hatalmi szerepe felértékelődik. A következő másfél évtized kérdése az, hogy a pénz szolgálja vagy uralja majd az államot és a gazdaságot, vagy az állam és a gazdaság a pénzt. Az égiek elősegítik, hogy felismerjük ezzel kapcsolatos kötelességeinket, rálássunk eddigi mulasztásaink, figyelmetlenségeink, vágyaink következményeire. Bár ezek a tartós Szaturnusz-Uránusz és Bak-Plútó konstellációk elsősorban a kollektív tudatosságot növelik, mégse gondolja senki, hogy elég, ha a közösségre, mindenki a másikra háríthatja az okokat, a tennivalókat, hogy ezzel ártatlannak nyilvánítsa magát. Aki így tesz, az enyhén szólva téved, csalódni fog.

 

A Vízöntő jegy szemben álló urai, a Szaturnusz és az Uránusz felerősítik - és az egész év folyamán éreztetik - a Vízöntő eszmeiségét, azt, hogy a gondolatok, vélemények szövevényének hatalma van az anyagi világ felett. Azzal szembesülünk, hogy be kell bizonyítanunk a körülmények feletti uralmunkat azáltal, hogy sorsunk érdekében önállóan és másokkal közösen is kezdünk gondolkozni, cselekedni. Az Uránusz nem tűri a halogatást, fájdalmasan, esetleg anarchia útján kikényszeríti a rendezést. Ennek előjátékaként kényszeres, akaratlanul is felforgató próbálkozásokra, törvénykezésre kerülhet sor a közösségek legkülönbözőbb minőségi és mennyiségi szintjein. Általánosságban milyen lehetőségeket is tartogatnak február napjai?

 

Elseje a civilek, a civil szervezetek napja. Ezen a napon (első ábra) a Bak-Merkúr és a Szűz-Szaturnusz, valamint a Vízöntő-Jupiter és a Halak-Uránusz egyaránt uralmi cserében, kölcsönhatásban vannak, és a Hold a Kosban halad. Szokatlanul lényeglátó, gyakorlatias, konstruktív és kompromisszumokra kész megbeszélésekre számíthat az, aki hajlandó vasárnapra ütemezni fontos tárgyalásait.

 

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, 2-án arra emlékezünk, hogy Szűz Mária Jézus születése után negyven nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az előírt áldozat fölajánlásakor jelen lévő agg Simeon Jézust a nemzetek megvilágosodását segítő fénynek nevezte. Innen a gyertyaszentelés szokása. Hajdan a katolikus családoknál ezen a napon minden tüzet eloltottak, és az új tüzeket a megszentelt gyertya lángjáról élesztették újra. Bár a gyertyagyújtás szokása éledni látszik, ma már csak a szeretet fényével világító szellem töltheti be ezt a szerepet. Ez a nap jelképesen, teljes mértékben alkalmas arra, hogy aki akarja, átérezze és hatni engedje tiszta szelleme erejét, hiszen január elejétől egészen eddig a napig nyolc bolygó tartózkodik a zodiákus kör utolsó, szellemi negyedében, a Bak-Vízöntő-Halak hármasában.

 

3-án a Vénusz a Kosba lép; és - pár napos áprilisi Halakba visszatéréstől eltekintve - egészen június 6-ig a Kosban tartózkodik, megzavarva a nem elég stabil emberi kapcsolatok harmóniáját. A Bika-Hold, a Bak-Merkúr és a Szűz-Szaturnusz alkotnak egymással átmenő trigont, azaz egymástól 120-120 fokra vannak, miközben a reggeli órákban érződik még az első holdnegyed, a Nap és a Hold kvadrátjának, 90 fokos kapcsolatának hatása. Mozgalmas, ötletgazdag, termelékeny nap ígérkezik. Megéri egy kicsit előre gondolkodni, dolgozni. Ennek ellenére a lazább és hiszékenyebb személyeken fokozottan úrrá lehet a felületesség, a hanyagság, a tapintatlanság, a Kos–Vénusz hatására ők saját cselekedeteik következményeitől szenvednek.

 

4-én, naplementekor a Mars a Bakból átlép a Vízöntő, a jövőkép, a közösségi élet jegyébe, és egészen március 15-ig a Vízöntőben halad. Vele együtt a Jupiter, a Nap és a Neptunusz is itt tartózkodnak. A Mars az egó, az egyéni akarat, az ambíciók képviselője. Itt akkor mutatja meg pozitív oldalát, ha a tudat képes irányítani az ösztönös akarati energiákat, különben vagy a csoport, vagy az egyén válik a marsikus energiák áldozatává. Most jön létre a Vénusz és a Plútó 90 fokos viszonya is, amely ugyancsak fenyegetheti a kapcsolatokat. Jó lenne, hogy a következő negyven napban, saját érdekükben, megszólaljanak és támogatókra leljenek a józan ész hangjai a közösségekben, az arrogáns, önérdekű befolyásokkal szemben. XVI. Benedek pápa nem véletlenül mondta tavaly karácsonykor: "Ha mindenki csak saját boldogulására gondol, a világ pusztulásra jut."

 

9-én délután különös belső feszültségeket érezhetünk, és másokat is nyugtalannak látunk. Az Oroszlán-Hold és a Vízöntő-Nap szembenállása, azaz a telihold, egyben úgynevezett tanító, 150-150 és 30-30 fokos fényszögkapcsolatba kerül a Szaturnusz-Uránusz szembenállással. Rövid ideig "terhet", korlátot jelentünk önmagunk számára is, nehezen férünk a bőrünkbe, nem akaródzik dolgozni, egyesek közeledését molesztálásnak érezzük.

 

12-én a Nap a Neptunusszal találkozik a Vízöntőben. Az egyéni horoszkóp hajlamosító hatásaitól függően többféle befolyást gyakorolhat ránk ez az együttállás. Sokan figyelmesebbek embertársaik iránt ezekben a napokban. Több gondot, problémát vesznek észre, amin szeretnének enyhíteni, azonban kevésnek érzik ehhez lehetőségeiket, képességeiket, ezért önbizalmuk meginoghat. Mások nyitottabbá válnak a dolgok spirituális, szellemtudományi megközelítésére. A lelki és szellemi megtisztulás szükségességére figyelmeztet ez az együttállás. Az érzékenyebbek, figyelmesebbek most megérezhetik az ehhez a folyamathoz érkező égi segítséget. Sajnos olyanok is lesznek, akik ma és a közeli napokban a szokásosnál is könnyebben nyúlnak a pohárhoz, drogokhoz, hogy oldják bizonytalanságukat, szeretetéhségüket.

 

14-én, szombaton a szerelmet és a romantikát tisztelő Szent Valentin napján, délután a szinte egy időben a Mérlegből a Skorpióba lépő Hold és a Bakból a Vízöntőbe lépő Merkúr egymással kvadrátot, 90 fokos fényszöget alkot, és az ilyenkor szokottnál is nagyobb érzelemforgalmat fog gerjeszteni az elektronikus, az utazgatós, a postai forgalom mellé. Ez a konstelláció ugyanakkor csapadékos, szeles időjárást hozhat, megnehezítve az úton lévők dolgát.

 

18-án a Nap a Halak zodiákusba érkezik (második ábra). Az ekkor kezdődő csillagászati hónapban - a születési horoszkópok minőségétől is függően - empatikusabban, de könnyebben befolyásolhatóan is viseltetünk egymás iránt. Kedélyállapotunk a megszokottnál hullámzóbb lesz, de a jó társasági együttlétek lehetőségét szívesen fogadjuk. Könnyebben meg tudjuk beszélni egymással, amit el kell rendeznünk. 

 

 

19-én, Zsuzsanna napján a Hold a Bakba lép, együttállásba kerül a Plútóval és szextilbe, 60 fokos fényszögtávolságra a Naptól. Mély felismerésekre juthatunk, amelyek eddigi törekvéseink felülvizsgálatára, megváltozására késztethetnek. A gazdák ettől kezdve általában már nem tartanak újabb fagyoktól, megkezdik a szőlő metszését és a trágyakihordást a földekre. Ez a várakozás idén is érvényesnek ígérkezik. A Nap-Plútó viszonylat és az együtt álló Mars-Jupiter jó segítséget nyújt általánosságban minden fizikai tevékenységre, a közvetlen környezet rendezésére. Sajnos ilyenkor - a fokozott önbizalom miatt - gyakoribbak a háztartási és más munkabalesetek, sőt a hazardírozó hitelfelvételek, határidő-vállalások és egyéb kockázatvállalások is.

 

23-án a Hold-Merkúr-Jupiter-Mars együttállásának hatásait élvezhetjük. A Vízöntő jegyében fogyó Hold remélhetőleg elég biztosíték lesz arra, hogy körültekintően bánjunk bőséges energiáinkkal. Mintha kitisztult volna a levegő, felfrissült volna a világ, most sokkal többet veszünk észre és fogadunk el belőle. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk arra, hogy figyelmünk átsiklódjon olyan kis ördögi részleteken, amelyek gátakká nőhetik ki magukat.

 

24-én, jégtörő Mátyás napján az előbb említett bolygóállások jóvoltából folytatódik derűs világlátásunk. A madarak e naptól kezdve dalra fakadnak. Azt is mondják, ha esik az eső, akkor elveri a jég a termést, és a szőlő savanyú lesz.

 

25-én kora hajnalban a Halak újhold segíti mély álmunkat, a nap folyamán pedig végig érvényesül a Merkúr és a Vénusz jó hangulatot elősegítő kapcsolata. Mindehhez jó étvágy is társul, amit nem kell feltétlenül kalóriadús finomságokkal enyhíteni; annak felesleges cipekedés lehet a következménye.

 

27-ről 28-ra forduló éjjel az immár növő Hold a Kosban utoléri a Vénuszt. Intenzívebbé válnak érzelmi megnyilvánulásaink. A hevesebb vérmérsékletűek kellemetlen érzelmi kitöréseket produkálnak, nehéz lesz kordában tartaniuk magukat. 

Gázmár László
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.