Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2009. május havában


Május a termékenység római istennőjéről, Maiaról kapta nevét. Nálunk Pünkösd havának, Ikrek havának is nevezik. Az első húsz napon a Nap a vénuszi Bika zodiákusban halad, a tartósan kellemes élet igényére, az anyagi és érzelmi biztonság megteremtésére irányítva figyelmünket. Az utolsó tíz nap során, amikor a Nap már a merkúri Ikrek jegyében folytatja útját, arra késztet, hogy ismerjük meg a köröttünk zajló világot, adjunk hírt róla másoknak, és keressük benne azt, ami egyéniségünknek megfelel.

 

A természetnek ebben az egyik legszebb időszakában zengenek a hegyek, mezők a madarak énekétől; a kertek meg a munkagépektől. A madárnépességhez csak mostanában érkezik védett vándormadarunk, a merkúri fürgeségű, tarka tollú, rovarétrenden élő karvalyposzáta, hogy gyorsan teljesítse legfőbb kötelességét, fajfenntartását, és dolga végeztével még nyár derekán induljon is vissza Afrikába. Májussal indul az igazi gyógynövénygyűjtő szezon. Gyűjthető például a vénuszi-merkúri energiahatású kerti kakukkfű, a martilapu, a tüdőfű, a pásztortáskafű és a zsálya.

 

Naprendszerünk bolygói között az egész hónap folyamán megtartja uralmi pozícióját a Kosban portyázó Mars. Egyrészt energiát, lendületet ad az egoista törekvésekhez, másrészt védi, erősíti egészségünket. Hatására a küzdelmek élesednek, felgyorsulnak, sértésekbe torkollhatnak, jóllehet az indulatok csak átmeneti megoldásokat eredményezhetnek. Számítanunk kell arra, hogy az egész hónap folyamán nehéz lesz rendezni a feszültséggel terhelt kapcsolatokat, hiszen a békéltetés, a harmóniateremtés bolygója, a Vénusz is mindvégig a Mars uralma alatt marad, a Kosban.

 

Hosszú hétvégés ünnepsorral indul a hónap. Aktivitásra késztető bolygóállások és -kapcsolatok vezérelnek bennünket a természetbe, élvezetes időtöltések felé. A Hold az Oroszlánban emelkedett lelkületet kölcsönöz az ünnepekre, átsegít az apróbb gondokon. A Merkúr, a mozgás, a társalgás, a kíváncsiság, a humor bolygója a Bikából belép saját jegyébe, az Ikrekbe. Most könnyebben hagyjuk el nemkívánatos függőségeinket, ismerkedünk meg új emberekkel, ízekkel, véleményekkel.

 

 

Május 2-a a papi hivatás napja. A Halak és a Szűz jegy támogatják leginkább ezt a hivatást. A Halak urai, a Jupiter és a Neptunusz a Vízöntőben, a szellemi megújulás, az újszerű közösségteremtés, a technikai haladás jegyében tartózkodnak, egymáshoz közelítő együttállásban. Tapasztalhatjuk is, hogy az egyházak egyre sokoldalúbban, nyitottabban keresik és építik ki az aktív és a potenciális hívekhez fordulás fizikai, lelki, szellemi csatornáit, egyre aktívabbak a közéletben. 3-án, vasárnap két igen erőteljes feszültségkeltő bolygóhatás lesz érezhető. A Hold a Merkúrral, a Vénusz a Plútóval kerül pontos kvadrát viszonylatba. Várható, hogy könnyen felszakadnak régi sérelmek, akadályoztatások, nézeteltérések. A feszültségek dacára mutassuk ki inkább a bennünk lévő tapintat erényét ma, az anyák és a nemzetközi sajtószabadság napján.

 

5-én a föld elemű Bika és Szűz jegyében kerülnek egymással jótékony, trigonális kapcsolatba a Nap és a Szaturnusz (az éjszaka Napja). Lehetőség nyílik arra, hogy felismerjük kötelességeinket, amelyekkel az élet különböző területein hozzájárulhatunk egymás fejlődéséhez, a közös sikerhez. Ez az esélyegyenlőség napja.

 

7-én a Merkúr a Földről nézve uralmi, igen erős pozíciójában megáll az égen az Ikrek jegyében, annak első és második foka között, mielőtt hátrálni kezdene. Az Ikrek a tüdőt jelképezi, és ekkor van az asztma világnapja. A Merkúr a légzés, a kommunikáció, a körülményekhez, a másokhoz való alkalmazkodás bolygója. Hajlamosak vagyunk sok mindent, sok mindenkit okolni azért, ha légzésünk nehéz, rendellenes. Kérdés, hogyan vélekedünk másokról? Hajlandóak vagyunk-e velük "közös levegőt" szívni? Hogy állunk az empátiával? El tudjuk-e fogadni a másságot? Akinél nincs közvetlen - munkaegészségügyi vagy veleszületett - fizikai oka annak, hogy baj van a tüdejével, és mégis légzési gondjai vannak, érdemes mindezt megkérdeznie önmagától.

 

9-e karakteres égi képe a reggel 6 óra 2 perckor teljessé váló telihold, amely ekkor már nem látható az égen. A Hold sugarai most felénk tükrözik a Nap és a kozmosz sugallatait. Energiáink néhány órán át a hónap legjobb értékét érik el, amit aktív, feltöltekező pihenéssel (pl.: hétvége lévén gyógynövénygyűjtéssel) hasznosíthatunk. Ezen a napon van az Európai Unió ünnepe. A bolygóállásokból ítélve nem leszünk híján az egyesülést elemző nyilatkozatoknak. 10-12-én a Kos-Mars és a Szűz-Szaturnusz 150 fokos tanító fényszöge enyhén borzolni fogja idegeinket. Kitűnő időszak ez a tudatos magatartás gyakorlására. A találkozások során ilyenkor gyakran előfordulnak „önelégedetlenségi" érzések, amelyeket ösztönösen egyébként a másik félre próbálunk hárítani. Vannak, akik a szokottnál gyengébbnek érzik magukat ahhoz, hogy elhárítsák a kötekedéseket, a visszatartott indulatok viszont fokozzák a belső feszültséget. Természetes megelőző magatartás az, ha az ember tartózkodik a felesleges ütközésektől, vitáktól. A munkahelyeken most látványosabbak a személyes és a tárgyi akadályoztatások. Veszélyes lehet a kapkodás, a türelmetlenség, a bírálgatás. Érdemes mérsékelni a kávé, az alkohol és minden más stimulálószer fogyasztását. 12-én kora délután a Merkúr és az együtt álló Hold-Plútó-Fekete Hold alkotnak majd ugyancsak 150 fokos fényszöget, megmutatva a dolgok legmélyén munkáló erők természetét. Minden téren elkel az óvatosság. 12-e egyébként az ápolónők nemzetközi napja. Ez a munkakör elsősorban a Szűz zodiákushoz kötődik. A Szűzben jó ideje hátrál a Szaturnusz, amely a korlátozások, a megszorítások, az elszántság, a hivatástudat bolygója is.

 

 

15-e a család, valamint az állat- és növényszeretet napja Magyarországon. Erre a napra bonyolult bolygókonstelláció jön létre a föld elemű Bikában a Nap, a levegő elemű Vízöntőben együtt álló Jupiter-Neptunusz, valamint víz elemű Halakban tartózkodó Uránusz között, vagyis a növények, az állatok és az ember élettereit jelképező elemi jegyek között. Az egyedül uralomban, a tüzes állatövi jegyben lévő Kos-Mars nem kapcsolódik említésre méltó fényszöggel a többi bolygóhoz. Ebből következtethetünk arra, hogy ki vagyunk téve földi életekkel szembeni kiszámíthatatlan, ösztönös, meggondolatlan, rövid távú érdekeket követő cselekedeteknek. Ezek az ünnepek ilyen tettek megelőzését vannak hivatva szolgálni, és részben talán el is érik céljukat.

 

Feszült bolygókapcsolat alakul ki 16-17-én, amikor a Nap a Vízöntőben együtt álló Jupiter-Neptunusz kvadrátjába kerül. Olyan időminőség ez, amelyben a hatalmi, a vezetői, a főnöki pozícióban lévők jól eladható, indokolható intézkedések mögé bújva kaotikus helyzeteket tudnak teremteni, biztosítva ezzel a feltételeket önös érdekeik érvényesítéséhez. 18-án a Bikában hátráló Merkúr előbb együttállásba kerül a Nappal, majd folytatja útját a Neptunusz kvadrátja felé. A Merkúr önkifejezésre késztet. (18-a az internet, 19-e a tömegtájékoztatás világnapja. Nem lenne meglepő, ha a világháló megújítását szolgáló szoftverrendszer bejelentésére kerülne sor, esetleg új vírussal igyekeznének megfertőzni a netet, vagy olyan félrevezető tájékoztatások hangzanának el, amelyek komoly károkat okoznak a gazdasági életben.) Mindenki, mint önmaga ura, egyéni képességei, adottságai és lehetőségei szerint él majd ezzel a bonyolult időminőséggel; a Merkúr 20-án éri el a Neptunusz pontos, zavaros gondolatoknak is helyt adó kvadrátját.

 

Május 20-án, éjfél előtt pár másodperccel a Nap belép az alkalmazkodóképesség, a tanulás, a mozgékonyság, vagyis az Ikrek jegyébe (második ábra). Megkezdődnek az érettségi vizsgák. A Merkúr kvadrát Jupiter-Neptun segíti a szellemi erőfeszítéseket.

 

24-én, vasárnap, kora délután létrejön az újhold, azaz a Nap-Hold együttállása. Ha sikerül nyugodt körülményeket teremteni magunk körül, és odaadóan végezni azt, ami éppen időszerű, elősegíthetjük fizikai, lelki, szellemi energiáink harmonizálását, feltöltődhetünk a következő napok terheléseinek elviseléséhez. A családi, a baráti, a közösségi együttlétek most különösen jó hatásúak. A tudat mélyéből felkívánkozó lelki élményekben lehet része annak, aki át tudja adni magát a "semmittevésnek". Nevezhetjük az ilyen élményeket éber álmoknak is, amelyeket célszerű feldolgozni, tartalmukat tudatosítani.

 

26-án reggel a növő Hold uralmi helyére, a Rák állatövi jegybe és az Ikrek csillagképbe lép. A most megvalósuló találkozásoknak, a konkrét felszíni jelentőségük mellett, fontos lelki, szellemi üzenete van. A felek mondanivalója több, mint amit elmondanak egymásnak.

 

A hónap utolsó napjaira akkor alakul ki a Jupiter és a Neptunusz, a jegy urainak immár pontos együttállása a Halak, a kozmikus morál, a világ iránti kötelességjog csillagképében, amikor a Neptunusz éppen megáll az égen. Pünkösd üzenetét követve válasszuk az egyetemes szeretet, a mindannyiunkban meglévő közös belső fény útját, ne adjunk teret az időnként eluralkodó káosznak. Az idei május 31-e, vasárnap, gyermeknap. Bár több feszítő bolygókapcsolat van az égen, a Bikában még álló helyzetű Merkúr talán hatásosan nyugtatgatja az ünnepelteket.

Gázmár László
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.