Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2010. november havában


A fák kísértetiesen, vacogva zörögnek az idei mindszent, őszutó, enyészet és Szent András havában. Kimerülten, egyre csak érkeznek a nálunk áttelelő vándormadarak. A városokra hideg, nyirkos, füstös levegő települ. Zordabb az idő, mint az átlagos években ilyenkor. 22-éig még a hideg, vizes Skorpió, az elmúlás és újjászületés, az átalakulások, az átváltozások jegyében vagyunk.

 

November első hét napja halottaink emlékezetének hete. A hozzájuk fűződő gondolataink, érzéseink, az élők és holtak egymásba fonódó világa jelentik részben a Skorpió tartalmát. A lélek visszahúzódni, magába szállni akarna, különösen az első öt napon, újholdig. Nyugodni szeretne, de a mélyén munkáló erők és a külvilág olykor nehezen kezelhető indulatokat fakasztanak benne. A Skorpió egyik ura, a Naprendszer leglassúbb bolygója, a Plútó, az átalakulások, az egyetemes akarat, a pénz ura a kötelező önkorlátozás, a céltudat jegyében, a Bakban tartózkodik; még tizenöt évig. Ebben a hónapban csupán a Skorpió elején hátráló Vénusszal, a szeretet planétájával alkot harmonikus fényszöget, elsején és másodikán, mindenszentek és halottak napján (első ábra). A Vénusz ilyen helyzetével megkönnyíti az elődeinkhez fűződő lelki, szellemi kapcsolat felelevenítését, ápolását, hiszen mellette a tudat képviselője, a Merkúr, valamint a személyiség, az életerő legfőbb kifejezője, a Nap szintén a Skorpióban vannak. Az elmélyülésre szánt napokat talán még emlékezetesebbé tehetjük, ha a természetet járva – a fogyó hold okán – gyűjtögetünk bojtorjángyökeret, macskagyökért, lestyángyökért, katángkórógyökért, gyermekláncfűgyökeret. Sőt találhatunk még fontos tápanyagokban gazdag piruló és karcsú őzlábgombát, nyárfapereszkét, mezei csiperke- és tölcsérgombát, arany tinóru gombát is, csak néhányat említve a fellelhető gombák közül.

 

E két nap múltán a Plútó már kizárólag váltakozó intenzitású, feszült viszonyokat létesítő fényszögeket kap a vele kapcsolatba kerülő bolygóktól. A Skorpió másik ura, az akarat, az önérvényesítés jele, a Mars a hónap folyamán mindvégig a Nyilas jegyében halad. Lelkesít vagy nyugtalanít. A gyengébb idegzetűek ilyenkor hajlamosak túllőni céljukon, bajt okozni, hirtelen olyasmit tenni, vállalni, ami meghaladja lehetőségeiket. A víz elemű Skorpió és Halak bolygóhalmozódása és az ezekben,  3–6. között a Merkúr és a Jupiter közeledő, egymás energiáit fokozó trigonális helyzete jelzi, hogy jelenleg az érzelmi és értelmi energiák összegződve, igen magas szinten munkálkodnak az emberben. Aki ura önmagának, az képes lelki forrásait magas szintű szellemi energiákká alakítani, a szellemieket meg lelki erővé nemesíteni, megoldani segítségükkel legbonyolultabb időszerű feladatait.

 

7-e a budapesti Árpád híd – évtizedek óta legforgalmasabb hidunk – felavatásának 60. évfordulója. A Mars akkor, a forgalom megnyitása előtti napon lépett a föld elemű, kardinális Bak jegyébe, és az átadáskor vele együtt a Hold, az Uránusz és a Neptunusz is kardinális jegyekben, míg a Nap, a Merkúr és a Vénusz a szilárd, vizes Skorpióban, a Jupiter a levegős, szilárd Vízöntőben voltak. Nem csoda, hogy mindmáig ez a puritán híd a legstabilabb, legnagyobb teherbírású a budapesti hidak között.

 

8-án, hétfőn a Vénusz visszatér uralmi helyére, a Mérlegbe. Ezzel a két „szerencsebolygó”, a Mérleg Vénusz és a Halak Jupiter kettesben töltenek be uralmi pozíciót, bár hátráló mozgásuk miatt elég visszafogottan. Ha csak rajtuk múlna, szolidan, egymásra hangoltan éldegélnénk a hónap közepéig, ameddig ők tolatnak. Azonban a Nyilas Mars és a 9-én a Nyilasba érkező Merkúr hatásosan oldja az esetleges gátlásokat, ami egészen a tapintatlanságig fokozódhat. Az időjárásra vonatkozóan a hagyomány szerint a 11-i Márton-naptól kaphatunk fontos előrejelzést. Havazás akkor még nem valószínű, de dermesztő hideg már igen; és ez a nap a megfigyelések szerint a jövő március időjárásának hírnöke. Ettől kezdve a libákat, kacsákat már nem engedik „gyepelni”, ahogy azt Székelyföldön mondják.

 

A 15–20-i napok bolygóállásai kedveznek a sokszínű, sokirányú és mégis intenzív, alapos figyelmet igénylő szellemi munkának. A Mars–Merkúr és a Szaturnusz, valamint a Nap és az Uránusz kitűnő kapcsolata révén igen eredményes lehet a gyakorlatias, kollegiális összedolgozás. Akár újszerű megoldások, felfedezések, újítások is születhetnek. E pár napon a Nyilasban együtt álló Merkúr és Mars önmagában is hatalmas szellemi energiákat és ambíciókat szabadít fel, amit kár lenne elvesztegetni.  Másfelől késztetésük egyeseket harcos vitákba sodorhat, ellenfelekké durvítva őket. A pöffeszkedő egóval felfegyverzettek és a sértettek keveredhetnek ilyen helyzetekbe, ha olyasmit is meg akarnak védeni, ki akarnak harcolni, ami nyilvánvalóan ellenszenves, káros, bántó a közösség számára. A most felvillanó konstruktív ötleteket viszont célszerű feljegyezni, még ha megvalósításuknak nincs is itt az ideje.

 

 

21-e, vasárnap a bölcsességszeretet, a filozófia világnapja. A minden létezőre érvényes igazság keresésének erőfeszítései előtt tiszteleg a világ ezen a napon. Mind a négy elem legérettebb jegye, a tűz Nyilas, a föld Bak, a levegő Vízöntő és a víz Halak egyaránt aktív; a bennük tartózkodó bolygók jótékonyan stimulálják értelmünket. Adottak a feltételek az emelkedett gondolkodáshoz. Hogy milyen szédítően sokszínű az útkeresés az abszolút igazság megtalálásáért, azt próbálta meg érzékeltetni Raffaello Sanzio Az athéni iskola c. pillanatképfestményén (1509), megörökítve a görög filozófusok társaságát. Nincs két azonos érdeklődésű, képességű, egyformán gondolkodó, mindenben egyetértő ember, mint ahogy két teljesen egyforma személyes horoszkóp sincs. Borítékolható, hogy az abszolút igazsághoz egyre közelebb jut ugyan a halandó, de azt mégsem fogalmazhatja meg. Aki megteheti, hogy ezt a hétvégét elmélyülten, a természetben élje át, az a már majdnem telihold jóvoltából, jutalomképpen, kiváló minőségű gyógynövényeket is vihet otthonába. Érdemes most egy kis készletre szert tenni csipke- és borókabogyóból, fagyöngyágakból.

 

A Nap 22-én – kevéssel a Bika telihold után – átlép a Nyilas, a „legérettebb” tűz jegyébe (2. ábra). Az új csillagászati hónapot mélyenszántó szellemi utazásokkal, a jövő tervezésének igényével kezdhetjük. Sikerrel összegezhetjük az eddigi tapasztalatokat, az év zárása és az új előkészítése érdekében. Ez a nap a magyar közoktatás napja. Rendszeresítésével olyan döntések meghozatalát kívánták ösztönözni, amelyekben kifejeződik a nemzet gondoskodása saját jövőjéről. A Merkúr, a tanulás, a tudás és a Mars, az erő, a hatalomérvényesítés jelei együtt vannak most a Nyilasban, miközben az eddig hátráló Jupiter, a Nyilas és a Halak ura, a szeretet-bölcsesség szimbóluma éppen előreindul a Halak, a minden egy jegyében.

 

Napirenden vannak az ország szellemi felemelkedését érintő halaszthatatlan, radikális, távlatos intézkedések. Gyógybeavatkozások ezek, melyeket talán már a közös tőről fakadó, a magyar gondolkodásmód szerint egymástól elválaszthatatlan értelem és érzelem („ér-” szógyök) együttesen alakítottak, alakítanak ki. A Nyilas jegyében láthatjuk a mitológiai Kígyótartó csillagképet. Az ő üzenete ugyancsak az, hogy az egészség, a teljesség helyreállítása, megőrzése a lélek gyógyításával kezdődhet.

 

25–28-án a Nyilas Merkúr vet kvadrát fényszöget a Halakban majdnem együtt álló Jupiter–Uránuszra. Optimistán, kellemes programokkal készülhetünk a hétvégére. És ezek meg is valósíthatóak, ha nem legyintünk a részletekre, ha számolunk a lehetséges akadályokkal, felkészülünk alternatívákra is. A hurrálelkesedést olyan kellemetlen, hanyagságból fakadó zavarok lohaszthatják le, mint az őrizetlenül nyitva felejtett vízcsap, a bekapcsolva maradt elektromos készülék, az otthon hagyott okmányok. A Merkúr–Uránusz kvadrát tőlünk függetlenül előálló helyzeteket is teremthet, sztrájk, járatkimaradás, rendkívüli természeti esemény formájában, amit a Hold vasárnapi jegyváltása valószínűsít.

 

28-a advent első vasárnapja, és a Hold éppen aznap délelőtt lép át a tisztaság és világosság felé törekvést és gyakorlatiasságot egyaránt jelképező Szűz jegyébe. Rajtunk áll, hogyan éljük meg ezt a napot. 30-án, a keresztény térítő, András apostol napján, két égitest, a Hold és a Vénusz is jegyet vált. Azonban a Hold mielőtt ezt tenné, még igen kemény fényszögkapcsolatba kerül a Merkúrral, a Jupiterrel és az Uránusszal, amitől zordabbá válhat az időjárás. Itt az ideje, hogy felkészüljünk az új évszakra, „téliesítsünk” minden szinten. A váratlannak mondott kihívások, a felfázások, az ízületi, altesti bántalmak jelzik ilyenkor, ha alkalmazkodásunk még nem megfelelő.

 

Ami az ország, világ gazdaságát illeti, most már remény van arra, hogy lassan normalizálódjanak a folyamatok. A bolygók mozgása, főként a Jupiter előrehaladása és a Szaturnusz– Uránusz megszűnt szembenállása már lehetővé teszi a fokozatos javulást. Mintha nem is az enyészet havában lennénk.

Gázmár László
XVI. évfolyam 11. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.