Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2010. október havában


Október igazi őszi hónap. A természet, mielőtt elaludna, erejét az életet továbbadó magok érlelésére, földbe rejtésére fordítja. Az ember a Mérlegben, a kapcsolatok jegyében járó Nap segítségével erősítheti empátiáját, javíthatja viszonyát minden létező: élőlény, hit, történés, munka, önképzés stb. iránt. Ilyenkor minden hirtelen, zsigeri, meggondolatlan, mérlegelés nélküli vélemény, bírálat és ítélet faragatlannak és hiteltelennek tűnik.

 

Az első héten finom hatások érnek bennünket fentről, hogy ne vesztegessük el a kellemes őszi napokat, készüljünk a közeli zord időre, és azon túlra is, igyekezzünk gazdagítani életünket. A feladat komolyságát és nehézségét hangsúlyozza a Nap–Szaturnusz újhold napjáig, 7-éig érvényes együtt állása a vénuszi Mérlegben és a Vénusz–Mars együtt állása a mélységkutató Skorpióban (első ábra). A Nap és a Szaturnusz ellentétes minőségek, a nyár és a tél, a fény és az árnyék, a szabadság és a korlát jelölői. Ők együtt a dolgok megfontolt mérlegelésére, önvédelemre, felelősségtudatra, a múlt tanulságait is őrző jövőbe tekintésre irányítják gondolatainkat, világlátásunkat. Az elmélyülés látszik az utca emberén. Különösen így van ez 3-án, vasárnap, az önkormányzati választások napján, amikor a Merkúr, a tudat, a kapcsolatok bolygója is a latolgató Mérlegbe lép. A Mérleg Szaturnusz és Merkúr segítenek visszamenőleg is összevetni tapasztalatainkat az ígéretekkel, az elvárásokkal, és általában emlékezni a szavak és a tettek összhangjára.

 

A Szaturnusz a sorsfeladat, a földi rend analógiája is. Az életükért felelősséget érző fiatalok ilyen Nap–Szaturnusz kapcsolat idején figyelmesebben hallgatják, nézik az idősebbeket, és az ő helyzetüket magukra vonatkoztatva, éveikre előrenézve igyekeznek alakítani életvitelüket. Érződik emellett a Skorpióban, az ösztönmélységek jegyében együtt álló Vénusz és Mars befolyása is. Életkortól, helyzetektől, az egyéni adottságoktól függően nagy a kísértés, hogy a szenvedélyek, az érzéki vágyak, amelyeket az értelem nem helyesel, elnyomják a rációt. E konstelláció pozitív hatása viszont az, hogy kedvez a közös munkának, az anyagi, fizikai, szellemi források közös elvárás szerinti hasznosításának, az esztétikai, művészeti élményeket nyújtó együttléteknek. A természet e legszínesebb havában előbb-utóbb, de valahogy mindenkiből előbújik a művészi érzék. Az emelkedettebb lelki élmények mellett gyakorlatiasabbak is várnak ránk.

 

Az újhold előtti 5–7. kitűnő időszak a gyökérgyógynövények, például az árnika-, a bojtorján-, a kálmos-, a katángkórógyökér gyűjtésére. A 7-i, újholdkori vacsora elhagyásának vagy a csupán könnyű, kora esti vacsorának, sőtszükség esetén az egy-két hetes fogyókúra elkezdésének jó hatása van azokra, akik fogyni szeretnének vagy viszonylag keveset mozognak.

 

8-án a Vénusz látszólag megáll az égen, és hátrálni kezd a Skorpióban. Ettől kezdve október további napjain és még november elején is hajlamosabbak vagyunk érzelmeinket magunkba zárni. Jó, ha tudunk erről az átmeneti, mindenkit érő hatásról, és nem fantáziálunk rosszat sejtve a másik magatartása mögött, vagy keresgélünk valami egészségkárosító kiutat saját rossz közérzetünkből. 8-án a Merkúr eléri a Szaturnuszt, stílusosan beleütközik. Ettől sem javul a hangulatunk, pláne, ha még az utakon is torlaszokkal küszködünk. Idegeink regenerálására ezekben a napokban kiválóan alkalmas a szilva- és az almafogyasztás.

 

A belső és külső nehézségekkel szemben mindig segítségünkre van a természet a maga hol szép, hol zord látványával, változatosságával, rendjével, küzdelemre késztetésével. 8-a a madárfigyelés világnapja, 10-e, vasárnap a lelki egészségé. Így az egész hétvége pozitív megélését „hivatalosan” is segítheti egy kiadós szemlélődő, friss levegős feltöltődés az örök természetben. Gondoljunk a költők, festők, zenészek, kézművesek természet ihlette alkotásaira, a természetrajongó gyerekekből lett tudósokra, kutatókra, vagy akár az októberi gombagyűjtés élményére. Például a most gyűjtött, jól szárítható, majd őrölhető szürke tölcsérgomba az egész tél folyamán ízesítő fűszerként is kitűnő. A természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja, 13-a a hónap második szerdája. E világnap kijelölésével az ENSZ arra akarja ösztönözni az államokat, hogy fordítsanak többet a katasztrófák megelőzésére, előrejelzésére, az áldozatok és hozzátartozóik segítésére. A növő Hold kora reggel jegyet vált, a földies Bakba lép, ahol délben eléri az alvilág, a mélységek hírnökét, az egyetemes akaratot képviselő Plútót, majd éjfélkor pontosan kilencvenfokos fény-szöget alkot a Mérleg Szaturnusszal. Közben a két víz elemű jegy, a Skorpió és a Halak urai, a Mars és a Jupiter uralmi helyzetben vannak. Csak remélhetjük, hogy a mély érzelmi hatásokon túl ez a konstelláció nem okoz katasztrófát a Föld valamely törékeny tengerparti pontján.

 

A 15–17-i hétvége, miután a Merkúr a Mérlegben eléri a Napot, mozgásra, utazásra késztet, de kedvez az intenzív beszélgetéseknek, a nézeteltérések tisztázásának, a baráti találkozóknak is. Konfliktus abból adódhat, ha a bőbeszédűek teljesen betöltik a levegőt, és a többiek nem juthatnak szóhoz. Ilyenkor kezdődik a széthúzás. Akkor marad jó emlék az együttlét, ha mindenki elmondhatta, megtehette, amit akart, és érzi, hogy figyelnek rá. A 18–22. közötti napok mozgalmasnak ígérkeznek. A zodiákus nyolcadik és tizenkettedik, úgynevezett elzárt jegyének markáns bolygói, azaz a Skorpió Mars és a Halak Jupiterjelen uralmi és trigonális helyzetükben erősítik egymás energiáit, aminek összhatása nem feltétlenül kedvező. Közben különleges fényszögek bonyolítják több planéta kapcsolatát. Az alkotókedv, a tett- és sikervágy, egyéni és magasabb hatalmi szinteken (törvénykezés, tervezés, szövetkezés, érdekérvényesítés stb.) kétségtelenül igen erős. Az ilyenkor megoldani kívánt feladatok, problémák túlságosan össze-tettek, túl sok nézet, érdek, vérmérséklet ütközik anélkül, hogy a cselekvés korlátaival az egyes véleményhordozók tisztában lennének, lehetnének. A sokféle törekvés végül kialakítja a lehetséges döntések kereteit.

 

Október 23-a túlfűtöttnek ígérkezik több tényező kölcsönhatása miatt. Reggel a telihold – amelynek fénylő ezüstkorongját hajnalban talán még láthatjuk – felfokozza az érzelmeket. Majd kora délután a Nap belép a Skorpió jegyébe (második ábra), ahol a Merkúrral és a Vénuszszal együtt az önérvényesítő Mars uralma alá kerül. A Mars ebben a biztonságos, stabil uralmi pozíciójában maga az erő. Képessé teheti a küzdőket arra, hogy indulataikat megfelelő mederben tartsák, ne váljanak önnön háborgásaik áldozatává, ne hergelődjenek feleslegesen. A gyenge lábakon álló törekvések hamar kimerülnek, miután szembesültek a megalapozottabbakkal. Az egész 42. naptári hét sok tanulsággal szolgál mindenki számára, az egyénektől kezdve a szakmai szövetségeken át az eszmeiekig ahhoz, hogy legközelebb hogyan is tervezzék, építsék fel, adják elő saját érveiket.

A 23–24-i hétvége a telihold jóvoltából talán az utolsó kitűnő alkalom gyógynövények, például a csipke-, a feketebodza-, a borókabogyó gyűjtésére. A Skorpióban csoportosuló négy égitest hideg estéket, helyenkénti talaj menti fagyokat is ígér. A szabadban és a kerámiapadlós lakásban tartózkodók tapasztalhatják, hogy talpuk gyorsan kihűl. Amikor táplálkozás közben hidegek a lábak, az amellett, hogy nagyon megnehezíti a gyomor munkáját, hurutos megfázással is jár, különösen most, amikor a Jupiter és az Uránusz a Halakban,hátráló mozgásban van, fokozva a bokák, lábfejek érzékenységét.

 

25–28-án a Nap és a Plútó, a közöttük lévő harmonikus, szextil fényszög és a fentebb már említett Skorpió-béli bolygóhalmozódás nyomán gondolkodásunk elmélyül, önkritikusabbá válhat. Mindez egyéni, csoport- és országos szinten is segítség ahhoz, hogy közvetlen környezetünkben, a lehetőségeket és a szükségleteket felmérve, elvégezzük a mégoly fájdalmas, de hasznos változtatásokat. Október 26-a a takarékosság világnapja. A pénz, a bőség jelölője, a Plútó a föld elemű, konzervatív, céltudatos Bak jegyében van. A költekezés bolygói, a Vénusz és a Jupiter egyaránt hátrálnak. Így a takarékosság hivatalos napjától függetlenül is és a szűkös pénztárcák miatt sem jelenthet gondot a felesleges kiadásoktól tartózkodás.

 

28-án délelőtt a Mars, uralmi helyét elhagyva, a tüzes Nyilasba lép. Magabiztosabbá, talán beképzeltebbé is válunk, még ha ezt teljesítményünk nem is indokolja. Viszont hasznosít-hatjuk ezt a lendületet olyan fizikai, szellemi aktivitásra, aminek szükségét látjuk, de azt korábban nem volt kedvünk megtenni. A kitartást igénylő és a rutintevékenységet ilyen Mars-állásnál nehéz elviselni.

 

Október 31., vasárnap hajnali 3 óra a nyári időszámítás vége. Reggelente egy órával tovább alhatunk annak árán, hogy ezután délutántól gyorsan fogynak a természetes világosság órái, és ezzel együtt megugorhat az áramfogyasztás.

 

Az északi féltekén októberben lezárul a természet termékeny időszaka. Az étrendjükön változtatni nem képes vándormadarak ilyenkorra már javarészt elköltöztek déli lakhelyükre, de talán láthatjuk még az éppen távozó szürke gémet, kányát, énekes rigót, meggyvágót, seregélyt.

Gázmár László
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.