Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2011. augusztus havában


Aranyasszony havának első három hetében a Nap még az Oroszlánban jár, uralma teljében. Ragyogása bearanyozza az egyszerű dolgokat is. Augusztus – jelentése: szerencsés – bőséggel, ünnepélyes hangulattal, önbizalommal, sok tennivalóval ajándékozza meg féltekénket.

 

Ki-ki a maga módján fedezi fel a helyzetekben rejlő lehetőségeket; ahogy a szénaboglya is másként illatozik az állattenyésztőnek, a tűzoltónak, a bujdosónak, a szerelmespárnak, a pihenni vágyónak. Nyárutó, újkenyér hava egyaránt szól a siker- és teremtésvágyról, a duzzadó életerőről és önbizalomból, a szeszélyekről, élvezetekről és a henyélésről. Mindenki a maga módján hasznosítja, vagy mulasztja e napokat.

 

1–10-e között érzékelésünk határai térben és időben kitágulnak. Gondolkodásunkban, önkifejezésünkben rövid időre némi zavar támadhat. Éber tudatunk furcsállja a szokatlanul bőséges, a külvilágból és részben mélytudatunkból, a láthatatlan háttérből és a kozmoszból érkező jelzések tömegét. Van, aki kíváncsian elkalandozik ebben az izgalmas élményvilágban, és olyan is, aki inkább megfutamodna tőle, amitől helyzete még átláthatatlanabbá válik. Mi lehet ennek az oka? A Merkúr, a tudat, a tudás, és a Neptunusz, a határtalanság és az egyetemes érzelem bolygói úgy néznek farkasszemet egymással, hogy közben, mindketten uralmi pozíciójukból kihátrálva, hátramenetben jegyet váltanak. A Merkúr a Szűzből az Oroszlánba, a Neptunusz a Halakból a Vízöntőbe lép vissza. E két bolygó rezgései egymással küzdve időlegesen átszínezik az érintett jegyek díszletét. Észjárásunk kissé lassul, de egyben alaposabb is. Az ember ösztönösen harmóniát, tiszta képet akar, vagy igyekszik elkerülni a számára bonyolult rejtvényeket. Időszerű az eddigi elképzelések újragondolása, átértékelése. A megoldást sürgeti a tüzes Mars, a törekvések, az ambíció jelölője azzal, hogy a levegős, információéhes Ikrek jegyéből az inkább lelkiző, hol támadva védekező, hol védekezve támadó vizes Rák jegyébe lép, és így kitűnő fényszögkapcsolatával felerősíti a felszíni tudat és a tudatalatti küzdelmét. Mintha ébren álmodnánk.

 

Kételyek, kérdések színezik és tágítják auránkat. Válaszokat, kiutat keresünk. A megszokott folyamatok kidolgozatlannak tűnnek, új, gyakorlatias ötletek születnek. Ezeket most még nehéz megvalósítani, mint ahogy egymást is nehezebb megérteni. Agyunk aktívabb, mint általában. Mintha tavaszi szellő frissítené központi idegrendszerünket. A Merkúr és a Neptunusz szembenállása különösen fontos időszak azok számára, akiknek születési Napja a Szűzben, az Oroszlánban, a Halakban vagy a Vízöntőben áll A józanság, az évszakhoz illő könnyű táplálkozás segít megőrizni a tisztánlátást. Az ilyenkor már az igencsak édes gyümölcsök önmagukban fogyasztva is erjedhetnek a gyomorban. Kevés őrölt fahéj, köménymag, gyömbér, paprika amellett, hogy gátolja az erjedést; használatukkal izgalmas ízeket varázsolhatunk.

 

11–15-én gyakoribbak a feltűnően okos és balga cselekedetek. Minél inkább akarunk valamit, annál nagyobb ellenállásba ütközünk, de az is lehet, hogy a feszítő körülmények között egy ragyogó ötlet megcsillantja a reményt az eddig halogatott feladat megoldásához. A Mars most az egyetemes akarat, a hatalom, a hatóságok, a pénz jelölőjével, a Plútóval kerül szembe, és egyúttal feszítő, kvadrát fényszöget alkot az Uránusszal, az ember számára az alig érthető kozmikus értelem képviselőjével. Ezek az egymásnak feszülő, felrázó, nyugtalanító energiák jól hasznosíthatók arra, hogy életvitelünket körülményeinkhez, adottságainkhoz, magunkhoz igazítsuk, azaz jobbá tegyük. Az elhatározás nem elég, gyakorlattá kell válnia. Ha magunkat tökéletesnek gondolva, csak másoktól várjuk el, hogy változzanak, az kudarchoz vezet. A feszítő Mars–Uránusz– Plútó ún. „T-kvadrátja” több szempontból is figyelmeztető jel. Hirtelen fájdalmas izomgörcsök blokkolhatják mozgásunkat. Jelentősebb fejlesztési eredmények bejelentésére, behatolási akciókra, esetleg meghibásodásokra kerülhet sor a számítástechnika, az informatika, a légi közlekedés, a pénzforgalom, a tőzsde területén. A 13-án, szombaton este kilenckor bekövetkező és derült égbolton tündöklő telihold tovább duzzasztja energiáinkat, éppen amikor a Vénusz, a kapcsolatok úrnője eléri a szív urát, a teremtő Napot. A testfolyadékok áramlása felgyorsul, és életkoronként, egészségi és lelkiállapotonként eltérően, de mindenképpen serkentően hat. Vasárnap a természet hív, kínálja gyógynövényeit, melyek levelei, szárai duzzadnak a hatóanyagoktól. Milyen jó is lesz később teázgatni a most begyűjtött levélgyógynövényekből. A gyomor-, bél-, máj-, epe-, vesezavarok gyógyítására egyaránt kitűnő apróbojtorján és benedekfű, az idegerősítő, nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, emésztést serkentő citromfűlevél, az étvágytalanság, a bélzavarok, a vértisztítás, a vesebajok, a gyomorsavhiány leküzdésében jeleskedő ezerjófű egyaránt begyűjtésre vár.

 

 

16–19-én gondolataink visszavezetnek a múló nyár élményeihez, tapasztalataihoz. Mit lehetne még kihozni ebből a nyárból? Az Oroszlánban együtt vannak a Nap, a Vénusz és a hátráló Merkúr. Bár erőnlétünk kitűnő, mégis pihenésre vágyunk. Csábít a lazítás, a kötetlen időtöltés. Aki csak a pénzért, csak kötelességszerűen kénytelen dolgozni, úgy érzi, mintha őrlődne az élet csikorgó fogaskerekei között. Aki viszont szabadságát tölti aktívan, sok új ismeretségre, barátra tehet szert. Persze ma is vannak közöttünk olyan „Oroszlánok”, a profik, akiket ilyen időben is ösztönös sikervágyuk vezérel. Számukra a munka is kikapcsolódás. Ilyen lehetett a 120 éve – 1891. 8. 19-én, Pusztakovácsin – született Györki József, a vegyészmérnök végzettségű egyetemi tanár, kutató, tudós, gyárigazgató. Születési képlete szerint az Oroszlán csillagképben lévő Nap, Vénusz és Mars inspirálta őt folytonosan a teremtő munkára. Igényes kutató hajlamát a Szűz csillagképben álló Merkúr, az alapos vegyészeti irányultságot a Halak csillagképben uralkodó Jupiter, a föld mélye anyagainak újszerű hasznosítására törekvését a Bika csillagképben együtt álló Neptunusz és Plútó jelzi. Egyszerre nyugtatta és motiválta őt a munka.
20-ától naponta a szorgalom, a mozgékonyság, a beavatás jele, a Merkúr kíván nekünk először jó reggelt. A korán kelők már kereshetik őt a hajnali ég alján, mielőtt a Nap és Vénusz felkel. Szoktat bennünket a gondolathoz, hogy napról napra egyre intenzívebben foglalkozzunk a tanév kezdésével, a szolgálattal, a gyakorlatias teendőkkel. 20-án, napközben még kellemes, de estefelé futó fellegekkel tarkított változékony idő ígérkezik. A Vénusz és a Neptunusz szembenállása miatt érzékeink csalóka képet alkotnak a realitásokról. A közeli fogyóholdfázis, valamint a szeleket élénkítő, zivatarokat bátorító Hold, Merkúr, Mars, Jupiter és Szaturnusz kapcsolatok hirtelen megváltoztathatják a pár órája még kellemes légkört. 23-án 13 óra 18 perckor a Nap a földies Szűz jegyébe és havába lép (második ábra). A Mars és a Szaturnusz egyre pontosabb kvadrátkapcsolata kényszeríti, hogy figyeljünk jobban oda feladatainkra, a főnökre, a hatóságra és egymásra. Ugyanekkor, a Bertalan ünnepéhez közeli napokon a Vénusz, Nap, Uránusz, Plútó serkentő energiái segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a nézeteltérések őszinte viták keretében oldódjanak. Mit gondolunk egymásról, segítjük vagy hátráltatjuk egymást? Az újsütetű kapcsolatok elmélyülnek. Ígéretes lehet a folytatás. Az eddig hátráló Merkúr, a tanulás, a közlekedés, a kereskedelem, a tudás jele irányt vált, és 26-ától gyors ütemben előreindul az Oroszlánban. Lendületet ad szülőknek, tanároknak, diákoknak az új tanévhez. Egymást keresik az osztálytársak, a kollégák. Egy családi vagy baráti erdei kirándulás, egy mozgalmas piknik a szabadban 28-án, az újhold előtti vasárnapon több szempontból is maradandó tapasztalatokat ígér. Aki elhanyagolta autója karbantartását, aki nem tervezte meg kielégítően programját, a hozzá szükséges dolgokat nem vitte magával, vagy fizikailag, lelkileg nincs megfelelő állapotban, nem elég összeszedett, az most a Nap és a Plútó pontos kvadrátja idején „elnyeri büntetését”. A természet, mint mindig, most is tárt karokkal vár, hogy megmutassa nekünk a valódi harmóniát. Csodálata közben mélyenszántó beszélgetésekre kerülhet sor.

 

Gombákat gyűjtögethetünk, tervezgethetjük a közeljövőt. 29-én, hétfőn hajnalban az együtt álló Nap és Hold, a szellem és a lélek, férfi és nő, tűz és víz jelölői és a Plútó trigonja hozhat elénk olyan lehetőséget, amelyet célszerű megragadnunk, és segítségével sikeresen alkalmazkodni az új kihívásokhoz. Az újhold, mely mindig valamilyen új kezdetet is jelöl, ezúttal a szextáns – a fizikai, szellemi, lelki segítő háromszög – csillagképben van, utalva arra, hogy olyan eszközt is kapunk a szükséges változás beindításához, amellyel azt meg is valósíthatjuk. 30-án a Szűz Vénusz és a Bika Jupiter rövid idejű, kitűnő trigonja egyfelől rögtön kínálja is az alkalmat a szükséges módosítások elkezdéséhez, másrészt feledtetheti az elhatározásokat, helyet adva az élvezetes időtöltésnek, vagy annak, hogy a komoly tervek végrehajtása kellemes körülmények között kezdődhessen. Egyes költözőmadaraink már készülnek nagy útjukra. A sárgarigó és a gólya az elsők között távoznak augusztus végén. Búcsút inthetünk nekik.

Gázmár László
XVII. évfolyam 8. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.