Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2011. május havában


Május elsején tizedik napja vagyunk a Bika havában. Ideje lenne a földies, termékeny Bika karakteréhez illően megfontolt következetességgel, hatékonyan tevékenykedni, de sok a zavaró tényező, vibrál a levegő. A Kos bolygóhalmozódása (első ábra) akaratnövelő égi energiát áraszt felénk, uralja indulatainkat, izmainkat, agyunkat és az időjárást. Vele szemben a Mérleg Szaturnusz korlátozó szerepével még növeli is a feszültséget. A Bika ura, a Vénusz az első két héten még a Kosban jár, kénytelen tűrni a Mars uralmát. A Vénusz felsőbb oktávja, a Neptunusz viszont otthon, a Halak jegyében, uralmi pozícióban van.

 

Csak reménykedhetünk benne, hogy az egyéni horoszkópoktól függően inkább csitítja, mint fokozza az esetleges indulatzavaros helyzeteket. Az ő legmagasabb szintű földi megnyilvánulása az egyetemes érzelem, az empátia, a másság elfogadása, az együttérzés képessége és gyakorlata. E képességek mindenkiben ott szunnyadnak vagy érvényesülnek, nélkülük nem lennénk teljes értékűek. Zavar abból támad, ha egónk elnyomja ezt a mindent összetartó egyetemes szeretet adottságunkat. Nélküle a hétköznapok sodrásában, az egész hónap folyamán, a realitásokat meghaladó hamis ábrándok, határozatlanság, zavaros helyzetek fogságába eshetünk.

 

A Halak Neptunusz és a Kos Mars kettős uralma idején nehezebb felismerni a dolgok valódi jelentését, üzenetét, értékét, meghozni a helyes döntéseket. A hevület és a határtalanság „művészi” kavalkádjában az ember önámításon, tanácstalanságon, ezeket áthidaló pótcselekvésen kaphatja magát, hiszen valóban nehéz minden olyan lelki és intellektuális tényezőt, vagy közülük legalább a legfontosabbakat figyelembe venni, amelyek hatásai a helyes döntéshozatalhoz indokoltak lennének.

 

A megújuló növény- és állatvilág a maga egyértelműségével egyszerre ámulatba ejt, és példát mutat. Elönt mindent a levelek, füvek zöld árja, a madarak áriája, miközben az ember a vakító fényben, mintha „stopperórával a kezén” tanácstalanul kapkodna, tenne-venne. Nehéz nyugton maradni az iskolában, az irodában. Felgyorsul a testfolyadékok áramlása. Kímélje idegeit májusban, akinek magas a vérnyomása, vagy tudja, hogy érzékeny, ingerlékeny. A lelki, szellemi feszültségek levezetésének kitűnő módja az igényes, testhezálló fizikai munka, a sportos mozgás. Aki viszont munka közben serkentőkkel még fokozni akarja energiáit, hangulatát, hamar kikészítheti magát.

 

Az együtt álló Mars-Jupiter segít rendbe tenni a házikerteket, elhagyni a várost, jó nagyot sétálni a szabad természet ölén, kis szerencsével meglátni és meghallani a mostanában érkező sárgarigó énekét, a fürj és a haris jeladásait. Gyorsan akarunk és tudunk ügyeket intézni, de az igyekezetben könnyen átsiklunk a jelentéktelennek tűnő akadályok felett. A kicsikart eredmények nem tartósak. Mit is ígér hát kezdeti hevületével az ígéret hava, ahogy eleink hívták ezt a hónapot? Hogyan érvényesül Maia, az ősi római termékenység-istennő akarata, akiről e hónap a nevét kapta?

 

Elseje, vasárnap az édesanyák, a munka és a nevetés ünnepe. Sebaj, most mindenre futja energiáinkból. A Hold, az Uránusz, a Vénusz, a Merkúr, a Jupiter és a Mars mind a tüzes Kosban tartózkodnak. Az ünnepek ilyen halmozódása nélkül is rendkívül mozgalmas lenne ez a „pihenőnap”.

 

4-e Szent Flórián, a magyar tűzoltók napja. A Kosban együtt álló tüzes és aktív Mars és Jupiter, az általuk felkorbácsolt viharos szelek miatt az ünnepségek mellett munkát is adhat alkalmi és hivatásos tűzoltóknak.

 

10-én, a magyarországi mentők napján a határozottság, azaz a Kos jegyében együtt állnak a Merkúr, a Vénusz és a Jupiter, így együtt híven fejezik ki a mentőszolgálat lényegét, az emberszereteten alapuló együttérző áldozatkészséget, a gyors mozgásos, hozzáértő segítségnyújtást.

 

1-jétől 11-ig mindvégig számíthatunk vad, orkánszerű szelekre, záporesős órákra, szivárványra. Energiáink bőségesek. Tűrőképességünk kevés. Ha méltóságunkat feladva nem sikerül rendet tartani magunkban, akkor mindenkiben vetélytársat látunk, győzködünk, dohogunk, rivalizálunk, szitkozódunk. Az elhivatott művészek a Neptunusz és a Mars összhatásának is köszönhetően új ihletet kapnak múzsáiktól. Mielőbb ki akarják fejezni látomásaikat, érzéseiket, élményeiket, tekintet nélkül a nappalok-éjszakák és szervezetük órarendjére. Fagyosszentek napjain, 12-14-én a Merkúr, Vénusz, Jupiter kosbéli együttállásakor kavargó, fejfájdító porfelhők, szélviharok kellemetlenkednek. Emellett a vizes Halak első fokán álló Neptunusz és az éppen a Bikába átlépő Mars szextil kapcsolata a mezőgazdaságban okozhat károkat, a hirtelen támadó, a kelleténél is nagyobb, viharos esőzésekkel. A Mars harcossága e föld elemű Bika jegyében a határozott, szívós, őrző-védő, teremtő magatartást hívja elő. Az igazi Bika típusú ember kötelességének tartja, hogy valami hasznosat tegyen a Földért és a természetért.

 

A 14-15-i hétvége telihold előtti napjai kitűnő alkalmat kínálnak becses gyógynövények és gombák gyűjtésére, jó hangulatú családi, baráti kirándulás keretében. A begyűjtött apróbojtorjánfű, az árnikalevél és -virág, a csalánlevél, a kakukkfű, a lándzsásútifű-levél, a pemetefű később kitűnő védelmezői lesznek a család egészségének. A gombák közül gyűjthető már az erdőszéli és a mezei csiperke, a májusi pereszke, az arany- és a piros tinóru, az ízletes tőkegomba, a változatos táplálkozás hasznos kellékei. Ezen a növőholdas héten értékes igazán az eper és a szamóca; ha már valóban érett. A friss gyümölcsök értékét kár lenne cukrozással lerontani, mert erjedésük a gyomorban bántalmakat okozhat.

 

A 16-18-i napokon számíthatunk intenzív esőzésre, szélviharokra, a Hold, a Merkúr, a Vénusz szinte egyidejű jegyváltásai miatt. 16-tól, amikor a Vénusz a Bikába, saját jegyébe lép, a Halak Neptunusszal együtt uralják a zodiákus bolygómezőnyét. A Nap, a Merkúr, a Vénusz és a Mars a Bikában a tudatosan (Merkúr) teremtő (Nap) szépség (Vénusz) akarását (Mars) hívja elő belőlünk. Kazinczy Ferenc 1810-ben Berzeviczy Gergelyhez írt levelében így fejezte ki szépészeti hitvallását: „a história bizonyítja, hogy ha valahol a’ Jó gyökeret vert, ott mindig a’ Szép készítette az utat”. A szépségre törekvés az erkölcs nemesedését szolgálja.

 

 

16-án és a teliholdas 17-én a Neptunusz és az együtt álló Merkúr-Vénusz közötti szextil kapcsolat segítséget nyújt a lélek mélységeiből feltörekvő egyetemes szeretettel átitatott foglalatosságok sikerre viteléhez. Nagyot lépünk előre önfejlesztésünk útján, ha most valami hasznosat és szépet alkotunk.

 

21-én, szombat délelőtt a Nap eléri a szangvinikus vérmérsékletet támogató, légies Ikrek jegyét (második ábra). Ezen a napon kezdődik a már majdnem igazi Ikrek hava, de a jegy ura, a Merkúr még nincs itt. Bár környezetünk egy nap alatt rendszerint keveset változik, mégis sokkal tarkábbnak, érdekesebbnek, mozgalmasabbnak látjuk a világot, mint amilyen előző nap volt. Gondolkodásunk élénkebb, érdeklődési körünk kitágul, semmiről sem szeretnénk lemaradni. Élményeinket meg akarjuk osztani másokkal, és szívesen odafigyelünk másokéra. A Nap azonban a 21-22-i hétvégén disszonáns, kvadrát kapcsolatba lép a hétköznapi tudat által nehezen emészthető Halak Neptunusz hatással. A rengeteg új szellemi élmény zavarba ejthet, miközben a Bika első harmadában együtt álló Vénusz, Mars és Merkúr egyre csak fokozza érzéki és tudásvágyainkat. Olyasmi ez, mintha szomját valaki tűzoltóslaggal akarná oltani. Az élmények és vágyak rózsaszín ködében egyfelől „határozottan elbizonytalanodva”, tévútra lehet keveredni, másfelől szokatlan sejtések csigázzák fel gondolatainkat, a Neptunusz jobb agyféltekét aktiváló hatása következtében. A kertészkedés, a hosszas, még ismeretlen helyre utazás és kirándulás, amely közben meg-megállhatunk, elrévedezhetünk, mind időszerű, tanulságos (ön)felfedezéseket ígérnek ezen a hétvégén.

 

24-26-án az Ikrek Nap és a Kos Uránusz kellemes, szellempezsdítő szextilje még a megszokott keretek között is olyan felismeréseket hoz, amelyek új színben tüntetik fel azt is, amit már rutinosan, közömbösen, naponta végzünk. Talán nem úgy a legjobb, ahogy eddig csináltuk, ahogy meg- vagy betanították. Saját ötleteket viszünk kötelességeink teljesítésébe. Sokan arra a következtetésre jutnak, hogy inkább valami mást végeznének szívesen, máshol kellene dolgozniuk.

 

A 27-29-i hétvégén az Uránusszal, majd a Jupiterrel kerül együttállásba a Kos Hold. Az érzékeny idegzetűek indulatos véleményeikkel, ösztönös cselekedeteikkel, követelőzéseikkel kellemetlen helyzeteket teremtenek akár otthon, akár a közlekedésben, akár alkalmi társaságukban. Majd 30-31-ére, amikor a fogyó Hold már a Mars, a Vénusz és a Merkúr társaságában, a Bikában vendégeskedik, változékony intenzitású és időtartamú szeles, esős, viharokban, záporokban bővelkedő időjárásra számíthatunk. A vizeket korbácsoló széllökések pompás horgászsikereket ígérnek. A hosszú szárnyú úszó madarak, a sirályok a vizek felett keserves visítással repkedve - innen a „sirály” név - sűrűn lecsapnak, hogy egy halat vagy vízi rovart kikapjanak a vízből. Ők egész május folyamán seregekbe verődve,  vándorolva színesítik a tavak és folyók látképét.

Gázmár László
XVII. évfolyam 5. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.