Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2011. március havában


Kikelet havának kezdetén, nulla órakor a bolygók közül csak a Szaturnusz, azaz Kronosz, az idő ura áll felettünk. A hajnali, pirkadati horizonton gyors egymásutánban tűnnek fel a bolygók, mígnem fél nyolcra már mindegyik a látóhatár fölé emelkedik. A sor végén tanyázó Uránusz és a Kos Jupiter kipenderít a fekhelyek vonzásából, még ha az éjszakai alvás nem is volt szünetmentes.

 

Ez a bolygótömörülés még napokig borzolja reggeleinket, köszönhetően a víz elemű Halak bolygósorának. Saint-Exupéry írja a vízről: „Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” A Halakat élénkítő Mars, Nap, Merkúr és Uránusz világszerte háborogtatja, energizálja a vizeket, a felhőket. Március, mely nevét a harcok istenéről, a Marsról kapta, idén a marsikus keddi napon kezdődik.

 

A Halak Mars a Kos Jupiterrel, valamint a Vízöntő Neptunusz a Halak Uránusszal a hónap folyamán mindvégig uralmi cserében vannak (első ábra), azaz hatásuk így, egymást segítve jóval erősebb, bonyolultabb, kiszámíthatatlanabb. Mintha már egy bolondozó áprilisban lennénk.

 


Az első kilenc nap során, amíg a Halak utolsó fokán az Uránusz áll, váratlan események egész sora indul el, vagy ki is kerekedik. Óvakodjunk a dolgok  halogatásából eredő kapkodástól, késésektől. Figyelmünk elég szétszórt, a bokák különösen sérülékenyek ezekben a napokban. Helyenként vihar, villám, égzengés villanyozza, változtatja festőivé a még szürke tájat. A Halak urai, a határokat lebontó Neptunusz a Vízöntőben és a Jupiter a hirtelen Kos jelében egyaránt igen aktívak. Miután az élőlények testének túlnyomó részét is víz alkotja, az ember is elszántabb, indulatosabb, vagy éppen csak tettre készebb, mozgékonyabb a Mars buzdításai következtében. A vizek a szokottnál is gyorsabban serkentenek, mozgósítanak minden élőlényt. A madarak számára mind kívánatosabbak vizeink. Benépesül az égbolt. Az egész hónap folyamán se szeri, se száma a kimerülten, csapatokban visszatérő madárféleségeknek. A vizekre ható tüzes égitestek, a Nap és a Mars nemcsak árvizet, de egyre gyorsuló száradást is ígérnek. A közvetlenül látható jelenségek mellett a vizek érzelmeket hordoznak, közvetítenek; a Hold természetének megfelelően. A Halak jegy próbára teszi az embert. Benne van a zavarkeltés, az  elbizonytalanodás, a befolyásolhatóság és mindezek kivédésének esélye: a feltétel nélküli szeretet, a szívvel gondolkodás által. A Halak válaszokat vár: Milyen lelkülettel fogadjuk az eseményeket? A „minden egy”-hez tartozás tudatában, annak részeként milyen elkötelezettséggel veszünk részt a történésekben? A legjobb terv mostanában az alkalmazkodás a természet által kínált helyzetekhez, teendőkhöz.

 

Elseje a polgári védelem világnapja. E világnap figyelmeztet a katasztrófák veszélyeitől való védelmezés kötelességére, az életben maradás feltételeinek biztosítására. Az ekkor még pontos Kos Jupiter-Bak Plútó kvadrát legjobb jelentése a tettekre késztető hit, amely nélkülözhetetlen a bajbajutottak megmentéséhez. Ugyanakkor ez a bolygókapcsolat túlkapásokra és az indulatokból fakadó veszélyes figyelmetlenségekre is hajlamosít. A hónap első hetében, a Mars és a Plútó kitűnő szextil viszonya folytán jók a feltételek az egyéni karrier kibontakozását segítő lépések megtételéhez, fontos feladatok elvégzésé ez. Jobbak az esélyek az akadályok leküzdésére, különösen akkor, ha az egyéni célok egyben közösségi célokhoz kötődnek, vagy másokkal, közösséggel együtt lehet, kell azokat elérni. Az időszerű cselekmények komoly erőfeszítést feltételeznek ugyan, de hatásuk nagyobb és hosszabb távú, mint amelyeket kevésbé kedvező időszakban lehetne elérni.

 

Az 5-i újholddal kezdődő két héten célszerű elkezdeni nem csak a fogyókúrás programot, de a téli nehéz ételek utáni kora tavaszi méregtelenítőkúrát is.

 

6-a, vasárnap nemzetközi energiatakarékossági világnap. Talán a legegészségesebb takarékosság az, ha a lakást elhagyva a szabadba ruccanunk, hogy a természettel barátkozunk; számítva gyors lefutású időjárás-változásokra.

 

9-11-én, a Merkúr Kosba lépése és az Uránusszal együttállásának napjaiban gondolkodásunk felgyorsul, de nem biztos, hogy a másik fél követni tudja mondandónkat. Félreértésekbe, bosszantó kicsinyes vitákba keveredhetünk. Az érzékenyebbek nyugtalanná válnak, kapkodni kezdenek, balesetveszélyesek. Gyorsabban, erősebben hatnak most az ajzószerek, a kávé, a szeszes italok.

 

12-én az Uránusz, az idealista, szabadelvű lét szimbóluma átlép az önérvényesítő Kos jegyébe; ahol nagyon is jól érzi magát. Ettől a pillanattól hét évig vendégeskedik a tüzes Kosban, és idén mindvégig a Jupiterrel együtt. Vigyázat, a tettek igyekeznek kiszabadulni a gondolkodás felügyelete alól. Sokan úgy érzik majd, nincs már mit tanulni, csak cselekedni kell, legyen szó egyénről, csoportról, államról stb. Sodor az idő. Szokatlan, hirtelen bekattanó, újító ötletek kapnak szárnyra, váratlan természeti jelenségek ejtenek bámulatba, dörgő fellegek riogatnak. A mindennapok sikeres megélésének feltételévé válik a helyzetek gyors, találékony, építő jellegű megoldása. Az lesz „nyerő”, aki kétségbeesés nélkül képes figyelni, ahogy a dolgok áramlanak körötte, elfogadja, hogy az élet megváltoztathatja terveit, és nem akarja mindenáron, istenként irányítani az eseményeket. A merev, az anyagiakhoz láncolt hit testi-lelki bajok előidézőjévé válik.

 

Ezelőtt 1927-35 között járt az Uránusz a Kosban. A Vatikán 1929-ben lett független állam. Ekkor omlott össze az amerikai tőzsde, recesszióba sodorva a világgazdaságot.  Jobb, ha a túlságos fantáziálást elkerülendő ennél többet nem is idézünk fel a harmincas évek eseményeiből. Várható, hogy a Kos Uránusz-Jupiter hatására az egyes emberek, a kisebb államok és vállalkozások egyre önállóbbakká, függetlenebbekké akarnak válni. A globális hatalmak, hatalmi érdekek frusztrálódnak a velük szembeni ellenállások miatt, ettől még fondorlatosabbá válnak. Az Uránusz majd csak 2018-ban hagyja el a Kos jegyét, addig viszont sok tekintetben segít megújítani, kijózanítani a világot. Ez a periódus egyben azt is jelenti, hogy készülnünk kell a légkör évekig tartó hirtelen változásaira, heves viharokra, az elektromos, elektronikus hálózatok, a közlekedés zavaraira. Az elővigyázatosság és a biztonság szigorítása mellett célszerű lesz minden vonatkozásban alternatív terveket is tarsolyunkban hordani. Attól függően, ahogy az egyes bolygók haladtukban fényszögkapcsolatba kerülnek az Uránusszal, kaphatunk majd útmutatást arra, hogy milyen típusú  tervváltozatokat indokolt még előkészíteni.

15-én pozitív izgalomvágy, heves érzelmek, a gondolatok sokfélesége színesítik nemzeti ünnepünket. A Halak Nap-Mars és a Rákban növő Hold délelőtti, kora délutáni kitűnő trigonja a nép, a közhangulat és az államvezetés alapjaiban jó viszonyára utal. Közben már érződik a Kosban együtt álló Merkúr-Jupiter közeledő szembenállása a Mérleg Szaturnuszhoz, ami a komolyabb, kontrollált gondolatoknak ad teret. A még a Kos nulla fokán álló Uránusz jelez ugyan rendbontó kísérleteket, de ezeknek, fényszögkapcsolatok híján, nincs érdemi támogatottsága. A hétvégi természetjárók a telihold erejét kihasználva gyűjthetik már a gyermekláncfű virágzás előtti, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag leveleit, melyből például kitűnő saláta készíthető, a máj, az epe, a vesék gyógyítására; hatásairól érdemes előzetesen tájékozódni.

 

21-e, hétfő, hajnalok hajnala a csillagászati tavasz kezdete (második ábra). A Nap a Kosba lépve azonnal együttállásba kerül az Uránusszal, meglepetéseket, a szokottnál pezsdültebb, viharos, jó és rossz  fordulatokkal tűzdelt, nehezen minősíthető napokat hoz. Két, egymással szemben álló jegy, az Oroszlán és a Vízöntő urai egyesülnek a Kosban. Háborog, feszeng, törik a merevség, amely nem képes, nem akarja követni a felsőbb, kozmikus rendet. 21-e egyben a költészet világnapja is. A költészet - melynek háza, ahogy Petőfi írja, „nyitva van boldog-boldogtalannak” - annyi, mint élménymodelleket előállítani, lehetőleg olyanokat, amelyek másnak is élményt nyújtanak. Káprázatos, vibráló, a költőket dalolásra ihlető, a vállalkozókat, a közgazdászokat és a politikusokat gyors helyzetfelismerésre és azonnali cselekvésekre kötelező tavasz köszöntött féltekénkre. Bolygóállások szempontjából legizgalmasabbnak a hátráló Mérleg Szaturnusszal szemben, a Kosban felsorakozó Uránusz, Nap, Jupiter, Merkúr küzdelme ígérkezik.

 

A Jupiter és a Szaturnusz pontos szembenállása húszévenként bekövetkezik. Amikor erre a szembenállásra más bolygók nem gyakorolnak „zavaró” hatást, annak általában gazdasági hanyatlás, recesszió a következménye. Most láthatóan színesebb a kép. Túlerőben vannak az igyekvő, radikális megújításra késztető, áldozatkészségre buzdító Kos-béli bolygók (első ábra külső gyűrűje). Az átalakulások, átrendeződések, mozgolódások, próbálkozások tavaszi forgatagában szinte értelmetlenné válik az új helyzetnek a korábbiakhoz viszonyítása. Itt minden sarjad, ami életképes, és új formációk teremtődnek. 27-én, hajnalban kezdődik a nyári időszámítás; egy órával korábban kellene kelni, ha nem lenne vasárnap. A Kos Nap és a Bak Plútó között létrejött, tettekre késztető kvadrát jelzi, hogy a természettel, a környezettel összhangban módosítanunk kell télies életvitelünkön.

Gázmár László
XVII. évfolyam 3. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.