Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2011. október havában


Halljuk, érezzük, hogy megújulóban a világ. Az idei őszhó folyamán a Jupiter és a Plútó együttműködve segítik ezt a folyamatot (első ábra). A sárgás színű óriás gázbolygó, a Jupiter – a Naprendszer legnagyobb bolygója, ura a magyarság csillagjegyének, a Nyilasnak, a római mitológiában az istenek királya – éjszakánként csodálatosan ragyog a déli égbolton, miközben a Kos csillagképben, a teremtő Bika jegyében hátrálva egyre pontosabbá lesz trigon kapcsolata a Plútóval, az egyetemes akarat jelzőjével.

 

Ők ketten a természet, az emberek frissítő, érlelő, józanító erőit mozgósítják. A Jupiter kiváltképpen, amikor az ekliptika valamelyik tűz vagy víz elemű szakaszán előrehalad, arra készteti az emberiséget, hogy magabiztosan, a természetet szeretve munkálkodjon saját jövőjén, érlelje tudatosságát. Olyankor többeken a pazarló vágyak, az önteltség is eluralkodhat. Most viszont, amikor egy földies jegyben hátrál a Jupiter, a fejlődés józanabb, takarékosabb idejét éljük.

A Nap is 22-éig a Mérleg, a békülékenység, az előzékenység, a kedvezni akarás kellemes kellékeivel berendezett színpadáról tekint le ránk. Igyekszünk környezetünkkel harmóniában élni. Talán kényszerűségből, talán józan belátással csak arra fordítjuk energiáinkat, ami feltétlenül szükséges és hasznos. Új utakat is keresünk. A Plútó, a gyökeres átalakulások, a pénz, a gazdagság jele a Nyilas csillagképből, a felelősségteljes Bak jegyéből, az anyagi forrásokat beszűkítve, ellentmondást nem tűrőn a Föld védelmét, megújulását, az ember elhanyagolt, alapvető képességeinek mozgósítását, mint bennünk lévő alapvető erő felismerését segíti. A Jupiter, a kozmikus jogrend képviselője magasabb tudatszinten minden égi pozíciójából a szeretet elvét élesztgeti. Alacsonyabb szinteken viszont az önösség, az önhittség, az igazságosztás gőgjét erősíti. Az eredmény mindkét esetben az, hogy az intellektus közelebb kerül saját határaihoz. Végül is egész életünkben a tudatosodásért küzdünk, miközben megtapasztaljuk, meg akarjuk érteni,  mi az, ami köröttünk, bennünk, velünk történik. Ezt most gyorsuló ütemben tehetjük.  Október 1-jétől 14-ig a Nap a Mérlegből szelíd őszi sugaraival köszönti azokat, akik pár perccel hét óra előtt vele együtt kelnek. A Mars ilyenkor  már magasan jár az égen, és onnan, az első két héten át az Oroszlánból küldi reggelente a Napra és ránk vetülő, élénkítő sugárzását. 9-éig az is élesztgeti reggeli optimizmusunkat, hogy a bolygók uralmi láncolatának csúcsán a találkozásokat, a kapcsolatokat harmonizáló Mérleg Vénusz áll. Azonban a kellemesnek ígérkező napokat megzavarhatják azok az embertársaink, akikben ezek a sugárzások önteltségüket mozgósítják.

 

1–5. között a rendkívül erős, önérvényesítő hatást erősítő Oroszlán Mars és a Bika Jupiter kvadrát fényszög veszélyt jelez azok számára, akik szeretnek többnek, ügyesebbnek látszani, mint amit képességeik megengednek. Ez a vérnyomásnövelő bolygókapcsolat előhozza az ember indulatait, és azt az érzést kelti, hogy most aztán rendezheti függő ügyeit-bajait. Az ilyen túlfűtött egóval rendelkezőket arra hajlamosítja, hogy behatoljanak mások illetékességi terébe, semmisnek tekintsék az ő érdekeiket, értékeiket. 4-én, kedden, a hét marsikus napján, az állatok világnapján e kemény bolygókapcsolatra is tekintettel ne ingereljük se egymást, se az állatokat.

 

9-én, vasárnap reggel a Mérlegből a Skorpióba lépve jegyet vált szerencsebolygónk, a Vénusz. Eddig inkább az egyensúlyteremtést támogatta, ettől a naptól az érzékiség, a pénzért való küzdelem, a kapcsolatokat mozgató mély lelki tényezők energiáit mozgósítja.

 

A 12–16-ig tartó időszak az idegek, az önuralom, a tapintat próbája. 12-én hajnali négy órakor a Kos Hold, földtávolban, mint telihold látható a Halak csillagképében, és reggel 7 órakor bukik a látóhatár alá, amikor a Nap és vele együtt a Szaturnusz éppen felkel a Mérlegben. Mintha valami tehetetlen nyugtalanság, düh szállná meg az embert, mielőtt nekivág napi teendőinek. Mindenkinek érdemes átgondolnia, hogyan veheti elejét a reggeli „puha és a kemény ütközéseknek” otthon, a közlekedésben, a munkahelyen. A reggeli és a napközi kávék helyett most inkább az alma, a szilva gyakoribb fogyasztásával kedvezhetünk magunknak. Ezek a gyümölcsök hozzájárulnak az idegrendszer regenerálásához, hacsak összevissza mindent evéssel nem hatástalanítjuk jó tulajdonságaikat. A véletlen események mellett a növő Kos Hold idején gyakoribbak a tolvajlások, a betörési kísérletek. Most az is növeli ezek valószínűségét, hogy az Oroszlán Mars trigonjával támogatja a teliholdat. A kapkodás, a figyelmetlenség csak növeli a balesetek, a bűnözés esélyeit.

 

13-án a Merkúr, a közlekedést, a tárgyalásokat, az aktív tudatot, a tájékozódást szimbolizáló bolygó, hátrahagyva a számára kellemesebb Mérleget, átlép a Skorpió mélységeket kavargató jegyébe, és azonnal disszonáns viszonyba kerül a Kos Uránusszal. Hiba csúszhat szándékaink megvalósításába.

 

A kevésbé találékonyak nem tudják, mitévők legyenek a kialakult helyzetben. Ugyanekkor kezdődik és a hétvégéig, 16-ig megmarad a Skorpió Vénusz és a Bika Jupiter szembenállása, fokozva a kellemes élvezettel, ellazulással kecsegtető vágyakat. Nő az édességboltok forgalma, előkerülnek a bőségtálak, a mámorító italok, meggondolatlanul költekezünk. Egyik népdalunk  figyelmeztet: „Eszem-iszom, dínom-dánom, nembánomból van a bánom.” Ezek az energiák persze alkotásra is fordíthatók, és motivációjuk révén csodálatos produktumok születhetnek. 16–17-én a Hold a tüdőanalógiás Ikrek jegyében halad; 17-e a füstmentesség világnapja. Kívánatos lenne, hogy ezt a hétvégét a szabadban, tiszta levegőn töltse, aki csak teheti.

 

17–18-án a Merkúr kerül szembe a Jupiterrel. Mozgékonyabbak, élénkebbek vagyunk, és közben érvényesül még a Vénusz mindenféle élvezetekre csábító hatása is. Egyes kereskedelmi tárgyalások viharos gyorsasággal megköttetnek. Kevesebb figyelem fordítódik az apró részletekre. Nyert ügye van annak, aki nem feledkezik meg a gondos előkészítésről, érdekli a másik fél álláspontja, és nem akarja azt a benyomást kelteni, hogy számára máris minden világos.

 

21–23-án, a Mérleg Nap és a Vízöntő Neptunusz trigonjának köszönhetően magas szellemi, művészeti, mélylélektani élményekkel gazdagodhatunk, amelyek például olvasmány, élőzene-hallgatás, festmény, beszélgetés kísérőjelenségeként belső felismerésekből is származhatnak. A kevésbé praktikus társaink azonban, a valóságtól elszakadva, esetleg olyan kísértésbe eshetnek, olyan célt tűznek maguk elé, ami teljesíthetetlen, vagy meghaladja erejüket.

 

23-án, vasárnap este a Nap eléri a víz elemű Skorpió állatövi jegyét (második ábra). Az északi féltekén lezárul a Föld termékeny periódusa, egyre ritkábban látjuk az ég kékjét, a természet visszahúzódik tetszhalál állapotába. A Skorpió Nap és az Oroszlán Mars azonnal uralmi csereviszonyban kerülnek egymással, és e mélységesen érzelmi töltésű jegy természetének megfelelően olyan erővel mozgósítják marsikus törekvéseinket és a Naphoz társított alkotó-, teremtőerőinket, mintha mindketten saját fenségterületükről küldenék ránk sugaraikat. A Skorpióban ott vannak még az aktív tudat és az érzéki érdekérvényesítés képviselői is, a Merkúr és a Vénusz. Kavargó emlékezet, mélyenszántó elintézetlen anyagi és lelki ügyek, szenvedélyes, merész kutató vágyak, az önfeltárás, a saját lét értelmének kutatása mind előtérbe kerülnek a most kezdődő hónap folyamán. Elfelejtett emlékek bukkannak fel tudatunk mélyéről, ébren vagy álmok formájában, és tartanak fogva, vagy tettekre sarkalnak. Mintha önmagunk fogságába kerülnénk. Mindebből az fordul komolyra, ami személyes képletünk, élményeink,életkorunk szerint esedékes. A következő pár nap időminőségét számos, általános feszültségforrás színesíti. A Hold és az Uránusz szembenállása a kötöttségektől szabadulás vágyát, a Merkúr, Vénusz, Mars, Plútó disszonáns kapcsolatsora az izgágaságot, a feszültségek kimutatását gerjeszti. Ezekben az erősen fogyó holdas napokban kitűnő foglalatosság a még időszerű gyógynövények és számos gombaféleség gyűjtése a még színpompás erdőkön, mezőkön.

 

Ismeretes például a bojtorjángyökér főzetének jótékony hatása ekcéma, sömör gyógyításában, vagy a katángkóró teája az étvágy javítására. A tisztító hatású, ízletes, illatos gombák a hónap alaptáplálékai lehetnek a búza, a gyümölcs, a szőlő mellett. A most begyűjtött tölcsérgomba például szárítva, őrölve és ügyesen csomagolva az egész tél folyamán felhasználható ízesítő fűszerként. A hónap vége felé, napkelte előtt több mint egy órával a hideg-száraz elemű Szaturnusz tűnik fel elsőként a hajnali látóhatáron. Lábaink gyorsabban lehűlnek, mint eddig. A gyomor védelme, a testfolyadékok megfelelő áramlása érdekében sem reggel, sem este nem tanácsos étkezni, amíg talpunk hideg.

 

A Jupiter 29-én szembekerül a Nappal. Túlzott optimizmus keríthet hatalmába bennünket. Ha sikerül megtartani józan ítélőképességünket, akkor egy kellemes és hasznos hétvégével gazdagodva zárhatjuk ezt a hónapot. Október 30., vasárnap hajnali 3 óra a nyári időszámítás vége. Egy órával tovább alhatunk annak árán, hogy ezután igen gyorsan fogynak majd a természetes világosság órái, és egyre többet fizethetünk a világításért.

Gázmár László
XVII. évfolyam 10. szám

Címkék: bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.