Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2012. április havában


Idén a tavaszhó egyetlen, mindvégig „otthon” lévő bolygója a Neptunusz, az idő- és  térbeli határtalanság, az ember jobb agyféltekés funkcióinak égi képviselője. Csodás kék  színe és hozzá illően a tengerek római istene ihlette csillagász névadóit.

 

Funkciói szinte megszámlálhatatlanok. Érzelmi, egészségi, természeti, létezéstechnikai társításai indokolják, hogy most, a szelek havában kissé elidőzzünk a Neptunusz  üzeneteinél. A felfedezése óta eltelt közel százhetven év történései alátámasztják, hogy valóban a legérettebb víz elemű állatövi jegyben, a Halakban érzi magát legjobban, a  bőség ura, a Jupiter mellett. A Neptunusz nem szereti a konkrétumokat, az átjárhatatlan falakat, az elkülönüléseket, a szabályokat, a meghatározásokat. Igyekszik lebontani, feloldani. Átláttat rajtuk. Érezteti a szellem mindent átható jelenlétét, erejét, indítékait. Ő az összhang, az el- és befogadás, a kiegyenlítő, érzelemmel átitatott szellemi őserő  képviselője. Rezgései nyomot hagynak abban is, akit lefoglal, kielégít anyagi, fizikai léte, zárt eszmevilága, és zavarja minden, ami nem passzol ahhoz, amit tudatában   elraktározott. Amíg a Neptunusz a Halakban tartózkodik, hatékonyan érezteti  önrezgésével a földi lét kozmikus céljait.

 

A Neptunusz néha túlnyúlik a Plútó Naptól való pillanatnyi távolságán, a Plútó elnyújtott pályája miatt, és olyankor ő Naprendszerünk legtávolabb járó bolygója. Létezéséről alkotott ismeretek a bizonytalanság ködébe vesznek. Galilei 1612-ben már látta, de csillagnak vélte. Hivatalos csillagászati felfedezésének időpontja 1846. szeptember 23. Akkor a Szaturnusz, az idő ura együttállásba került vele a Bak csillagkép, a legfejlettebb föld elemű égi minőség végén és a Vízöntő jegy 25. fokán.

 

Minden, ami bizonytalan, ami mámorít, ami elegyít, amit nagyon védeni kell, abban pró vagy kontra szerepe van a Neptunusznak. Ő a tudat mély rétegeiben munkál. Nem villámcsapásszerűen hat, mint egy uránuszi impulzus. Következetes méltósággal folyvást szembesíti az embert önmagával, önkorlátozásával. Nietzsche írja: „Aki vagyok, szomorúan köszönti azt, aki lehetnék.” Az ő képletében kiemelkedő szerepet tölt be a Vízöntő Neptunusz, az egymással szemben álló Mérleg Napra és Kos Plútóra vetített fényszögeivel. A Halakban otthonos Neptunusz áprilisi kiemelkedő helyzete folytán hatékonyabban, mint majd máskor, szembesíti az embert rábízott képességeivel, adottságaival, tőkéjével, karmájával, lehetőségeivel. Akiknek radixában előkelő szerepet tölt be a Neptunusz, azok számára ebben az évtizedben az érzelmi intelligencia, a szívvel gondolkodás, a bölcsességben gyarapodás időszaka érkezett el. Az egyre fényesebb, színesebb napok újult erővel töltik fel a jobb szándékú, az egyetemes szeretet térhódításán munkálkodó embereket, csoportokat, népeket. Ez viszont „fenyegetést” jelent a megrögzöttek számára, „természetes” szembeszállásra ingerli őket.

 

Április 2., hétfő H. C. Andersen születésnapja, a meseírás, a gyermekkönyvek nemzetközi napja. A fantázia képviselője, a Neptunusz és a gyermek, a beszéd, az írás, a tudat jele, a Merkúr együtt kínálja az időminőséget az óvodások és a náluk idősebb mesére vágyók számára. A még hátráló Merkúr megállni készül az égen. Mindannyian fogékonyabbak vagyunk az Óperenciás tengeren túli világ, a mesebirodalmak iránt, könnyebben meg tudjuk feleltetni azok szimbólumvilágát jelenünknek.

 

3-ától, amikor a Vénusz átlép a levegős Ikrekbe és mindvégig ott is marad a hónap folyamán, a dolgok kétértelműsége kelt zavart. Utunk egyszerre tűnik hamisnak és kívánatosnak. Kivétel ez alól a természetet, a kertjeiket járók, az égiekkel együttműködők útja.

 

A 6-i telihold okozta nyugtalanság finoman oldható a hétvégén. Érdemes gyűjtögetni az időszerű gyógynövények friss leveleit, virágait, például az árnika és a gyermekláncfű levelét, a kankalinvirágot, a friss erdei fenyőhajtást. Ezek kitűnő táplálékkiegészítők. A Vénusz egészen 8-áig átmenő T-kvadrátot alkot a Marssal és a Neptunusszal. Kapkodás, bizonytalanság alakulhat ki azok körül, akik nagyon igyekeznek, szeretnének nagyon jól dönteni, cselekedni. Nagyobb méretekben az összetűzésekig kiéleződhet a csökönyös ideológiák, világnézetek küzdelme. Az eddig hátráló Mars ezekben a napokban vált irányt, éppen amikor farkasszemet néz a Neptunusszal. E baljós jelek közepette csodálatos, hogy a Halak két házvezetője, a Jupiter és a Neptunusz ezen a héten és húsvét napjain pontos, hetvenkét-fokos, ún. kvintil fényszöget zár be egymással, és árasztja a kozmosz, a rend szellemi és lelki feltámadásunkat, a tavaszi erőket segítő rezgéseit.

 

A kozmikus akarat azonban az egyes emberek befogadókészsége, nyitottsága szerint érvényesül, mozgósít. Akiben még nem tudatosult szellemiségének örökkévalósága, ezek a rezgések hatástalanok maradnak vagy hamis módon fejeződnek ki. Ismét a természet az, amelynek közelében a leghitelesebben élhetjük át a feltámadás csodás példáit. A vadon, az élő környezet óriási élmény az első tavaszos legkisebbeknek, és fokozza a nagyobbacskák biztonságérzetét, harmóniaképzetét. Használjuk ki a kikeleti velük együttlétet. Ezekben a napokban élénk időjárás-változásokra számíthatunk a Vénusz, a Mars és a Neptunusz egymásra vetülő, feszítő fényszögei és eközben a Hold jegyváltása miatt.

 

A változatos hidegebb-melegebb, nedvesebb-szárazabb napokhoz illően célszerű megválasztani nem csak a ruházatot és átgondolni programváltozatokat, de az étkezésre is jó változatos fogásrepertoárral felkészülni. A kertekben, a piacokon jelen van a kitűnő vértisztító rebarbara, melyet szárát lehámozva nyersen érdemes fogyasztani. Jótékony a friss tehéntúró friss csalánnal, cickafarkkal, sóskával, újhagymával keverve, édes nemes paprikával meghintve. Korai vacsorának kínálkoznak a párolt hüvelyesek, zöldségfélék, a hidegen sajtolt olajjal és őrölt köménnyel ízesített kenyér. Az intenzív szellemi munkát végzők teljesítményét növeli a frissen darált, jupiteri dióhoz kevert citromvagy almalé azonnal elfogyasztva.

 

A 14–16. hétvégén és hétfőn a Kos Nap és a Mérleg Szaturnusz szembenállása nyugtalanító, inkább az elkülönülés vágyát erősítő hatását érezhetjük. Az ember ilyenkor nehezen hozza magát jó hangulatba. Ez a közérzet elég általános ebben a pillanatban, ami segít is, hogy elfogadjuk egymás zárkózottságát. A csendes együttlétek elviselhetőbbek, mint a kifogást kereső és találó szóváltások.

 

 

19-én, kora este a Nap megkezdi útját a Bika jegyében (második ábra), ahol már várja a nagy szerencse és bőség jele, a Jupiter. A Nap és a Jupiter együtt óriási támogatást adnak az egyéni és közösségi energiák kibontakoztatásához, a vállalkozások, mindenekelőtt a mezőgazdaság és az építőipar élénkítéséhez, de a harácsoláshoz, a túlköltekezéshez is. Közben a Merkúr és az Uránusz együttese a Kosban, és a Kos Merkúr százötven fokos uralmi cseréje a Szűz Marssal serkenti a meggondolatlanságot, öncélú cselekedeteket, követelőzéseket, veszélyhelyzeteket teremtve, például a közlekedésben. A Nap és az immár ismét előrehaladó Mars, az életerő két kiemelkedő képviselőjének trigonális kapcsolata látványosan és legalább egy héten át érezhetően jobb helyzetbe hozza a gyógyulásra vágyókat, erősíti a gyengélkedőket, energizálja az alkotni, teremteni akarókat. Az ember legszívesebben a természet részévé válna, maga mögött hagyva munkahelye, iskolája falait, a várost. Elszántan, lelkesen haladhatunk utunkon, felszámolhatjuk belső gátjainkat. Ilyen hozzáállásnak kedvez ez az időminőség, amit a kreativitás, a találékonyság, az őszinte tenni akarás idejének nevezhetünk. Érdemes együttműködni Naprendszerünk égitesteivel.

 

21-én, szombaton az újhold napjára ébredünk. A böjt, a fogyókúra, a szabad természettel együttlét látványos eredménnyel kecsegtet a most kezdődő két héten át. Van már néhány kellemes gombaféle – például az ízletes tőkegomba, a tavaszi rétgomba – az erdők, mezők ernyein, televényein, fatörzsein, melyeket kímélettel gyűjtögethetünk a hétvégi kiránduláson. Szent György napja, 24-e a néphagyomány szerint az igazi tavasz kezdete. Most hajtja ki állatait a szabadba a hagyománytartó gazda, hogy biztosítsa azok jó tejhozamát, szaporaságát. A Bika Nap és a Szűz Mars mára másodpercre pontos földtrigon kapcsolatba kerül, a tőlük telhető legtöbbet segítenek az aktuális feladatok ellátásában, az állatok és növények egészsége érdekében. 25-én, búzaszentelő napján a növő holdsarló a Vénusz mellé érkezik, enyhe, szeles, esős reggelt ígérve. Április végén az elsődleges időjárás-planéták szapora fényszögváltozásai jelzik a felhők, a szelek, a napsugarak, a záporok várható játékosságát, és teszik szükségessé a hirtelen tavaszi vizek elleni küzdelmeket. Vigyázat, április 30. a méhek napja Magyarországon. A Szűz Mars idején a szokottnál is szorgalmasabbak és érzékenyebbek e derék marsikus rovarbarátaink.

Gázmár László
XVIII. évfolyam 4. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.