Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2012. február havában


Böjtelő, télutó, jégbontó havában járunk. Február, februm jelentése: tisztulás.Pár hétig még ködös, sötét, hideg reggelekre ébredünk. A Nap az első két dekádban a szabadság és függetlenség, a találékonyság jegyében, a Vízöntőben, a Szaturnusz és az Uránusz közös otthonában időzik. Itt az ember önmaga mércéje: meg tudja-e oldani az Uránusz által felpezsdített képességeivel mindazt, amit a szükség, a kötelesség, a Szaturnusz jelez.

 

A Vízöntőben „szükséges” találékonynak lenni, a földi kötelmeket összhangba hozni az univerzális értelemmel. Nem is sejtjük, micsoda kreativitás, improvizációs készség lakozik bennünk, amíg szorult, szükséghelyzetbe nem kerülünk.

 

3-án a tér- és időbeli határok lebontásában jeleskedő Neptunusz, a művészi Vénusz magasabb oktávja, az egyetemes érzelmek ura hazatér otthonába, a Halak jegyébe. Segítségével kitágul valóságérzetünk. Azok a materiális kapaszkodók, elvárások, amelyek érveinket eddig alátámasztották, nem elegendőek az egyes helyzetek megítéléséhez, elbizonytalanítanak.

 

Egyfelől sokkal több mindent kell mérlegelni ahhoz, hogy valamiről érdemi véleményt formálhassunk, miközben egyre-másra új és újabb, megfontolandó tények, megérzések bukkannak elő a sejtelmes homályból. Meglepetésszerűen tűnnek elő akadályok. Feszültebb helyzetbe kerülhetünk. Másfelől, erősödő transzcendentális tudatunk révén, több olyan lehetőséget fedezünk fel, amelyek segítik alkalmazkodásunkat, vagy azt, hogy megkerüljük az elénk táruló akadályokat, megváltoztassuk célunkat. Keressük a szükségesség és a függetlenség összehangolásának lehetőségeit.

 

A hó elején a Plútó, az átalakulás és a pénz jele – mely még sokáig a szigorú Bak jegyében tartózkodik, ahol a globális pénzszűkét jelzi – eléri köztársaságunk aszcendensét, Bak Szaturnuszát, továbbá Napjára pontos trigon fényszöget vet a Halak Neptunusz. Hosszadalmas, évtizedekben mérhető átalakulás veszi kezdetét, melynek lényege a szembenézés anyagi, lelki, szellemi adottságainkkal, lehetőségeinkkel, az ezekkel való okos gazdálkodás, a kötelességek teljesítése.

 

A Neptunusz az egyetemesség, az együtt érző szeretet, az összegző Halak jegyében fogékonyabbá tesz a nehézségek iránt, de a bölcsek számára segít is megtalálni a lelki nyugalmat és a kibontakozást. Biztató jel, várható a lakossági összefogás mellett a szomszéd népekkel való szorosabb együttműködés erősödése, amire a harmadik házban tranzitáló Bika Jupiter, a teremtés, a gyarapodás hírnöke utal ezen az életterületen. A Neptunusz, mely eddig a Vízöntőben araszolt, már egy évtizede erősen befolyásolja világlátásunkat, gondolkodásunkat, cselekedeteinket. Eddig is éreztette, hogy muszáj éberebbnek lenni, átgondoltabban dönteni és cselekedni, mint átláthatóbb időkben. A 2025-ig tartó Halak Neptunusz időminőség váltakozó intenzitással és egyénenként eltérő módon, de sokoldalúan hasznosítható. Kedvez a helyzetek elmélyült elemzésének. A rosszban felfedezhetjük a jót, és kibontakoztathatjuk azt. Érzelmi palettánk gazdagodik. Negatív tünetei lehetnek viszont alacsonyabb szinteken a hazudozás, mások öncélú befolyásolására törekvés, az ígéretek be nem tartása, az egoizmus erősödése, zavaros helyzetek teremtése, a depresszióhajlam.

 

A hónap elején több bolygó is jegyhatáron tartózkodik (első ábra), felerősítve az adott jegyek karakterét. Ennek következtében a gyors Hold élénk időjárás-változásokat idéz elő, e bolygókkal alkotott fényszögeinek változékonysága miatt. Már az első hétvégén is, Ágota és Dorottya napjain hideg és felhős időre, majd pár nappal később enyhülésre van kilátás. 7-én, késő este az Oroszlán Hold és a Vízöntő Nap–Merkúr szembenállása, azaz a telihold elodázza az álomba merülést. Felgyorsul testfolyadékaink áramlása, emelkedik vérnyomásunk, furcsa, izgató, zsigeri gondolatok kerítenek hatalmukba, légzésünk szaporább. Az ilyenkor jelentkező nyugtalanság mérsékelhető az egészségi állapot, az érzékenység függvényében azzal, hogy már a nap folyamán visszafogottabban fogyasztunk élénkítőszereket, koffeint, cukrot, alkoholt, könnyebben emészthető, alacsonyabb kalóriatartalmú táplálékot veszünk magunkhoz, és folyadékszükségletünk túlnyomó részét már délelőtt kielégítjük.

 

A hét utolsó munkanapjain, 8–10-én a Vénusz, a mondák Aphroditéje, az önérdek kedves képviselője megkezdi útját a Kos jegyében. A Vénusz szoros együttállásban van az Uránusszal. A hevesebb vénuszi képzetek a bevillanó uránikus ötletekkel szövetségben váratlan kompromisszum- és megállapodásjavaslatokban fejeződhetnek ki, akár részünkről, akár mások részéről. Ezek nem az érzelem kezdeményezései, hanem az egóé. Azonban, ha a másik felet semmibe véve önzésünket akarjuk csupán vénuszos behízelgéssel érvényesíteni, és nem tartjuk be a „fair play” szabályait, akkor a Vénusz és az erős Mérleg Szaturnusz közötti százötven fokos fényszög időminőségében az egész elképzelés romba dőlhet, visszaüthet, kivitelezhetetlenné válhat.

 

A Merkúr, a beavató tudásbolygó 14-én, Bálint hajnalán lép át a Vízöntőből a Halak jegyébe, és kerül a Neptunusz uralma alá. Meglátásaink fejtörést okozhatnak magunknak és másoknak is. Kívánatos volna megfejteni ezeket a mégoly irracionálisnak, profetikusnak tűnő, a tudatalatti igazából fakadó szellemi termékeket, mert általuk közelebb kerülhetünk a kozmosz rendjéhez és önmagunkhoz.

 

Mindenkire más-más befolyást gyakorol a Merkúr és a Neptunusz konjunkciója. Sokan figyelmesebbek egymás iránt ezekben a napokban, mások nyitottabbá válnak a dolgok spirituális megközelítésére. A lelki és szellemi tisztánlátás szükségére figyelmeztet ez az együttállás. Lesznek, akik könnyebben nyúlnak a pohárhoz, drogokhoz, hogy oldják bizonytalanságérzetüket, szeretetéhségüket.

 

Bálint, azaz Valentin napjának hevét fokozza a Vénusz és a Plútó szoros kvadrátja, valamint a Plútó és a Jupiter trigonja. Többeket meglegyint a szerelem hatalma. Még többen rokonaik, barátaik, ismerőseik, munkatársaik iránti szeretetüket nyilvánítják ki. Mintha ez lenne a virág- és édességárusok világnapja is. 19-én, vasárnap, böjtelő és Zsuzsanna napján, reggeli negyed nyolckor a Nap a Halak zodiákusba érkezik (második ábra), és azonnal a Neptunusz, a vizek, az egyetemes érzelem urának bűvkörébe kerül. Az új csillagászati hónapban, a születési horoszkópok minőségétől függően együttérzőbbek, áldozatkészebbek, ráhagyóbbak, befolyásolhatóbbak is vagyunk. Kedélyállapotunk illúziókon ringatózik, míg valami torlaszba nem döccen. A kellemes társasági együttléteket vagy a tárgyalásokat szívesen vesszük. A felek látszólag figyelmesebben, beleérzőbben beszélik meg egymással, amit el kell rendezniük, ám megeshet, hogy a hallottak és látottak összekuszálódnak a gondolati és érzelmi impulzusok, az elábrándozás zűrzavarában. Végül sokan inkább vagy engednek az élet folyásának, vagy gyanakvón bezárkóznak, védőpajzsot vesznek maguk elé, mert még homályosabb lett minden, mint az elején volt. Ha az időjárás engedi, esedékes megkezdeni a szőlők ilyenkor szokásos metszését és a trágyakihordást. Újhold idején, 21-én késő este és 22-én hajnalban álmok valós alapú meséi keltegetnek bennünket. A Szűz Mars és a Halak Merkúr közeledő szembenállása, valamint a Mars és a Kos Vénusz százötven fokos kapcsolata komoly fizikai, testi, egészségügyi folyamatok kezdetét is jelentheti, jelenti.

 

 

22–23-án mindhárom személyi jelölő égitest, a Nap, a Hold, a Merkúr is a Halakban tartózkodik, a Neptunusz uralma alatt, és itt van még a Chiron is, velük szemben meg az immunrendszer fővédnöke, a tartósan – április közepéig – hátráló Mars. Fogékonyabbak vagyunk a fertőződésekre, a járványos, meghűléses, influenzás megbetegedésekre. És egyre kevesebb a természetes vitaminforrás. Csúcsforgalom van az orvosi rendelőkben, a gyógyszertárakban.

 

Böjtelő havának utolsó hetében már ideje lassanként áttérni a gyomor, a belek munkáját könynyítő böjtös eledelekre. Aszalt szilva, zabpehely, némi csípős paprika a tea mellé reggelire, és derűsebb az egész nap. Tisztító, lúgosító táplálékokat kíván szervezetünk a kalóriadús, főtt, sült fogások helyett. A párolt zöldségfélék is erősen lúgosító hatásúak. A csírázásnak indult burgonya viszont már mérgező anyagokat tartalmaz, célszerű minden
darabot megvizsgálni felhasználás előtt.

 

Jó hatású ilyenkor a tiszta levegőn végzett, erőfeszítést igénylő, tüdőpucoló, lúgosító, méregtelenítő, hosszú kilégzésekkel gazdagított kocogás, intenzív séta. Az építő, buzdító, vigasztaló és az elmarasztaló, piszkálódó, durva szavak is mélyebb hatást gyakorolnak ránk, mint a kevésbé érzékeny napokon.

 

24-én és a jégtörő Mátyáshoz közeli napokban, amikor a madarak dalolni kezdenek, igen változékony, enyhülő, esővel, hóval, széllel tarkított idő ígérkezik. Népi megfigyelések szerint, ha esik az eső, akkor később a jég képes elverni a termést, és a szőlő savanyú lesz. A hó végére várható enyhülésnek is köszönhetően sorra érkeznek vissza vándormadaraink, előbb a mezei pacsirta, a seregély, a vadgalamb. Ez idő tájt landol nálunk az első fehérgólya-pár is. A téli vendégmadarak egy része hazaindul, a havasiak is távozni kezdenek a völgyekből. 

Gázmár László
XVIII. évfolyam 2. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.