Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2012. július havában


A Mars áldás havi, hektikusan energizáló bolygókapcsolatai meglátszanak az ebek viselkedésén. A legtöbb kutyafajta a Mars karakterét mintázza. Másfelől a Vénusz és a Jupiter, a szerencsehozók és üzleti gondolkodásra, aktivitásra késztetők a levegős, változékony Ikrek jegyében, míg a tudás bolygója, a Merkúr mindvégig a tüzes Oroszlán jegyében marad. A hónap eseményeinek hosszú távra kiható jelentőségét mégis inkább az együtt álló Szaturnusz és Spica állócsillag foglalata adja. A Spica az ókorban a kalászosok érésének idején vált láthatóvá az északi féltekén. A görögök e csillag feltűnésének idejéhez társították a termés beérését és mindazt a kemény szorgoskodást, amit a termény betakarítása jelent. A Szaturnusz–Spica együttállás július végéig megmarad, ráadásul egy sor úgynevezett tanító, százötven fokos fényszög – például a Jupiter– Plútó, a Nap–Neptunusz, a Merkúr–Plútó viszonylatában – tovább bonyolítja hatásukat.

 

A Szaturnusz a közösségi elvárások, szabályok, határok, korlátok képviselője, míg a Spica (magyarul Kalász) a gondoskodó, szorgalmas Szűz csillagkép legfényesebb csillaga. A Mérleg, a mindennemű kapcsolatok jegyében állnak együtt. Figyelmeztetésük komoly. Kiváltképp a gabona, de általában is a nyár eleji termények betakarítása, utókezelése, tárolása, megóvása idén a szokásosnál is nagyobb elővigyázatosságot és energiát igényel, hogy abból a következő termésig kielégítően gazdálkodhasson az ország. A Szaturnusz elvárásait nem lehet kikerülni, teljesíteni kell. Továbbra is – június vége óta és egész júliusban – érezhető az Uránusz és a Plútó kvadrátja. Váratlan égzengések, néha szélviharok, gyorsan terjedő tüzek egyaránt valószínűsíthetőek. Szembekerülhetünk hatósággal, túlköltekezhetünk, vétkezhetünk a közúti közlekedésben. Rossz tanácsadó a türelmetlenség, az indulatosság, a felületesség. Az oktalan igyekezetek, a tájékozatlanság, a felkészületlenség nehéz helyzeteket eredményeznek. Az nyer, aki tisztelettel alkalmazkodón elfogadja a kozmosz és a természet fennhatóságát.

 

Elseje, a telihold közeli vasárnap ragyogó időpont levélgyógynövények gyűjtésére, gombázásra. Még mindig értékes készletre tehetünk szert, például apróbojtorjánból, benedekfűből, borsmentalevélből, ezerjófűből, diófalevélből, lándzsás útifűből, lestyánfűből, hogy segedelmükkel őrizzük egészségünket.

 

Elseje a magyar egészségügy napja. Vajon ki tudhat többet rólunk, mint mi magunk, ha figyelünk érzékeink üzeneteire? Rengeteg testi fájdalmunk abból fakad, hogy a külvilág kuszaságainak engedve eltompítjuk érzékeinket. Jó érzés abban bízni, de némi felelőtlenség is lehet reménykedni abban, hogy bajainkért másra, mondjuk az orvosra ruházhatjuk a felelősséget. Ez a bizalom abból a gyerekkori emlékből is táplálkozhat, hogy akkor még „kéznél volt anyánk”, aki valahogy mindig megszabadított fájdalmainktól, elintézte bajunkat. Az első héten, 7-ig az Oroszlán Merkúr és a Kos Uránusz egymást segítő kapcsolatából következően olyan szellemi és fizikai élményekre akarunk szert tenni, amelyekben örömünket leljük, és amelyekről azután szívesen és színesen számolhatunk be másoknak.

 

4-én a Mars a Szűz jegyét hátrahagyva a Mérlegben folytatja útját. A közösségi, szociális érdekekkel szemben erőre kapnak az egyéni érdekek.

 

10-én este az Ikrek Vénusz eléri legnagyobb fényességét, miközben pár napja már harmonikus kapcsolatban van az Oroszlán Merkúrral. Az Uránusz megáll az égen, pihen, mielőtt hátrálni kezdene. Aki úgy érzi, hogy érzéseit meg kellene vallania valakinek, e napokban felszabadultan, tartózkodás nélkül, félénkségét levetkőzve megteheti. Sikerre számíthat.

 

Július 15-én, vasárnap a kora reggeli szürkületben, amikor a Nap még a horizont alatt van, a fogyó Hold – melynek most C alakú sarlóját látjuk – elfedi a Jupitert. Hozzá közel, kicsit délebbre fénylik a Vénusz. E ritka jelenségegyüttes a Bika csillagkép fejének közelében látható, az Ikrek jegyében, és követhető marad egészen napfelkeltéig, amikor már 28-30 fok magasságra emelkedik a horizont fölé. A Hold, Vénusz és Jupiter Ikrek-béli együttállásával egy időben a Mars és a Szaturnusz kardinális, szellemi jegyben, a Mérlegben tartózkodik. E vasárnap történései meghatározó jelentőségűek lehetnek további éveinkre nézve. A Mars, az ambíció, az elszántság jele pontos trigon kapcsolatban van az Ikrek előbb említett hármasával, miközben a Mérleg Szaturnusz és a Rák Nap között feszült, kilencvenfokos fényszög alakul ki. A tanulás, a tudás eddig előre tartó bolygója, a Merkúr most megáll az Oroszlán, az aktív, az önként vállalt önmegvalósítás jegyének 12. fokán, és hátrál augusztus 8-ig, majd előreindul, és augusztus 22-én éri el ismét az Oroszlán 12. fokát. Ha ez a szellemet ösztönző vasárnapi formáció például olyan hosszú távú önfejlesztő program elkezdésére irányul, amelynek célja az anyagi, a lelki, a tudásbiztonság megteremtése vagy növelése, az szinte az élet egész további folyamát, a sikereket vagy kudarcokat fémjelezni fogja.

 

„…szellem és ne hús tegyen magyarrá, s nőjünk ég felé, testvér-népek közt, mint a fák, kiket mennyből táplál a Nap”, írja Babits Mihály Eucharisztia c. versében.

 

17–20. között az egyéni törekvéseket ingerlő Mars pontosan szembekerül a közösségi, az egyetemes érvekkel operáló Uránusszal. A spontán beszélgetésekből kemény viták kerekedhetnek, amelyek felfedik a felek valódi karakterét és szándékait. Éppen ekkor, 19-én a Hold az Ikrek csillagképben és a Rák jegyében, azaz otthonában, uralmi pozíciójában éri el a Napot, az újhold állapotát. Érzékenyek, lelkileg sérülékenyek, szeretetvágyók vagyunk. Az élet minden apró részlete, a másik fél megnyilvánulása a szokottnál mélyebb nyomot hagy bennünk. Óriási önuralomra, tapintatra van tehát szükség ahhoz, hogy a mienktől eltérő véleményekre higgadtan reagáljunk.

 

A 19-i újhold napján, amikor a Hold pontosan a Nap és a Föld között helyezkedik el, és az utána következő két héten át jól szolgáljuk egészségünket, ha táplálkozásunkban előnyben részesítjük a nyár ajándékait, bőséges zöldség- és gyümölcskínálatát a kalóriadús ételekkel szemben. Ezen a féltekén a Rákban és az Oroszlánban járó Nap idején a nyers táplálékok preferálása az egészség megőrzését szolgálja. Nem a gabonafélék, a sütemények, az olajos, a szénhidrátban gazdag étkek szezonja ez, hanem a gumós zöldségeké, az uborkaféléké, a dinnyéé, a kajszibaracké, a ringlóé stb. Dinnyenapokat is tarthatunk. A dinnye desztillált vize, cukorés szervessó-tartalma segít az erek, a vesék, a máj tisztításában. Felesleges a szervezetet terhelő sok kalória bevitele, akár szénhidrátok, akár alkohol formájában.

 

Szent Illés (20-a) napjai közelében a Mars feszültségkeltő fényszögei, a Nap jegyváltása miatt ismét retteghetünk – az ilyenkor egyébként gyakori – viharok, jégverések miatt.

 

 

22-én, vasárnap délben a Nap hazatér az Oroszlán jegyébe (2. ábra). Egy ideig teljes udvartartása, naprendszerünk minden égiteste az ő fennhatósága alá kerül; mindaddig, amíg a Szűz jegyébe nem lép. A Nap az ember testi szintjén a szív, az immunrendszer és a szem képviselője. Ilyenkor könnyebben láthatjuk szívünkkel a világot. Képzeletben Nappá változhatunk. „Teremtőként” tekinthetünk a világra. Mintha minden, amit látunk, hallunk, érzékelünk, szellemünk kisugárzása lenne. Mindent magunkhoz mérünk. Mintha az örökkévalóságot képviselnénk. Amikor a Nap az Oroszlánban jár, egyénenként eltérően, de a megszokotthoz képest figyelmesebben, empatikusabban vagy ellenérzéssel fogadjuk mások véleményét, viselkedését. Mindenki magából indul ki, és következtet a másik „minőségére”. Amíg a Nap az Oroszlánban jár, érettségünk szerint a bennünk lévő Napnak teret engedve fedezhetjük fel a másikban is a „teremtőt”. Kérdés, hogy tudjuk-e szeretni őt mindazért, aki ő, vagy csak azért, ami belőle nekünk tetszik? Erős Nap-hatások idején rádöbbenhetünk, hogy eddig nem is azért szerettünk valakit, aki ő valójában. Kire is irányul a szeretetem? Ez a vasárnap csodás alkalom családi, társasági közös ebédre, és közben szívünk látó- és gondolkodóképességének felszabadítására. Közben eljuthatunk arra a magaslatra, amikor a társaság minden tagjában felfedezzük az egyetemes emberit, az istenit.

 

Július 24-én 20 órakor, az esti szürkületben, kis keresgélés után felfedezhetjük a mennybolton a Hold, a Mars, a Szaturnusz és a Spica állócsillag látványos, kis négyszöget alkotó együttállását.

 

24–25-én a Hold, a Mars, a Szaturnusz együttállása veszélyes zivatarokat, villámlásokat, jégesőt ígér, ami nagy kárt okozhat a szabadban maradt terményekben, a gyümölcsösökben. A Szaturnusz kötelező elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet, és mindig elvárja az embertől, hogy vegye komolyan útmutatását, azután érdeme szerint nyereséggel jutalmaz vagy veszteséggel büntet.

 

Az utolsó hétvége a közelmúlt tapasztalatainak megszívlelésével, új kapcsolatokkal és élményekkel koronázhatja áldás havát. A Nap és a Merkúr együttállása, valamint a Vénusz és a Szaturnusz trigonja a tudatosságot, a célszerűséget, a hasznosíthatót helyezi az idő közömbös mulasztása elé.

Gázmár László
XVIII. évfolyam 7. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.